Navigointivalikko

Navigointivalikko

Hoito-ohje potilaalle, jolla on värikalvon tulehdus eli iriitti

Hoito-ohje potilaalle, jolla on värikalvon tulehdus eli iriitti

Hoito-ohje potilaalle, jolla on värikalvon tulehdus eli iriitti

Oireet

Äkillisessä värikalvon tulehduksessa oireena ovat valonarkuus, painoarkuus, silmäsärky, näön hämärtyminen. Tulehdukseen liittyy usein silmän punoitus ja lisääntynyt kyynelvuoto, ei rähmiminen. Värikalvon tulehdus voi muuttua krooniseksi, jolloin oireet ovat vähäisemmät. Sairaus vaatii aina silmälääkärin tutkimusta ja seurantaa.

Tutkimukset

Värikalvon tulehdus liittyy joskus johonkin tulehdus- tai yleissairauteen, kuten reumaan. Usein aiheuttajaa ei kuitenkaan saada selville.

Hoito

Lääkehoidon ohella värikalvon tulehduksen hoitona on lepo. Lääkehoitona käytetään mustuaista laajentavia silmätippoja, joilla silmä saatetaan lepotilaan. Tulehduksen rauhoittamiseksi tiputetaan kortisoni-silmätippoja aluksi jopa tunnin välein päiväsaikaan ja kortisoni-silmävoidetta yöksi. Vaikeimmissa värikalvotulehduksissa hoitona käytetään kortisonilääkitystä suun kautta tai injektiona silmän viereen. Mikäli tutkimuksissa on löytynyt tulehdus muualla elimistössä, hoidetaan se asianmukaisesti.

Kotihoito-ohjeet

Tulehduksen parantumisen edellytyksenä on lääkehoidon säännöllisyys. Ulkoillessa silmää voi suojata aluksi harsotaitoksella. Ulkoilua pakkasessa ja tuulessa on syytä välttää, samoin vetoa esimerkiksi autoillessa. Kohtuullisessa löylyssä saunominen on sallittua, mutta kylmettymistä saunan jälkeen tulee varoa. Muuten sairaus ei aseta rajoituksia. Tulehdussairaudet tulee hoitaa huolellisesti, koska niiden yhteydessä tauti uusii helpommin. Myös hampaiden hoitoon pitää kiinnittää huomiota.

Oireiden uusiutuessa voit ottaa yhteyden puhelimitse suoraan silmätautien poliklinikalle puh. (016) 328 2212 klo 8-15.