Tartuntataudit ja rokotukset
Tartuntataudit ja rokotukset
Tartuntataudit eli infektiotaudit ovat sairauksia, jonka aiheuttaa elimistöön päässyt mikrobi, kuten esimerkiksi bakteeri tai virus. Tartuntataudit voivat taudista riippuen levitä ilman, kosketuksen, ruuan tai juoman, veren tai sukupuoliyhteyden välityksellä.
Jos epäilet, että sinulla on yleisvaarallinen tartuntatauti, sukupuolitauti ja tarvitset niihin liittyvää neuvontaa, saat apua hygieniahoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolta sekä puhelimitse. Vastaanotolla pääset keskustelemaan asiantuntijahoitajan kanssa.
Tietoa koronaviruksesta
Tietoa seksitaudeista
Ajankohtaista aiheesta
-
Lintuinfluenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville aikuisille tarjolla maaliskuusta 2025 alkaenLapin hyvinvointialue tarjoaa lintuinfluenssarokotteet vain riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille...
Lintuinfluenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville aikuisille tarjolla maaliskuusta 2025 alkaen
12.3.2025
Lintuinfluenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville aikuisille tarjolla maaliskuusta 2025 alkaen
12.3.2025
Lapin hyvinvointialue tarjoaa lintuinfluenssarokotteet vain riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille henkilöille maaliskuusta 2025 alkaen. Rokotusaikoja voi varata Rovaniemelle, Kemiin tai Sodankylään.
Lintuinfluenssarokotteita suositellaan seuraaville riskiryhmille:
- turkistilojen työntekijöille, turkistarhaajille ja heidän perheenjäsenilleen
- siipikarjatilojen työntekijöille, siipikarjatilallisille ja heidän perheenjäsenilleen
- harrastekanaloiden pitäjille ja heidän perheenjäsenilleen
- eläinlääkäreille, jotka työskentelevät turkiseläinten, siipikarjan tai luonnonvaraisten lintujen parissa
- henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
- lintujen rengastajille
- luonnonvaraisten lintujen hoitoloiden työntekijöille
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle
- laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- lintuja käsitteleville riistanhoitajille
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan kolmen viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi pidempikin.
Varaa rokotusaika
Kemissä ajan voi varata numerosta 016 860 4123
Rovaniemellä ajan voi varata soittamalla keskitettyyn ajanvarausnumeroon 016-860 2020
Sodankylässä ajan voi varata soittamalla omalle tiimille, Kiela-tiimi (sukunimi A-L) 016 860 4841 tai Siula-tiimi (sukunimi M-Ö) 016 860 4842.
Rokotteella suojaa vakavalta taudilta
Rokotteella pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Lisäksi tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.
Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen. Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla.
Lue lisää lintuinfluenssarokotuksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta
Lintuinfluenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville aikuisille tarjolla maaliskuusta 2025 alkaen
12.3.2025Lapin hyvinvointialue tarjoaa lintuinfluenssarokotteet vain riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille...12.3.2025
Lintuinfluenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville aikuisille tarjolla maaliskuusta 2025 alkaenLintuinfluenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville aikuisille tarjolla maaliskuusta 2025 alkaen
Lapin hyvinvointialue tarjoaa lintuinfluenssarokotteet vain riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille henkilöille maaliskuusta 2025 alkaen. Rokotusaikoja voi varata Rovaniemelle, Kemiin tai Sodankylään.
-
Punkkirokotukset Simossa keväällä 2025Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!
Punkkirokotukset Simossa keväällä 2025
10.3.2025
Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!
Rokotukset Simon neuvolassa, Varkkermontie 1, Simo:
- ke 2.4. klo 8.30–15.30
- ma 5.5. klo 8.30–15.30
Simolaiset voivat saada rokotteen myös Kemin neuvolassa seuraavina rokotuspäivinä. Kemin neuvolaan ajanvaraus ainoastaan soittamalla.
- la 29.3. klo 8.15–15.30
- la 5.4. klo 8.15–15.30
- la 17.5. klo 8.15–15.30
Voit varata ajan Simon neuvolassa annettaviin rokotuksiin sähköisestä kalenterista rokotussimo.kehollesi.fi tai soittamalla rokotusnumeroon 016 860 4123. Soitamme takaisin 1–3 arkipäivän kuluessa. Huom! Kemin neuvolassa annettaviin rokotuksiin ajanvaraus vain puhelimessa.
Ilmaisiin rokotuksiin puutiaisaivotulehdusta vastaan ovat oikeutettuja Simossa vakituisesti asuvat 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt tai Simossa vähintään 4 viikkoa kesäaikaan oleilevat, luonnossa liikkuvat 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt.
Maksuton rokotusohjelma kattaa kolme rokoteannosta (perussarja). Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi. Kaksi ensimmäistä annosta annetaan pääsääntöisesti 1–3 kuukauden välein, kolmas annos sitten ensi keväänä.
Tehosterokotukset ovat omakustanteisia ja niihin tulee hankkia resepti omalta terveysasemalta. Ulkopaikkakuntalaisten tehosterokotuksia ei pistetä Simossa.
Punkkirokotukset Simossa keväällä 2025
10.3.2025Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!10.3.2025
Punkkirokotukset Simossa keväällä 2025Punkkirokotukset Simossa keväällä 2025
Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!
-
Punkkirokotukset keväällä 2025 Kemin neuvolassaMuistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!
Punkkirokotukset keväällä 2025 Kemin neuvolassa
10.3.2025
Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!
Kemissä punkkirokotuksen saa Kemin neuvolassa osoitteessa Valtakatu 6 (käynti Citymarketin puoleisesta päädystä).
Rokotusajan voi varata Kemin sähköisestä ajanvarauksesta rokotuskemi.kehollesi.fi tai soittamalla numerosta 016 860 4123. Soitamme takaisin 1–3 arkipäivän kuluessa.
Maksuttomaan punkkirokotteeseen ovat oikeutettuja Kemissä kaikki 3 vuotta täyttäneet, seuraavilla postinumeroalueella asuvat: 94700, 94720, 94800, 94830 ja 94900.
Rokotuspäivät:
- la 29.3. klo 8.15–15.30
- la 5.4. klo 8.15–15.30
- ti 6.5. klo 8.15–15.30
- la 17.5. klo 8.15–15.30
- ti 3.6. klo 8.15–15.30
Maksuton rokotusohjelma kattaa kolme rokoteannosta (perussarja). Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi. Kaksi ensimmäistä annosta annetaan pääsääntöisesti 1–3 kuukauden välein, kolmas annos vuoden päästä.
Rokotusten perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset on maksettava itse. Tehosteannosten reseptin voi pyytää omalta terveysasemalta ja varata sitten pistosajan terveydenhoitajalle rokotusnumerosta tai sähköisestä ajanvarauskalenterista. Huomioithan, että omakustanteinen rokote tulee olla mukana ajanvaraukselle tullessa.
Punkkirokotukset keväällä 2025 Kemin neuvolassa
10.3.2025Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!Punkkirokotukset keväällä 2025 Kemin neuvolassa
Muistathan, että paras aika suojautua punkkirokotuksella on juuri nyt keväällä!
-
Ivalon terveyskeskukseen avataan Suomen pohjoisin neulojenvaihtopisteIvalon terveyskeskuksessa toimiva neulanvaihtopiste palvelee maksuttomasti suonensisäisiä huumeita...
Ivalon terveyskeskukseen avataan Suomen pohjoisin neulojenvaihtopiste
6.3.2025
Ivalon terveyskeskuksessa toimiva neulanvaihtopiste palvelee maksuttomasti suonensisäisiä huumeita käyttäviä henkilöitä. Palveluihin kuuluvat huumeruiskujen ja neulojen vaihto, terveysneuvonta ja hoitoon ohjaus. Pisteeltä voit saada rokotuksia sekä lähetteen seksitautitesteihin tai verikokeisiin.
Ivalon terveyskeskuksen neulojenvaihtopiste on avoinna tiistaisin klo 14.30–15.
Käyntiohje: Ivalon terveyskeskuksen pääovista sisään infopisteen ja odotusaulan ohi käytävän päähän, ennen lasiovia vasemmalle, seuraavista oikealla olevista lasiovista sisään. Vastaanottohuone 020.
***
Avveel tiervâsvuođâkuávdážân lekkih Suomâ tavemuu nálumolsomsaje
Avveel tiervâsvuođâkuávdáást tuáimee nálumolsomsaje palvâl mávsuttáá ulmuid, kiäh kevttih suonâ siisâ čuoggimnáál narkotiikijd. Palvâlussáid kuleh narkotiikcirgosij já náálui molsom, tiervâsvuođâravvim já tiipšon stivrim. Nálumolsomsaajeest tun puávtáh uážžuđ puákuttâsâid sehe vuolgâttâspááppár seksitavdâtestáid tâi vorrâiskosáid.
Avveel tiervâsvuođâkuávdáá nálumolsomsaje lii áávus majebaargâi tme 14.30–15.
Jotteemraavâ: Avveel tiervâsvuođâkuávdáá váldu-uuvsâin siisâ infosaje já vyerdimviäskár lappâd vázáttuv kiäčán, ovdil lasâuuvsâid čižetpel, čuávuváin uálgispeln leijee lasâuuvsâin siisâ. Vuástáväldimviste 020.
***
Avvila dearvvašvuođaguovddážii rahppo Suoma davimus náluidmolsunbáiki
Avvila dearvvašvuođaguovddáža náluidmolsunbáiki bálvala nállonárkkusteaddjiid nuvttá. Bálvalusaide gullet narkotihkkanáluid molsun, dearvvašvuođarávven ja dikšui rávven. Seamma báikkis sáhtát oažžut boahkuid ja vuolggahusa seksadávdateasttaide dahje varraiskosiidda.
Avvila dearvvašvuođaguovddáža náluidmolsunbáiki lea rabas maŋŋebárggaid dii. 14.30–15.
Ná deaivvat dohko: Avvila dearvvašvuođaguovddáža váldouvssas sisa infobáikki ja vuordinfeaskára čađa gitta feaskára geahčái, ovdal láseuvssaid gurut guvlui, čuovvovaš olgeš beale láseuvssain sisa. Vuostáváldinlatnja 020.
Ivalon terveyskeskukseen avataan Suomen pohjoisin neulojenvaihtopiste
6.3.2025Ivalon terveyskeskuksessa toimiva neulanvaihtopiste palvelee maksuttomasti suonensisäisiä huumeita...Ivalon terveyskeskukseen avataan Suomen pohjoisin neulojenvaihtopiste
Ivalon terveyskeskuksessa toimiva neulanvaihtopiste palvelee maksuttomasti suonensisäisiä huumeita käyttäviä henkilöitä. Palveluihin kuuluvat huumeruiskujen ja neulojen vaihto, terveysneuvonta ja hoitoon ohjaus. Pisteeltä voit saada rokotuksia sekä lähetteen seksitautitesteihin tai verikokeisiin. Ivalon terveyskeskuksen neulojenvaihtopiste on avoinna tiistaisin klo 14.30–15. Käyntiohje: Ivalon terveyskeskuksen pääovista sisään infopisteen ja odotusaulan ohi käytävän päähän, ennen lasiovia...
-
Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissaTHL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.
Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa
17.1.2025
THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.
Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Rokote on turvallista ottaa raskaana ollessa ja se suojaa syntyvää lasta tehokkaasti hinkuyskältä.
Rokotuksen saa normaalin äitiysneuvolakäynnin yhteydessä. Rokote annetaan raskausviikoilla 16–32. Rokotteen voi ottaa myös myöhemmin raskauden aikana.
Jos odottaja on tämän raskauden aikana saanut dtap-rokotuksen, ei toista rokotusta saman raskauden aikana tarvita.
Suomessa ohjausta rokotteiden tarjoamisesta raskaana oleville on jatkettu huhtikuun 2025 loppuun saakka.
Rokotuksena käytetään Triaxis-rokotetta.
Hinkuyskää esiintyy tavallista enemmän Suomessa ja muualla maailmassa
Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa ja muualla maailmassa erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä. Vuoden 2024 aikana Suomessa raportoitiin yhteensä 2748 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta. Se on selvästi enemmän kuin ennen koronapandemiaa, jolloin tapauksia raportoitiin tyypillisesti 200–500 vuodessa. Käytännössä tautia on esiintynyt tätäkin enemmän, sillä kaikkia tapauksia ei varmenneta laboratoriotutkimuksin.
Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana. Taudin voi sairastaa useita kertoja elämänsä aikana, sillä sairastettu hinkuyskä ei anna pysyvää suojaa uutta tartuntaa vastaan.
Hinkuyskän tyypillinen oire on useita viikkoja, jopa 2–3 kuukautta kestävä yskä, joka muuttuu yleensä vähitellen puuskittaiseksi.
Pienillä vauvoilla hinkuyskän oireet voivat olla epätyypillisiä ja yskä voi alkuvaiheessa puuttua kokonaan. Aluksi ainut oire saattaa olla yökkäily, oksentelu tai hengityskatkokset. Vauvoilla jo pelkkä hinkuyskäepäily on yleensä syy ottaa lapsi sairaalaseurantaan.
Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, jos hoito päästään aloittamaan taudin alkuvaiheessa.
Lue lisää: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa
17.1.2025THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa
THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.
-
Muutoksia Sodankylän kotihoidon ylläpitämiin sivukylien seniorivastaanottoihin 1.1.2025 alkaenSeniorivastaanotot siirtyvät terveyspalvelujen järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen ja toimivat jatkossa...
Muutoksia Sodankylän kotihoidon ylläpitämiin sivukylien seniorivastaanottoihin 1.1.2025 alkaen
20.11.2024
Muutoksia Sodankylän kotihoidon ylläpitämiin sivukylien seniorivastaanottoihin 1.1.2025 alkaen
Kuva: STM
20.11.2024
Seniorivastaanotot siirtyvät terveyspalvelujen järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen ja toimivat jatkossa ajanvarauksella.
Sodankylän Vuojärven ja Vuotson kylissä on järjestetty yli 65-vuotiaille tarkoitettuja seniorivastaanottoja ikääntyneiden palvelujen toimesta. Seniorivastaanotolla on muun muassa annettu kausi-influenssarokotuksia. 1.1.2025 alkaen seniorivastaanotot siirtyvät terveyspalvelujen järjestettäväksi ja toimivat jatkossa ajanvarauksella. Myös rokottaminen on osa terveyspalveluja.
Ajanvaraus tapahtuu 1.1.2025 alkaen soittamalla omaan tiimiin
Jos sukunimesi alkaa kirjaimella A–L, ota yhteys Kiela-tiimiin. Jos sukunimesi alkaa kirjaimella M–Ö, ota yhteys Siula-tiimiin.
Hoitaja tekee yhteydenoton aikana hoidon tarpeen arvion, jonka perusteella sinut ohjataan joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.
Puhelinnumerot
- Kiela-tiimi
- Siula-tiimi
Puhelinnumerot toimivat arkisin
- Maanantai–torstai 08.00–13.00
- Perjantai 08.00–12.00
Lisätietoja
Aija Korpikoski
osastonhoitaja, vastaanottotoiminta
aija.korpikoski@lapha.fi
puh. 040 731 3738Tuula Valkola
johtava hoitaja, vastuuyksikköjohtaja
tuula.valkola@lapha.fi
puh. 040 168 7019 Muutoksia Sodankylän kotihoidon ylläpitämiin sivukylien seniorivastaanottoihin 1.1.2025 alkaen
20.11.2024Seniorivastaanotot siirtyvät terveyspalvelujen järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen ja toimivat jatkossa...20.11.2024
Muutoksia Sodankylän kotihoidon ylläpitämiin sivukylien seniorivastaanottoihin 1.1.2025 alkaenMuutoksia Sodankylän kotihoidon ylläpitämiin sivukylien seniorivastaanottoihin 1.1.2025 alkaen
Seniorivastaanotot siirtyvät terveyspalvelujen järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen ja toimivat jatkossa ajanvarauksella.
-
Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineellaLokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja...
Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
8.10.2024
Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on estää vakavia RS-virusinfektioita ja sairaalahoitoja.
RS-virus on yleisin syy pienten lasten sairaalahoitoa vaativiin hengitystieinfektioihin. Suomessa noin 1000 alle yksivuotiasta lasta joutuu vuosittain sairaalaan RS-viruksen takia. Erityisen suuri riski on alle 3 kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista 15 prosenttia tarvitsee tehohoitoa.
Nirsevimabi ehkäisee tehokkaasti RSV-infektioita
Nirsevimabi on pitkävaikutteinen vasta-aine, joka suojaa lapsia RS-virukselta koko talven ajan. Se on turvallinen valmiste, joka on estänyt 80–90 prosenttia sairaalahoidoista maissa, joissa sitä on jo käytetty. Valmisteen ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta.
Vasta-aineen antaminen Lapissa
Lapissa nirsevimabia tarjotaan kaikille 1.8.2024 jälkeen syntyneille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Riskiryhmiin kuuluvat:
- alle 29 raskausviikolla syntyneet keskoset
- 29-36 raskausviikoilla syntyneet joilla on perheessä leikki-ikäisiä sisaruksia
- bronkopulmonaalista dysplasiaa eli keskosen kroonista keuhkosairautta sairastavat
- vakava kirurgisia toimenpiteitä vaativa sydänsairaus
- Downin syndroomaa sairastavat lapset
- vaikeaa immuunipuutosta sairastavat lapset
Nirsevimabi annetaan kerta-annoksena pistoksena lihakseen. Kaikille Lapissa talvikaudella 2024–25 aikana syntyville vauvoille tarjotaan sitä pian syntymän jälkeen sairaalassa ja vanhemmille vauvoille neuvolakäynnillä.
Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas pitää tärkeänä, että vastasyntyneet saavat vasta-aineen RSV-infektiota vastaan.
– Vasta-aine antaa vastasyntyneelle hyvän suojan RSV-infektiota vastaan ensimmäisen RSV-epidemiakauden ajan. Valmiste on sekä tehokas että turvallinen, ja suosittelen sitä lämpimästi perheille, Broas toteaa.
Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
8.10.2024Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja...Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on estää vakavia RS-virusinfektioita ja sairaalahoitoja.
-
Lapissa tavattu akuuttia B-hepatiittia – ohjeita leviämisen ehkäisemiseksiRovaniemen alueella on ollut sairaalahoidossa akuutteja B-hepatiittiin sairastuneita henkilöitä.
Lapissa tavattu akuuttia B-hepatiittia – ohjeita leviämisen ehkäisemiseksi
18.3.2024
Rovaniemen alueella on ollut sairaalahoidossa akuutteja B-hepatiittiin sairastuneita henkilöitä.
B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti B tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä, esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä. Hepatiitti B-tartuntoja voidaan ehkäistä välttämällä verialtistusta. Tärkeää on puhtaiden välineiden käyttö. Kondomi puolestaan suojaa seksitartunnoilta.
Rovaniemellä Osallisuuskeskus OODIssa voit käydä testauttamassa anonyymisti C-hepatiitin ja hivin. Lisäksi voit saada laboratoriolähetteen B-hepatiittiin ja ilmaisen hepatiittirokotteen itsellesi ja läheisellesi, jos kuulut riskiryhmään. Lisäksi osallisuuskeskuksessa sijaitsee neulojen vaihtopiste.
Osallisuuskeskus OODI, Kansakatu 13
- ma klo 11–15
- ti klo 12–15
- ke klo 11–15
- to klo 12–15
- pe klo 11–14
Neulojen ja ruiskujen vaihto avoinna tiistaisin ja perjantaisin (poikkeuksellisesti pe 22.3. suljettu).
Rinteenkulman terveysasemalla toimii hiv-poli, jossa on mahdollisuus testata pikatestillä anonyymisti hiv. Hiv-polilta voit saada laboratoriolähetteen B- ja C-hepatiittien testaamiseksi.
Hiv-poli, Rinteenkulman terveysasema, Koskikatu 25, 3. kerros, huone 16
To klo 15–16
Voit myös olla yhteydessä omalle terveysasemallesi, yhteystiedot löydät osoitteesta lapha.fi/seksitaudit
Lapissa tavattu akuuttia B-hepatiittia – ohjeita leviämisen ehkäisemiseksi
18.3.2024Rovaniemen alueella on ollut sairaalahoidossa akuutteja B-hepatiittiin sairastuneita henkilöitä.Lapissa tavattu akuuttia B-hepatiittia – ohjeita leviämisen ehkäisemiseksi
Rovaniemen alueella on ollut sairaalahoidossa akuutteja B-hepatiittiin sairastuneita henkilöitä.
-
Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee KemissäKansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue...
Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee Kemissä
17.1.2024
Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue laajenee Kemissä niin, että se kattaa Takajärvi-Haukkarin, Tervaharju, Syväkangas (94700), Pikku Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) ja Peurasaaren (94720) postinumeroalueet kokonaisuudessaan.
Rokotuksia jatketaan entisellään Simossa ja Kemin eteläisissä osissa.
Rokotusta voi tiedustella oman alueen terveysasemalta
Rokotuksiin ovat oikeutettuja alueiden vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat
Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.
Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja se on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vaan ovat omakustanteisia. Ensimmäistä tehostetta suositellaan kolmen vuoden kuluttua perussarjasta.
Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee Kemissä
17.1.2024Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue...Rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee Kemissä
Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Rokotusohjelman alue laajenee Kemissä niin, että se kattaa Takajärvi-Haukkarin, Tervaharju, Syväkangas (94700), Pikku Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) ja Peurasaaren (94720) postinumeroalueet kokonaisuudessaan. Rokotuksia jatketaan entisellään Simossa ja Kemin eteläisissä osissa. Rokotusta voi tiedustella oman alueen terveysasemalta Rokotuksiin ovat oikeutettuja alueiden...