Kiireellistä hoitoa vaativissa sairauksissa kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omalle terveysasemalle. Päivystysvastaanotto terveysasemilla toimii terveysaseman ollessa auki.
Kiireellistä terveysaseman hoitoa vaativia vaivoja ovat esimerkiksi:
* pitkittynyt flunssa
* kurkkukipu
* poskiontelovaivat
* silmäoireet
* korvakipu
* allergiaoireet
* tuki- ja liikuntaelinvammat
* virtsavaivat ja vatsavaivat
Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta:
Toimi näin
Ole yhteydessä omaan terveysasemaasi välittömästi kiireisissä tapauksissa.
Pelkosenniemen terveyskeskus
Saat yhteyden terveyskeskukseen soittamalla arkipäivisin.
Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna eli yksi puhelu riittää. Voit itse valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton, jolloin terveyskeskuksesta soitetaan sinulle takaisin.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite, kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Keminmaan terveysaseman puhelinpalvelun kautta hoituvat sekä kiireelliset että kiireettömät hoidontarpeen arvioinnit ja ajanvaraukset. Puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.
Tervolan terveysaseman päivystykseen voit varata ajan puhelimitse virka-aikana. Virka-ajan ulkopuolella (viikonloppuisin, juhlapyhinä ja arki-iltoina) päivystys järjestetään akuuttiklinikalla Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä.
Rovaniemen terveysasemien keskitetty puhelinpalvelu
Saat yhteyden Rinteenkulman, Pulkamontien ja Urheilukadun terveysasemille soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun.
Voit varata ajan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Voit varata ajan myös jalkojenhoitajalle ja röntgeniin. Laboratorioilla on erillinen ajanvaraus.
Mikäli puhelinpalveluissa on ruuhkaa, voit jäädä jonoon odottamaan puhelun yhdistymistä hoitajalle tai valita takaisinsoittopalvelun. Sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana.
Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.
Saat yhteyden terveyskeskukseen puhelimitse arkipäivisin.
Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä.
Palvelunumero ei ole koskaan varattuna eli yksi puhelu riittää. Voit itse valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton, jolloin terveyskeskuksesta soitetaan sinulle.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite, kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja. Lääkäri käy terveysasemalla viikoittain pitämässä vastaanottopäivän.
Saat yhteyden Kittilän terveyskeskuksen päivystykseen. Sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, jonka perusteella jatkohoito määräytyy.
Arkisin numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Sinulle soitetaan takaisin.
Arki- ja viikonloppuiltoina ja arkipyhinä puhelu ohjautuu akuutti- ja kuntoutusosaston (entinen vuodeosasto) sairaanhoitajalle.
Hätätilanteessa soita valtakunnalliseen hätänumeroon 112. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, hengenahdistus, vakava vamma, rytmihäiriö, tajunnan tason muutos tai vastaava tila.
Voit varata ajan lääkäreille ja hoitajille. Terveysasemalla toimii takaisinsoittopalvelu, jonka kautta hoituu kiireettömät ja kiireelliset asiat, kuten ajanvaraus, ajan peruminen ja laboratoriovastaukset.
Ohjeet takaisinsoittopalveluun:
1. Soita numeroon 016 860 4100
2. Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan (vaihtoehdot 1-4).
3. Odota kunnes saat ohjeen lopettaa puhelun.
4. Soitamme asiakkaalle takaisin saman päivän aikana kiireellisyysjärjestyksessä.
Hoidontarpeen arvioinnin ja ajanvarauksen kautta tavoitat sairaanhoitajan, joka arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä ohjaa sinut eteenpäin oikeaan hoitopaikkaan. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Poliklinikan toimistoon voit soittaa asiakirjapyynnöistä ja muista. toimistoasioista. Myös reseptiuusinnat voit soittaa tämän numeron kautta, mikäli et saa lähetettyä uusimispyyntöä Omakannan kautta.
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksen puhelinajanvaraus
Hoitaja tekee puhelimessa arvion hoidon tarpeesta ja sen kiireellisyydestä. Tarvittaessa voit saada ajan jo samalle päivälle joko hoitajalle tai lääkärille.
Sodankylän terveyskeskus - Sopukan hoitajan ja lääkärin ajanvaraus
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Voit varata ajan lääkärin ja hoitajan vastaanotolle soittamalla. Kiireellinen ja kiireetön vastaanotto palvelee yhdestä numerosta. Käytössä on takaisinsoittopalvelu, jolloin asiakkaalle pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana. Takaisinsoittopalvelun nauhoite ohjaa sinut valitsemaan oikean linjan.
Hoitaja tekee yhteydenoton aikana hoidon tarpeen arvion, jonka perusteella sinut ohjataan joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.
Tornion terveysaseman puhelinpalvelun kautta hoituvat sekä kiireelliset että kiireettömät hoidontarpeen arvioinnit ja ajanvaraukset. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.
Lapponiasta saat perusterveydenhuollon palvelut: lääkäreiden ajanvarausvastaanotto, sairaanhoitajan vastaanotto, astma-keuhkohoitajan vastaanotto, diabetesvastaanotto ja valohoito. Lääkäripäivystyksestä saat apua välitöntä tai kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa.
Hyvinvointikeskus Lapponiasta saat myös kaikki seuraavat palvelut:
Muonion terveyskeskus, jossa on lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot, neuvolat, kuntoutus, hammashoitola, laboratorio, röntgen ja 24-paikkainen vuodeosasto.
Tornion terveyskeskuksessa on vastaanottopalvelut, laboratorionpalvelut sekä röntgen, suun terveydenhuolto, kuntoutus, vuodeosasto, psykiatrinen poliklinikka, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n vastuulla ovat kiire- ja ajanvarausvastaanotto, kuntoutuspalvelut, röntgen sekä suun terveydenhuolto.
Pellon terveyskeskuksessa tuotetaan perusterveydenhuollon palvelut kaikille kuntalaisille. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai päivystävän hoitajan toimesta vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hoitaa Keminmaan kunnan terveyspalvelut. Vastaanotolta saat pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, lakisääteiset lausunnot ja todistukset sekä avun kiireellisiin terveysongelmiin.
Kolarin terveyskeskuksesta saat terveyspalveluja. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, hammashoitola, mielenterveystoimisto ja neuvola ovat kaikki saman katon alla. Terveyskeskuksesta saat myös röntgen- ja laboratoriopalveluita. Terveyskeskuksessa on ympärivuorokautinen vuodeosasto.
Karigasniemen terveysasemalta saat terveydenhoitajan, sairaanhoitajan, lääkärin ja fysioterapeutin palvelut ajanvarauksella.
Osoite
Ylätenontie
123,
99950
KARIGASNIEMI
Muut yhteystiedot
Karesuvannon terveysasema
Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja. Lääkäri käy terveysasemalla viikoittain pitämässä vastaanottopäivän.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, monipuolinen neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella, jonka yhteydessä tehtävän hoidon tarpeen arvioinnin perusteella hoitaja ohjaa potilaan tarkoituksenmukaiseen hoitoon joko lääkärille tai muulle terveysalan ammattilaiselle.
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot on järjestetty ajanvarausperiaatteella.
Äkillisissä sairastapauksissa päivystyspoliklinikan hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Puhelimitse:
• ajanvaraukset lääkärin ja hoitajan vastaanotoille (kiireetön ja päivystys)
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluita. Tarvittaessa sinut ohjataan edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.
Kittilän terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Osoite
Sairaalantie
2,
99100
KITTILÄ
Normaalit aukioloajat
Poliklinikka ja vastaanotto
Maanantaina
-
Perjantaina
08:00 - 16:00
Akuutti- ja kuntoutusosasto (entinen vuodeosasto)
Auki 24/7
Virtu.fi-viesteihin ja Omaolo-oirearvioihin vastaamme
Terveyskeskus tarjoaa perusterveydenhuollon palvelut kuntalaiselle. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Pyrimme vastaamaan yhteydenottoosi mahdollisimman pian: Kiireellistä reagointia vaativissa asioissa vastaamme saman päivän aikana, jos olet lähettänyt viestin meille arkena kello 13 mennessä. Muissa asioissa vastaamme viimeistään kahden arkipäivän kuluessa.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi.
Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotostasi.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi.
Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Pyrimme vastaamaan yhteydenottoosi virka-aikana tunnin parin kuluessa, jos olet lähettänyt viestin meille klo 13 mennessä.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi.
Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Nettiklinikan avulla voit jättää yhteydenottopyynnön terveysasemalle. Yhteydenottoon vastataan mahdollisimman pian, yhden-kolmen (1-3) arkipäivän kuluessa. Vaivasta riippuen tuloksena voi olla omahoito-ohje, lääkärin tai hoitajan vastaanotto tai muu kulloinkin sopivin hoidon aloitus.
Palvelun käyttöön tarvitaan henkilötunnus. Palveluun kirjoitettu teksti tallennetaan sellaisenaan potilastietojärjestelmään.
Voit asioida Ranuan sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Osaa Omaolon palveluista voit käyttää itsenäisesti. Osan palveluista ammattilainen ohjaa sinulle, jolloin saat kutsun täyttää esitietokyselyn.
Voit asioida Inarin sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Omaolo on kansallinen digitaalinen palvelukanava yli 15-vuotiaille.
Voit täyttää seuraavat oirearviot:
* Alaselkäkipu tai -vamma
* Korvan kipu tai lukkoisuus
* Kurkkukipu tai nieluoire
* Närästys
* Peräaukon seudun oire
* Päänsärky
* Ripuli
* Seksitautiepäily
* Silmätulehdus
* Virtsatietulehdus
* Yskä
Kun täytät arvion, Omaolo antaa sinulle joko itsehoito-ohjeita tai ohjaa sinut terveyttä ja hyvinvointia edistäviin palveluihin.
Omaolon verkkosivuilla olevia arviointeja voit täyttää, vaikka palvelu ei olisi asuinkunnassasi käytössä. Tällöin saat aina kansallisiin suosituksiin perustuvan toimintaohjeen, ja voit tallentaa tulokset itsellesi.
Voit asioida Sodankylän sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Omaolo on kansallinen digitaalinen palvelukanava.
Kun täytät arvion, Omaolo antaa sinulle joko itsehoito-ohjeita tai ohjaa sinut hoidon piiriin esimerkiksi lähimpään terveyskeskukseesi. Voit täyttää seuraavat arvioinnit itsenäisesti:
* Kaikki oirearviot (16 eri oirearviota)
* Kaikki palveluarviot (arvio henkilökohtaisesta avusta, arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella ja arvio omaishoitotilanteesta)
* Lasten ja nuorten suun terveydenhuollon esitietolomake
* Elämäntilannemittari (3X10D)
Ammattilainen aktivoi palvelun, kun esitietolomakkeen täyttäminen on ajankohtaista sinulle tai perheellesi. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta linkin, jonka kautta pääset täyttämään ja lähettämään esitietolomakkeen Omaolossa.
Voit asioida Kemin sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Osaa Omaolon palveluista voit käyttää itsenäisesti. Osan palveluista ammattilainen ohjaa sinulle, jolloin saat kutsun täyttää esitietokyselyn.
Voit asioida Kittilän sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Osaa Omaolon palveluista voit käyttää itsenäisesti. Osan palveluista ammattilainen ohjaa sinulle, jolloin saat kutsun täyttää esitietokyselyn.
Voit asioida Enontekiön sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Osaa Omaolon palveluista voit käyttää itsenäisesti. Osan palveluista ammattilainen ohjaa sinulle, jolloin saat kutsun täyttää esitietokyselyn.
Voit asioida Muonion sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Osaa Omaolon palveluista voit käyttää itsenäisesti. Osan palveluista ammattilainen ohjaa sinulle, jolloin saat kutsun täyttää esitietokyselyn.
Saat yhteyden terveyskeskukseen soittamalla arkipäivisin.
Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna eli yksi puhelu riittää. Voit itse valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton, jolloin terveyskeskuksesta soitetaan sinulle takaisin.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite, kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Keminmaan terveysaseman puhelinpalvelun kautta hoituvat sekä kiireelliset että kiireettömät hoidontarpeen arvioinnit ja ajanvaraukset. Puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.
Tervolan terveysaseman päivystykseen voit varata ajan puhelimitse virka-aikana. Virka-ajan ulkopuolella (viikonloppuisin, juhlapyhinä ja arki-iltoina) päivystys järjestetään akuuttiklinikalla Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä.
Rovaniemen terveysasemien keskitetty puhelinpalvelu
Saat yhteyden Rinteenkulman, Pulkamontien ja Urheilukadun terveysasemille soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun.
Voit varata ajan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Voit varata ajan myös jalkojenhoitajalle ja röntgeniin. Laboratorioilla on erillinen ajanvaraus.
Mikäli puhelinpalveluissa on ruuhkaa, voit jäädä jonoon odottamaan puhelun yhdistymistä hoitajalle tai valita takaisinsoittopalvelun. Sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana.
Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.
Saat yhteyden terveyskeskukseen puhelimitse arkipäivisin.
Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä.
Palvelunumero ei ole koskaan varattuna eli yksi puhelu riittää. Voit itse valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton, jolloin terveyskeskuksesta soitetaan sinulle.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite, kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja. Lääkäri käy terveysasemalla viikoittain pitämässä vastaanottopäivän.
Saat yhteyden Kittilän terveyskeskuksen päivystykseen. Sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, jonka perusteella jatkohoito määräytyy.
Arkisin numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Sinulle soitetaan takaisin.
Arki- ja viikonloppuiltoina ja arkipyhinä puhelu ohjautuu akuutti- ja kuntoutusosaston (entinen vuodeosasto) sairaanhoitajalle.
Hätätilanteessa soita valtakunnalliseen hätänumeroon 112. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, hengenahdistus, vakava vamma, rytmihäiriö, tajunnan tason muutos tai vastaava tila.
Voit varata ajan lääkäreille ja hoitajille. Terveysasemalla toimii takaisinsoittopalvelu, jonka kautta hoituu kiireettömät ja kiireelliset asiat, kuten ajanvaraus, ajan peruminen ja laboratoriovastaukset.
Ohjeet takaisinsoittopalveluun:
1. Soita numeroon 016 860 4100
2. Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan (vaihtoehdot 1-4).
3. Odota kunnes saat ohjeen lopettaa puhelun.
4. Soitamme asiakkaalle takaisin saman päivän aikana kiireellisyysjärjestyksessä.
Hoidontarpeen arvioinnin ja ajanvarauksen kautta tavoitat sairaanhoitajan, joka arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä ohjaa sinut eteenpäin oikeaan hoitopaikkaan. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Poliklinikan toimistoon voit soittaa asiakirjapyynnöistä ja muista. toimistoasioista. Myös reseptiuusinnat voit soittaa tämän numeron kautta, mikäli et saa lähetettyä uusimispyyntöä Omakannan kautta.
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksen puhelinajanvaraus
Hoitaja tekee puhelimessa arvion hoidon tarpeesta ja sen kiireellisyydestä. Tarvittaessa voit saada ajan jo samalle päivälle joko hoitajalle tai lääkärille.
Sodankylän terveyskeskus - Sopukan hoitajan ja lääkärin ajanvaraus
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Voit varata ajan lääkärin ja hoitajan vastaanotolle soittamalla. Kiireellinen ja kiireetön vastaanotto palvelee yhdestä numerosta. Käytössä on takaisinsoittopalvelu, jolloin asiakkaalle pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana. Takaisinsoittopalvelun nauhoite ohjaa sinut valitsemaan oikean linjan.
Hoitaja tekee yhteydenoton aikana hoidon tarpeen arvion, jonka perusteella sinut ohjataan joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.
Tornion terveysaseman puhelinpalvelun kautta hoituvat sekä kiireelliset että kiireettömät hoidontarpeen arvioinnit ja ajanvaraukset. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin...
Kuva: Lapin materiaalipankki
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.
Sääʹmǩiõʹlle vueʹlnn.
Miten saan sosiaali- ja terveyspalveluita vuonna 2023?
Palvelut jatkuvat pääosin samanlaisina kuin nyt. Kohtaat tutut työntekijät samoissa tehtävissään. Palvelupisteet, kuten terveyskeskus ja sosiaalitoimisto, ovat samat, missä olet tottunut käymään. Myös yksityisille toimijoille ulkoistetut julkiset palvelut säilyvät ennallaan.
Jos saat palveluja tai etuuksia, ne jatkuvat ennallaan. Jos sinulla on varattuja aikoja vuodelle 2023 tai saat säännöllisesti jotain palvelua, ne jatkuvat sovitusti.
Jos tarvitset uuden ajan tai palveluntarpeen arvion, ota yhteyttä oman paikkakuntasi sote-palvelujen ajanvaraukseen tai palveluohjaukseen. Toistaiseksi sote-palvelujen yhteystiedot löytyvät edelleen kuntien ja kuntayhtymien sivuilta. Vuodenvaihteesta alkaen yhteystiedot löytyvät osoitteesta lapha.fi.
Mistä tiedän, mitä palveluita paikkakunnallani on ja mihin olla yhteydessä?
Ajantasaiset perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tiedot löydät vuodenvaihteen 2023 jälkeen verkkosivuiltamme lapha.fi. Verkkosivuilta löydät sekä tietoa eri palvelujen sisällöstä että oman paikkakuntasi yhteystiedot. Osa palveluista on yhteisiä koko Lapin alueella.
Myös Kolpeneen palvelukeskuksen ja keskussairaaloiden tiedot siirtyvät uusille verkkosivuillemme vuoden 2023 aikana. Pelastuspalvelujen tiedot löydät edelleen osoitteesta lapinpelastuslaitos.fi.
Jaamme kaikille lappilaisille alkuvuoden aikana kotiin palveluesitteen, jossa kerromme paikkakunnan sote- ja pelastuspalveluista.
Palvelujen puhelinnumerot pysyvät pääosin ennallaan. Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla osa puhelinnumeroista on muuttunut. Vaikka soittaisit vanhaan numeroon, puhelu ohjautuu puolen vuoden ajan uuteen numeroon. Jos jätät takaisinsoittopyynnön tai työntekijämme jostakin muusta syystä soittaa sinulle, puhelu tulee uudesta numerosta. Tiedotamme mahdollisista tulevista puhelinnumerojen muutoksista erikseen.
Sote-henkilöstön sähköpostit ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi. Pelastuspalvelujen henkilökunnan sähköpostiosoitteet pysyvät ennallaan ja ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinpelastuslaitos.fi.
Tuleeko palveluihin muutoksia?
Siirtymä hyvinvointialueelle on ensivaiheessa hallinnollinen, eikä palveluihin tule juurikaan asiakkaille näkyviä muutoksia heti vuoden 2023 alussa.
Esimerkiksi oman paikkakuntasi terveyskeskus jatkaa tutussa paikassa toimintaansa kuten ennenkin. Ympärivuorokautiset palvelut, kuten päivystys, vuodeosastot ja asumispalvelut jatkuvat katkeamattomina vuodenvaihteen yli. Kotiin annettavat palvelut, kuten kotihoito ja muut kotikäynnit, jatkuvat koko Lapin alueella kuten nytkin. Palvelusetelit ja yksityisiltä palveluntuottajilta ostetut palvelut jatkuvat ennallaan.
Sekä Lapin keskussairaala Rovaniemellä että Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä jatkavat toimintaansa normaalisti. Molemmissa sairaaloissa toimii muun muassa ympärivuorokautinen päivystys. Kiireettömissä asioissa hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä vanhaan tapaan.
Palvelujen myöntämisperusteet yhtenäistyvät koko Lapissa. Uudet myöntämisperusteet koskevat kuitenkin pääasiassa uusia asiakkuuksia sekä tilanteita, joissa asiakkaan palveluntarvetta täytyy arvioida uudelleen.
Asiakasmaksut ja palkkiot yhtenäistyvät koko Lapissa. Asiakasmaksut ovat kuitenkin pääosin samat kuin mitä kunnissa on tällä hetkellä käytössä. Laskutustiedot muuttuvat. Jos haluat maksaa asiakasmaksut automaattisesti verkkopankistasi, sinun tulee tehdä uusi e-laskusopimus. Saat ohjeet vuoden ensimmäisen laskun liitteenä.
Perhehoidon kulukorvaukset sekä omais- ja perhehoidon palkkiot maksetaan jatkossa kuun 15. päivä. Henkilökohtaisten avustajien palkkiot maksetaan kuun 15. ja viimeinen päivä.
Mikä on Lapin hyvinvointialue?
Lapin hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen koko Lapin julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueella työskentelee lähes 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista. Hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja.
Hyvinvointialueen muodostavat:
Lapin 21 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut
Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit
Kolpeneen palvelukeskus, Oulunkaari Simon palvelujen osalta, Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä
Jos vuosittainen maksukattosi täyttyy, saat suurimman osan sote-palveluista loppuvuoden ajan maksutta.
Asiakasmaksukatto Lapin hyvinvointialueella on 692€ vuodessa
27.12.2022
Jos vuosittainen maksukattosi täyttyy, saat suurimman osan sote-palveluista loppuvuoden ajan maksutta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain (734/1992) 6 a §:n mukaan palvelujen käyttäjien asiakasmaksuille on säädetty vuotuinen enimmäismäärä, maksukatto.
Maksukatto on 692 euroa vuonna 2023. Seurantajakso alkaa aina kalenterivuoden alusta ja päättyy vuoden lopussa. Laskulla on tieto siitä, kerryttääkö asiakasmaksu maksukattoa.
lyhytaikaisen laitoshoidon maksut terveydenhuollon ja sosiaalihuollon laitoksissa
päivä- ja yöhoidon maksut
terveydenhuollon ammattihenkilön antamasta fysioterapiasta, neuropsykologisesta kuntoutuksesta, ravitsemusterapiasta, jalkojenhoidosta, puheterapiasta, toimintaterapiasta ja muusta niihin rinnastettavasta toimintakykyä parantavasta ja ylläpitävästä hoidosta perittävät maksut
suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon käynti- ja toimenpidemaksut (lukuun ottamatta hammasteknisiä kuluja, kuten proteeseista ja purentakiskoista, oikomiskojeista ja uniapnea kiskoista aiheutuvia hammasteknisiä kuluja)
suun ja leukojen erikoissairaanhoidon hoitotoimenpiteiden maksut
tilapäisen kotisairaanhoidon ja tilapäisen kotisairaalahoidon maksut
maksut lääkinnällisen kuntoutuksen laitoskuntoutusjaksosta, jota annetaan kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain tai vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain mukaisia palveluja saavalle henkilölle
yksityislääkärin lähetteellä tehdyt laboratorio- ja kuvantamismaksuja
työterveyshuollon maksuja
käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittyjä ns. sakkomaksuja
viivästyskorkoja ja perintäkuluja
yksityisten palveluiden maksuja
perhehoidon maksuja
palvelusetelin ja kuljetuspalveluiden omavastuita
lastensuojelun maksuja
Maksukatossa ei oteta huomioon maksuja, joiden perusteena on työtapaturma- ja ammattitautilain, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain, sotilasvammalain, liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain tai näitä vastaavan aikaisemman lain perusteella korvattava hoito.
Maksukattoon eivät kuulu myöskään maksut, joita peritään muualla kuin Suomessa asuvalta enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruisena.
Miten on toimittava, kun maksukatto täyttyy?
Seuraa itse maksukattosi täyttymistä ja ylittymistä. Kun maksukattosi on ylittynyt, hyvinvointialue antaa sinulle maksukaton ylittymistä koskevan todistuksen eli vapaakortin.
Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä oman alueesi asiakasmaksuyksikköön.
Lounainen alue puh. 016 860 1061
Pohjoinen alue puh. 016 860 1062
Itäinen alue puh. 016 860 1063
Kaakkoinen alue 016 860 1064
Todistuksen saamiseksi sinun on pyydettäessä esitettävä alkuperäiset tositteet sinun tai huollettavinasi olevien alaikäisten lasten saamista palveluista suoritetuista maksuista.
Hyvinvointialue saa kerätä välttämättömiä tietoja asiakkaan maksukaton täyttymisen seuraamiseksi. Lisäksi hyvinvointialueella on oikeus saada julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta välttämättömät tiedot maksukaton täyttymisen seuraamiseksi salassapitosäännösten estämättä.
Jos olet kalenterivuoden aikana maksanut maksukattoon sisältyvistä palveluista maksuja enemmän kuin 692 euroa, sinulla on oikeus saada liikaa suoritetut maksut takaisin. Vaatimus liikaa suoritettujen maksujen palauttamisesta tulee tehdä hyvinvointialueelle maksukaton rajan ylittymistä seuraavan kalenterivuoden aikana.
Vapaakortti
Vapaakortti myönnetään, jos sinulle ja huollossasi oleville alle 18-vuotiaille lapsille on kertynyt asiakasmaksuja yhteensä 692 € kalenterivuoden aikana. Alle 18-vuotiaiden käyttämistä palveluista perityt maksut voidaan laskea siis yhteen huoltajan maksujen kanssa.
Vapaakortti on voimassa kalenterivuoden loppuun.
Vapaakortti lähetetään sinulle, kun olet maksanut maksukattoa kerryttävät asiakasmaksut.
Sinun tulee esittää vapaakortti, kun käytät julkaisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
Vapaakortin voimassaolon aikana:
lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään 18 vuotta täyttäneeltä 22,80 € hoitopäivältä
muista maksukattoon huomioitavista palveluista ei peritä maksua vapaakortin voimassaoloaikana.