Navigointivalikko

Navigointivalikko

Jäädytyshoito

Jäädytyshoito

Jäädytyshoito

Ihomuutoksenne jäädytettiin nestemäisellä typellä (-196 C). Hoidettu alue tulee korvautumaan terveellä solukolla yleensä 1 – 2 kuukaudessa, paraneminen tapahtuu nopeimmin kasvojen alueella ja hitaammin vartalon ja raajojen alueella. Hoitoalue saattaa jäädä ympäristöään vaaleammaksi.

Jäädytyskohdassa saattaa esiintyä paikallista turvotusta muutaman päivän ajan toimenpiteen jälkeen. Mikäli jäädytyshoito on tehty lähelle silmää, huulta tai korvalehtiä, turvotusta voi esiintyä hieman pitempään. ”Vesikelloturvotus” on myös tyypillistä eikä se tarvitse erityistä hoitoa.

Hoitokohtaan tulee usein rupi, joka irtoaa itsestään noin 1-4 viikossa. Rupea ei saa itse irrottaa, koska ruven alle kasvaa uutta tervettä ihoa.

Hyvänlaatuiset hoitokohteet eivät tarvitse erityistä jälkihoitoa - pesu, uinti, saunominen ja meikkaus ovat sallittuja.

Basaliooman tai aurinkokeratoosin voimakas jäädytys voi kuitenkin vaatia jälkihoitoa. Mikäli hoidetusta alueesta tihkuu kudosnestettä, tihennetty pesu miedolla saippualla on suositeltavaa. Hoidettu alue kannattaa peittää kevyellä, tarttumattomalla haavataitoksella mikäli hoitokohta vetistää ja erittää kudosnestettä. Lääkäri on voinut määrätä teille myös rupivaiheeseen desinfektioliuosta tai antibioottivoidetta. Saunaa kannattaa välttää muutaman päivän ajan toimenpiteestä.

Jatkossa ihon suojaus auringonvalolta on tärkeää uusien ihomuutosten ehkäisyssä. Suojaudu huolella vaatetuksella, riittävällä aurinkosuoja voiteella, jonka suojakerroin on vähintään 50. Käytä aurinkolaseja. Huomioithan, että auringon säteet polttavat myös pilvien ja veden läpi.

Mikäli paranemisessa on ongelmia, ottakaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai hoitajan puhelintunnille puh. 040-664 9285 ma-to klo 12-13

Lapin Keskussairaala
Ihotautien poliklinikka
Ounasrinteentie 22
96400 Rovaniemi
Puh. 016-328 2610