Enontekiön perheiden ja työikäisten palvelujen sosiaaliohjaaja
Saat yhteyden perheiden ja työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujilla on oikeus saada tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Kuntoutuja saa palveluja ensisijaisesti omaan kotiinsa. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.
Asumispalveluja voi saada kuntoutuja, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla vuorokauden ympäri.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujia voidaan tukea myös laitosasumisella. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Saat yhteyden perheiden ja työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden palveluasumisyksikkö Karpaloon puhelimitse.
Karpalo tarjoaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
Saat yhteyden kuntoutusyksikkö Risteykseen puhelimitse.
Kuntoutusyksikkö Risteys on Kivikolla sijaitseva viiden rivitalon yhteisö, joka tarjoaa palveluasumista mielenterveyskuntoutujille.
Saat yhteyden työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden palvelutalon toiminnanohjaajaan puhelimitse.
Palvelutalo tarjoaa yhteisöllistä palveluasumista useita kertoja päivässä apua tarvitseville ikääntyneille. Lisäksi palvelutalolla toimii mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Ruutti-koti.
Saat yhteyden työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden mielenterveyskuntoutujien palveluasumisyksikkö Meän kotiin puhelimitse.
Saat yhteyden työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden palveluasumisyksikkö Päivikkiin puhelimitse.
Päivikki on mielenterveyskuntoutujille päivätoimintaa tarjoava yksikkö. Päivikin yhteydessä on lisäksi 8 tukiasuntoa.
Saat yhteyden Toivonkodin vastaavaan ohjaajaan puhelimitse.
Toivonkoti tarjoaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
Saat yhteyden tuetun asumisen ohjaajiin puhelimitse.
Saat yhteyden Varpukodin ohjaajiin puhelimitse.
Varpukoti tarjoaa palveluasumista mielenterveyskuntoutujille.
Saat yhteyden mielenterveyskuntoutujien asumisyksikkö Kesälään puhelimitse.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Kotikuntoutus tukee kotona pärjäämistä. Palveluun pääset sosiaalipalvelujen palvelutarpeen arvion kautta.
Kuntoutumisyksikkö Kieppi on tarkoitettu aikuisille mielenterveyskuntoutujille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta arjen toiminnoissa ja elämänhallinnassa sekä ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa.
Saat yhteyden työikäisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Asumispalveluyksikkö Karpalo tarjoaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Karpalossa on 10 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja 5 palveluasumisen paikkaa.
Vesapolku 2 98100 KEMIJÄRVI
Kuntoutusyksikkö Risteys on Kivikolla sijaitseva viiden rivitalon yhteisö, joka tarjoaa palveluasumista mielenterveyskuntoutujille. Tavoitteena on tukea mielenterveyskuntoutujia itsenäisempään elämään. Kuntoutus on määräaikaista ja perustuu yhdessä kuntoutujan kanssa tehtyyn suunnitelmaan.
Keskikatu 36 94600 KEMI
Palvelutalo tarjoaa yhteisöllistä palveluasumista useita kertoja päivässä apua tarvitseville ikääntyneille. Vuokra-asuntoja on yhteensä 22. Lisäksi palvelutalolla toimii mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Ruutti-koti.
Hoivahenkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden. Palvelutalo tarjoaa myös mahdollisuuden vuorotteluhoitoon esimerkiksi omaishoitajan vapaan ajaksi. Järjestämme palvelutalolla myös kaikille avointa ikäihmisten päivä- ja kerhotoimintaa.
Ruuttikatu 3 95900 KOLARI
Meän koti Pellossa tarjoaa palveluasumista mielenterveyskuntoutujille.
Yksiköllä on vastuusairaanhoitaja. Henkilökuntaa on kahdessa vuorossa, mutta yövalvontaa ei ole. Rakennus on yksikerroksinen ja esteetön.
Tukitie 5 95700 PELLO
Päivikki on mielenterveyskuntoutujille päivätoimintaa tarjoava yksikkö. Päivikin yhteydessä on lisäksi 8 tukiasuntoa.
Sairaalatie 6 97700 RANUA
Toivonkoti Rovaniemellä tarjoaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.
Kaltiotie 2 96500 ROVANIEMI
Tuetun asumisen toimisto sijaitsee Rovaniemen Pienteollisuustalossa (Piekkari).
Tuetun asumisen toimisto sijaitsee 1. kerroksessa.
Pohjolankatu 2 96100 ROVANIEMI
Varpukoti Muurolassa tarjoaa palveluasumista mielenterveyskuntoutujille.
Totontie 12 J 97140 MUUROLA
Attendo Kesälä on mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikkö, joka tarjoaa palveluasumista ja tehostettua palveluasumista. Kesälässä on yhteensä 23 asiakashuonetta. Kaikissa huoneissa on oma wc ja kylpyhuone. Mahdollista on myös saada valmiiksi kalustettu huone.
Palvelun tuottaa Attendo.
Kuusamontie 69 98900 SALLA
Kuntoutumisyksikkö Kieppi on tarkoitettu aikuisille mielenterveyskuntoutujille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta arjen toiminnoissa ja elämänhallinnassa sekä ympärivuorokautista hoivaa.
Aisakellontie 8 99600 SODANKYLÄ
Sosiaalihuoltolaki
18.9.2024
Esperi Caren kanssa neuvotellaan aluehallituksen päätöksen mukaisesti.
Aluehallitus merkitsi kokouksessaan 11.9.2024 tiedoksi Esperi Care oy:n ja hyvinvointialueen välisen vuokrasopimuksen päättymisen vuoden lopussa. Esperi Care ei ole halunnut jatkaa vuokrasopimusta, joten hyvinvointialueen toiminta mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä päättyy.
Hyvinvointialue sai aiemmin lainanottovaltuudet uuden tilan rakennuttamiseen, mutta sai kilpailutuksessa vain yhden tarjouksen, joka täytyi hylätä.
Esperi Care voi hakea hyvinvointialueen palvelusetelituottajaksi. Silloin hyvinvointialue tarjoaisi asiakkaille palveluseteliä, jolla asiakkaat voisivat jäädä asumaan Kieppiin tai valita muun palveluseteliyksikön. Asiakas voi myös kieltäytyä setelistä, jolloin hyvinvointialue järjestää palvelun oman toiminnan yksikössä tai puitesopimustuottajien yksikössä.
Hyvinvointialue käynnistää Kiepin henkilöstölle yt-neuvottelut, jotka voivat päättyä liikkeenluovutukseen Esperille.
Esperi Caren kanssa neuvotellaan aluehallituksen päätöksen mukaisesti, ja ensimmäisen neuvottelun ajankohdasta on jo sovittu.
Esperi Caren kanssa neuvotellaan aluehallituksen päätöksen mukaisesti.
Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksi
30.8.2024
30.8.2024
Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan ajalla 1.9.–30.9.2024. Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme.
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian toimintaan, eli muuta psykiatrista hoitoa saa edelleen tavanomaiseen tapaan Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloissa.
Hoitoon määrätyt ja tarkkailussa olevat Länsi-Pohjan keskussairaalassa hoidossa olevat potilaat siirretään Lapin keskussairaalaan keskittämisen ajaksi.
Arvio tahdosta riippumattoman hoidon mahdollisesta tarpeesta (M1-arvio) tehdään aina lähimmässä terveydenhuollon päivystyspisteessä keskittämisestä huolimatta.
Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluohjaus- ja päivystyspuhelimen numero on 040 774 3891. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen numero on 040 715 8400. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan ajalla 1.9.–30.9.2024. Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme. Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian...
13.8.2024
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.
Jatkuva ja runsas päihteiden käyttö altistaa päihderiippuvuudelle. Riippuvuudessa ei ole kyse pelkästään päihdyttävän aineen käyttömääristä -ja kerroista, vaan ihmisen ja aineen välisestä epäterveestä suhteesta.
Riippuvuudelle ominaista on aineen pakonomainen ja jatkuva käyttö, sen aiheuttamista haitoista huolimatta. Riippuvuus päihteeseen voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Tavanomaista on myös heikentynyt kyky hallita päihteiden käytön aloittamista, lopettamista sekä määriä.
Apua voi hakea kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.