Navigointivalikko

Navigointivalikko

Alaraajavaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Alaraajavaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Alaraajavaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Sinulle on varattu aika alaraajavaltimoiden tietokonetomografiatutkimukseen. Tällä tutkimuksella selvitetään alaraajojen valtimosuonten verenkiertohäiriöiden syitä. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia alaraajavaltimoiden alueelta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä. Tutkimuksessa käytetään jodipitoista varjoainetta, jota annetaan laskimon kautta verenkiertoon.

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinun tulee olla syömättä kaksi tuntia ennen tutkimusta. Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet voit kuitenkin ottaa pienen vesimäärän kanssa. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli epäilet olevasi raskaana, sinulla on todettu jodiyliherkkyys tai sinulla on munuaisten vajaatoiminta.

Tutkimuksen suorittaminen

Kokonaisuudessaan tutkimus kestää 10-30 minuuttia, mutta varsinainen kuvausvaihe vain 5-15 minuuttia. Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan. Kuvauksen aikana sinun tulee maata kuvauspöydällä mahdollisimman liikkumatta. Välillä saat ohjeita hengityksen pidättämiseen, koska hengitysliike aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.

Kiireelliset päivystystutkimukset voivat aiheuttaa muutoksia kuvausaikatauluihin.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa käytetty varjoaine poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen.

Mikäli sinulla on sokeritautilääkitys ja munuaisten vajaatoiminta, sokeritautilääkitys voidaan tarvittaessa tauottaa tutkimuksen jälkeen.

Tulokset tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä yksiköltä.