Navigointivalikko

Navigointivalikko

Hoito-ohjeet ihonsiirreleikkauksen jälkeen

Hoito-ohjeet ihonsiirreleikkauksen jälkeen

Hoito-ohjeet ihonsiirreleikkauksen jälkeen

Teille on tehty ihonsiirreleikkaus, jossa poistetun ihoalueen tilalle on siirretty omaa ihoanne muualta iholta kuten solisluunalueelta tai posken iholta. Siirretty iho on kiinnitetty ompeleilla haava-alueen reunaan. Siirtoalue on peitetty rasvasidoksella ja kiinni ommellulla harsovanulla. Leikkausalueiden ompeleet poistetaan 6-7 vrk:n kuluttua.

Ihosiirtoalueen hoito

Älkää irroittako ihosiirteen sidoksia itse. Sidos poistetaan ihotautien poliklinikalla 6-7 vrk:n kuluttua leikkauksesta.

Ihonottokohdan hoito

Solisluun ja posken alueella olevan ihonottokohdan sidokset voitte poistaa 1-2 vrk:n kuluttua leikkauksesta. Haavasidoksen alla oleva ihoteippi pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon saakka. Haava on hyvä puhdistaa kostealla, puhtaalla taitokselle painellen päivittäin ja sen jälkeen kuivata puhtaalla pyyhkeellä painellen. Tarvittaessa voitte laittaa uuden haavateipin haavan päälle.

Toimenpiteen jälkeisinä päivinä

On tärkeää välttää leikkausalueen liikuttamista ja painamista, ponnistelua, hikiliikuntaa, kumartamista sekä nostamista, jotka saattavat aiheuttaa verenvuotoa ja irrottaa ihosiirteen alustastaan. Nukkuessa on hyödyksi käyttää ylimääräisiä tyynyjä; mikäli on kyse kasvojen alueen toimenpiteestä. On tärkeää välttää tupakointia noin 2-3 viikon ajan leikkauksesta, kunnes siirteen verenkierto on muodostunut riittäväksi. Tupakointi supistaa verisuonia ja saattaa aiheuttaa siirteen menon kuolioon.

Mikäli ihosiirto alueen haava erittää vielä viikon jälkeen, peitetään se uudella rasvasidoksella ja haavasidoksella. Haavasidokset vaihdetaan päivittäin ja haava-alue puhdistetaan kevyesti vedellä suihkuttaen. Kun eritys loppuu, hoidoksi riittää vedellä suihkuttelu ja siirteen rasvaus vesipitoisella perusvoiteella (esim. Aqualan-L) sekä suojaus ohuella sidoksella. Siirretty iho on aluksi kuiva, mutta rasvoittuu talirauhasten toiminnan vähitellen palautuessa.

Ihosiirtoalue on syytä suojata kevyeltäkin hankaukselta ja paineelta 2-3 kk:n ajan. Ihosiirtoalue on herkkä lämpötilan vaihteluille, kuumalle ja kylmälle. Saunaan ei voi mennä 6 viikkoon leikkauksesta ja uimaan voi mennä, kun alue on täysin parantunut. Ihosiirtoalue palaa herkästi auringossa ja se on suojattava suoralta auringonvalolta vuoden ajan. Tehokkaiden aurinkosuojavoiteiden (suojakerroin vähintään 50) käyttö on suositeltavaa. Kosmetiikka voi ihosiirtoalueelle käyttää noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ihosiirre on aluksi ohut ja sen paksuuntuminen ympäröivän ihon tasolle tapahtuu hitaasti. Lopullista kosmeettista tulosta voi arvioida vasta noin puolen vuoden – vuoden kuluttua leikkauksesta.

Pieni verenvuoto tyrehtyy yleensä painamalla haavaa keskeytyksettä 20 minuuttia harsotaitoksella. Jos leikkausalueella esiintyy runsasta vuotoa, särkyä, turvotusta tai kuumotusta, ottakaa yhteyttä ihotautien poliklinikalle ma-pe klo. 8.00-16.00 ja muina aikoina päivystykseen.

Lapin Keskussairaala
Ihotautien poliklinikka
Ounasrinteentie 22
96440 Rovaniemi
Puh. 016–328 2610