Lastenpsykiatrialla tutkimme ja hoidamme psyykkisesti oireilevia alle 13-vuotiaita lapsia ja heidän perheitään erilaisissa elämän kriiseissä ja pulmatilanteissa yhteistyössä sosiaali-, terveys- ja koulutoimen kanssa.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Lapin keskussairaalan lastenpsykiatrian palveluihin alle 13-vuotias lapsi perheineen voi hakeutua lääkärin lähetteellä. Kiireellistä hoitoa edellyttävissä tilanteissa hakeudutaan päivystykseen.
Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion alueelta voi olla suoraan yhteydessä palveluohjaukseen, joka on avoinna 24/7.
Anonyymi yhteydenotto lasten ja nuorten psykiatriaan (Kemi, Keminmaa, Tervola, Tornio, Ylitornio)
Psykiatrian ja riippuvuuspalveluista saat apua, kun sinulla on huoli jaksamisestasi tai psyykkisestä hyvinvoinnistasi, elämäntilanteesi on haastava tai esimerkiksi päihteiden käyttösi huolettaa sinua. Palvelun kautta voit ottaa yhteyttä työntekijään milloin tahansa anonyymisti eli nimettömästi. Työntekijä vastaa yhteydenottopyyntöösi soittamalla sinulle seuraavana arkipäivänä. Soitto tapahtuu kello 9-17 välisenä aikana.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Koska palvelun käyttö ei vaadi tunnistamista tai kirjautumista, ilmoitus ei tallennu lähettäjälle. Palveluun jätetään yhteystiedot yhteydenottoa varten. Palvelu on tietoturvallinen.
Lapin keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaus ja neuvonta (LaNKA-tiimi)
Saat yhteyden lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaukseen soittamalla. Jos emme vastaa puheluusi, soitamme takaisin kahden arkipäivän kuluessa. Palveluohjauksesta vastaa koordinoiva sairaanhoitaja.
Palveluohjaus- ja neuvontapuhelin on tarkoitettu kaikille kansalaisille sekä kuntien toimijoille ja viranomaisille.
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatria
Saat yhteyden lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle puhelimitse ympäri vuorokauden. Poliklinikalle voivat ottaa yhteyttä lapsesta tai nuoresta huolissaan olevat henkilöt. Yleisimmin yhteydenottaja on lapsen tai nuoren vanhempi, opettaja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä. Nuori voi olla myös itse yhteydessä palveluohjauspuhelimeen.
Lapin keskussairaalan lastenpsykiatrian poliklinikka
Lapin keskussairaalan lasten psykiatrian poliklinikka sijaitsee Rovaniemen keskustassa Urheilukadulla. Poliklinikka sijaitsee rakennuksen 3. kerroksessa.
Osoite
Urheilukatu
5-7
96100
ROVANIEMI
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikka
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla on toimipisteet Kemissä ja Torniossa. Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle voivat ottaa yhteyttä lapsesta, nuoresta tai perheestä huolissaan olevat henkilöt. Yleisimmin yhteydenottaja on vanhempi, opettaja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä. Nuori voi olla myös itse yhteydessä palveluohjaukseen.
Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla arvioimme ja hoidamme psyykkisesti oireilevia lapsia ja nuoria ja heidän perheitään erilaisissa elämän kriiseissä ja pulmatilanteissa. Teemme yhteistyötä sosiaali-, terveys- ja koulutoimen kanssa. Vauvaperhetyön piirissä on lasta odottavia tai 0–3-vuotiaiden lasten perheitä, joilla on jokin lapsen kasvuun tai kehitykseen vaikuttava kuormittava tekijä. Työskentely pyritään räätälöimään tarpeen mukaisesti. Tapaamiset voidaan järjestää kotona, koulussa, poliklinikalla, päiväkodissa tai muussa tarpeenmukaisessa paikassa.
Poliklinikka palvelee Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion, Ylitornion alueen väestöä ja on tarkoitettu kaiken ikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Alle 18-vuotiaiden osastohoito toteutetaan tarvittaessa LKS:ssa, OYS:ssa tai Länsi-Pohjan keskussairaalan lastenosastolla.
Osoite
Uusikatu
5
95400
TORNIO
Kauppakatu
25 B
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Lastenpsykiatrian palvelut ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille.
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.–24.1.2025 – Ohjelma julkaistu
20.12.2024
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.–24.1.2025 yhteistyössä OLKA Lappi –hankkeen ja VASA2-hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskokonaisuuden kanssa. Kaksipäiväiset messut ovat suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Torstaina 23.1 tapahtumassa on paikalla useita tukea tarjoavia järjestöjä, tietoa opiskelumahdollisuuksista ja kuntoutusta tarjoavia yrityksiä. Lapin hyvinvointialueen jalkautuvat kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut esittelevät palveluitansa. Messuilla voit askarella itsellesi aistipallon ja kokeilla erilaisia aistihuonevälineitä. Auditoriossa on lyhyitä tietoiskuja ja kokemuspuheenvuoroja klo 12-15.30. Päivään osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.
Perjantaina 24.1 järjestetään luentoja, joiden teemana on neuropsykiatrinen kuntoutus Lapissa. Luennoille ilmoittautuminen on auki 17.1. asti. Voit osallistua päivään Lapin keskussairaalan auditoriossa tai etänä. Linkki ilmoittautumiseen.
Messut ovat maksuttomat ja saavutettavuuteen pyritään kiinnittämään huomiota.
MITÄ? Lapin nepsymessut
MISSÄ? Lapin keskussairaala
MILLOIN? 23.-24.1.2025
OHJELMA
TORSTAI 23.1.
Lapin keskussairaalan sisäkatu kello 10-16
Näytteilleasettajia, toiminnallinen piste ja aistinurkkaus
Tietoiskuja auditoriossa klo 12-15.30
12-12.15 VASA2 -hanke, Lapin HVA neuropsykiatrinen palvelupolku, Marjo Häyry ja Pilvi Vuomajoki
12.20-12.35 Neppari-hankeen esittely, Sini Springare ja Trista Ramberg
12.40-12.55 Konsultaatiota kouluille? Rehtori Jukka Mettiäinen ja konsultoiva opettaja Asko Peuraniemi, Neljäntuulen koulu
13.00-13.25 Lapsen PDA äidin näkökulmasta, Kokemuspuheenvuoro
13.35-13.50 Neuropsykologinen kuntoutus neuropsykiatrisissa pulmissa – kenelle, koska, mitä kautta? Neuropsykologi Tatu Kauranen, Vitamind Oy
14.00-14.15 Tavoitteellinen toivo, työssä selviytymisen valmiudet ja arviointi - Uusi Workmind-sovellus työkaluna, Wellmind Oy
14.20-14.35 Meri-Lapin nepsytupa-toiminta, Pohjois-Suomen Autisminkirjo ry
14.45-15.00 Neuropsykiatrisen kuntoutuksen kehitys ja nykytilanne, NorTher Oy
15.05-15.30 Naisen ADHD:n erityispiirteet eri elämänvaiheissa, Kokemuspuheenvuoro
PERJANTAI 24.1. klo 9-16
Luentoja auditoriossa, etänä osallistuminen mahdollista. Teemana neuropsykiatrinen kuntoutus Lapissa.
9.00- 9.30 Päivän avaus: "Neuropsykiatria ja sote- yhteistyö - miltä Laphan tilanne näyttää psykiatrian näkökulmasta?" psykiatrian vastuualueen edustus, Lapin hyvinvointialue
9.30-10.30 Neuropsykiatria vaatii erityisosaamista – vuosikymmen mukana Lapin nepsy-palveluiden kehittämisessä, psykiatrian erikoislääkäri, johdon työnohjaaja Asko Niemelä, Wellmind oy (etä)
Tauko
10.50 -11.20 Vahvaa sotea Lapin hyvinvointialueelle - Nepsy-palvelupolku ja uudet ryhmäkuntoutuksen innovaatiot etenevät, erityisasiantuntijat Marjo Häyry ja Pilvi Vuomajoki, VASA2 – hanke
11.20-11.50 Neuropsykiatrisen valmennuksen merkitys neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutuksessa, Anita Puustjärvi (etä), Lastenpsykiatrian palvelulinjan vastaava lääkäri, Pohjois-Savon asiantuntijalääkäri, Kelan asiantuntijalääkäri
Lounastauko (omakustanteinen)
12.45- 13.45 Luonto- ja eläinavusteisuus nepsy-kuntoutuksessa kuntoutumisessa, tutkimustietoa ja paikallisen palveluntuottajan näkökulma, psykologi psykoterapeutti YET, ratsastusterapeutti SRT Minna Wasenius, NorTher oy
13.45-14.15 Kela neuropsykiatrisen kuntoutuksen järjestäjänä – Kirjo-projekti tukee painopisteen siirtymisessä hyvinvointialueelle, Sari Mikkola, kuntoutuksen kehittämisen asiantuntija, Kela (etä)
Tauko
14.40- 15.30 ADHD- miltä se tuntuu ja miten sen kanssa eletään hyvää elämää, kokemusasiantuntija
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.–24.1.2025 – Ohjelma julkaistu
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.–24.1.2025 yhteistyössä OLKA Lappi –hankkeen ja VASA2-hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskokonaisuuden kanssa. Kaksipäiväiset messut ovat suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Torstaina 23.1 tapahtumassa on paikalla useita tukea tarjoavia järjestöjä, tietoa opiskelumahdollisuuksista ja kuntoutusta tarjoavia yrityksiä. Lapin hyvinvointialueen jalkautuvat kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut esittelevät...
Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiä
Kuva: Saana Kivilompolo
27.11.2024
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Lapin hyvinvointialue osallistuu koulutuspilotin suunnitteluun.
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Koulutuksella vastataan kasvavaan tarpeeseen ehkäistä ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä sekä nopeuttaa pääsyä toimivaan terapiahoitoon.
Koulutuspilotin suunnitteluun osallistuu kolme hyvinvointialuetta: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Kainuun hyvinvointialue ja Lapin hyvinvointialue. Koulutuksen kohderyhmiä ovat näiden hyvinvointialueiden vaativissa sote-alan tehtävissä toimivat, joilla on tarve täydentää osaamistaan lyhytterapiamenetelmistä. Koulutukseen otetaan myös muiden hyvinvointialueiden sekä yksityisten palveluntarjoajien henkilöstöä. Tavoitteena on kouluttaa 80 sote-ammattilaista.
Osallistujia rekrytoidaan joulu–tammikuussa. Koulutuspilotin on määrä käynnistyä helmikuussa, ja se kestää marraskuun 2025 loppuun.
– Koulutukseen valitaan sisällöt hyvinvointialueiden ammattilaisten avulla. Lyhytterapeuttisia menetelmiä on useita. Tavoite on vastata todelliseen tarpeeseen ja kouluttaa menetelmiä, joista ei ole jo tarjolla muita koulutuksia, kertoo koulutussuunnittelija Anne Viherkari Oulun yliopistosta.
– Pilottikoulutukseen sisältyy perustietoa mielenterveyden häiriöistä sekä mielenterveystyön palvelujärjestelmästä, keskeinen lainsäädäntö ja eettiset periaatteet. Koulutus sisältää myös lyhytterapeuttisten menetelmien soveltamista asiakastyössä.
Koulutus on pilottivaiheessa osallistujille maksuton. Rahoituksen osaamiskokonaisuuden kehittämiseen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa. Rahoituksessa on mukana myös opetus- ja kulttuuriministeriö.
Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiä
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Lapin hyvinvointialue osallistuu koulutuspilotin suunnitteluun.
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
9.10.2024
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.
Varhainen tuki ehkäisee kielteisten elämäntapahtumien laukaisemien reaktioiden kehittymistä terveydenhuollon palveluja vaativiksi täydentäen mielenterveyden edistämisen palveluita. Itsetuhoiset ajatukset ovat myös yleisiä kriisien keskellä ja itsemurhien ehkäisytyö on osa kaikkia työmuotoja.
Etäkriisityötä tehdään samoista järjestölähtöisen kriisiauttamisen lähtökohdista kuin muussakin kriisikeskustyössä. Maksuttomuus, mahdollisuus asioida anonyymina, lyhytkestoisuus sekä asiakkaan voimavarojen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen ovat etäkriisityönkin keskiössä. Etäkriisityöhönkään ei tarvita lähetettä. Asiakkuuteen hakeutumiseen riittää oma kokemus siitä, etteivät omat voimat riitä yllättävässä tai kuormittavassa tilanteessa. Etäkriisityö auttaa elämän haastavissa tilanteissa koko Lapin hyvinvointialueen asiakkaita.
Etäkriisityöntekijä Suvi Ylitoloselle voi varata etävastaanottoajan numerosta 040 511 7929 (ma-pe klo 8–14 ), Kriisikeskuksen ajanvarausnumerosta 040 553 7508 tai verkkoajanvarauksesta
Ensimmäinen aika pyritään saamaan kahden viikon kuluessa. Kriisityöntekijä soittaa varattuna aikana tai lähettää linkin etukäteen videotapaamiseen.
Lapin hyvinvointialue on myöntänyt Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Kriisikeskukselle kumppanuusavustuksen etäkriisityön toteuttamiseen. Uusi työntekijäresurssi mahdollistaa paremmin koko hyvinvointialueen asiakkaiden auttamisen sekä yhteistyön muiden toimijoiden kanssa.
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.