Navigointivalikko

Navigointivalikko

Haavan hoito-ohjeet leikkauksen jälkeen

Haavan hoito-ohjeet leikkauksen jälkeen

Haavan hoito-ohjeet leikkauksen jälkeen

Haavalla olevan sidoksen voitte poistaa 1 vrk:n kuluttua toimenpiteestä, jonka jälkeen voitte käydä suihkussa ja kastella leikkausalueen. Haavasidoksen alla oleva ihoteippi pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon saakka. Haava on hyvä suihkutella päivittäin. Suihkun jälkeen painelkaa haava kevyesti kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä. Tarvittaessa voitte laittaa uuden haavasidoksen haavan päälle. Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä vasta ompeleiden poiston jälkeen.

Ompeleiden poiston yhteydessä asetetaan haava-alueelle uusi ihoteippi, jonka annetaan olla paikoillaan kunnes se irtoaa, mieluiten viikon ajan.

Välttäkää haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Huomioikaa, että haava ei kestä kevyttäkään rasitusta useaan viikkoon ja saattaa aueta etenkin kosteassa hautomisen jälkeen vielä muutaman viikonkin kuluttua toimenpiteestä.

Leikkausalueen rasittamista tai venytystä ja hikoilua on vältettävä alkuviikkoina. Kumartelu, nostaminen tai muu ponnistelu saattaa ensimmäisten päivien aikana aiheuttaa verenvuotoa haava-alueelle. Kasvojen alaosan ja suun alueen leikkausten jälkeen suositellaan pehmeää ruokaa parin vuorokauden ajan. Hammasproteesin käyttö huulileikkausten jälkeen ei useinkaan ole mahdollista.

Pieni verenvuoto tyrehtyy yleensä painamalla keskeytyksettä 20 minuuttia harsotaitoksella. Jos leikkausalueella esiintyy runsasta vuotoa, särkyä, turvotusta tai kuumotusta ottakaa, yhteyttä ma–pe klo. 08.00–16.00 ihotautien poliklinikkaan puh. 016–328 2610 ja muina aikoina päivystykseen.

Lapin keskussairaala
Ihotautien poliklinikka
Ounasrinteentie 22
96440 Rovaniemi
Puh. 016–328 2610