Navigointivalikko

Navigointivalikko

Virtsarakon tietokonetomografiatutkimus

Virtsarakon tietokonetomografiatutkimus

Virtsarakon tietokonetomografiatutkimus (kystografia)

Sinulle on varattu aika virtsarakon tietokonetomografiatutkimukseen. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia virtsateiden alueelta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä. Tutkimuksessa käytetään jodipitoista varjoainetta, jota laitetaan virtsarakkoon katetrin kautta.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta varten ei ole erityisiä esivalmisteluita. Voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet normaalisti. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli epäilet olevasi raskaana tai sinulla on todettu jodiyliherkkyys.

Ennen tutkimusta sinulle laitetaan kestokatetri poliklinikalla.

Tutkimuksen suorittaminen

Kokonaisuudessaan tutkimus kestää 15-30 minuuttia, mutta varsinainen kuvausvaihe vain muutaman minuutin. Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan. Virtsarakko täytetään laimennetulla varjoaineella katetrin kautta. Kuvauksen aikana sinun tulee maata kuvauspöydällä mahdollisimman liikkumatta.

Kiireelliset päivystystutkimukset voivat aiheuttaa muutoksia kuvausaikatauluihin.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa käytetty varjoaine poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen.

Tulokset tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä yksiköltä.