Navigointivalikko

Navigointivalikko

Alaraajan varjoainekuvaus ja pallolaajennus, kotihoito-ohje

Alaraajan varjoainekuvaus ja pallolaajennus, kotihoito-ohje

Alaraajan varjoainekuvaus ja pallolaajennus, kotihoito-ohje

Haluamme antaa tietoa alaraajan varjoainekuvauksen (angiografia) ja pallolaajennuksen (PTA = percutaneous transluminal angioplasty) jälkeisestä itsehoidosta, jotta toipumisesi jatkuu mahdollisimman hyvin. Sinun on myös tärkeää tietää, missä tilanteissa on hakeuduttava uudelleen hoitoon. 


Liikkuminen


Toimenpiteen jälkeen vuodelevon loputtua saat liikkua normaalisti. Kotona Sinun on hyvä välttää raskaiden taakkojen nostelua ja rajua liikuntaa sekä saunomista 2-5 vuorokauden ajan. Autolla ajo on kielletty toimenpidepäivänä. Pitkillä automatkoilla on hyvä nousta välillä jaloittelemaan
Lääkehoito
Pallolaajennuksen jälkeen Sinulle aloitetaan verenkiertolääkitys, ellei se ole jo käytössä. Kotiuttava hoitaja ohjaa Sinulle lääkitykseesi liittyvät ja antaa mukaasi reseptit. 

 

Haavanhoito 

 

Pidä pistokohta puhtaana ja vältä sen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voi käydä normaalisti. Poista haavataitokset ennen suihkuun menoa. Suihkuta pistokohta lämpimällä vedellä ja kuivaa painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Pistokohdan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, joita voit ostaa apteekista. Siisti ja erittämätön pistokohta saa olla ilman sidosta. Saunaan voi mennä 2-5 vuorokauden kuluttua. Jos Sinulle tulee myöhemmin tutkimukseen liittyviä ongelmia esim. pistokohdan verenvuotoa, kipua, turvotusta tai allergista ihottumaa ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi.

 

Elintavat


Omilla elintapojen valinnoilla pystyt vaikuttamaan sairauden uusiutumiseen tai etenemiseen. Esim. tupakointi ja kovien rasvojen käyttäminen lisäävät verisuoniahtaumien syntymistä ja pahenemista. Säännölliset kolesteroli-, verensokeri- ja verenpaineseurannat omassa terveyskeskuksessa suositellaan tehtäväksi vuosittain.
Säännöllinen liikunta edesauttaa alaraajojen verisuoniterveyttä vähentäen ahtaumien muodostumista valtimoiden seinämiin. Sopivia liikuntamuotoja ovat kävely, kuntopyörällä polkeminen, pyöräily, uinti pistokohdan parannuttua, sauvakävely, hiihto sekä muut verenkiertoelimistöä kuormittavat kestävyysliikuntamuodot hyötyliikuntaa unohtamatta. 


Sairausloma


Sairauslomaa kirjoitetaan työstäsi riippuen. Kotiuttava hoitaja antaa lääkärin kirjoittaman todistuksen. 

 

Kotiutuminen ja jatkohoito

 

Lasku annetaan kotiutettaessa tai postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin (paaritaksi jos matka yli 30 min), jolloin maksat vain omavastuun taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle. 

Katso seurantakäynnit erillisestä lomakkeesta. 

Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, hengenahdistus, lisääntyvä kipu tai muut toimenpiteeseen liittyvät asiat) ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi tai tarvittaessa voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastollemme (016) 328 4200 (mielellään iltapäivisin). Jos asiasi koskee seurantakäyntejä, ole yhteydessä verisuonikirurgian poliklinikkaan (016) 328 2321.