Navigointivalikko

Navigointivalikko

Pään tietokonetomografiatutkimus

Pään tietokonetomografiatutkimus

Pään tietokonetomografiatutkimus

Sinulle on varattu aika pään tietokonetomografiatutkimukseen. Tällä tutkimuksella selvitetään aivojen ja kallon luiden rakenteita. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia pään alueelta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä. Tutkimuksessa voidaan tarvittaessa käyttää jodipitoista varjoainetta, jota annetaan laskimon kautta verenkiertoon.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta varten ei ole erityisiä esivalmisteluita. Voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet normaalisti. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli epäilet olevasi raskaana, sinulla on todettu jodiyliherkkyys tai sinulla on munuaisten vajaatoiminta.

Tutkimuksen suorittaminen

Kokonaisuudessaan tutkimus kestää 10-20 minuuttia, mutta varsinainen kuvausvaihe vain muutaman minuuttia. Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan. Kuvauksen aikana sinun tulee maata kuvauspöydällä mahdollisimman liikkumatta.

Kiireelliset päivystystutkimukset voivat aiheuttaa muutoksia kuvausaikatauluihin.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa käytetty varjoaine poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen. Mikäli sinulla on sokeritautilääkitys ja munuaisten vajaatoiminta, sokeritautilääkitys voidaan tarvittaessa tauottaa tutkimuksen jälkeen.

Tulokset tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä yksiköltä.