Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ulostamistapahtuman magneettitutkimus

Ulostamistapahtuman magneettitutkimus

Ulostamistapahtuman magneettitutkimus (defekografia)

Teille on varattu aika magneettitutkimukseen. Tutkimuksen peruuntumisen estämiseksi vastatkaa huolellisesti esitietolomakkeen kysymyksiin. Mahdollisissa verikokeissa (P-Krea) on käytävä hyvissä ajoin ennen tutkimuspäivää.

Mikäli Teillä on kysyttävää, ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön.

Tutkimukseen valmistautuminen

Valmistautuminen kotona:

Saatte syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa lääkkeenne. Tyhjentäkää suoli, jos se onnistuu normaalisti (EI tyhjennysaineilla). Korut ja lävistykset on hyvä jättää kotiin.

Valmistautuminen sairaalassa:

Magneettiosastolla metallia sisältävät vaatteet on riisuttava. Arvoesineitä varten on lukollinen kaappi. Teille annetaan sairaalan vaatteet ja vaippa. Ennen kuvausta peräsuoli täytetään vedellä, johon on sekoitettu sakeuttamisjauhetta.

Tutkimuksen suorittaminen

Magneettitutkimuksessa (magnetic resonance imaging = MRI) kuva muodostuu magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia.

Magneettitutkimuslaite on molemmista päistä avoin, valaistu ja hyvin tuuletettu tunneli. Tutkimuksen aikana Teillä on merkinantoyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan.

Tutkimus kestää 30–60 min. Varatkaa riittävästi aikaa tutkimukseen.

Tutkimusasento pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikoillaan pysymistä.

Tässä tutkimuksessa kuvataan alavatsaa, kun pidätätte ulostetta ja lopuksi, kun yritätte ulostaa vaippaan. Ulostamistapahtuman kuvaus toistetaan monta kertaa.

Tutkimuksen aikana kuuluu voimakasta ääntä, minkä vuoksi Teille annetaan kuulosuojaimet. Teille annetaan ohjeita kuulokkeisiin tutkimuksen aikana. Useimmissa tutkimuksissa on mahdollista kuunnella radiota.

Tutkimuksen jälkeen

Suoleen mahdollisesti jäänyt sakeuttamisaine tulee pois normaalisti ulosteen mukana.