Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ohjeita lääkeaine ihopistotestiin ja mahdolliseen suun kautta otettavaan altistustestiin tulevalle

Ohjeita lääkeaine ihopistotestiin ja mahdolliseen suun kautta otettavaan altistustestiin tulevalle

Ohjeita lääkeaine ihopistotestiin ja mahdolliseen suun kautta otettavaan altistustestiin tulevalle (Prick-testi, suun kautta altistus)

Ihopistokoe eli prick-testi on välittömien reaktioiden, kuten allergiseksi epäillyn nuhan, hengenahdistuksen tai ihottuman tutkimus. Sen avulla selvitetään herkistymistä mm. siitepölyille, eläinhilseille ja ruoka-aineille ja teille voidaan myös tehdä altistus suun kautta.

Miten tutkimus tehdään

Koe tehdään kyynär- tai olkavarren sisäpuolen tai selän iholle. Ihopistokoe voidaan tehdä kaiken ikäisille. Testiaineet laitetaan iholle pääasiassa pieninä pisaroina. Kunkin pisaran kohdalta painetaan kevyesti teräväkärkisellä lansetilla. Testireaktio nostaa ihoon paukaman ja se mitataan 15 minuutin kuluttua. Testin kokonaiskesto riippuu testattavien aineiden määrästä. Lääkäri arvioi tutkimustulosten merkityksen ja keskustelee niistä kanssasi testikäynnin yhteydessä.

Miten valmistaudun tutkimukseen

  • Pidä allergia- ja kutinalääkkeissä 5 vuorokautta taukoa ennen testiä.
  • Pidä yskänlääkkeissä 5 vuorokautta taukoa ennen testiä.
  • Huomio, jotkut psyykelääkkeet kuten mirtatsapiini voivat vaikuttaa testitulokseen, kertokaa lääkityksestä kun hoitaja soittaa teille ennen testipäivää.
  • Hengitettävät keuhkolääkkeet voit ottaa normaalisti.
  • Älä käytä kortisonivoiteita tai Protopic- tai Elidel- voiteita kyynär- tai olkavarsiin tai selkään kahteen vuorokauteen ennen testausta. Muita ihokohtia voit tarvittaessa hoitaa normaalisti.
  • Lopeta perusvoiteen käyttö testialueilla vuorokausi ennen testiä.
  • Lopeta auringonotto ja valohoito viikkoa ennen testiä.
  • Jos tauko lääkityksessä tuottaa ongelmia, ota yhteys hoitavaan lääkäriisi.
  • Ihopistokoetta ei yleensä tehdä raskausaikana.
  • Huomioikaa, että teidän perussairautenne kuten astma ja verenpainetauti tulee olla hyvässä hoitotasapainossa, jotta testi voidaan suorittaa.

Huom! Jotta suunniteltu allergiatesti voidaan suorittaa, tulee verenpainetason olla 140/85 tai sen alle. Mikäli mittauksissa verenpaine on toistuvasti korkeampi kuin 140/85, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa 1kk ennen testiin tuloa.

Ihopistokokeen jälkeen

Ihopistotesti aiheuttaa iholle nipistelyä ja ohimenevää kutinaa, mutta muuten ihoa voi testin jälkeen hoitaa normaalisti.

Lapin keskussairaala
Ihotautien poliklinikka
Ounasrinteentie 22
hoitaja puh. 040-664 9285 (ma-to klo. 12.00-13.00)