Navigointivalikko

Navigointivalikko

Keuhkojen alueen TT-ohjattu biopsia tai punktio

Keuhkojen alueen TT-ohjattu biopsia tai punktio

Keuhkojen alueen TT-ohjattu biopsia tai punktio (keuhkobiopsia)

Sinulle on varattu aika keuhkojen tietokonetomografiatutkimukseen. Samassa yhteydessä otetaan joko ohutneulanäyte (ONB) tai paksuneulanäyte (KNB) tai laitetaan ohut muoviletku (dreeni). Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia keuhkojen alueelta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Mikäli sinulla on käytössä verenohennuslääkkeitä (esim. Marevan, Plavix, Klexane, Heparin tai Fragmin), ota välittömästi yhteyttä toimenpideajan antaneeseen yksikköön. Tällöin lääkäri harkitsee näiden lääkkeiden tauotuksen. Ota yhteyttä myös, jos sinulla on puuduteaineyliherkkyys.

Sinun tulee käydä verikokeissa lähettävän yksikön ohjeistuksen mukaan ennen toimenpidettä. Verikokeilla selvitetään verenvuotoalttiutta.

Sinun tulee olla syömättä, juomatta, tupakoimatta ja purukumia purematta vähintään kuusi (6) tuntia ennen toimenpidettä. Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet voit kuitenkin ottaa pienen vesimäärän kanssa.

Toimenpiteen suorittaminen

Kokonaisuudessaan tutkimus kestää 30-90 minuuttia. Röntgenhoitaja valmistelee sinut toimenpiteeseen. Röntgenlääkäri suorittaa toimenpiteen ja antaa lausunnon.

Olet toimenpiteen ajan joko selällään tai vatsallaan. Asento tuetaan tyynyillä mahdollisimman vakaaksi. Aluksi suoritetaan kuvaus, jonka avulla määritetään pistopaikka. Kun pistopaikka on varmistettu, merkitään se tussilla iholle. Iho pestään desinfektioaineella ja peitellään steriileillä liinoilla. Röntgenlääkäri puuduttaa pistoreitin.

Puudutuksen jälkeen ohutneulanäytettä otettaessa röntgenlääkäri ohjaa neulan pistokohteeseen ja imee ruiskulla kohteesta soluja tai nestettä näytteeksi. Paksuneulanäytettä otettaessa röntgenlääkäri tekee ihon pintaan pienen viillon, jotta neula saadaan pistokohteeseen onnistuneesti. Toimenpiteen jälkeen näytteet lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Toimenpiteen jälkeen huomioitavaa

Toimenpiteen jälkeen vuodelepo on 2-6 tuntia. Röntgenlääkäri voi määrätä keuhkokuvakontrollin kahden tunnin kuluttua toimenpiteestä. Vuodeosaston henkilökunta seuraa pistokohtaa ja vointiasi. Mikäli toimenpiteen jälkeen ilmenee huonovointisuutta, kipua tai hengenahdistusta, kerro siitä hoitohenkilökunnalle.

Toimenpiteessä laitetun haavakalvon saat poistaa vuorokauden kuluttua. Pidä pistopaikka kuivana siihen saakka.

Tiedot tutkimuksesta ja näytteiden tuloksista saat lähettävältä yksiköltä