Navigointivalikko

Navigointivalikko

Nefrostoomakatetrin laitto/vaihto

Nefrostoomakatetrin laitto/vaihto

Nefrostoomakatetrin laitto/vaihto

Teille on varattu aika virtsateiden kanavointiin eli nefrostomiaan. Toimenpiteen tarkoituksena on kanavoida virtsatiet iholta käsin ja asettaa katetri virtsantulon turvaamiseksi. Aiemmin asetettu katetri voidaan myös vaihtaa uuteen. Tutkimuksessa käytetään röntgensäteilyä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä tutkimusajan antaneeseen yksikköön mahdollisimman pian, jos Teillä on puudutusaine-, varjoaine- tai jodiyliherkkyys tai olette raskaana. Jos teillä on verenohennuslääkitys käytössä, eikä sen tauottamisesta ole sovittu etukäteen, ottakaa yhteyttä tutkimusajan antaneeseen yksikköön. Tutkimusta varten Teiltä otetaan verikoe joko LKS:ssa tai omassa terveyskeskuksessanne. Tästä saatte tiedon ajanvarauskirjeen mukana. Teidän tulee olla ravinnotta tutkimuspäivän aamusta lähtien. Tarvittavat lääkkeet voitte ottaa pienen vesimäärän kanssa.

Tutkimuksen suorittaminen

Röntgenhoitajat valmistelevat Teidät tutkimukseen, avustavat röntgenlääkäriä ja seuraavat vointianne koko toimenpiteen ajan. Valmistelu mukaan lukien tutkimus kestää ½-1 tuntia. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Ultraääntä ja läpivalaisua käyttäen neula viedään munuaisaltaaseen ja paikka varmistetaan varjoaineinjektiolla, minkä jälkeen munuaisaltaaseen asetetaan katetri, jota pitkin virtsa pääsee valumaan erilliseen keräyspussiin. Katetri kiinnitetään iholle huolellisesti. Tutkimuksen jälkeen teidät siirretään vuoteelle ja siirrytte seurantaan vuodeosastolle. Vuodelevon pituus määräytyy yksilöllisesti (tilanteesta riippuen yleensä 2-6h).

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Katetri kiinnitetään iholle huolellisesti. Virtsan erittymistä pussiin tulee tarkkailla. Jos virtsaa ei erity, tulee varmistaa, ettei katetri ole irronnut tai tukkeutunut. Tässä tapauksessa olkaa yhteydessä Teitä hoitavaan yksikköön. Myös pistokohdan ihon kuntoa tulee tarkkailla