Navigation Menu

Peräsuolen magneettitutkimus

Peräsuolen magneettitutkimus

Peräsuolen (rectum) magneettitutkimus

Teille on varattu aika magneettitutkimukseen. Tutkimuksen peruuntumisen estämiseksi vastatkaa huolellisesti esitietolomakkeen kysymyksiin.

Mahdollisissa verikokeissa (P-Krea) on käytävä hyvissä ajoin ennen tutkimuspäivää. Mikäli Teillä on kysyttävää, ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön.

Tulkaa radiologian osastolle 15 minuuttia ennen varsinaista tutkimusaikaa esivalmistelujen vuoksi.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta varten peräsuolen pitäisi olla mahdollisimman tyhjä.

Edeltävänä päivänä vähärasvaista ja vähäkuituista ruokaa, johon ei kuulu hedelmiä, lihaa, kasviksia tai täysjyväleipää eikä puuroa.

Noin kello 16 alatte juoda COLONSTERIL-liuosta n. 1 litra tunnissa, nestettä juodaan, kunnes uloste on kirkkaan nestemäistä. Yleensä riittää n. 4 litran juominen.

Tutkimuspäivänä olkaa syömättä neljä (4) tuntia ennen kuvausta. Lääkkeenne voitte ottaa normaalisti. Korut ja lävistykset on hyvä jättää kotiin.

Magneettiosastolla metallia sisältävät vaatteet on riisuttava. Tarvittaessa Teille annetaan sairaalan vaatteet. Arvoesineitä varten on lukollinen kaappi.

Ennen kuvausta peräsuoli täytetään vedellä, johon on sekoitettu sakeuttamisjauhetta. Teille laitetaan laskimokanyyli, jonka kautta ruiskutetaan suolen liikettä lamaavaa lääkeainetta (Buscopan) ja myöhemmin kuvauksen aikana voidaan laittaa tehosteainetta (Gadolinium).

Tutkimuksen suorittaminen

Magneettitutkimuksessa (magnetic resonance imaging = MRI) kuva muodostuu magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia.

Magneettitutkimuslaite on molemmista päistä avoin, valaistu ja hyvin tuuletettu tunneli. Tutkimuksen aikana Teillä on merkinantoyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan. Tutkimus kestää 30–60 min valmisteluineen. Varatkaa riittävästi aikaa tutkimukseen. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikoillaan pysymistä.

Tutkimuksen aikana kuuluu voimakasta ääntä, minkä vuoksi Teille annetaan kuulosuojaimet. Teille annetaan hengitysohjeita tutkimuksen aikana. Useimmissa tutkimuksissa on mahdollista kuunnella radiota.

Tutkimuksen jälkeen

Suoleen jäänyt sakeuttamisaine tulee pois normaalisti ulosteen mukana. Tehosteaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsaan.