Luudutusleikkaus
Luudutusleikkaus, ennen leikkausta
Luudutusleikkaus eli spondylodeesi
Olet päätynyt yhdessä lääkärisi kanssa siihen, että selkäsi vaatii luudutusleikkausta. Tämän potilasohjeen tarkoitus on lisätä tietoasi toimenpiteestä ja siihen liittyvistä asioista. Tavoitteenamme on, että toivut leikkauksesta mahdollisimman hyvin ja nopeasti.
Luudutusleikkaus
Leikkauksen tarkoituksena on hoitaa selän rappeutumissairauden oireita tai nikamasiirtymiä. Laajoihin luudutuksiin joudutaan ryhtivirheiden, selkärangan kasvaimien tai tulehdusten, joskus myös tapaturmien jälkitilojen vuoksi. Tupakointi ja liikapaino edesauttavat nikamavälilevyn kulumista.
Leikkauksessa luudutetaan kaksi tai useampia selkänikamia toisiinsa siten, että liike luudutettujen nikamien välillä lakkaa. Useimmat luudutusleikkaukset tehdään selän kautta, joitakin tehdään myös kyljen tai vatsan kautta. Jäykistämiseen käytetään titaaniruuveja ja -tankoja ja/tai luuta. Luunsiirrossa käytetään ensisijaisesti leikkauksessa poistettavia nikamanosia tai suoliluun siivestä otettua potilaan luuta / keinotekoista luuta. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää kahdesta kahdeksaan tuntiin. Leikkausalueelta tulee 1-2 laskuputkea eli dreeniä leikkauksen jälkeen, joita pidetään yleensä 1-2 vuorokautta.
Leikkauksen jälkeen tarkkailu tapahtuu ensin heräämössä. Kun vointisi on hyvä ja kipusi hallinnassa, siirryt jatkohoitoon osastolle. Sinulta otetaan röntgenkuvaus leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kotiutuminen tai jatkohoitoon siirtyminen tapahtuu 4-5 päivää leikkauksen jälkeen. Sairausloman kesto on työstäsi riippuen kolmesta kuukaudesta eteenpäin. Toipumisaika on yleensä pitkä, jopa 6-18 kuukautta.
Leikkausriskit
Riskitöntä leikkausta ei ole. Aikaisempien leikkausten aiheuttamat kiinnikkeet, ylipaino ja rakenteelliset poikkeavuudet lisäävät riskejä. Iän, painon, elintapojen, fyysisen suorituskyvyn ja perussairauksien aiheuttamat riskit arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Leikkauksessa on lisäksi verenvuoto-, laskimotukos- ja infektiovaara.
Leikkaus on rasite elimistölle ja se vaatii mahdollisimman hyvän terveydentilan. Perussairaudet (mm. diabetes, sydänsairaudet) tulee hoitaa parhaalle mahdolliselle hoitotasolle ennen leikkausta. Leikkaukseen tullessa leikkausalueen ihon, varpaiden välien, nivustaipeiden ja rintojen alusten ihon tulee olla ehjä.
Leikkauksen jälkeen jalkoihin säteilevät oireet helpottavat heti tai myöhemmin, joillakin jää pysyvästi oireita, vaikka leikkaus teknisesti onnistuu. Erityisesti luudutusleikkaukseen liittyviä jälkiseuraamuksia voivat olla kiinnityksen pettäminen, luutumattomuus ja hermovauriot, jotka voivat johtaa eriasteisiin halvaustiloihin.
Ravitsemus
Monipuolinen ravinto ja riittävä nesteen saanti edistävät haavan paranemista ja lisäävät kudosten vastustuskykyä tulehduksille. Jos koet, että ruokavaliosi on ollut huono, ravintolisän käyttöä on syytä harkita ennen leikkausta. Ravintojuomia voit ostaa Keskussairaalan kanttiinista tai apteekista.
Leikkauspäivänä Sinun on oltava syömättä ja juomatta klo 24 jälkeen. Leikkauksen jälkeen saat aluksi vettä suun kostuttelua varten. Ellei Sinulla ole pahoinvointia, saat ruokailla jatkossa normaalisti. Ensimmäinen ruokailu tapahtuu kylkimakuulla.
Tupakointi
Tupakointi on suuri riskitekijä. Se heikentää verenkiertoa ja haavan paranemista sekä huonontaa lääkkeiden vaikutusta. Lisäksi leikkausalueen tulehdusriski voi kasvaa. Tupakointi kannattaa lopettaa riittävän ajoissa ennen leikkausta.
Alkoholi
Runsas, jatkuva alkoholinkäyttö vaatii asianmukaista hoitoa hyvissä ajoin ennen suunniteltua leikkausta. Vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksesta toipumista ja kuntoutumista.
Peseytyminen
Leikkausta edeltävästi peseydytään edellisenä iltana ja leikkauspäivän aamuna. Kaikki korut on hyvä ottaa pois jo peseytymisvaiheessa. Napa on pestävä huolellisesti. Ihokarvoja ei tarvitse ajella.
Huolellinen käsihygienia on tärkeää erityisesti sairaalassaoloaikana. Sairaalan seinillä olevat käsidesinfektioaineet ovat myös potilaiden ja heidän vieraidensa käytettävissä. Ensimmäinen suihkussa käynti leikkauksen jälkeen tapahtuu yleensä hoitajan avustamana. Osa haavataitoksista voi olla paikoillaan useamman vuorokauden. Yleensä haavataitokset poistetaan ennen suihkua.
Vessassa käyminen
Sinulle laitetaan virtsakatetri leikkausosastolla, jota pidetään vointisi ja leikkausalueen puudutushoitoon liittyen 1-3 vuorokautta.
Leikkaus, saamasi lääkkeet ja muutos niin ruokailurytmissä kuin olosuhteissa aiheuttavat herkästi ummetusta. Suolta ei tarvitse välttämättä toimittaa ennen leikkausta, mutta leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan parantamiseksi. Tarvittaessa Sinulle voidaan antaa suun kautta otettavaa ulostetta pehmentävää lääkettä.
Kun on varmistettu, että pärjäät ylhäällä omatoimisesti, voit hoitaa wc-rutiinisi itsenäisesti. Jos Sinulla on ongelmia virtsankulkuun tai ulostamiseen liittyvissä asioissa, keskustele asiasta hoitohenkilökunnan kanssa.
Liikkuminen
Leikkauspäivän aamuna Sinua ohjataan pukemaan tukisukat, jotka ehkäisevät verisuonitukosten muodostumista leikkauksen aikana. Jos saat rauhoittavaa esilääkitystä, odotat leikkaukseen menoa vuoteessa. Leikkauksen jälkeen jalkojen liikuttaminen ja asennon vaihtaminen sängyssä kyljelleen on sallittua ja suotavaa. Vuoteessa kannattaa tehdä verenkiertoa vilkastuttavia raajoja pumppaavia liikkeitä ja hengitysharjoituksia. Yli 40-vuotiaille leikkauspotilaille annetaan leikkauksen jälkeen osastohoidossa laskimotukoksia ehkäisevä lääke. Tarvittaessa lääkäri määrää Sinulle ulkoisen tukiliivin ja / tai lyhyen vuodelevon.
Hoitohenkilökunta ohjaa Sinulle vuoteesta ylös nousemisen ja fysioterapeutti leikkauksen jälkeiset harjoitteet. Alussa liikkumisen apuna käytetään EVA telinettä / kyynärsauvoja. Liikkeellä oleminen edesauttaa leikkauksesta toipumista, sillä kävellessä hengitys syvenee, verenkierto vilkastuu, ilmavaivat vähenevät ja suolen toiminta normalisoituu. Kun vointisi sallii omatoimisen liikkumisen, kannattaa liikkua sopivassa suhteessa levon kanssa. Kovempaa ponnistelua, kiertoliikkeitä, nostamista ja yli 30 minuutin istumista on syytä välttää leikkauksen jälkeen kolmen kuukauden ajan.
Kivunhoito
Alussa kipuasi hoidetaan epiduraalipuudutuksella (voimakas kipulääke + puudutusaine), jonka tarkoituksena on puuduttaa vyömäisesti leikkausalue. Epiduraalihoidon jälkeen kipuasi hoidetaan suun kautta annosteltavilla kipulääkkeillä. Tavoitteena on, ettet joudu kokemaan kovaa kipua ja pystyt hengittämään ja liikkumaan kunnolla. Sinä voit itse arvioida kipuasi, kuinka voimakasta se on ja miltä ja missä se tuntuu. Hoitajat hoitavat kipuasi anestesialääkärin antamien ohjeiden mukaan. On tärkeää, että pyydät itse lääkettä kivun muuttuessa lievästä kohtalaisen kovaksi. Lievään kipuun voi auttaa asennon vaihtaminen, rentoutuminen, ajatusten suuntaaminen pois kivusta (lukeminen, television katselu, musiikin kuuntelu), käveleminen, kylmä tai lämmin.
Ennen leikkausta sinulla on ollut selkäkipua ja / tai jalkoihin säteilevää kipua ja olet saattanut käyttää kipulääkkeitä jo pitkään. Leikkauksen jälkeen sinulla saattaa olla kipuja selässä, haavakipua. Lisäksi sinulla saattaa edelleen olla jalkoihin säteilevää kipua tai jalkoihin säteilevä kipu ”jää leikkauspöydälle”. Hermojen ärsytystilan aiheuttama kipu saattaa jatkua pidempään.
Kotiutuessa saat kipulääkereseptin mukaasi ja ohjeet, miten lääkkeet vähennetään pois. Jos olet käyttänyt jo pitkään kipulääkkeitä tai leikkauksen jälkeen jalkoihin säteilevä kipu jatkuu kovana, Sinun kannattaa pyytää akuutin kivun hoitajaa (APS) käymään luonasi ja Sinulle järjestetään kontrolli lääkkeiden purkamisesta. APS p. 016-328 7401 ma - pe 9-14.
Potilasohjaus
Tapaat leikkaavan lääkärin sairaalassa ennen leikkaustasi. Et välttämättä näe Sinua leikannutta lääkäriä enää leikkauksen jälkeen. Osastolla lääkäri käy luonasi aamuisin lääkärinkierrolla. Leikkauksen jälkeen Sinua ohjataan suullisesti hoitoon liittyvissä asioissa ja kotiutuessa saat kirjalliset kotihoito-ohjeet. Omaisesi tai muu haluamasi henkilö voi osallistua kotiuttamistilanteeseen. Vastaamme mielellämme kaikkiin hoitoasi koskeviin kysymyksiisi. Toivomme Sinun ymmärtävän antamiemme ohjeiden merkityksen ja osallistuvan aktiivisesti hoitoosi.
Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, lisääntyvä kipu, hengenahdistus), ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi tai tarvittaessa voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä vuorokauden ympäri (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin. Hätätapauksessa apua soitetaan yleisestä hätäkeskuksesta, jonka numero on 112.
Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastolle 4 (016) 328 4200 (mielellään iltapäivisin). Leikkaus- ja anestesiayksiköstä (016) 328 7137 saat tietoa siellä tapahtuneesta hoidosta (arkisin klo 8.00‒16.00).