Navigointivalikko

Navigointivalikko

Perheoikeudellisten palvelujen asiakasohje

Perheoikeudellisten palvelujen asiakasohje

Ohje asiakkaalle ennen yhteydenottoa perheoikeudellisiin palveluihin

Perheoikeudellisilla palveluilla pyritään turvaamaan lapsen hyvinvointi ja tasapainoinen kehitys.
Perheoikeudellisia palveluja ovat adoptiopalvelut, lastenvalvojapalvelut ja tuomioistuimelle annettavat palvelut. Lastenvalvojapalveluita ovat vanhemmuuden selvittäminen sekä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusneuvottelut ja sopimusten lainvoimaiseksi vahvistaminen sekä lapsen tuettuun ja valvottuun tapaamiseen sekä valvottuun vaihtoon liittyvät järjestelyt. 

Voit olla yhteydessä perheoikeudellisiin palveluihin esim. seuraavissa tilanteissa:

 • harkitsette eroa tai olette päättäneet erota ja haluatte saada tietoa lasta koskevista sopimusasioista
 • haluatte muuttaa aiemmin vahvistettua lasta koskevaa sopimusta tai jatkaa sitä määräajan päättymisen takia
 • haluatte ohjausta ja sovittelevaa neuvotteluapua lasta koskevien sopimusten noudattamiseen liittyen

Ennen yhteydenottoa tutustu sivustolta aukeaviin oheismateriaaleihin. 

Digitaalisen palvelun käyttöohje

 1. Kirjaudu palveluun
  Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistamista, jotta työntekijä voi varmistua henkilöllisyydestäsi. Tunnistautumistavan voit valita itse. Voit käyttää verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Lisätietoa Suomi.fi tunnistautumisesta (avautuu uudelle välilehdelle)
 2. Täytä yhteydenottolomake
  Lomakkeet jäävät sinulle talteen OmaVirtuun. Pääset näkemään lomakkeet tunnistautumalla Omavirtuun. Painikkeen löydät verkkosivun oikeasta kulmasta.
 3. Sinuun otetaan yhteyttä
  Perheoikeudellisten palveluiden työntekijä ottaa sinuun yhteyttä. Voitte sopia työntekijän kanssa aikavarauksesta tapaamiseen joko toimistolla tai etäyhteydellä. Digitaalisessa palvelussa teillä on mahdollisuus lähettää tositteita tuloista ja menoista elatusapulaskelman laatimista varten sekä viimeisimmän asiaa koskevan sopimuksen tai oikeuden päätöksen. Mikäli haluatte, teille lähetetään elatusapulaskelma tarkistettavaksi digitaalisen palvelun kautta ennen neuvottelua. Voitte vanhempina sopia, että vain toinen vanhempi tekee yhteydenottopyynnön. Tällöin yhteyttä ottava vanhempi välittää tiedon mahdollisesta aikavarauksesta toiselle vanhemmalle. 

Lainsäädäntö

Vanhemmuuslaki (775/2022), laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (361/1983), laki lapsen elatuksesta (704/1975), elatustukilaki (580/2008), sosiaalihuoltolaki (1301/2014), avioliittolaki (234/1929), adoptiolaki (22/2012) ja laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000)