Navigation Menu

Kapeakirjoinen UVB valohoito

Kapeakirjoinen UVB valohoito

Kapeakirjoinen UVB valohoito

Käyttö ja vaikutus

Kapeakirjoinen ultraviolettivalo on auringon ultraviolettisäteilyä. Tällä voidaan hoitaa ihotauteja, jotka paranevat tai lievittyvät auringonvalolla. Tätä voidaan käyttää atooppisen ihottuma, psoriasiksen, punajäkälän ja erilaisten kutisevien ihottumien hoidossa.

Valohoidon vaikutuksesta iho vahvistuu ja muutoin herkästi ärsyyntyvä iho tulee kestävämmäksi. Valohoito vähentää kutinaherkkyyttä ja hillitsee ihon tulehdusreaktioita. Ultraviolettisäteillä on ihoa ruskettava vaikutus, mutta valohoitoa ei ole syytä ottaa ruskettavassa tarkoituksessa, koska pitkäaikaiskäytössä niillä kuten runsaalla auringonvalolla on ihoa vanhentava vaikutus ja ihokasvainten riski kasvaa.

Lääketieteellisessä valohoidossa valoannoksia ja ihon kuntoa seurataan. Hoito on siten turvallista.

Toteutus ja suojaus

Uv-valohoitoja annetaan kerran päivässä ja yleensä kolme kertaa viikossa. Valohoitoa suunniteltaessa otetaan huomioon ihotyyppi, ihon kunto ja mahdollinen sisäinen lääkitys.

Silmät suojataan aina uv-suojalaseilla. Piilolinssit suositellaan ottamaan pois, tai jos ne ovat paikoillaan suojalaseihin laitetaan lisäksi alumiinifoliot.

Yleensä valo annetaan koko vartalolle. Herkästi palavat alueet, kuten naisilla rintojen ja miehillä sukuelimien iho suojataan jokaisella valokerralla. Kasvot voidaan suojata koko hoidon ajan tai osa ajasta, sillä myös ne reagoivat uv-valohoitoon muuta ihoa herkemmin.

Hoidon aikana ihon on oltava puhdas hoitovoiteista. Partavedet, hajuvedet, deodorantit ja ehostus silmämeikkiä lukuun ottamatta voivat ärsyttää ihoa valohoidon aikana.

Valohoidossa käynnin jälkeen auringossa oleilua on hyvä välttää samana päivänä tai iho on suojattava riittävällä vaatetuksella ja auringonsuojavoiteella. Muita valohoitoja, esim. solariumia ei saa ottaa koko hoitojakson aikana. Alkoholin käyttö hoitojen aikana lisää palamisen riskiä.

Uv-valohoidolla on ihoa kuivattava vaikutus, joten hajusteettoman perus- ja kosteusvoiteen käyttö hoitojakson aikana on tarpeellista. Jotkut lääkeaineet herkistävät valolle. Kerro siis valohoidossa muille hoitaville lääkäreille, mikäli he määräävät sinulle uutta lääkettä. On tärkeää ilmoittaa mahdollisesta uusista lääkityksistä myös valohoitoa antavalle hoitajalle.

Ajanvaraukseen ja hoitomaksuihin liittyvää tietoa

Mikäli haluat itse varata valohoito aikoja, ilmoita hoitajalle. Ajanvaraus tapahtuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Huomioithan, että valohoidon välin tulee olla 24 tuntia ja enintään kaksi peräkkäistä valohoitoa.

Valohoito aikoja voi varata myös valohoitokäynnillä. Pyydämme sinua noudattamaan varattua aikaa. Jos kuitenkin olet sairas, ilmoita mahdollisimman pian hoitajalle, puhelin 040 749 4688 tai sihteerille 016-3282610. Sarjahoitomaksu vuonna 2022 on 11,60€. Peruuttamatta jätetystä ajasta perittävä maksu on 51,50€.