Navigointivalikko

Navigointivalikko

Haavan hoito-ohje, koepalan otto

Haavan hoito-ohje, koepalan otto

Haavan hoito-ohje, koepalan otto

Haavanhoito 

Haavalla olevan sidoksen / haavataitoksen voitte poistaa ___ vrk:n kuluttua toimenpiteestä. Jos sidos / haavataitos kostuu läpi verestä, sidoksia ei avata ensimmäisen vrk:n aikana, vaan lisätään puhtaita taitoksia entisten päälle. Mikäli toimenpidepäivänä joudutaan vaihtamaan haavalla sidoksia, toimitaan steriilisti. Jos verenvuoto on runsasta, ottakaa yhteyttä LKS:n päivystyspoliklinikalle tai omaan terveyskeskukseen. 

Välttäkää haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. 

Pitäkää koepalan ottokohta kastelematta ___ vrk:tta. Kun ottokohdan saa kastella, poistakaa haavasidos ja suihkuttakaa toimenpidealue lämpimällä vedellä ja kuivatkaa painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. 

Yleensä haava voi olla ilman sidostakin, tarvittaessa voidaan suojata kevyesti hankauksen estämiseksi 

Ompeleet 

Ompeleiden poistopäivä ___ / ___ 20___ terveyskeskuksessa tai työterveysasemalla. Varatkaa aika ompeleiden poistoon etukäteen. 

Haavan saa kastella (eli voitte mennä myös saunaan tai uimaan) jo ompeleiden poistopäivänä.

Ompeleet ovat sulavat, niitä ei tarvitse poistaa. Saunaan tai uimaan voitte mennä viikon kuluttua sulavien ompeleiden laittamisesta. 

Liikunta

Voitte liikkua normaalisti kivun sallimissa rajoissa tai annettujen ohjeiden mukaisesti, välttäen haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Kipu

Koepalan oton jälkeen haava-alueella voi olla kipua, turvotusta ja mustelmaa. Kipua hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Jos koepala on otettu jalan / käden alueelta, pitäkää raajaa hetkittäin kohoasennossa kivun ja turvotuksen lievittämiseksi 

Kudosnäyte 

Koepalavastauksesta ilmoitetaan kirjeitse. 

Jatkohoito

Jos teillä on ongelmia haavan / kivun hoidossa tai ilmenee haavan tulehdusoireita (punoitus, kuumotus, turvotus, sykkivä kipu, märkävuoto, kuume) ottakaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Mennessänne käymään terveyskeskuksessa ottakaa mukaanne leikkaushaava-infektion seuranta- ja ilmoituslomake.