Navigointivalikko

Navigointivalikko

Luudutusleikkaus, kotiutuessa

Luudutusleikkauksen kotihoito-ohje

Luudutusleikkauksen kotihoito-ohje

Haluamme antaa tietoa luudutusleikkauksen jälkeisestä itsehoidosta, jotta toipumisesi jatkuu mahdollisimman hyvin. Sinun on myös tärkeää tietää, missä tilanteissa on hakeuduttava uudelleen hoitoon. 


Sairausloma


Jos olet vielä työelämässä, sairauslomaa kirjoitetaan aluksi kolme kuukautta. Kotiuttava hoitaja antaa lääkärin kirjoittaman todistuksen. Kontrollikäynnit lääkärille tulevat yleensä 3kk:n ja 9kk:n päähän leikkauksesta.

 

Liikkuminen


Kipu rajoittaa liikuntaa leikkauksen jälkeen, mutta liikkuminen on suotavaa laskimotukosten ehkäisemiseksi. Vuoteesta ylösnousu kannattaa tehdä kylkimakuun kautta ja kovempaa ponnistelua, kiertoliikkeitä ja pitkäaikaista istumista (yli 30 min kerrallaan) tulee välttää kolmen kuukauden ajan. Kävelylenkit ja ohjeiden mukainen harjoittelu ovat hyvää toipumisvaiheen liikuntaa. Fysioterapeutti antaa ennen kotiutumista vielä erilliset liikkumista ja harjoittelua koskevat ohjeet. Leikkauksen jälkeen voit jatkaa sukupuolielämää normaalisti fyysisen jaksamisen mukaan kun muistat välttää selän taivutuksia ja kiertoliikkeitä.


Lääkehoito


Kotiuttava hoitaja ohjaa Sinulle lääkitykseesi liittyvät asiat ja antaa mukaasi kipulääkereseptin. Haavakipu helpottaa selässä pikkuhiljaa 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta. Kipulääkettä kannattaa ottaa sen verran, että pystyt hengittämään ja liikkumaan mahdollisimman normaalisti. Jos Sinulla on ollut ennen leikkausta jalkoihin säteilevää hermokipua ja se on helpottanut leikkauksen jälkeen, tulee sinun vähentää hermokipulääkitys asteittain pois. 


Jos jalkoihin säteilevä kipu jatkuu leikkauksen jälkeen, tulee hermokipulääkkeen vähentämistä siirtää, kunnes jalkoihin säteilevä kipu on helpottanut. Jalkoihin säteilevä kipu saattaa kestää pitkään leikkauksen jälkeen. 


Voit lukea lisää kivunhoidostasi Ohje kipulääkityksestä kotiutuvalle potilaalle -lomakkeesta.

 

Haavanhoito 

 

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voit käydä normaalisti. Selässä olevan haavan hoidossa voit tarvita läheisesi apua. Poista haavataitokset ennen suihkuun menoa. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa leikkausalue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, joita voit ostaa apteekista. Siisti ja erittämätön haava saa olla ilman sidosta. Katso erillinen Haavanhoito-ohje ja ompeleiden poisto -lomake.

Joskus haava voi tulehtua. Epäillessäsi tulehdusta, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi. Ota sairaalasta saamasi haavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake mukaan terveyskeskukseen mennessäsi.

 

Ummetus


Selkäkipu, saamasi lääkkeet, leikkaus ja sairaalassaolo aiheuttavat herkästi virtsaamisvaikeuksia ja ummetusta. Selkäleikkauksen jälkeen ponnistaminen wc:ssä voi olla vaikeata kivun vuoksi. Leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista 

ruokaa suolen toiminnan parantamiseksi. Mikäli kotikonstit eivät auta ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa, voit ostaa apteekista ilman reseptiä myytäviä suolen sisältöä pehmentäviä lääkkeitä tai pienoisperäruiskeita. 

 

Kotiutuminen ja jatkohoito

 

Lasku annetaan kotiutettaessa tai postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin (paaritaksi jos matka yli 30 min), jolloin maksat vain omavastuun taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle. 

Katso seurantakäynnit erillisestä lomakkeesta. 

Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, hengenahdistus, lisääntyvä kipu tai muut toimenpiteeseen liittyvät asiat) ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi tai tarvittaessa voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastollemme (016) 328 4200 (mielellään iltapäivisin). Jos asiasi koskee seurantakäyntejä, ole yhteydessä kirurgian poliklinikkaan (016) 328 2323.