Navigointivalikko

Navigointivalikko

Kestokatetrin kotihoito-ohje

Kestokatetrin kotihoito-ohje

Kestokatetrin kotihoito-ohje

Kotihoito-ohje potilaalle, jolla on kestokatetri

Teidän virtsarakkoonne on laitettu kestokatetri (ohut letku), jonka tarkoituksena on taata virtsan esteetön kulku ulos virtsarakosta. Yhtäjaksoisesti samaa katetria voidaan pitää 2 – 3 kuukautta, minkä jälkeen se vaihdetaan uuteen.

Katetri pysyy paikallaan virtsarakossa katetrin päässä sijaitsevan, nesteellä täytetyn pallon avulla. Lisäksi se kiinnitetään ihoon teipillä, jotta letku ei aiheuta painetta virtsaputkeen.

Puhtaus

Katetrin hoidossa puhtaus on tärkeää. Kädet pestään ennen ja jälkeen katetrin käsittelyn. Paras tapa puhdistaa katetri on päivittäinen suihkutus. Saunassa voi käydä, mutta ammekylpyjä on syytä välttää.

Katetrin hoito

Virtsankeräyspussi tyhjennetään avaamalla pussin pohjassa oleva hana ja valuttamalla virtsa pois pussista. Tarkistakaa päivittäin katetrin kiinnitys, mahdollinen eritys katetrin juuresta ja ihon kunto. Tärkeää on, ettei letku ole kiertynyt tai taittunut.

Katetrin päähän voidaan myös virtsapussin sijaan laittaa hanallinen korkki, jonka voitte aukaista ja valuttaa virtsan WC:hen. Rakon säännöllisestä tyhjentämisestä tulee huolehtia, jolloin virtsaa ei pääse kertymään rakkoon liian suuria määriä.

Katetrin hoidossa tarvittavat välineet saatte terveyskeskuksestanne.

Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä urologian poliklinikalle puh: 016-328 2307, arkisin klo 8.30-14.00.