Lapsiperheet voivat saada kasvatus- ja perheneuvolan palveluita lapsen ja nuoren hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen edistämiseksi sekä vanhemmuuden tueksi. Kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijät auttavat perheitä myös silloin, kun arjesta suoriutuminen ja omien voimavarojen riittävyys tuottavat huolta. Palvelu on luottamuksellista.
Neuvontaan sisältyy lapsen ja nuoren kasvuun, kehitykseen, ihmissuhteisiin ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää arviointia, ohjausta ja muuta tukea. Työhön voi osallistua sosiaalityön, psykologian ja lääketieteen ammattilaisia.
Työmuotoja ovat ohjaus, neuvonta, tutkimukset sekä yksilö-, pari-, perhe- ja ryhmäterapia.
Kenelle ja millä ehdoin
Kasvatus- ja perheneuvonta on tarkoitettu kaikille Lapin hyvinvointialueella asuville perheille.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Perheneuvolan neuvonta ja asiointi (Kemi)
Perheneuvolan neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, ja auttaa kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Perheneuvolan neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, ja auttaa kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Kasvatus- ja perheneuvola tarjoaa asiantuntija-apua perheille lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen, vanhemmuuteen ja kasvatukseen sekä perheen ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Teemme tarvittaessa yhteistyötä perheen muiden yhteistyötahojen kanssa.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Yhteydenotto jätetään kirjallisesti ja perheneuvolan työntekijä ottaa sinun yhteyttä valintasi mukaan puhelimitse tai kirjallisesti Omavirtun kautta. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Perheneuvolasta saat apua kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Kemin perheneuvola palvelee Kemin, Keminmaan ja Simon asukkaita.
Saat yhteyden lastenneuvolan terveydenhoitajiin puhelimitse arkipäivisin.
Terveydenhoitaja 1 palvelee seuraavien alueiden asukkaita: Kittilän kirkonkylän Aholanperän alue ja sivukylät Sirkka, Rauhala, Raattama, Köngäs, Tepasto, Lompolo, Pulju, Rautuskylä, Hanhimaa, Pokka, Kaukonen, Kallo, Alakylä, Helppi, Kinisjärvi, Molkojärvi, Vuoma ja Ylläsjärvi
Terveydenhoitaja 2 palvelee seuraavien alueiden asukkaita: Kittilän kirkonkylä jänkän puoli Ansatiestä Sätkenään
Terveydenhoitaja 3 palvelee seuraavien alueiden asukkaita: Kittilän kirkonkylä Valtatiestä joen puoli Kurjennnivantiehen saakka ja sivukylät Kuivasalmi, Kiistala, Tepsa ja Kelontekemä
Ota yhteys terveyskeskuksen vastaanoton hoitajaan sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa. Tavoitat hoitajan puhelimitse arkipäivisin. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Hoitaja neuvoo terveyteen liittyvissä asioissa ja arvioi hoidon tarpeesi.
Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys terveyskeskuksen osastolle.
Saat yhteyden terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin. Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys hoidon tarpeen arviointiin.
Ajanvarausnumerosta tavoitat oman tiimisi sairaanhoitajan, joka arvioi hoidon tarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. Kuntalaiset on jaettu kahteen tiimiin sukunimen alkukirjaimen perusteella:
Vaappu-tiimi (A-L-alkuiset sukunimet)
Väylä-tiimi (M-Ö-alkuiset sukunimet)
Jos kotikuntasi on muu kuin Pello, mutta olet valinnut Pellon terveyskeskuksen asiointipaikaksi, kuulut Väylä-tiimiin.
Terveyskeskuksen ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, jossa valitset seuraavista:
Rovaniemen perheneuvolan ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelin
Perheneuvolan ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelimesta tavoitat perheneuvolan työntekijän. Voit saada ohjausta ja neuvontaa myös ilman perheneuvolan asiakkuutta. Rovaniemen perheneuvola palvelee myös Ranuan asukkaita.
Perheneuvolan päivystävä työntekijä ottaa tässä numerossa vastaan ajanvaraustoiveet, jo varattujen asiakasaikojen tarkistamiset, peruutukset ja yhteydenottopyynnöt.
Myös perheneuvolan yhteistyötahot tavoittavat perheneuvolan työntekijät tästä numerosta.
Tavoitat perheneuvolan toimistosihteerin puhelimitse arkipäivisin. Toimistosihteeriin voit olla yhteydessä, jos et löydä tarvitsemaasi tietoa tai jos et esimerkiksi pysty soittamaan ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelinpalvelun aukioloaikoina.
Rovaniemen perheneuvola palvelee myös Ranuan asukkaita.
Saat yhteyden kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Sodankylän kasvatus- ja perheneuvonnassa työskentelee psykologi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja puheterapeutti. Lisäksi lastenpsykiatrin vastaanotto on 1-2 kertaa kuukaudessa.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa teemme alustavan arvioinnin. Samalla katsomme, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Puhelin
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Ota puhelimitse yhteys perheneuvolaan, jos haluat esimerkiksi keskustelutukea vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyvissä asioissa, olet huolissasi lapsen tai nuoren käyttäytymisestä tai kehityksestä, perheesi kohtaa kriisin tai tarvitset tukea parisuhdeasioissa. Perheneuvolan työntekijöinä toimivat psykologi ja sosiaalityöntekijä. Varaa ensimmäinen aika terveydenhoitajan kautta.
Terveydenhoitaja toimii myös muistihoitajana. Ota puhelimitse yhteys muistihoitajaan, jos olet huolissasi omasta tai läheisesi muistista. Muistihoitajaan saat yhteyden arkipäivisin.
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Osoite
Piiskuntie
2
99800
IVALO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai09:00 - 15:00
Perjantai09:00 - 11:00
Kemijärven perhe- ja sosiaalipalvelut
Perhe- ja sosiaalityön palvelujen yksikkö sijaitsee hyvinvointikeskus Lapponian 3. kerroksessa.
Perhe- ja sosiaalipalveluista saat seuraavat palvelut: työikäisten ja lapsiperheiden sosiaalityö, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut, perheneuvola, päihde- ja mielenterveystyö sekä työllisyyden hoito.
Perheneuvolasta saat apua kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Kemin perheneuvola palvelee Kemin, Keminmaa ja Simon asukkaita. Asiakastapaamiset järjestämme pääsääntöisesti Kemin perheneuvolan tiloissa, mutta tarvittaessa asiakasta voidaan tavata hänen lähiympäristössään tai etäyhteydellä.
Osoite
Keskuspuistokatu
28
94100
KEMI
Posion terveyskeskus
Saat posiolaisena terveydenhuollon palvelut omasta terveyskeskuksestasi.
Korkalonkadulla sijaitseva Perhepalvelukeskus palvelee lapsiperheitä monipuolisesti. Perhepalvelukeskus sijaitsee Rovaniemen keskustassa.
Perhepalvelukeskuksessa toimivat perhetupa, avoin päiväkoti, keskustan neuvola, perhetyö, kuntoutus, perhesosiaalityö, keskittymistiimi sekä perheneuvola.
Osoite
Korkalonkatu
4
96100
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Avoimen päiväkodin palveluajat
Maanantai09:00 - 15:30
Tiistai09:00 - 13:00
Keskiviikko09:00 - 15:30
Torstai09:00 - 13:00
Perjantai09:00 - 12:00
Perhesosiaalityön palvelut
Maanantai - Perjantai08:00 - 15:00
Perheneuvolan palveluajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Sallan sosiaali- ja terveyskeskus
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3
98900
SALLA
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka, Perhekeskus
Saat meiltä apua erilaisissa elämäntilanteissa – olet sitten perheellinen tai yksin asuva, lapsi, nuori, työikäinen tai ikäihminen.
Perhekeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä toimimme tiiviissä yhteistyössä kanssasi ja keskenämme. Tavoitteenamme on, että saat apua ja tukea nopeasti ja joustavasti. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien, kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn, kunnan eri toimialojen ja erikoissairaanhoidon kanssa.
Tervolan perheneuvola sijaitsee mielenterveysasemalla. Perheneuvolakäynnit ovat perheelle maksuttomia. Perheneuvola tekee tarpeen mukaan yhteistyötä muiden lapsiperheitä lähellä olevien tahojen, kuten koulun, varhaiskasvatuksen ja neuvolan kanssa.
Osoite
Tervolan perheneuvola sijaitsee mielenterveysasemalla.
Keskustie
94
95300
TERVOLA
Tornion perhekeskus/Hannulan neuvola
Perhekeskus tarjoaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille. Perhekeskus sovittaa yhteen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palvelut. Hannulan neuvolasta saat myös seniorineuvolan palvelut ja työttömien terveystarkastukset.
Osoite
Pohjolankatu
7
95420
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 15:30
Perjantai08:00 - 13:15
Lapsiperheiden palvelujen hakemus
Voit täyttää PDF-hakemuksen joko sähköisesti tai tulostamalla ja täyttämällä sen käsin.
Hakemus ja mahdolliset liitteet palautetaan postitse, postiosoitteet ovat lomakkeella.
Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen ympäristön yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Ilmoittaudu mukaan 7.10. mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa valmennuksen perheille tukiperheenä toimimisesta. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja edellyttää läsnäoloä.
Tukiperheeksi alkava perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen ympäristön yhtenä viikonloppuna kuukaudessa turvallisten aikuisten kanssa.
Tukiperheille maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus. Valmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus tukiperheeksi ryhtymisestä, vaan asiaa voi pohtia vielä valmennuksen aikana.
Valmennus järjestetään syksyllä 2024
22.10., 29.10. ja 5.11. klo 17–19. Tämän lisäksi käymme perheissä kotikäynnillä.
Ilmoittaudu mukaan valmennukseen 7.10.2024 mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Aloitamme PRIDE-ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja vaatii läsnäoloa.
Sijaisvanhemmuutta harkitseva perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Sijaisperhe antaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin.
Aikaa ja tilaa lapselle
Perheessä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin. Perheenjäsenten oman elämän ja ihmissuhteiden pitää olla kunnossa.
Sijaisvanhemmilta odotetaan kykyä hyväksyä erilaisuutta ja valmiutta yhteistyöhön lapselle tärkeiden henkilöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.
Sijaisperheille maksetaan perhehoidon toimeksiantosopimuksen mukaisesti hoitopalkkiota sekä kulukorvausta.
Ennakkovalmennus ei ole sitoumus
Ennakkovalmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus perhehoitajaksi ryhtymisestä. Valmennuksen aikana saa tietoa perhehoidosta, perhehoitajan tehtävistä sekä vastuista.
Lopullinen valmistuminen muodostuu kouluttajien ja perheen yhteisestä arviosta.
Valmennus järjestetään
syksyllä 2024: 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12.2024 klo klo 16.30–19.30
keväällä 2025: 10.2., 24.2., 10.3., 24.3. ja 7.4.2025 klo klo 16.30–19.30.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmennukseen maanantaihin 7.10.2024 mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Rovaniemelle valmistuu kesällä 2025 uusi sijaishuollon yksikkö Tiippana
6.9.2024
Nyt harjakorkeudessa olevaan yksikköön tulee paikkoja yhteensä 14 lapselle tai nuorelle.
Rakennutamme Rovaniemen Ounasrinteelle uuden sijaishuoltoyksikkö Tiippanan. Lastensuojelun yksikköön tulee kolme osastoa eli kriisi- ja arviointiyksikkö, vaativan hoidon yksikkö ja erityisen huolenpidon yksikkö.
Osastot on tarkoitettu erilaisissa tilanteissa oleville 13–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Paikkoja on yhteensä 14.
Rakennus on nyt harjakorkeudessa, ja saadaan käyttöön kesällä 2025. Tiloihin tulee asukkaiden henkilökohtaiset huoneet sekä erilaisia yhteisiä tiloja ja henkilökunnat tiloja. Lisäksi yksikössä on oma koulunsa, jota yksikköön sijoitetut nuoret voivat tarvittaessa käydä.
Yksikkö on saanut nimensä Ounasrinteen entisestä nimestä Tiippanan perästä. Wikipedian mukaan Tiippanan perä -nimitystä käytettiin 1970-luvun alkupuolille saakka, kunnes Tiippanan suku myi maat Rovaniemen kaupungille.
- Sijaishuoltoyksikölle haluttiin nimi, joka kuvastaa sen sijaintia. Ja koska Lapin hyvinvointialueella on jo toimintayksikkö nimeltään Kiekerö, halusimme tuoda historiaa myös tämän yksikön nimeen, kertoo lastensuojelun palvelupäällikkö Virve Simonen.
Henkilökuntaa aletaan rekrytoida keväällä 2025. Yksikköön tarvitaan työskentelemään erilaisia sosiaali- ja lastensuojelualan osaajia, kuten sosionomeja, sairaanhoitajia ja lähihoitajia sekä puhtaanapidon ja ravitsemuspalvelujen henkilökuntaa.