Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Selkäydinkanavan tietokonetomografiatutkimus

Selkäydinkanavan tietokonetomografiatutkimus

Selkäydinkanavan tietokonetomografiatutkimus (myelografia)

Sinulle on varattu aika selkäydinkanavan varjoainetutkimukseen eli TT-myelografiaan. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia selkäydinkanavan alueelta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä. Tutkimuksessa käytetään jodipitoista varjoainetta, jota laitetaan selkäydinkanavaan lannepistosta.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta varten ei ole erityisiä esivalmisteluita, joten tutkimuspäivän aamuna voit nauttia kevyen aamupalan ja ottaa lääkkeesi normaalisti. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli epäilet olevasi raskaana, sinulla on todettu jodiyliherkkyys, sinulla on verenohennuslääkitys tai koet tarvitsevasi esilääkettä.

Tutkimuksen suorittaminen

Tutkimus on kaksivaiheinen. Tutkimus, jälkiseuranta mukaan lukien, kestää kokonaisuudessaan noin viisi (5) tuntia.

Röntgenin läpivalaisuhuoneessa sinut asetellaan tutkimuspöydälle kylkiasentoon. Pistoalue pestään ja puudutetaan. Röntgenlääkäri ruiskuttaa jodipitoista varjoainetta lannepistosta selkäydinkanavaan. Varjoaineen laittamisen jälkeen siirryt toiselle sängylle makaamaan. Jotta varjoaine kulkeutuu halutulle alueelle, asentoa voidaan vaihdella röntgenhoitajan ohjeiden mukaan. 

Tietokonetomografiatutkimus kestää noin 5 minuuttia. Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan. Kuvauksen aikana sinun tulee maata kuvauspöydällä mahdollisimman liikkumatta.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimuksen jälkeen sinut kuljetetaan sängyllä vuodeosastolle, jossa vointiasi seurataan neljän tunnin ajan. Seuranta-aikana voit istua ja käydä wc:ssä kävellen. Mikäli tutkimuksen jälkeen voit huonosti tai ilmenee kipua, kerro siitä hoitohenkilökunnalle. Jos seuranta-ajan jälkeen vointisi on hyvä, pääset pois sairaalasta.

Tutkimuksen jälkeen voit syödä normaalisti ja mielellään juoda runsaasti. Jos sait esilääkkeen, tarvitset saattajan kotimatkalle. Tällöin myös autolla ajaminen on kielletty tutkimuspäivänä.

Tulokset tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä yksiköltä.