Navigointivalikko

Navigointivalikko

Rintarauhasen lankamerkintä

Rintarauhasen lankamerkintä

Rintarauhasen lankamerkintä

Lankamerkkaus tarkoittaa toimenpidettä, jossa rintarauhasen röntgenkuvauksessa tai ultraäänitutkimuksessa todettu muutosalue merkitään ohuella merkkilangalla paikallispuudutuksessa ennen leikkausta. Muutos, johon merkkilanka laitetaan, ei yleensä tunnu käsin tunnusteltaessa. Merkkilanka poistetaan leikkauksen yhteydessä.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Lankamerkkausta ja langan poistoa varten teidät kutsutaan vuodeosastolle tai Lyhki-yksikköön viimeistään tutkimusaamuna. Leikkausaika teille on varattu joko samalle päivälle tai merkkausta seuraavalle päivälle. Mikäli tiedätte olevanne yliherkkä puudutusaineelle, ilmoittakaa siitä hoitohenkilökunnalle ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen suorittaminen

Toimenpiteen suorittaa röntgenlääkäri röntgenhoitajan avustamana. Toimenpiteeseen kuluu aikaa puolesta tunnista tuntiin. Jos muutos on nähtävissä ultraäänitutkimuksessa, voidaan merkkilanka laittaa ultraääntä apuna käyttäen. Radiologi puuduttaa rinnan ihoa pistokohdalta ja lanka viedään muutosalueelle ohuen neulan avulla. Jos muutos on nähtävissä vain mammografiakuvassa, merkkilanka laitetaan mammografiakuvauslaitteen avulla. Radiologi puuduttaa rinnan ihoa pistokohdalta ja rinnan ollessa puristuksessa asettaa neulan avulla metallilangan muutoksen kohdalle. Tulos tarkistetaan mammografiakuvilla. Tarvittaessa voidaan asettaa useampi lanka.

Toimenpiteen jälkeen huomioitavaa

Metallilanka teipataan iholle haavasidoksella, jota ei saa kastella eikä poistaa ennen leikkausta. Merkkauksen jälkeen siirrytte vuodeosastolle tai Lyhki-yksikköön. Lanka muutosalueineen poistetaan leikkauksen yhteydessä.