Kirurgian osasto 4 esittely
Kirurgian osasto 4 esittely
Tervetuloa kirurgian osastolle 4!
Näin löydät perille
Osoite: Lapin keskussairaala, Kirurgian osasto 4, Ounasrinteentie 22, 96101 Rovaniemi
Osasto 4 sijaitsee Lapin keskussairaalan neljännessä kerroksessa. Saapuessasi sisään Lapin keskussairaalan pääovista, löydät hissit pääaulan perältä vasemmalta puolelta. Tarvittaessa
saat apua neuvontapisteessä työskentelevältä henkilöltä, neuvontapiste sijaitsee pääovien edessä vasemmalla.
Saapuessasi osastolle 4, ilmoittaudu osastonsihteerien toimistossa, joka sijaitsee neljännessä kerroksessa hissejä vastapäätä. Toivomme, että saavut kutsukirjeeseen merkittynä aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita esim. ruokailua koskevia toiveita, kotiutumiseen liittyviä kysymyksiä tai tiedonantokielto, kerrothan niistä saapuessasi.
Ole hyvä ja ota mukaasi osastolle:
- Ajantasainen lista käyttämistäsi lääkkeistä
- Kela-kortti
- Kutsu tai lähete
- Käyttämäsi henkilökohtaiset apuvälineet esimerkiksi kävelykeppi, kuulokoje tai silmälasit
- Omat käytössä olevat erikoislääkkeenne esimerkiksi insuliinikynä, astmalääkkeet, silmätipat tai ehkäisyvalmisteet
- Omat hygieniatarvikkeenne kuten hammasharja ja -tahna, parranajovälineet sekä hiustenhoitotuotteet
- Laturi puhelimellenne
- Sisäkengät
- Tiedot allergioista ja ruokavalioista
- Lähiomaisen yhteystiedot
Tietoa osastostamme
Kirurgian osasto 4 tarjoaa erikoissairaanhoidon vuodeosastopalveluja gastroenterologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, käsikirurgian, neurokirurgian, ortopedian, plastiikkakirurgian, silmäkirurgian, suukirurgian, traumatologian, urologian, verisuonikirurgian ja yleiskirurgian potilaille.
Osastollamme toimii moniammatillinen työryhmä. Työryhmään kuuluu lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, fysioterapeutteja, laitoshuoltajia ja sihteereitä. Lisäksi osastolla toimivat muun muassa haavan- ja avannehoitajat, akuutin kivunhoidon vastaava sekä uroterapeutti.
Lapin keskussairaala on opetussairaala ja tämän vuoksi osastollamme on eri alojen harjoitteluja suorittavia opiskelijoita.
Osastomme potilashuoneet ovat 1-3 hengen huoneita. Potilaswc- ja suihkutilat sijaitsevat osaston käytävällä, osassa huoneista on oma wc ja suihku. Päiväsalissa on televisio, kirjoja ja lehtiä. Voinnin salliessa voit ruokailla myös päiväsalissa. Huoneista löytyy lukolliset kaapit sekä yöpöydät henkilökohtaisia tavaroita varten. Älkää ottako mukaan suuria rahasummia, pankkikortteja, koruja tai muita arvoesineitä. Potilas vastaa itse henkilökohtaisista tavaroistaan ollessaan osastolla.
Huoneissa on lisäksi kaapit, joista löytyy vaatteita, pyyhkeitä, liinavaatteita, hygieniatarvikkeita sekä
kertakäyttökuppeja, joita voi käyttää vapaasti.
Huoneiden seinällä on ohjetaulu turvallisuuden lisäämiseksi, johon toivomme teidän tutustuvan.
Sairaalassa on potilaiden käytössä maksuton wifi-verkko, joka löytyy nimellä: Ounas, salasana: vaaranlaita.
Osaston päiväohjelma
- 6.00 - 7.00 tarvittavat mittaukset
- 7.00 alkaen aamulääkkeet ja verikokeidenotto
- 7.45 aamupala
- 8.00 alkaen aamutoimet ja lääkärinkierto, päivystysaikaan lääkärinkierto voi olla muulloinkin kuin aamulla
- 11.30 lounas
- 13.15 päivälääkkeiden jako
- 13.30 päiväkahvit
- 15.00 alkaen iltahoitajien kierto
- 16.30 päivällinen
- 18.30 alkaen iltapala
- 19.00 alkaen iltalääkkeet
- 21.00 alkaen yöhoitajien kierto, hoitajat kiertävät öisin kahden tunnin välein
Huoneissa on suotavaa olla paikalla verinäytteiden ottamisen aikaan sekä lääkärien ja hoitajien kierroilla. Ilmoitathan hoitajallesi, mikäli poistut osastolta esimerkiksi kanttiiniin.
Kivun hoito
Potilaan kivun kokeminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa aikaisemmat kipukokemukset. Kipu on yleensä lyhytkestoista ja pahimmillaan ensimmäisinä päivinä toimenpiteen jälkeen. Kivun tehokas hoitaminen edistää paranemista ja kuntoutumista sekä ehkäisee komplikaatioita ja estää kivun kroonistumista.
Jokaiselle potilaalle suunnitellaan yksilöllinen kivun hoito, kipua arvioidaan ja hoidetaan tarvittaessa lääkkeettömin keinoin sekä lääkkeellisesti. Potilaan kipua tulee hoitaa niin tehokkaasti, ettei se haittaa potilaan nukkumista, syömistä, hengitystä eikä yskimistä. On tärkeää, että pyydät kipulääkettä, kun kipu alkaa voimistua.
Aktiivinen kuntoutuminen
Toimenpiteen jälkeen on tärkeää lähteä mahdollisimman pian liikkeelle. Ensimmäinen vuoteesta nousu tehdään aina hoitajan avustamana. Kun saat luvan liikkua, on hyvä nousta vuoteesta mahdollisimman usein ja aloittaa liikkuminen voimavarojesisallimissa rajoissa, tarvittaessa pyydä hoitajaa avuksi. Osastolla on tarvittavia apuvälineitä liikkumisen tueksi ja helpottamiseksi, mm. eva-telineitä, rollaattoreita, pyörätuoleja ja kävelykeppejä.
Tehokas kivunhoito mahdollistaa liikkeelle lähdön. Liikkuminen edistää verenkiertoa, tukee hengitystä ja tehostaa ruoansulatusta sekä aineenvaihduntaa. Erilaisissa toimenpiteissä ja vuodelepoa vaativissa tilanteissa on tärkeää ennaltaehkäistä niiden aiheuttamia mahdollisia laskimotukoksia ja keuhkoembolioita. Hoitona käytetään veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, lääkinnällistä hoitosukkaa sekä vuodejumppaa.
On tärkeää tehdä fysioterapeutilta saamiasi harjoitteita omatoimisesti ja säännöllisesti, jotta toipuisit mahdollisimman nopeasti toimenpiteestä!
Vierailuajat
Osastomme vierailuaika on klo 13.00-19.00. Sairaalan pääovi on avoinna klo 7.00-20.00. Suosittelemme hyvää käsihygieniaa myös lähiomaisille sairaalan tiloissa, käsihuuhdetelineitä löytyy
esimerkiksi sairaalan seiniltä. Huomioittehan vierailujen aikana myös muut potilaat.
Sairaana ei saa tulla vierailemaan osastolle!
Yhteydenpito osastolle
Lähiomaiset voivat tiedustella potilaan vointia hoitajilta puhelimitse. Olisi suotavaa valita yksi omainen, joka on yhteydessä hoitohenkilökuntaan. Hoitohenkilökunta ilmoittaa potilaan henkilötietoihin merkitylle lähiomaiselle, mikäli potilaan terveydentilassa tapahtuu kriittisiä muutoksia.
Osaston yhteystiedot:
Toimisto A-pääty 016 328 4100
Toimisto B-pääty 016 328 4200
Osastonhoitaja 040 637 8107
Kotiutuminen
Kotiin lähtiessäsi saat tarvittaessa mukaan jatkohoito-ohjeet esim. haavanhoitoon ja liikkumiseen sekä tiedon siitä, mihin voit ottaa yhteyttä kotiutumisen jälkeen, jos ilmenee jotain kysymyksiä tai ongelmia.
Ilmoitathan hoitavalle lääkärille ja hoitajalle hyvissä ajoin ennen kotiutumista, mitä todistuksia ja muita asiapapereita tarvitset esimerkiksi todistus sairausvakuutuksen korvaamaa kuljetusta varten. Saatuasi lääkäriltä luvan kotiutua, voit vaihtaa päällesi omat vaatteet, pakata henkilökohtaiset tavarasi ja odottaa osastolla siihen saakka, kunnes saat kotiutuspaperit. Kotiutukset tapahtuvat pääsääntöisesti lounaan jälkeen.
Palaute
Haluamme tarjota potilaalle laadukasta, turvallista ja asianmukaista hoitoa. Palautteesi on ensiarvoisen tärkeää toimintamme ja asiakaspalvelun kehittämisen kannalta. Palautteet käsittelemme luottamuksellisesti.
Palautetta voit antaa suullisesti henkilökunnalle tai palautteenantokoneella, joka löytyy osaston tuloaulasta.
Sairaalan palvelut
Sosiaalityöntekijä Elina Björninen, 040 529 8650
Sairastuminen tai vammautuminen vaikuttaa monella tavalla arkeen. Uuden elämäntilanteen aiheuttamista muutoksista ja kysymyksistä on mahdollisuus keskustella sosiaalityöntekijän kanssa. Sosiaalityöntekijän palvelut ovat asiakkaalle luottamuksellisia sekä maksuttomia
Potilasasiamies Heidi Lahdensivu, 016 328 7903 tai 040 506 0083
Potilasasiamies neuvoo ja avustaa potilaan oikeuksiin liittyvissä asioissa. Henkilökohtaista käyntiä varten on hyvä sopia tapaamisaika. Potilasasiamiehen toimisto sijaitsee keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa.
Sairaalapastori
Sairaalapastori auttaa sinua, kun haluat keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä, kun toivot puolestasi rukoiltavan sekä jos haluat viettää ehtoollista tai saada öljyllä voitelun.
Voit pyytää sairaalapastorin yhteystiedot henkilökunnalta, heillä on tiedossaan listat siitä kuka sairaalapastoreista on työvuorossa.
Kahvio Kaarnikka palvelee pääaulassa.
Kahviossa on valittavana sekä suolaista ja makeaa, virvokkeita, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä lahjatuotteita. Kahviossa voi ostaa myös hygieniatuotteita ja kukkia.
Kahvio on auki maanantaista perjantaihin klo 7.30 - 17.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä suljettu.