Navigointivalikko

Navigointivalikko

Sydäntahdistinpotilaan magneettitutkimus

Sydäntahdistinpotilaan magneettitutkimus

Sydäntahdistinpotilaan magneettitutkimus

Teille on varattu aika magneettitutkimukseen. Tutkimuksen peruuntumisen estämiseksi vastatkaa huolellisesti esitietolomakkeen kysymyksiin ja lähettäkää se täytettynä palautuskuoressa. Mikäli Teillä on kysyttävää, ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön. Saapukaa hyvissä ajoin sairaalaan ennen teille varattuja aikoja.

Tutkimukseen valmistautuminen

Ennen kuvausta ja kuvauksen jälkeen kardiologi tarkistaa tahdistimen ja tekee tarvittavat säädöt tahdistinpoliklinikalla, tähän on varattu Teille ajat.

Saatte syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa lääkkeenne. Pään alueen kuvauksissa ei saa olla silmämeikkiä. Korut ja lävistykset on hyvä jättää kotiin. Ennen tutkimusta metallia sisältävät vaatteet on riisuttava. Tarvittaessa Teille annetaan sairaalan vaatteet. Arvoesineitä varten on lukollinen kaappi.

Ennen tutkimushuoneeseen menoa Teille saatetaan laittaa verisuoneen kanyyli tehosteaineen antamista varten.

Tutkimuksen suorittaminen

Magneettitutkimuksessa (magnetic resonance imaging = MRI) kuva muodostuu magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia.

Magneettitutkimuslaite on molemmista päistä avoin, valaistu ja hyvin tuuletettu tunneli. Tutkimuksen aikana Teillä on merkinantoyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan.

Tutkimus kestää 30–60 min. Varatkaa riittävästi aikaa tutkimukseen. Tutkimusasento pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikoillaan pysymistä.

Tutkimuksen aikana sormeenne laitetaan pulssioksimetri, joka seuraa sydämensykettänne tutkimuksen aikana.

Tutkimuksen aikana kuuluu voimakasta ääntä, minkä vuoksi Teille annetaan kuulosuojaimet. Teille saatetaan antaa hengitysohjeita tutkimuksen aikana. Useimmissa tutkimuksissa on mahdollista kuunnella radiota.

Tutkimuksen aikana Teille saatetaan antaa laskimoon tehosteainetta (Gadolinium) kudosten erottelukyvyn parantamiseksi. Nivelten tutkimuksissa (olkapää, ranne, lonkka, kyynärpää) saatetaan käyttää nivelen sisäistä tehosteainetta, joka laitetaan ennen tutkimusta.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen kardiologi tekee sydämentahdistimeen tarvittavat säädöt tahdistinpoliklinikalla. Muita jälkihoito-ohjeita ei kuvaukseen liity.