Neuvolapalvelut ja seksuaaliterveys
Neuvolapalvelut ja seksuaaliterveys
Neuvoloissa autetaan koko perhettä ja huolehditaan sen hyvinvoinnista. Neuvoloiden toiminta on maksutonta, ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää toimintaa.
Lastenneuvolassa allekouluikäisten lasten perheet saavat tuka ja apua ja neuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä.
Äitiysneuvolan tarkoituksena on turvata ja tukea odottavan äidin ja syntymättömän lapsen terveyttä.
Ehkäisyneuvola antaa tukea perhesuunnittelua ja raskaudenehkäisyä koskevissa asioissa sekä antaa tietoa seksuaaliterveydestä. Lapin hyvinvointialueella alle 25-vuotiaille tarjotaan ilmainen ehkäisy.
Tukea vanhemmuuteen
Tietoa oppilashuollosta
Apua ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen
Ajankohtaista aiheesta
-
Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee KemissäKansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue...
Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee Kemissä
17.1.2024
Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue laajenee Kemissä niin, että se kattaa Takajärvi-Haukkarin, Tervaharju, Syväkangas (94700), Pikku Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) ja Peurasaaren (94720) postinumeroalueet kokonaisuudessaan.
Rokotuksia jatketaan entisellään Simossa ja Kemin eteläisissä osissa.
Rokotusta voi tiedustella oman alueen terveysasemalta
Rokotuksiin ovat oikeutettuja alueiden vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat
Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.
Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja se on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vaan ovat omakustanteisia. Ensimmäistä tehostetta suositellaan kolmen vuoden kuluttua perussarjasta.
Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee Kemissä
17.1.2024Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue...Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee Kemissä
Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue laajenee Kemissä niin, että se kattaa Takajärvi-Haukkarin, Tervaharju, Syväkangas (94700), Pikku Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) ja Peurasaaren (94720) postinumeroalueet kokonaisuudessaan. Rokotuksia jatketaan entisellään Simossa ja Kemin eteläisissä osissa. Rokotusta voi tiedustella oman alueen terveysasemalta Rokotuksiin ovat oikeutettuja alueiden...
-
Keminmaan ja Simon perheneuvolapalvelut siirtyvät vuoden 2024 alusta Kemin perheneuvolaanKeminmaassa ja Simossa ei enää järjestetä erillisiä perheneuvolapäiviä.
Keminmaan ja Simon perheneuvolapalvelut siirtyvät vuoden 2024 alusta Kemin perheneuvolaan
2.1.2024
Keminmaan ja Simon perheneuvolapalvelut siirtyvät vuoden 2024 alusta Kemin perheneuvolaan
2.1.2024
Keminmaassa ja Simossa ei enää järjestetä erillisiä perheneuvolapäiviä.
Vuodenvaihde tuo muutoksia Keminmaan ja Simon perheneuvolapalveluihin. Jatkossa niistä huolehtii Kemin perheneuvola. Keminmaassa ja Simossa ei enää järjestetä erillisiä perheneuvolapäiviä. Kuntalaiset voivat jatkossa olla yhteydessä Kemin perheneuvolaan. Palvelua on arkipäivisin.
Kemin perheneuvolan ajanvaraus ja neuvonta ovat avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 10–12, p. 0400 703790. Sähköisesti voit olla yhteydessä sote-palveluihin osoitteessa lapha.fi/digipalvelut.
Asiakastapaamiset ovat pääsääntöisesti Kemin perheneuvolan tiloissa. Tarvittaessa asiakasta voidaan tavata ajanvarauksella myös hänen omassa lähiympäristössään kuten päiväkodissa, koulussa tai kotona tai etäyhteydellä. Simossa tapaamisia järjestetään ajanvarauksella myös Simon perheneuvolan tilassa Jassintiellä.
Keminmaan ja Simon perheneuvolapalvelut siirtyvät vuoden 2024 alusta Kemin perheneuvolaan
2.1.2024Keminmaassa ja Simossa ei enää järjestetä erillisiä perheneuvolapäiviä.Keminmaan ja Simon perheneuvolapalvelut siirtyvät vuoden 2024 alusta Kemin perheneuvolaan
Keminmaassa ja Simossa ei enää järjestetä erillisiä perheneuvolapäiviä.
-
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussaLapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
-
Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmääSydänliiton Neuvokas perhe -menetelmä on tutkittuun tietoon perustuva vaikuttava lapsiperheiden...
Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää
15.11.2023
Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää
15.11.2023
Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmä on tutkittuun tietoon perustuva vaikuttava lapsiperheiden elintapaohjauksen menetelmä.
Se tukee perheiden hyvinvointia ammattilaisten monialaisen yhteistyön avulla. Lapissa Rovaniemellä ja Torniossa Neuvokas perhe -menetelmä on otettu käyttöön osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta ja perhekeskusten kehittämistä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisevien työmallien ja toimintatapojen käyttöönottoa.
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa järjestettiin Neuvokas perhe -menetelmän monialaiset koulutukset yli 200 perheitä kohtaavalle ammattilaiselle Torniossa elokuussa ja Rovaniemellä lokakuussa 2023. Ammattilaiset voivat hyödyntää Neuvokas perhe -menetelmää ja työvälineitä perheiden elintapaohjauksessa ja monialaisen yhteistyön rakentamisessa. Monialainen menetelmän käyttö mahdollistaa perheiden oikea-aikaisen avunsaannin ja vahvistaa perheiden hyvinvointia, kun viesti on sama kaikilta ammattilaisilta.
Torniossa perheiden palveluiden yhteistyötä on rakennettu jo pitkään. Lasten 2-vuotistarkastuksissa neuvolan terveydenhoitaja ja päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja vierailevat yhdessä perheen kotona. Neuvokas perhe -menetelmän avulla keskitytään perheiden vahvuuksiin ja voimavarojen tukemiseen korostaen yhdessä tekemistä ja perhelähtöisyyttä. Jokainen perhe on erilainen ja omanlainen, niin ovat myös ratkaisut.
- Seurataan kasvua ja kehitystä, kaikkinensa pyritään ennaltaehkäisevää työtä tekemään mahdollisimman parhaalla tavalla. Ollaan yhteydessä toisiimme pienistäkin asioista, jotta pystytään ajoissa tarttumaan asioihin, kun jotakin tulee ilmi, Tornion neuvolan terveydenhoitaja Kerttu Jutila kuvaa neuvolan ja päiväkodin terveyden edistämisen yhteistyötä. Kaksivuotiaan Mintun perheelle neuvolan ja päiväkodin yhteinen tarkastus on ensimmäinen laatuaan. Kotona tapaaminen purkaa myös lapsen jännitystä.
- Ei Minttu varmaan neuvolassa laulaisi tällä tavalla, miten hän nyt täällä laulaa, Pilke-päiväkoti Huvikummun varhaiskasvatuksen opettaja Marissa Kurttio kuvaa, kuinka vapautunut Minttu on. Kotikäynnillä kirjataan samalla kaksivuotiaan varhaiskasvatussuunnitelma.
- Koen mukavaksi, että voidaan tehdä yhteistyötä päiväkodin ja neuvolan välillä, Mintun äiti Karoliina Ruumensaari kommentoi.Neuvokas perhe -menetelmä on osa Lapin perhekeskuskehittämistä
Neuvokas perhe -menetelmän koulutukset on järjestetty Rovaniemen ja Tornion perhekeskusten kautta. Perhekeskus on perheiden palveluiden verkosto, jossa lasten, nuorten ja perheiden palvelut toimivat yhdessä. Perhekeskus auttaa perhettä löytämään tarvitsevansa avun. Rovaniemellä on jo usean vuoden ajan ollut käytössä Neuvokas perhe -menetelmä neuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten elintapaohjauksessa. Menetelmää hyödyntäen liikkeelle lähdetään perheen vahvuuksista ja pyritään vahvistamaan perheellä jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä. Tornion perhekeskuksessa ja kohtaamispaikassa Perheiden talolla Neuvokas perhe -menetelmää otetaan käyttöön vaihtuvien teemojen avulla. Teemat näkyvät somealustoilla, sähköisessä perhekeskuksessa ja Perheiden talon perhe- ja lastenkerhoissa. Materiaali on käytössä myös kaikissa Tornion päiväkodeissa.
- Perheiden talolla on monenlaisia yhteistyökumppaneja. Elo-syyskuun teema on ollut ravinto, ja siihen liittyen Anna-Liisa Rovaniemen Martoista on käynyt tekemässä perheitten kanssa kasvisruokaa, Tornion Perheiden talon varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Huttunen kertoo.
Neuvokas perhe -verkkosivuilta löytyy perheille konkreettisia vinkkejä perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen. Ideoita löytyy syömisen, liikkumisen ja unen lisäksi esimerkiksi ruutuajan hallintaan ja lapsen kehonkuvan tukemiseen sekä mielen hyvinvointiin liittyen.
- Materiaali on hyvin konkreettista, sieltä saa tietyn jutun, jonka voi tehdä. Esimerkiksi oli neuvo, että ruualla saa leikkiä. Jos lapsi on arka maistelemaan kasviksia tai muita uusia makuja, voi hedelmistä, kasviksista ja juureksista tehdä hauskoja hahmoja, Huttunen kuvailee. Viinirypäleistä ja mandariineista tehtyä kukkapeltoa onkin päästy maistelemaan myös perhekerhossa.
Ammattilaisille Neuvokas perhe on myös työkalu monialaisen yhteistyön rakentamiseen. Sama menetelmä on käytössä kaikissa perheiden palveluissa, ja perhe pyritään kohtaamaan kokonaisvaltaisesti, vahvuuksista käsin.
- Perhekeskustyöpajoissa on ollut 40–60 eri alojen toimijaa työntekijätasolta lähtien, jolloin kasvot tulee tutuksi ja tunnetaan toisten tekemää työtä. Toisaalta työntekijät saavat osallistua ja kehittää omaa työtään. Esimerkiksi syyskuun työpajassa mietittiin, miten voidaan yhdessä monialaisesti soveltaa Neuvokas perhe -menetelmää, Tornion perhekeskuskoordinaattori Heidi Juuso kertoo perhekeskuksen ammattilaisyhteistyöstä.
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana kehittäminen jatkuu vuoden 2023 loppuun asti. Neuvokas perhe -menetelmän monialaisen käytön pilotointia osana Lapin perhekeskuskehittämistä esitellään myös muille perhekeskustoimijoille ja -kehittäjille valtakunnallisessa perhekeskuskonferenssissa marraskuussa 2023.
Lisää tietoa:
Neuvokas perhe ammattilaisille
Neuvokas perhe perheilleNeuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää
15.11.2023Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmä on tutkittuun tietoon perustuva vaikuttava lapsiperheiden...Neuvokas perhe edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä – Torniossa ja Rovaniemellä lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset käyttävät vaikuttavaa menetelmää
Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmä on tutkittuun tietoon perustuva vaikuttava lapsiperheiden elintapaohjauksen menetelmä.
-
Alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville soveltuvien joditablettien jakaminen aloitetaan Lapin hyvinvointialueellaLapin hyvinvointialue aloittaa marraskuussa joditablettien jakamisen perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita...
Alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville soveltuvien joditablettien jakaminen aloitetaan Lapin hyvinvointialueella
9.11.2023
Alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville soveltuvien joditablettien jakaminen aloitetaan Lapin hyvinvointialueella
9.11.2023
Lapin hyvinvointialue aloittaa marraskuussa joditablettien jakamisen perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia tai raskaana olevia. Taustalla on Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päivittämä ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa.
Uutista päivitetty 16.11.2023 klo 8.00
Joditabletit jaetaan koteihin neuvolakäynnin yhteydessä
Viime syksynä julkaistun ohjeen mukaan hyvinvointialueet hankkivat alle 3-vuotiaille ja raskaana oleville soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä koteihin. Lapin hyvinvointialueella joditabletteja jaetaan normaalin neuvolakäynnin yhteydessä.
Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen 3 kuukauden kuluessa, voi tabletteja hakea myös erikseen omasta neuvolasta.
Lisäksi äitiysneuvolassa jaetaan joditabletteja raskaana oleville syntyvää lasta varten. Jodivalmisteen mukana jaetaan annostus- ja säilytysohjeet, joihin huoltajan tulee perehtyä.
Muulle väestölle, eli 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille sekä enintään 40-vuotiaille aikuisille, suositellaan omaehtoista varautumista. Joditabletteja voi hankkia apteekeista.
Annostelu:
Kaliumjodidi 65 mg tablettien annostelu alle 3-vuotiaille lapsille:
- 1 kuukautta–3 vuotta ikäisille lapsille 1/2 (puoli) tablettia kerta-annoksena
- alle 1 kuukautta ikäisille lapsille 1/4 (yksi neljäsosa) tablettia kerta- annoksena
Joditablettien annostelu raskaana oleville:
- 2 tablettia kerta-annoksena
Ensisijainen turvatoimi säteilytilanteessa on suojautuminen sisälle
Joditabletteja käytetään vain, jos pelastusviranomainen niin ohjeistaa. Joditablettia ei tule koskaan ottaa omatoimisesti.
Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen tai tiedottaa muilla keinoin, jos on tarve suojautua. Säteilyvaaratilanteessa hakeudutaan aina ensisijaisesti sisälle ja joditabletit ovat tukitoimi.
Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtaisen seuraavan kolmen kuukauden sisällä, alla on ohjeet, miten joditabletit saa neuvolasta
Tulethan vain terveenä.
Kemi
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana Kemin neuvolasta, Valtakatu 6, käynti Citymarketin päädystä.
- pe 17.11. Klo 8.15–11
- ma 20.11. Klo 13–15.30
- to 23.11. Klo 8.15–11
- ma 27.11. Klo 13–15.30
Tarvittaessa soita Kemin neuvolan numeroihin arkisin klo 11–12.
Kemijärvi
Joditabletit jaetaan normaalien neuvolakäyntien yhteydessä. Tarvittaessa voit olla yhteydessä neuvolaan puhelimitse p. 040 024 5685.
Kittilä
Joditabletit voi noutaa samaan aikaan kuin annamme influenssa- ja koronarokotuksia ilman ajanvarausta Kittilän terveyskeskuksen neuvolasta, 2krs.
- ma 13.11. klo 9–15
- ti 14.11. klo 9–15
- ke 15.11. klo 9–15
- to 16.11. klo 9–15
- pe 17.11. klo 9–12
Kolari
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana.
Kolarin terveyskeskuksen neuvola
- ti 21.11. klo 11–13
- ke 22.11. klo 12–14
- ti 28.11. klo 9–11
Sieppijärvin neuvola
- ma 20.11. klo 9–13
Ylläsjärven koulu, neuvola
- to 23.11. klo 13.30–18.30
Äkäslompolon neuvola
- to 30.11. klo 9.30–14.30
Pelkosenniemi ja Savukoski
Joditabletit jaetaan normaalien neuvolakäyntien yhteydessä.
Pello
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana Pellon neuvolasta, Ahjotie 4–6.
- ti 21.11 klo 12–15.30
- ma 27.11 klo 12–15.30
Mikäli ajankohta ei ole sopiva, ole yhteydessä äitiys- ja lastenneuvolaan p. 040 649 5928.
Ranua
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana neuvolasta.
- ma 27.–ti 28.11. klo 8–9 ja klo 15–16
- ke 29.11. klo 8–9
Rovaniemi
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana Saarenkylän neuvolasta, Pulkamontie 6. Neuvolassa on joditablettien jakelussa käytössä vuoronumerot. Kun saavut hakemaan tabletteja, ota vuoronumero ja odota vuoroasi.
- ti 14.11. klo 8–11 ja 13–15
- ti 21.11. klo 8–11 ja 13–15
- ke 29.11. klo 8–11 ja 13–15
- ti 5.12. klo 8–11 ja 13–15
- ke 13.12. klo 8–11 ja 13–15
Salla
Jos normaaliin neuvolakäyntiin on yli 3 kuukautta, ota yhteyttä neuvolaan puhelintuntien aikana.
Arkisin ma-to klo 11–11.30, p. 040 525 1270
Simo
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana Simon neuvolasta, Varkkermontie 1.
- pe 10.11. klo 10.30–11.30
- pe 17.11. klo 12–13
- ke 22.11. klo 13–14
Tarvittaessa soita Simon neuvolan terveydenhoitajalle arkisin klo 8–9.
Sodankylä
Jos normaaliin neuvolakäyntiin on yli 3 kuukautta, ota yhteyttä neuvolaan soittamalla neuvolan toimiston, p. 040 583 5744 (ma-to 8-14, pe 8-12). Käytössä on takaisinsoittopalvelu. Haku hyvinvointikeskus Sopukka, 2. kerros, Karistamontie 4.
Tornio
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana omasta neuvolasta:
- pe 17.11. klo 8.15–11 Hannulan neuvola, Pohjolankatu 7
- ma 20.11. 13–15 Hannulan neuvola
- to 23.11. 8.15–11 Hannulan neuvola
- to 30.11. klo 13–15 Suensaaren neuvola, Sairaalakatu 1
Ylitornio
Joditabletit voi noutaa erillisenä noutoajankohtana omasta neuvolasta:
- ke 15.11 klo 11.30–15
- pe 17.11 klo 11.30–14
- ti 21.11 klo 11.30–15
Alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville soveltuvien joditablettien jakaminen aloitetaan Lapin hyvinvointialueella
9.11.2023Lapin hyvinvointialue aloittaa marraskuussa joditablettien jakamisen perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita...Alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville soveltuvien joditablettien jakaminen aloitetaan Lapin hyvinvointialueella
Lapin hyvinvointialue aloittaa marraskuussa joditablettien jakamisen perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia tai raskaana olevia. Taustalla on Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päivittämä ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa.
-
LKS naistenklinikka ja Mehiläinen Länsi-Pohja avaavat imetyshuoneet henkilökunnalleImetysmyönteisen kulttuurin rakentamisessa tärkeintä on luoda työpaikoille ilmapiiriä, jossa...
LKS naistenklinikka ja Mehiläinen Länsi-Pohja avaavat imetyshuoneet henkilökunnalle
5.10.2023
LKS naistenklinikka ja Mehiläinen Länsi-Pohja avaavat imetyshuoneet henkilökunnalle
5.10.2023
Imetysmyönteisen kulttuurin rakentamisessa tärkeintä on luoda työpaikoille ilmapiiriä, jossa perhemyönteisyys on työelämän arkipäivää ja imetyksestä puhutaan normalisoiden.
Imetysmyönteisyys on tulevaisuuden työelämän veto- ja pitovoimatekijä. Työpaikan imetysmyönteisyys, johon kuuluu viihtyisän pumppaustilan tarjoaminen, luo tutkimuksen mukaan positiivisia mielikuvia työnantajasta ja on yhteydessä työntekijöiden viihtyvyyteen. Imetyksen jatkamista tukeva työkulttuuri toimii myös sitouttavana tekijänä.
Lapin hyvinvointialueella Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohja Mehiläisen synnytysyksiköt mahdollistavat tämän suosituksen mukaisesti mahdollisuuden lypsää/imettää työajalla tarjoamalla tähän rauhallisen tilan ja tarvittavat välineet
Lapin keskussairaalan naistenklinikalla, 6.krs, osasto 6:n Haastatteluhuone (G6H17). Täältä löydät nojatuolin ja sohvan imettämistä varten sekä sähköpumpun, pumppausvälineet sekä maidon säilytykseen pienen pullon tai pusseja. Viethän maidon mukanasi omaan toimipisteeseesi, jotta muistat viedä sen kotiin!
Mehiläinen Länsi-Pohjan tiloissa sairaalan 2 krs. synnytysosaston Nipsula -huoneessa. Huoneesta löydät nojatuolin ja sohvan imettämistä ja lypsämistä varten. Kun saavut naistentautien- ja synnytys osastolle, löydät Nipsulan oven vasemmalta puolelta käytävää. Tila on avoin myös Lapin hyvinvointialueen työntekijöille, jotka työskentelevät sairaalan tiloissa tai alueella.
Haastamme koko Lapin hyvinvointialueen tukemaan perheitä jatkamaan imettämistä töihin paluusta huolimatta.
LKS naistenklinikka ja Mehiläinen Länsi-Pohja avaavat imetyshuoneet henkilökunnalle
5.10.2023Imetysmyönteisen kulttuurin rakentamisessa tärkeintä on luoda työpaikoille ilmapiiriä, jossa...LKS naistenklinikka ja Mehiläinen Länsi-Pohja avaavat imetyshuoneet henkilökunnalle
Imetysmyönteisen kulttuurin rakentamisessa tärkeintä on luoda työpaikoille ilmapiiriä, jossa perhemyönteisyys on työelämän arkipäivää ja imetyksestä puhutaan normalisoiden.
-
Kulku Lapin keskussairaalan synnytysosastolle sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti aloitetaan 1.9.2023Lapin keskussairaalan synnärille kuljetaan 1. syyskuuta alkaen sisäpihan kautta...
Kulku Lapin keskussairaalan synnytysosastolle sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti aloitetaan 1.9.2023
31.8.2023
Kulku Lapin keskussairaalan synnytysosastolle sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti aloitetaan 1.9.2023
Ajo-ohjeistus ja reitti Lapin keskussairaalan synnytysosastolle sisäpihan kautta 1.9.2023. alkaen
31.8.2023
Lapin keskussairaalan synnärille kuljetaan 1. syyskuuta alkaen sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti.
LKS:n sisäpihalle pääsee Ounasrinteentieltä liikenneympyrästä kääntymällä Kivikaudentielle. Kivikaudentiellä logistiikkapihan jälkeen on opaste "synnyttäjät".
Sisäpihalla on varattuna synnyttäjille neljä autopaikkaa, joissa auto voi olla kaksi tuntia parkkikiekolla. Tänä aikana auto tulee siirtää maksullisille parkkipaikoille, suositeltu paikka on pysäköintitalossa.
Katso video kulkureitistä synnärille
Kulku Lapin keskussairaalan synnytysosastolle sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti aloitetaan 1.9.2023
31.8.2023Lapin keskussairaalan synnärille kuljetaan 1. syyskuuta alkaen sisäpihan kautta...Kulku Lapin keskussairaalan synnytysosastolle sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti aloitetaan 1.9.2023
Lapin keskussairaalan synnärille kuljetaan 1. syyskuuta alkaen sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti. LKS:n sisäpihalle pääsee Ounasrinteentieltä liikenneympyrästä kääntymällä Kivikaudentielle. Kivikaudentiellä logistiikkapihan jälkeen on opaste "synnyttäjät". Sisäpihalla on varattuna synnyttäjille neljä autopaikkaa, joissa auto voi olla kaksi tuntia parkkikiekolla. Tänä aikana auto tulee siirtää maksullisille parkkipaikoille, suositeltu paikka on...