Navigointivalikko

Navigointivalikko

Maksan läpi punktoiden tehtävä sappiteiden kuvaus, dreneeraus ja stenttaus

Maksan läpi punktoiden tehtävä sappiteiden kuvaus, dreneeraus ja stenttaus

Maksan läpi punktoiden tehtävä sappiteiden kuvaus, dreneeraus ja stenttaus

Teille on varattu aika sappiteiden kuvaukseen sekä mahdolliseen kanavointiin. Tällä tutkimuksella selvitetään sappiteiden ahtaumia ja pyritään kanavoimaan sappitiet joko katetroimalla tai asettamalla sappiteihin verkkoputki. Toimenpide tehdään anestesiassa. Tutkimuksessa käytetään röntgensäteilyä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä tutkimusajan antaneeseen yksikköön mahdollisimman pian, mikäli käytätte diabeteksen hoitoon metformin-lääkitystä tai Teillä on veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä käytössä eikä näiden lääkkeiden tauottamisesta ole jo sovittu. Ottakaa yhteyttä myös, jos Teillä on puudutusaine-, varjoaine- tai jodiyliherkkyys tai olette raskaana. Tutkimusta varten Teiltä otetaan verikoe vuototaipumuksen (P-TT-INR) ja munuaisten toiminnan (P-Krea) määrittämiseksi, joko LKS:ssa tai omassa terveyskeskuksessanne. Tästä saatte tiedon ajanvarauskirjeen mukana. Teidän tulee olla ravinnotta tutkimuspäivän aamusta lähtien. Tarvittavat lääkkeet voitte ottaa pienen vesimäärän kanssa.

Tutkimuksen suorittaminen

Röntgenhoitajat valmistelevat Teidät tutkimukseen yhdessä anestesiahenkilökunnan kanssa. Valmistelu mukaan lukien tutkimus kestää 2-3 tuntia. Teidät nukutetaan toimenpiteen alussa. Sappitiet kuvataan ja kuvauksen jälkeen mahdollisesti asetetaan sappiteihin joko katetri tai verkkoputki pitämään sappitiehyt auki. Toimenpiteen jälkeen siirrytte heräämöön jatkoseurantaan ja sieltä edelleen vuodeosastolle.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimuksen jälkeen olette vuodelevossa vähintään 6 tuntia. Vuodelevon pituus määritellään yksilöllisesti. Seuranta tapahtuu vuodeosastolla.

Hoito kotona

Kotona Teidän on hyvä välttää raskaiden taakkojen nostelua ja rajua liikuntaa sekä saunomista 2-5 vuorokauden ajan. Ottakaa yhteyttä omaan terveyskeskukseenne, jos Teille tulee myöhemmin tutkimukseen liittyviä ongelmia esim. pistokohdan verenvuotoa, kipua, turvotusta tai allergista ihottumaa. Esivalmisteluihin tai vuodeosastolla oloon liittyvissä asioissa, ottakaa yhteyttä toimenpideajan antaneeseen yksikköön, joka on poliklinikka tai vuodeosasto.