Kotihoito tarkoittaa kotiin annettavaa hoivaa, huolenpitoa ja toimintakykyä tukevia palveluita. Voit saada kotihoitoa, jos toimintakykysi on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi, tai jos elämäntilanteesi on erityisen haastava.
Kotihoidon työntekijät ovat yleensä lähihoitajia, sairaanhoitajia tai terveydenhoitajia. He voivat auttaa esimerkiksi pukeutumisessa, ruokailussa, peseytymisessä, lääkkeiden ottamisessa ja muissa arjen toiminnoissa. Kotihoitoa voidaan järjestää tarpeidesi mukaan vuorokaudenajasta riippumatta.
Kotihoidon lisäksi voit saada erilaisia tukipalveluja, kuten apua kodin ulkopuolella asiointiin tai ateriapalveluita.
Kenelle ja millä ehdoin
Kotihoitoa myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Iäkkäiden ja kotihoidon sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta omaan tai läheisen ihmisen ikääntymiseen, arkeen tai toimintakykyyn liittyvissä asioissa. Neuvonnalla tuetaan ikääntyvien hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Sosiaalihuoltolain mukaan kotipalveluun sisältyvinä tukipalveluina annetaan ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja. Kotihoidon tukipalveluja ja kotihoitoa voivat tuottaa myös yksityiset palveluntuottajat.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Saat yhteyden Enontekiön kotipalvelun työntekijöihin puhelimitse.
Jos olet Enontekiön kotipalveluiden asiakas, voit soittaa kotipalvelun työntekijöille. Jos olet uusi asiakas, ota ensin yhteys Enontekiön iäkkäiden palveluneuvontaan ja -ohjaukseen.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville. Palveluohjaajan tavoitat arkipäivisin.
Neuvontaa ja ohjausta saat puhelimitse, käymällä paikanpäällä Lapponiassa tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Kotihoito on jaettu alueisiin, joissa on omat tiimit ja tiimien palveluvastaavat. Ole yhteydessä puhelimitse oman asuinalueesi tiimien hoitajiin tai arkisin toimistoaikana kotihoidon palveluvastaaviin.
Arvitiimi: uudet asiakkaat, jotka ovat kuntoutus- tai arviointijaksolla (koko kaupungin alue)
Meritiimi: Sauvosaari Kauppakadusta etelään (lukuun ottamatta Pruntsia ja Tammenlehvää)
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista ja toimii yhdyshenkilönä intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa. Yhteydenottaja voi olla ikääntynyt itse tai hänen lähiomaisensa.
Kolarin kotihoidon palveluohjaus ja kotisairaanhoitaja
Saat yhteyden kotihoidon palveluvastaavaan ja kotisairaanhoitajaan puhelimitse.
Ota yhteyttä palveluvastaavan, kun koet tarvitsevasi tukea kotona pärjäämiseen. Kotisairaanhoitoon liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä kotisairaanhoitajaan.
Avopalveluiden vastaavalta/muistikoordinaattorilta saat neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluista. Saat apua myös muistisairaan ihmisen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihminen itse, omainen, naapuri, tuttava tai sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista hyötyvän ikäihmisen.
Saat yhteyden kotipalvelun lähihoitajiin puhelimitse.
Kotipalvelun lähihoitajat tukevat ja auttavat, kun kotipalvelun tai palveluasumisen asiakas tarvitsee sairauden tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi apua kotiin selviytyäkseen arkipäivän askareista ja henkilökohtaisista toiminnoista. Työntekijät seuraavat myös asiakkaan vointia sekä neuvovat palveluihin liittyvissä asioissa asiakkaita ja omaisia.
Saat yhteyden kotihoidon työntekijöihin puhelimitse.
Ota yhteyttä palveluohjaajaan seuraavissa asioissa: palvelutarpeen arvio, kotihoito, tukipalvelut ja ennaltaehkäisevät kotikäynnit. Hoivapalveluiden esihenkilö toimii kotipalvelun työntekijöiden esihenkilönä.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä palveluneuvontaan. Ikääntyneiden palveluihin ohjaudut palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Saat tietoa ja ohjausta turvapuhelinpalveluista. Saat apua kotihoidolta turvapuhelimen hankkimisessa yksityiseltä palveluntuottajalta, sekä tilaamisessa, asennuksessa ja käyttöönotossa.
Saat yhteyden kotiutustiimiin puhelimitse jokaisena viikonpäivänä.
Kotiutustiimi on asiakkaan tukena, kun asiakas kotiutuu sairaalasta. Kotiutustiimiin ohjautuvat asiakkaat, jotka eivät ole kotihoidon palvelujen piirissä.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista sekä toimii yhdyshenkilönä intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa. Tavoitat palveluohjaajan puhelimitse arkipäivisin.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin.
Saat yhteyden kotihoidon työntekijöihin puhelimitse ympäri vuorokauden. Kotisairaanhoidon työntekijät ja palveluvastaavan tavoitat puhelimitse arkipäivisin.
Voit varata ajan seniorineuvolaan puhelimitse arkipäivisin. Neuvolat on tarkoitettu yli 65-vuotiaille.
Seniorivastaanotolla saat ohjausta omahoitoon. Teemme myös verenpainekontrolleja ja annamme kausi-influenssarokotuksia.
Järjestämme seniorivastaanottoja Vuotsossa ja Vuojärvellä. Vuotsossa vastaanotto on joka kuukauden toisena tiistaina. Vuojärvellä vastaanotto on joka toinen kuukausi, kuukauden kolmantena tiistaina.
Saat yhteyden kotihoidon työntekijöihin puhelimitse. Juhannussaaren kotihoito kuuluu kotihoidon Pihlajatiimiin.
Toivomme yhteydenotot soittoaikoina, koska suurimman osan työajasta kotihoidon työntekijät ovat kotikäynneillä asiakkaiden luona.
Kotihoidon työntekijöiden yhteystiedot on tarkoitettu kotihoidon asiakkaille ja heidän omaisilleen. Jos et ole kotihoidon asiakas ja haluat lisätietoja palveluista, ota yhteys ikääntyneiden palveluohjaukseen.
Enontekiön sosiaalipalvelujen toimisto sijaitsee kunnanviraston tiloissa Hetassa. Voit sopia tapaamisen etukäteen soittamalla sosiaalityöntekijöille.
Osoite
Kunnanvirasto, 1. kerros
Ounastie
165
99400
ENONTEKIÖ
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 15:00
Inarin sosiaalitoimisto
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Inarin sosiaalipalvelujen työntekijät ovat tavattavissa vain ajanvarauksella.
Osoite
Piiskuntie
2
99800
IVALO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai09:00 - 15:00
Perjantai09:00 - 11:00
Ivalon terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Hyvinvointikeskus Lapponia tarjoaa seuraavat palvelut:
hoitotarvikejakelu, kuntoutus, laboratorio, neuvola, perhe- ja mielenterveysklinikka, potilasasiavastaava, röntgen, suun terveydenhuolto, työterveyshuolto, vuodeosasto, kotihoito sekä kotisairaala
Lapponiassa käy säännöllisin väliajoin erikoislääkäreistä kardiologi, psykiatri ja psykologi.
Osoite
Sairaalakatu
9
98100
KEMIJÄRVI
Normaalit aukioloajat
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Lisätiedot
Ikäihmisten palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Hyvinvointikeskus Lapponiassa, puhelimitse, sähköpostitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Kotihoitokeskuksesta saat kotipalvelua ja kotisairaanhoidon palvelua. Kotihoitokeskus sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa, johon pääset hissillä.
Kotihoitokeskus palvelee vain ajanvarauksella.
Osoite
Valtakatu
27-29 B
94100
KEMI
Pelkosenniemen palvelukoti Onnela ja kotipalvelu
Palvelukoti Onnela on tehostetun palveluasumisen yksikkö Pelkosenniemellä. Palvelukodissa on kaksi osastoa, Jokitörmä ja Metsäpirtti.
Palvelukodin kiinteistössä toimii myös kotihoidon yksikkö.
Sosiaalitoimiston palvelupisteessä sinua palvelevat toimistosihteerit, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijät. Saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista sosiaalitoimiston työntekijöiltä.
Osoite
Sairaalatie
4 B
97700
RANUA
Normaalit aukioloajat
Sosiaalitoimiston aukioloajat
Maanantai - Perjantai09:00 - 15:00
Toimistosihteerien palveluajat
Maanantai - Perjantai09:00 - 11:00, 12:00 - 15:00
Rovaniemen neuvontapiste Nestori
Nestori palvelee ikääntyneitä, heidän omaisiaan ja läheisiään. Voit kysyä kotihoidosta, palveluasumisesta, omaishoidon tuesta, ateriapalveluista, kuljetuspalveluista, turvapuhelimista sekä siivous- ja kodinhoitopalveluista.
Kotihoitoon kuuluvat kotiin annettavat palvelut ja kotisairaanhoito. Kotiin annettaviin palveluihin kuuluvat hoiva ja huolenpito, asiakkaan tukeminen arjessa suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota asiakas saa tilapäisesti kotonaan sairautensa hoitamiseksi. Kotihoitoa voi tarvittaessa saada kaikkina vuorokaudenaikoina.
Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat esimerkiksi tarvittavan hoidon määrä sekä asiakkaan tulot ja mahdollinen sotainvaliditeetti.
Kotihoidon maksut määräytyvät palveluiden laadun, määrän ja asiakkaan bruttotulojen mukaan.
Tilapäisen kotihoidon hoitajakäynti on 16,40 euroa.
Julkistamistilaisuus 23.1. klo 13: Asukaspaneelin suositus ikääntyneen hyvästä ja turvallisesta arjesta kotona
4.1.2024
Asukaspaneeli luovuttaa suosituksen ikääntyneen hyvästä ja turvallisesta arjesta kotona Lapin hyvinvointialueelle 23.1. klo 13.
Yli 65-vuotiaista lappilaisista koostettu asukaspaneeli on antanut suosituksen ikääntyneen hyvästä ja turvallisesta arjesta kotona. Suositus luovutetaan julkistamistilaisuudessa Lapin hyvinvointialueelle 23.1. klo 13-14. Julkistamistilaisuus on julkinen ja siihen voi osallistua etäyhteydellä YouTube-kanavallamme. Kesto 1 tunti.
Suosituksen luovutus, asukaspaneelin edustajat luovuttavat suosituksen hyvinvointialuejohtaja Jari Jokelalle
Suosituksessa nousevat esille 11 eri osa-aluetta
Ikääntyneen kotona asumiseen ja arkeen liittyvät aihealueet ovat:
tasa-arvo
itsemääräämisoikeus ja yksilöllisyys
asumisratkaisut
työntekijän toiminta
turvallisuus
kokonaisvaltainen hyvinvointi
arjessa selviytyminen
tiedonsaanti, yhteydenotto ja avun pyytäminen
digipalvelut
yksinäisyys
virkeä ja aktiivinen elämä
Suositus tullaan toimittamaan Lapin hyvinvointialueen päättäjien, alueen kuntien ja muiden sidosryhmien tiedoksi. Suositus on julkinen ja se tulee luettavaksi verkkosivuillemme.
Tervetuloa kuulemaan lisää ikääntyneiden ajatuksista hyvästä ja turvallisesta arjesta kotona.
Taustaa
Asukaspaneeli on yksi keino välittää Lapin hyvinvointialueen asukkaiden ääni päätöksentekoon. Asukaspaneelin 45 osallistujaa valittiin satunnaisesti kutsuttujen joukosta huomioiden ikä, asuinpaikka ja sukupuoli. Heille annettiin tehtäväksi keskustella ja laatia suositus ikääntyneiden hyvästä ja turvallisesta arjesta kotona. Osallistujat kokoontuivat syksyn 2023 aikana kolme kertaa Torniossa, Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Ivalossa. Osallistujat tapasivat heitä lähimpänä olevalla paikkakunnalla sekä saivat keskustella etäyhteyden avulla muiden paikkakuntien osallistujien kanssa. Asukaspaneeli on toteutettu Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja Lapin hyvinvointialueen yhteistyönä.
Katso video asukaspaneelin tunnelmista syksyllä 2023
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Lapin hyvinvointialue alkaa maksaa matkakorvauksia kotikäynneistä palvelusetelituottajille syyskuusta 2023 alkaen. Korvausta voi hakea yli 5 kilometrin matkoista.
Palvelusetelipalvelujen tuottajat, jotka työskentelevät asiakkaan kotona, voivat jatkossa laskuttaa matkakorvauksia Lapin hyvinvointialueelta. Aiemman käytännön mukaan osassa palveluja matkakorvauksia on voinut laskuttaa asiakkaalta ja osassa matkat ovat olleet omakustanteisia.
Matkakorvausta voi hakea, jos
Palvelua tuottava yritys on rekisteröitynyt Lapin hyvinvointialueen palvelusetelituottajaksi ja asiakkaalle on myönnetty kyseiseen palveluun palveluseteli.
Matka asiakkaan luo on yli 5 kilometriä palveluntuottajan lähimmästä toimipisteestä tai edellisen asiakkaan luota. Korvaus maksetaan 5 kilometriä ylittävältä osalta. Alle 5 kilometrin matkoilta ei makseta matkakorvauksia.
Matkakorvausta voi hakea enintään 50 kilometrin yhdensuuntaiselta matkalta. Mikäli matka on pidempi kuin 50 kilometriä, maksetaan matkakorvaus vain 50 kilometriin asti.
Matkat tulee tehdä lyhyintä reittiä käyttäen ja pyrkien asiakaskäyntien yhdistämiseen.
Matkakorvauksen suuruus on 0,53 euroa/kilometri, ja se tarkistetaan vuosittain Verohallinnon kilometrikorvauksia koskevan päätöksen mukaan.
Esimerkki: Lähihoitaja ajaa asiakkaan A luota (alle 5 km lähimmästä toimipisteestä) asiakkaan B luokse 30 kilometriä ja sen jälkeen asiakkaan C luokse 20 kilometriä ja C:n luota lähimmälle toimipisteelle 7 km. Palveluntuottaja voi laskuttaa molemmista siirtymistä matkakorvauksen 5 kilometriä ylittävältä osalta. Korvauksen määrä on (30 km -5 km) x 0,53 + (20 km - 5 km) x 0,53 + ( 7 km – 5 km) x 0,53 = 22,26 euroa.
Matkakustannusten korvaaminen edellyttää, että palveluntuottaja toimittaa matkalaskun yhteydessä ajopäiväkirjan matkojen todentamiseksi.
Lapin hyvinvointialueen laskutusohjeet toimittajille: Lapha.fi
Lapin hyvinvointialue alkaa maksaa matkakorvauksia kotikäynneistä palvelusetelituottajille syyskuusta 2023 alkaen. Korvausta voi hakea yli 5 kilometrin matkoista.