Lääkinnällisellä kuntoutuksella pyritään parantamaan ja ylläpitämään kuntoutujan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä edistämään ja tukemaan hänen elämäntilanteensa hallintaa ja hänen itsenäistä suoriutumistaan päivittäisissä toiminnoissa.
Alueellisiin kuntoutuspalveluihin kuuluvat lääkinnällinen avokuntoutus-, kotikuntoutus- ja laitoskuntoutuspalvelut. Keskitettyihin kuntoutuspalveluihin kuuluvat erikoissairaanhoidon kuntoutuspalvelut ja apuvälinepalvelut.
Vuoden 2024 alusta voimaan rikosrekisteriotteen pyytäminen iäkkäiden kanssa työskentelevältä
3.1.2024
Työnantajalla on 1.1.2024 alusta alkaen oikeus ja velvollisuus pyytää iäkkäiden kanssa työskentelevää henkilöä esittämään rikosrekisteriotteensa.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta tulee voimaan 1.1.2024. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajana toimivalla työnantajalla on oikeus, ja yli kolmen kuukauden mittaisissa työ- tai palvelussuhteissa velvollisuus, pyytää työntekijää esittämään itsestään rikosrekisteriotteen.
Iäkkäiden kanssa työskentelyä varten otetta voi hakea Oikeusrekisterikeskukselta vasta lain voimaantulon jälkeen vuonna 2024. Vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien osalta oikeus ja velvollisuus rikosrekisteriotteen tarkistamiseen tulee voimaan 1.1.2025.
Rikosrekisteriote pyydetään esitettäväksi silloin, jos työtehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa tai muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa. Otetta voi vaatia esitettäväksi ainoastaan sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajana toimiva työnantaja.
Työntekijän rikosrekisteriote annetaan vain henkilölle itselleen. Ote on tarkoitettu esitettäväksi ainoastaan työnantajalle, työnantaja ei saa ottaa otteesta jäljennöstä. Rikosrekisteriote on palautettava otteen esittäneelle henkilölle viipymättä. Ote on voimassa kuusi kuukautta.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta koskee myös siviilipalvelukseen otettavia.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Inarin kunnan vapaa-aikatoimi ja Lapin hyvinvointialue tekevät aktiivista yhteistyötä ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa toiminnassa
18.10.2023
Inarin kunnan vapaa-aikatoimi ja Lapin hyvinvointialue kehittävät yhteistyössä seniori-ikäisten ryhmäliikuntaohjauksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä yhteiselle toiminnalle haetaan uusia raameja.
Ryhmäliikuntaohjauksia koskeva pohdinta ikäihmisten keskuudessa on aiheellista, koska fyysisen aktiivisuuden merkitys toimintakyvyn ylläpitämisessä on kiistaton. Liikunta parantaa terveyttä, lisää toimintakykyä sekä tukee arjessa jaksamista. Parhaimmillaan säännöllinen liikunta jatkaa kotona asuttujen vuosien lukumäärää. Ryhmämuotoista fysioterapiaa ei olla lopetettu, mutta ryhmiin ohjaudutaan jatkossa kuntoutuksen ammattilaisen arvioinnin perusteella.
Yhteistyötä rakennetaan ja toimintaa suunnitellaan yhdessä
Vuoden vaihteessa aloittaneiden hyvinvointialueiden tuomat tuulet ovat tuoneet monia muutoksia ja useissa toiminnoissa kuntien ja hyvinvointialueiden keskinäistä jakoa vasta suunnitellaan ja rakennetaan ja keskinäisiä vastuita selvitellään. Kaikkien etu on, että kuntalaiset voivat hyvin ja pysyvät toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään. Terveydenhoitolain mukaan hyvinvointialueen tehtävänä on huolehtia siitä, että kuntalaisille annetaan tietoja oman järjestämisvastuun ulkopuolisista kuntoutusmahdollisuuksista yhteistyössä näitä palveluja järjestävien tahojen kanssa. Tulevaisuudessa onkin tärkeää, että kunnat tekevät aktiivista yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa ja suunnittelevat työtä yhdessä. Inarin kunnassa yhteistyö on aloitettu jo aiemmin tänä vuonna.
- Inarin kunnan vapaa-aikatoimi ja Lapin hyvinvointialue ovat syksyn aikana keskustelleet muutamaan otteeseen ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan ryhmäliikuntaohjausten toteuttamisesta sekä vastuujaosta. Näillä näkymin aktiivinen toiminta päästään aloittamaan vuodenvaihteessa, kun kuntaan saadaan uusi erityisliikunnanohjaaja, kertoo vapaa-aikasihteeri Tuija Mikkonen Inarin kunnasta.
Terveyttä ja hyvinvointia sekä sairauksia ehkäisevää
Eritysliikunnanohjaajat toimivat kunnissa soveltavan liikunnan ja tyypillisesti myös ikäihmisille suunnatun liikuntaryhmien ohjaajina sekä antavat terveysneuvontaa. Inarin kunnassa erityisliikunnanohjaaja toimii jatkossa liikunnanohjaajan työparina. Toimintaa suunnitellaan yhdessä, vallitsevan tarpeen mukaan yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen kanssa.
- Hyvinvointialueella varsinaiseen fysioterapiaan eli lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjaudutaan terveydenhuollon ammattilaisen suosituksella vamman, vian tai sairauden heikentäessä toimintakykyä. Fysioterapiaa toteutetaan niin yksilö- kuin ryhmämuotoisena. Ennaltaehkäisevää työtä ei ole unohdettu, vaan jatkossa ennaltaehkäisevää sekä ylläpitävää kuntoutustyötä suunnitellaan ja tehdään yhdessä kuntien kanssa, kertoo kuntoutuksen palvelupäällikkö Marjut Ylitepsa Lapin hyvinvointialueelta.
Lisätietoja:
Tuija Mikkonen, vapaa-aikasihteeri, Inarin kunta, p. 040 017 2304
Marjut Ylitepsa, kuntoutuksen palvelupäällikkö, Lapin hyvinvointialue, p. 040 683 6171
Inarin kunnan vapaa-aikatoimi ja Lapin hyvinvointialue tekevät aktiivista yhteistyötä ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa toiminnassa
Inarin kunnan vapaa-aikatoimi ja Lapin hyvinvointialue kehittävät yhteistyössä seniori-ikäisten ryhmäliikuntaohjauksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä yhteiselle toiminnalle haetaan uusia raameja.
Smartbox on jonotusvapaa noutoautomaatti, josta voi noutaa itselle osoitettuja hoitotarvikkeita, apuvälineitä tai sairaslomatodistuksia. Myös maksuttomaan ehkäisyyn sovitut välineet voi noutaa noutoautomaatista.
Hyvinvointikeskus Lapponian pääaulaan on tullut noutoautomaatti Smartbox. Noutoautomaatti on käytössä Lapponian aukioloaikoina arkisin klo 8–16. Saat puhelimeen tekstiviestin, joka sisältää koodin. Koodilla saat auki noutoautomaatista sinulle varatun lokeron ja voit noutaa tarvitsemasi tarvikkeet sinulle sopivana aikana.
Tällä hetkellä noutoautomaatista voi hakea:
hoitotarvikkeita
ilmaisvälineitä (sokeriliuskat, hoito- ja avannetarvikkeet, e-pillerit)
apuvälineitä
sairaslomatodistuksia
Noutoautomaatteja on käytössä myös muualla Lapin hyvinvointialueen yksiköissä ja siinä on tulossa syksyllä lisää.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponiassa on otettu käyttöön noutoautomaatti hoitotarvikkeiden jakelua varten
Smartbox on jonotusvapaa noutoautomaatti, josta voi noutaa itselle osoitettuja hoitotarvikkeita, apuvälineitä tai sairaslomatodistuksia. Myös maksuttomaan ehkäisyyn sovitut välineet voi noutaa noutoautomaatista.