Navigation Menu

Discuspuudutus

Discuspuudutus

Discuspuudutus/discografia eli välilevyn puudutus/varjoainetutkimus

Teille on varattu aika discuspuudutukseen. Toimenpiteessä ruiskutetaan selkärangan välilevyyn puuduteinjektio, jonka tarkoituksena on lievittää kokemaanne kipua (discuspuudutus) tai välilevyyn ruiskutetaan varjoainetta kivun provosoimiseksi (discografia). Tutkimuksessa käytetään röntgensäteilyä

Tutkimukseen valmistautuminen

Olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä tutkimusajan antaneeseen yksikköön mahdollisimman pian, jos Teillä on puudutusaine-, varjoaine- tai jodiyliherkkyys tai olette raskaana. Tutkimusta varten Teiltä otetaan verikoe joko LKS:ssa tai omassa terveyskeskuksessanne. Tästä saatte tiedon ajanvarauskirjeen mukana. Teidän tulee olla ravinnotta tutkimuspäivän aamusta lähtien. Tarvittavat lääkkeet voitte ottaa pienen vesimäärän kanssa. Teidän tulisi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai teillä tulisi olla kuljettaja koska alaraajoissa voi esiintyä ohimenevää tunnottomuutta useankin tunnin ajan toimenpiteen jälkeen.

Tutkimuksen suorittaminen

Tulette tutkimukseen potilashotellin kautta sängyllä potilaskuljettajan tuomana. Röntgenhoitajat valmistelevat Teidät tutkimukseen, avustavat röntgenlääkäriä ja seuraavat vointianne koko toimenpiteen ajan. Valmistelu mukaan lukien tutkimus kestää ½-1 tuntia. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Läpivalaisuohjauksessa neula viedään haluttuun välilevyyn ja paikka varmistetaan varjoaineinjektiolla, minkä jälkeen laitetaan puuduteinjektio.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimuksen jälkeen siirrytte sänkykuljetuksella potilashotelliin jälkiseurantaan. Vuodelepo on 1-2h. Pistokohdan kastelua ja rasitusta tulee välttää toimenpidepäivän ajan.