Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Lapin keskussairaalan potilasopas

Navigointivalikko

Lapin keskussairaalan potilasopas

Lapin keskussairaalan potilasopas

Lapin keskussairaalan potilasoppaaseen on koottu tietoa sairaalan liittyvistä asioista kuten ilmoittautumisesta, ruokailusta, vierailuajoista ja säännöistä.

Kun tulette sairaalaan, muistakaa ottaa mukaanne seuraavat asiapaperit ja tarvikkeet

 • Kela-kortti
 • Kutsukirje / lähete
 • Ajan tasalla oleva lista/luettelo lääkkeistä ja lääkevalmisteista
 • Käytössä olevat lääkkeet (esim. astmasuihkeet, silmätipat, insuliinikynät)
 • Tiedot allergioista ja ruokavaliosta
 • Lähiomaisen yhteystiedot
 • Henkilökohtaiset apuvälineet, kuten silmälasit, kuulokoje

Vuodeosastolle tullesanne ottakaa mukaan lisäksi

 • Henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen tarvittavat välineet, kuten hammasharja, parranajokone, kampa
 • Omat sisäjalkineet kuten tohvelit

Huomio

Älkää ottako mukaan suuria rahasummia, pankkikortteja, koruja tai muita arvoesineitä. Potilas vastaa itse henkilökohtaisista tavaroistaan ollessaan osastolla.

Tutustu tästä Lapin keskussairaalan ruokalaan ja kahvioon

Lue lisää pysäköintiohjeista sekä saapumisesta Lapin keskussairaalalle

Löytötavarat

Lapin keskussairaalan tiloihin jääneet tavarat toimitetaan Suomen Löytötavarapalveluun.

Tavaroita voi tiedustella Suomen löytötavarapalvelusta puhelimitse tai täyttämällä tiedustelulomakkeen internetissä www.loytotavara.net

Rovaniemen toimiston osoite:
Marjamatka 3
96500 Rovaniemi

Avoinna ma-pe klo 9.00 - 16.00
Puhelinpalvelu 0600 03392 (1.98€/min+pvm).

Suomen Löytötavarapalvelun valtakunnallinen puhelinpalvelu toimii
24 tuntia numerossa 0600 41006.

Puhelinpalvelun hinta on
arkisin klo 09.00-18.00 ja la klo 09.00-15.00 1,98 €/min.
arkisin klo 18.00-09.00 ja la klo 0.01- 09.00 sekä 15.00-24.00 2,95 €/min.
su ja pyhäpäivisin 0.00-24.00 3,56 €/min.

Potilasohjauksen palvelupolku

Palvelupolku kertoo potilaalle kuinka hän voi hakea ohjausta ja tietoa omasta hoidostaan ennen varsinaista sairaalakäyntiä.

Tutustu palvelupolkuun.

Ajanvarauksen peruminen

Jos joudut perumaan varatun ajan poliklinikalle tai osastolle tulosi,
ilmoita siitä kyseiseen yksikköön. Yksikön yhteystiedot on kutsukirjeessä.

Poliklinikkamaksua ei veloiteta, jos peruuttaminen tapahtuu kolme (3) vuorokautta ennen sovittua aikaa.

Peruuttamattomasta ajasta veloitetaan hinnaston mukainen maksu.

Ilmoittautuminen

Vuodeosastolle ilmoittautuminen

Kun tulet keskussairaalan vuodeosastolle, ilmoittaudu keskussairaalan asiakaspalvelukeskuksessa, joka on avoinna maanantaista perjantaihin klo 7.30–15.00. Asiakaspalvelukeskus sijaitsee keskussairaalan sisääntuloaulassa, pääovesta vasemmalla.

Poliklinikoille ja tutkimusyksiköihin ilmoittautuminen

Lapin keskussairaalassa on käytössä sähköinen itseilmoittautuminen, jolla voi omatoimisesti ilmoittautua jo useammille poliklinikoille ja tutkimusyksiköihin, kuten röntgeniin.

Potilaita ei enää kutsuta vastaanottohuoneeseen nimellä vaan vuoronumerolla.

Itseilmoittaumisen vaiheet

 1. Keskussairaalan kirjaudutaan pääsisäänkäynnissä sijaitsevalla itseilmoittautumisautomaatilla näyttämällä viivakoodia kutsukirjeestä, Kela-kortista tai
  ajokortista
 2. Seuraa näytön ohjeita ja paina tarvittaessa näytön painikkeita.
  Kun kirjautuminen on tehty, tieto saapumisesta tallentuu sairaalan potilastietojärjestelmään.
 3. Automaatti tulostaa kuitin, johon on merkitty kyseisen päivän ajanvaraukset ja käyntinumero. Kuitissa lukee ajanvaraustietojen yhteydessä myös vastaanoton sijaintitiedot, yksikön nimi, kerros ja odotusaula.
 4. Vastaanottavassa yksikössä tulija näyttää saamansa kuitin viivakoodia yksikön odotusaulassa sijaitsevalla automaatilla. Tällöin automaatti ilmoittaa saapumisesta vastaanottoyksikköön ja pyytää tulijaa odottamaan vuoroa yksikön odotusaulassa. Yksikön henkilökunta tietää tulijan saapuneen yksikköön ja odottavan vastaanotolle pääsyä.
 5. Kun yksikön odotusaulan näytölle tulee kuitissa oleva vuoronumero, vastaanotolle tulija siirtyy näytön osoittamaan vastaanotto-/ tutkimushuoneeseen tai häntä tullaan tarvittaessa myös vastaan.

Tupakointi/päihteet

Lapin keskussairaalassa on tavoitteena savuton sairaala.
Tupakoinnin rajoittamisella halutaan suojata potilaita, vierailijoita ja työntekijöitä tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta.

Tupakoivia potilaita kannustetaan tupakoimattomuuteen ja he saavat maksutta nikotiinikorvaushoitoa sairaalassaoloaikana vaihtoehtona tupakalle.

Myös päihdyttävien aineiden käyttö on keskussairaalassa kiellettyä.

Sairaala-alueella tupakointi on sallittu ainoastaan ulkona
tupakkapysäkillä, joka sijaitsee sairaalan edustalla, asiakaspysköinnin vieressä.

Tupakointi on ehdottomasti kielletty sairaalan pääsisäänkäynnin ja päivystyssisäänkäynnin / ensiavun edessä ja läheisyydessä!

Tutustu Terveyskylän tupakoimattomana leikkaukseen-ohjeeseen

Puhelin, radio, televisio, tietokone

Potilas on itse vastuussa sairaalaan tuomastaan puhelimesta, tietokoneesta tai muusta laitteesta. Sairaala ei vastaa eikä korvaa kadonneita laitteita. 

Vuodeosastopotilailla jokaisen vuoteen vieressä on puhelin, johon voi vastaanottaa puheluja. Ulkopuheluja potilaspuhelimista ei voi soittaa.

Omaisiin yhteydenpitoa varten potilas voi tuoda mukanaan henkilökohtaisen matkapuhelimensa.

Huomio! Koska matkapuhelimet häiritsevät herkkien hoito- ja tutkimuslaitteiden toimintaa, niiden käyttö on sairaalassa rajoitettua. Tarkemmat ohjeet saatte osaston henkilökunnalta.

Jokaisen potilasvuoteen vieressä on radiokuuloke ja potilashuoneessa televisio. Lisäksi osaston päivähuoneessa on televisio sekä lehtiä ja kirjoja lukemista varten.  Sairaalan kahviosta voi ostaa uusimmat aikakaus- ja päivälehdet.

Sairaalassa voi käyttää omaa tietokonetta. Lapin sairaanhoitopiirin vierasverkko on tarkoitettu ensisijaisesti potilaiden ja vierailijoiden käyttöön pankki- yms. asioiden hoitoon. Lisätietoa tietokoneen ja internetin käytöstä sekä tarvittavat verkkotunnukset saa kunkin osaston henkilökunnalta.

Kuvaaminen sairaalassa

Jos haluat ottaa kuvia tai videokuvaa sairaalassa, sovi aina henkilökunnan kanssa etukäteen, siitä, miten kuvaaminen voidaan tehdä. Tämä koskee myös sairaalan yleisiä paikkoja, kuten pääaulaa. Kuvaamisen pitää aina tapahtua niin, ettei kenenkään yksityisyyttä loukata.

Kuvien ottaminen ja videokuvaaminen mobiililaitteilla on yleistynyt ja niiden jakaminen verkossa on helppoa. Sairaalassa on tärkeää muistaa, että toisen ihmisen kuvaaminen tiloissamme ilman hänen suostumustaan on kiellettyä.*

Lisäksi sairaalan tiloissa otettujen kuvien ja videoiden julkaisemiseen tai levittämiseen tarvitaan kuvissa esiintyvien henkilöiden lupa. **

Jokaisella vierailijalla, potilaalla ja työntekijällä on oikeus yksityisyyteen. Sen vuoksi meillä on yleinen kuvaamiskielto sairaalan tiloissa. Huolehdimme sairaalassamme oleskelevien ihmisten yksityisyydestä. Muistutukseksi olemme panneet kaikkien sisäänkäyntien yhteyteen valokuvaamisen kieltävän merkin.

Kunnioitetaan muita ja otetaan toiset ihmiset huomioon kuvaustilanteissa!

* Salakatselu rikoslain 24.luvun 6 §:n 1 momentin 2. kohdan mukaan

** Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen rikoslain 24. luvun 8§:n mukaan; Valokuva ja yksityisyyden suojaa henkilötietolain kannalta, tietosuojavaltuutetun toimisto, 27.7.2010: ”suostumuksen pyytämiseen olisi aina pyrittävä kaikissa niissä tilanteissa, joissa yksityisyyden suojan voidaan edes epäillä vaarantuvan.”

Vierailuajat

Kasvomaskin käyttö keskussairaalassa 

30.9.2022 Infektioiden torjuntayksikkö:  Potilaita ja asiakkaita suositellaan edelleen käyttämään kirurgista suu-nenäsuojainta asioidessaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Mahdollisissa toimintayksiköiden epidemiatilanteissa voidaan antaa erillisiä ohjeistuksia laajemmasta suojainten käytöstä. 

Osasto 6: Tarkistathan vierailuajat yksiköistä: 
Synnyttäneet  p. (016) 328 6201
Naistentaudit p. (016) 328 6214

Muilla osastoilla vierailuaika on klo 13.00–19.00.

Muina aikoina vierailusta toivotaan sovittavan erikseen kyseisen osaston kanssa. Tarvittaessa pyritään järjestämään omaisten yöpyminen potilaan luona osastolla, jos osastolla on tilaa.

Huomio! Keskussairaalan ulko-ovet sulkeutuvat automaattisesti klo 20.00, jonka jälkeen sisään pääsee vain päivystyksen kautta.

Posti

Potilaalle voi lähettää postia, jolloin on hyvä merkitä kuoreen osoitteeksi:

Potilaan nimi
Potilaan osasto
Lapin keskussairaala
Pl 8041
96101 ROVANIEMI

Potilas voi itse lähettää postia sairaalasta joko antamalla lähetyksen henkilökunnan hoidettavaksi tai panemalla itse postinsa pääsisäänkäynnin edessä olevaan postilaatikkoon, joka tyhjennetään arkipäivisin klo 13.30.