Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ohje FEES-tutkimukseen tulijalle

Ohje FEES-tutkimukseen tulijalle

Ohje FEES-tutkimukseen tulijalle

Teille on varattu aika nielemistoimintojen tähystystutkimukseen eli FEES-tutkimukseen (fiberoptic endoscopic evaluation of swallowing), jossa on tarkoituksena selvittää, miten nieleminen toimii. Tutkimus tehdään puheterapeutin toimesta, tarvittaessa yhdessä korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärin, sairaanhoitajan tai muun avustavan henkilön kanssa.

Tutkimuksessa kuljetetaan ohut, kameralla varustettu tähystysletku (fiberoskooppi) nenäsieraimen kautta nielun yläosaan, josta voidaan tarkkailla nielun rakenteita ja toimintaa. Sierain voidaan halutessa puuduttaa ensin pintapuudutuksella, esimerkiksi puudutussuihkeella, ja sieraimen limakalvojen supistamiseen voidaan käyttää adrenaliinia tai Nasolin-tippoja.

Tutkimuksen kesto on noin 10-40 minuuttia. Tutkimuksen aikana istutte tuolissa tai vuoteessa ja teille annetaan juotavaa ja syötävää. Tutkimuksen kulkua seurataan tietokoneen kuvaruudulta ja tutkimusvideo tallentuu tietokoneelle tarkempaa analyysia varten. Tutkimusta varten ei tarvitse olla ravinnotta, mutta raskasta ruokailua juuri ennen tutkimusta on hyvä välttää. Halutessanne voitte ottaa tutkimukseen mukaan myös omia ruokia, jotka koette vaikeiksi niellä.