Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ohje fotodynaamiseen päivänvalohoitoon tulevalle potilaalle

Ohje fotodynaamiseen päivänvalohoitoon tulevalle potilaalle

Ohje fotodynaamiseen päivänvalohoitoon tulevalle potilaalle

Päivänvalohoidon toteutus

Teille on annettu aika ihomuutosten hoitoon päivänvalohuoneessa.

  • Varatkaa poliklinikkakäynnille aikaa noin 3 tuntia.
  • Voitte halutessanne ottaa mukaan luettavaa tai jotain muuta ajanvietettä ja pientä välipalaa
  • Päivänvalohuoneessa annettava fotodynaaminen valohoito on potilaalle kivuton hoitomuoto ja tällä menetelmällä pystytään hoitamaan isompia ihoalueita kerrallaan. Valo on kirkasta mutta vaaratonta silmille.

Tullessanne vastaanotolle iho tarkistetaan ja hoidettavan ihoalueen hilseet poistetaan rapsuttamalla. Sen jälkeen hoidettaville ihoalueille levitetään hoitovoide.

Voiteen levityksen jälkeen siirrytte hetkeksi Ihotautipoliklinikan aulaan odottamaan voiteen imeytymistä. Hoitaja ohjaa päivänvalohuoneeseen 30 min sisällä voiteen levityksestä. Päivänvalohuoneessa istutaan lepotuolissa 2 tuntia, jonka aika huoneesta ei saa poistua.

Huomioittehan, että hoidettavia ihoalueita ei saa kosketella, ettei voidetta joudu silmiin, sieraimiin eikä muualle iholle.

Hoidon päätyttyä hoidettavat ihoalueet pestään vedellä, jonka jälkeen voitte lähteä kotiin.

Hoidon jälkeen

Ulkona oleskelua tulee välttää 48h ajan. Mikäli kuitenkin joudutte viipymään ulkona, tulee iho suojata vaatetuksella tai tarvittaessa peittää hoidettavat ihoalueet esim. kasvoista haavalapuilla.

Hoidettava ihoalue voi punoittaa ja siihen voi tulla turvotusta. Seuraavien lähipäivien aikana voi tulla myös pientä ihorikkoa, hilseilyä ja iho voi erittää kudosnestettä. Tämä kuuluu hoitoon. Hoidettavaa ihoaluetta on hyvä suihkutella päivittäin ja voidella perusvoiteella. Mikäli ihoalueelle ilmaantuu ihorikkoa ja eritystä, iholle voi laittaa haavalappua suojaksi aina suihkutuksen jälkeen siihen saakka, että eritys on loppunut. Voitte myös hoitaa kudosnestettä tihkuttavaa ihoaluetta kosteakäärehoidolla katso erillinen ohje.

Ihon paranemiseen menee kokonaisuudessaan noin 1-2 viikkoa niin, että ihon punerrus häviää asteittain ja karheat hilseilevät ihoalueet poistuvat.

Kontrolliaika Ihotautien poliklinikalle varataan 3-6kk kuluttua hoidosta.

Jatkossa teidän on tärkeää suojata ihoa auringonvalolta vaatteilla myös varjoisena päivänä ja aurinkosuojavoiteella, jonka suojakerroin on vähintään SPF50.

Mikäli hoitoalue ei parane toivotulla tavalla, ottakaa yhteyttä Ihotautien poliklinikalle puh. 016-328 2610