Rintamaveteraanien käytettävissä ovat samat palvelut kuin kaikilla ikääntyneillä, mutta palveluiden myöntämisperusteet eroavat. Palveluiden tavoitteena on tukea monipuolisesti rintamaveteraanin kotona selviytymistä.
Veteraanit saavat palveluita palveluntarpeen perusteella riippumatta tuloista ja varallisuudesta. Palveluista ei myöskään peritä asiakasmaksua. Tämä koskee rintamaveteraaneja, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus tai rintamatunnus.
Kenelle ja millä ehdoin
Palvelu on tarkoitettu rintamaveteraaneille, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus tai rintamatunnus.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Ikääntyneiden sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta omaan tai läheisen ihmisen ikääntymiseen, arkeen tai toimintakykyyn liittyvissä asioissa. Neuvonnalla tuetaan ikääntyvien hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Kysymyksiä voit laittaa kirjallisesti ja saat myös vastauksen kirjallisena. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, saat tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista sekä ohjausta sopiviin palveluihin.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Iäkkäiden sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta omaan tai läheisen ihmisen ikääntymiseen, arkeen tai toimintakykyyn liittyvissä asioissa. Neuvonnalla tuetaan ikääntyvien hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Soittamalla saat yhteyden veteraanipalvelujen sosiaaliohjaajaan. Jos et tavoita veteraanipalvelujen työntekijää, voit olla yhteydessä ikäihmisten palveluntarpeen arviointiin tai kotihoitokeskuksen esihenkilöön.
Veteraanikuntoutukseen on oikeutettu Suomessa vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut henkilö ja hänen puolisonsa. Puoliso on oikeutettu osallistumaan avo- tai päiväkuntoutukseen yhdessä veteraanin kanssa samassa kuntoutuspaikassa. Veteraanikuntoutus on tarkoitettu vammattomille rintamaveteraaneille. Sotainvalideille on olemassa oma kuntoutusjärjestelmä.
Veteraanikuntoutusta varten on yhdessä terveyskeskuksen kuntoutusneuvojan tai veteraaniyhdyshenkilön kanssa täytettävä kuntoutushakemus, jolloin samalla kartoitetaan myös muiden palvelujen tarve. Kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö selvittää hakemuksen täytön yhteydessä mahdollisen lääkärinlausunnon tarpeen. Myös kotikäynti veteraanin luokse on mahdollista. Hakemuksen voi veteraanin luvalla allekirjoittaa myös hänen omaisensa, joku muu läheisensä tai kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö.
Iäkkäiden palveluohjaus tukee ja mahdollistaa palveluja oikea-aikaisesti ja hallitusti. Soittamalla avopalveluohjaajalle saat tietoa ikääntyneiden palveluista. Asiakkaiden oikea-aikaisesta ja hallitusta kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville.
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneelle tai hänen läheiselleen, ikääntyneen kotona asumisen tukemiseksi ja turvaamiseksi. Neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi ovat maksutonta palvelua.
Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Lapponiassa, puhelimitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista. Palveluohjaaja on yhdyshenkilö intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin. Palveluohjaaja tulee uuden asiakkaan luokse arviointikäynnille, jolloin kartoitetaan ihmisen sen hetkinen palveluiden tarve ja laaditaan palvelu- ja hoitosuunnitelma.
Avopalveluiden vastaava/muistikoordinaattori tarjoaa ikääntyville neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä; mitä palveluita ikääntyville on tarjolla kotiin ja mitä palveluita voi saada kodin ulkopuolella. Saat apua myös muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihmiset itse, omaiset, naapurit, tuttavat, tai kuka tahansa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista mahdollisesti hyötyvän ikäihmisen.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä iäkkäiden palveluneuvontaan. Iäkkäiden palveluiden piiriin pääset palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Palveluvastaava auttaa ikääntyneiden palveluasumiseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä ikääntyneiden perhe- ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Sosiaaliohjaaja, asiakas- ja palveluohjaus puh. +358 401534968
Palveluvastaava, palveluasuminen ja kotona asumista tukevat palvelut puh. +358 407384730
Sosiaalityöntekijä, omais- ja perhehoito puh. +358 406281768
Normaalit aukioloajat
Puhelinaika, ajanvaraus
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Sodankylän ikäihmisten palveluohjaus
Palveluohjaajilta saat tietoa Sodankylässä tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu niille yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikäihmisten palveluiden piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa. kuten Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli. Palveluohjauksen tehtävänä on omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotona. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avuntarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Asumispalveluihin liittyvissä vanhuspalveluasioissa voit ottaa yhteyttä vanhuspalveluiden ohjaajaan puhelimitse. Tehostetun palveluasumisen yksikköjä ovat Kotikullero, Jokikullero ja Pihakullero.
Saat soittamalla yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää ikääntyvien ylitorniolaisten hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Asumispalveluja järjestetään niille, jotka eivät selviydy kotihoidossa.
Palveluohjaaja, neuvonta, omaishoitoa tukevat palvelut, tukipalvelut ja palveluasuminen puh. +358 400314275
Saat soittamalla yhteyden kuntoutuspalveluiden työntekijään.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta tai kuntoutussuunnitelmasi perusteella. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Jos apuvälinetarvetta on arvioitava tarkemmin tai sovitettava useampaa apuvälinettä, varataan sinulle aika apuvälinearvioon tai apuvälinesovitukseen.
Ikäihmisten palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Hyvinvointikeskus Lapponiassa, puhelimitse, sähköpostitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Sosiaalitoimistosta saat puhelinpalvelua puhelinaikoina sekä henkilökohtaista palvelua varaamalla ajan etukäteen.
Osoite
Valtatie
15,
99100
KITTILÄ
Muut yhteystiedot
Kemin keskustan palvelutalo
Keskustan palvelutalo tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista.
Myös ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin ja palveluneuvonnan tiimi toimii keskustan palvelukeskuksen tiloissa. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen etukäteen soittamalla.
Osoite
Sauvosaarenkatu
25,
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Ikäihmisten palveluntarpeen arviointi ja palveluneuvonta
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot on järjestetty ajanvarausperiaatteella.
Äkillisissä sairastapauksissa päivystyspoliklinikan hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Puhelimitse:
• ajanvaraukset lääkärin ja hoitajan vastaanotoille (kiireetön ja päivystys)
Soittamalla saat yhteyden veteraanipalvelujen sosiaaliohjaajaan. Jos et tavoita veteraanipalvelujen työntekijää, voit olla yhteydessä ikäihmisten palveluntarpeen arviointiin tai kotihoitokeskuksen esihenkilöön.
Veteraanikuntoutukseen on oikeutettu Suomessa vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut henkilö ja hänen puolisonsa. Puoliso on oikeutettu osallistumaan avo- tai päiväkuntoutukseen yhdessä veteraanin kanssa samassa kuntoutuspaikassa. Veteraanikuntoutus on tarkoitettu vammattomille rintamaveteraaneille. Sotainvalideille on olemassa oma kuntoutusjärjestelmä.
Veteraanikuntoutusta varten on yhdessä terveyskeskuksen kuntoutusneuvojan tai veteraaniyhdyshenkilön kanssa täytettävä kuntoutushakemus, jolloin samalla kartoitetaan myös muiden palvelujen tarve. Kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö selvittää hakemuksen täytön yhteydessä mahdollisen lääkärinlausunnon tarpeen. Myös kotikäynti veteraanin luokse on mahdollista. Hakemuksen voi veteraanin luvalla allekirjoittaa myös hänen omaisensa, joku muu läheisensä tai kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö.
Iäkkäiden palveluohjaus tukee ja mahdollistaa palveluja oikea-aikaisesti ja hallitusti. Soittamalla avopalveluohjaajalle saat tietoa ikääntyneiden palveluista. Asiakkaiden oikea-aikaisesta ja hallitusta kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville.
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneelle tai hänen läheiselleen, ikääntyneen kotona asumisen tukemiseksi ja turvaamiseksi. Neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi ovat maksutonta palvelua.
Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Lapponiassa, puhelimitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista. Palveluohjaaja on yhdyshenkilö intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin. Palveluohjaaja tulee uuden asiakkaan luokse arviointikäynnille, jolloin kartoitetaan ihmisen sen hetkinen palveluiden tarve ja laaditaan palvelu- ja hoitosuunnitelma.
Avopalveluiden vastaava/muistikoordinaattori tarjoaa ikääntyville neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä; mitä palveluita ikääntyville on tarjolla kotiin ja mitä palveluita voi saada kodin ulkopuolella. Saat apua myös muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihmiset itse, omaiset, naapurit, tuttavat, tai kuka tahansa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista mahdollisesti hyötyvän ikäihmisen.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä iäkkäiden palveluneuvontaan. Iäkkäiden palveluiden piiriin pääset palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Palveluvastaava auttaa ikääntyneiden palveluasumiseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä ikääntyneiden perhe- ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Sosiaaliohjaaja, asiakas- ja palveluohjaus puh. +358 401534968
Palveluvastaava, palveluasuminen ja kotona asumista tukevat palvelut puh. +358 407384730
Sosiaalityöntekijä, omais- ja perhehoito puh. +358 406281768
Normaalit aukioloajat
Puhelinaika, ajanvaraus
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Sodankylän ikäihmisten palveluohjaus
Palveluohjaajilta saat tietoa Sodankylässä tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu niille yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikäihmisten palveluiden piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa. kuten Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli. Palveluohjauksen tehtävänä on omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotona. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avuntarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Asumispalveluihin liittyvissä vanhuspalveluasioissa voit ottaa yhteyttä vanhuspalveluiden ohjaajaan puhelimitse. Tehostetun palveluasumisen yksikköjä ovat Kotikullero, Jokikullero ja Pihakullero.
Saat soittamalla yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää ikääntyvien ylitorniolaisten hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Asumispalveluja järjestetään niille, jotka eivät selviydy kotihoidossa.
Palveluohjaaja, neuvonta, omaishoitoa tukevat palvelut, tukipalvelut ja palveluasuminen puh. +358 400314275
Saat soittamalla yhteyden kuntoutuspalveluiden työntekijään.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta tai kuntoutussuunnitelmasi perusteella. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Jos apuvälinetarvetta on arvioitava tarkemmin tai sovitettava useampaa apuvälinettä, varataan sinulle aika apuvälinearvioon tai apuvälinesovitukseen.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
1.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Sulun aikana voi ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–6.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023
Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Rovaniemen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 016 860 2010
Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 ja 040 137 3950 soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Lapin hyvinvointialue on ottanut käyttöön palvelusetelin lääkkeiden annosjakeluun. Lääkkeiden annosjakelu tarkoittaa, että saat säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet valmiiksi annospusseihin pakattuna. Apteekki toimittaa lääkkeet kahden viikon erissä.
Palveluseteli lääkeannosjakeluun voidaan myöntää, jos
olet säännöllisen hoivan ja hoidon piirissä kotihoidossa tai asumispalveluissa ja
Jos olet jo hyvinvointialueen järjestämän lääkkeiden annosjakelun piirissä, sinulle myönnetään palveluseteli. Saat palvelusetelistä erillisen päätöksen. Muutos ei edellytä sinulta toimenpiteitä.
Jos et ole vielä annosjakelun piirissä, hoitoyksikkösi selvittää lääkkeidesi soveltuvuuden annosjakeluun ja voitko saada palvelusetelin.
Tämän jälkeen hoitoyksikkösi auttaa sinua valitsemaan sopivan apteekin, joka toimittaa lääkkeet. Oma hoitoyksikkösi ja apteekki auttavat sinua tekemään tarvittavat sopimukset ja asiakirjat. Palveluseteliä voit käyttää vain niissä apteekeissa, jotka hyvinvointialue on hyväksynyt palveluntuottajiksi.
Kun sinulla on palveluseteli, apteekki ei laskuta sinulta annosjakelun kustannuksia. Maksat itse apteekille käyttämiesi lääkkeiden hinnan. Lääkityksen muutokset saadaan annosjakeluun yleensä kahden viikon kuluessa. Sillä aikaa oma hoitoyksikkösi jakaa muuttuneet lääkkeet.
Jos et halua palveluseteliä, hyvinvointialue järjestää palvelun muulla tavoin.
Lisätietoa saat omasta hoitoyksiköstäsi tai oman paikkakuntasi ikääntyneiden palveluneuvonnasta.
Bálvalanseđela lea vejolaš mieđihit dálkkasattusjuohkimii, jos
leat jeavddalaš fuolaheami ja divššu olis ruovttudivššus dahje ássanbálvalusain ja
du dálkasat heivejit automáhtalaš attusjuohkimii mašiinnain.
Jos don leat juo buresveadjinguovllu ordnen dálkasiid attusjuohkima olis, dutnje mieđihuvvo bálvalanseđel. Oaččut bálvalanseđela birra sierra mearrádusa. Don it dárbbat dahkat maidege nuppástusa ovdii.
Jos it leat vuos attusjuohkima olis, iežat dikšobáiki čielggada heivejitgo du dálkasat attusjuohkimii ja sáhtátgo oažžut bálvalanseđela.
Dan maŋŋel iežat dikšobáiki veahkeha du válljet heivvolaš apteaikka, mii doaimmaha dálkasiid. Iežat dikšobáiki ja apteaika veahkehit du dahkat dárbbašlaš soahpamušaid ja áššebáhpiriid. Bálvalanseđela sáhtát geavahit dušše dain apteaikkain, maid buresveadjinguovlu lea dohkkehan bálvalusbuvttadeaddjin.
Go dus lea bálvalanseđel, apteaika ii daga rehkega goluin, mat bohtet attusjuohkimis. Mávssát apteikii ieš daid dálkasiid ovddas, maid geavahat. Jos dálkkodeapmi nuppástuvvá, dalle nuppástusat bohtet attusjuohkimii dábálaččat guovtti vahku siste. Dan botta iežat dikšobáiki juohká nuppástuvvan dálkasiid.
Jos it háliit bálvalanseđela, dalle buresveadjinguovlu ordne bálvalusa eará ládje.
Omais- ja perhehoitajien, tukiperheiden ja tukihenkilöiden palkkioiden maksu Lapin hyvinvointialueella siirtyy Oima-järjestelmään toukokuusta 2023 alkaen.
Ensimmäinen maksupäivä uuden järjestelmän kautta on ollut 15.5.2023. Jatkossa vakituisten kuukausipalkkaisten perhehoitajien maksupäivä aikaistuu niin, että palkkiot maksetaan aina kuluvan kuun viimeisenä pankkipäivinä. Muiden ryhmien palkkiot maksetaan jatkossakin seuraavan kuun 15. päivänä.
Mikä on Oima ja miten se toimii?
Oima on selainpohjainen verkkopalvelu, jonka kautta hyvinvointialue maksaa palkkiot ja kulukorvaukset. Pääset Oimassa myös itse kirjaamaan hoitojakson tietoja, seuraamaan vapaapäiviäsi sekä tarkastelemaan palkkiolaskelmia, työaikakirjauksia ja toimeksiantosopimustasi.
Tietosi siirtyvät automaattisesti vanhasta järjestelmästä Oimaan, eikä tämä vaadi sinulta toimenpiteitä. Palkkioiden maksu jatkuu katkeamattomana siirtymän yli. Verokorttisi tiedot siirtyvät automaattisesti Oima-järjestelmään verottajalta, jos sinulla on voimassa oleva omais- tai perhehoidon verokortti.
Jotta pääset itse tekemään kirjauksia ja tarkastelemaan tietojasi Oimassa, sinun tulee kirjautua järjestelmään. Kirjautumista varten sinulla tulee olla toimiva sähköpostiosite. Järjestelmä edellyttää lisäksi vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ohjeet kirjautumiseen saat osoitteesta ophtuki.oima.fi tai osallistumalla Oiman käyttökoulutuksiin.
Toistaiseksi myös vanhat järjestelmät, kuten Virtu, toimivat Oiman rinnalla. Voit tarvittaessa lähettää palkkioihin liittyvät ilmoitukset kuten aiemminkin, mikäli et ole vielä luonut Oima-järjestelmään tunnuksia.
Osallistu Oima-käyttökoulutuksiin
Lapin hyvinvointialue ja Oima järjestävät kevään ja kesän aikana palvelun käyttökoulutuksia kaikille uusille Oiman käyttäjille. Koulutukset järjestetään verkossa.
Koulutuksen sisältö:
Oimaan kirjautuminen ja vahva tunnistautuminen
Mitä kaikkea tietoa Oima palvelusta löytyy
Hoitajan kirjaukset (hoitopäivät ja muut kirjaukset)
Ohjeet Oima-palvelun käyttöön
Perhehoidon sijaiset ja tukiperheet
Aika: Tiistai 30.5. klo 16.30-18.00
Osallistumislinkki: meet.google.com/piw-cbyw-hqe
Omaishoitajien sijaisille
Aika: Keskiviikko 31.5. klo 16.30-18.00
Osallistumislinkki: meet.google.com/awz-veeu-ccu
Vakituiselle omaishoitajalle
Aika: Torstai 1.6. klo 16.30-18.00
Osallistumislinkki: meet.google.com/xdy-jyjb-cwu
Vakituiselle perhehoitajalle
Aika: Keskiviikko 7.6. klo 16.30-18.00
Osallistumislinkki: meet.google.com/zzs-obsq-tew
Päästäksesi sisään koulutukseen, avaa kyseinen linkki verkkoselaimessa hieman ennen koulutuksen alkamisaikaa ja paina kuvaketta " Pyydä saada liittyä ". Tämän jälkeen kouluttaja päästää sinut sisälle virtuaaliseen koulutustilaan.
Lisätietoja
Palkkionmaksuun liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä oima@lapha.fi, puh. 040 721 5269 (arkisin klo 9–11 ja 12-15). Toimeksianto- ja palkkiosopimuksiin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä oman alueesi palveluohjaukseen.
****
Oapmahaš- ja bearašdivššu bálkkáid máksin sirdása Oima-vuogádahkii
Oapmahaš- ja bearašdivššáriidda lágiduvvo skuvlejupmi ođđa vuogádaga geavaheapmái miesse-geassemánus 2023.
Oapmahaš- ja bearašdivššáriid, doarjjabearrašiid ja doarjjaolbmuid bálkkáid máksin Lappi buresveadjinguovllus sirdása Oima-vuogádahkii miessemánu 2023 rájes.
Vai beasat skuvlejupmái sisa, raba skuvlejumi liŋkka neahttaloganis vehá ovdal skuvlejumi álgináiggi ja coahkkal boalu " Bivdde beassat searvat " (" Pyydä saada liittyä "). Dán maŋŋel skuvlejeaddji luoitá du sisa virtuála skuvlenlatnjii.
Lassedieđut
Gažaldagat mat gusket bálkámávssu, váldde oktavuođa oima@lapha.fi, tel. 040 721 5269 (árgabeivviid dmu 9–11 ja 12-15). Áššit mat gusket bargogohčus- ja bálkásoahpamušaid, sáhtát váldit oktavuođa iežat guovllu bálvalusrávvemii.
****
Omâhâš- já perâtipšom paalhij mäksim sirdoo Oima-vuáhádâhân
Omâhâš- já perâtipšoid uárnejuvvoo škovliittâs uđđâ vuáháduv kevttimân vyesi-kesimáánust 2023.
Omâhâš- já perâtipšoi, toorjâperrui já toorjâulmui paalhij mäksim Laapi pyereestvaijeemkuávlust sirdoo Oima-vuáhádâhân vyesimáánu 2023 rääjist.
Puhelujen kääntö vanhoista numeroista päättyy toukokuun lopussa
17.5.2023
Osa Lapin hyvinvointialueen puhelinnumeroista on muuttunut vuodenvaihteessa. Uusia numeroita on Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla. Vanhoista numeroista puhelut kääntyvät uusiin toukokuun 2023 loppuun asti. Kesäkuussa vanhat numerot eivät enää toimi.
Ota tästä talteen tarvitsemasi uudet numerot
Kemi
Kemin terveysaseman ajanvaraus 016 860 4100
Kemin hammashoitola 016 860 4115
Sosiaalipalvelujen neuvonta 016 860 2043
Soittoaika arkisin kello 9–15 Ikääntyneiden palveluohjaus Nestori 016 860 2044
Soittoaika arkisin kello 9–14
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Opiskelijaterveydenhuolto ja
perhesuunnitteluneuvola 016 860 2042
Äitiys- ja lastenneuvola 016 860 2045
Lasten ja nuorten keskittymistiimi 016 860 2065
Puhelujen kääntö vanhoista numeroista päättyy toukokuun lopussa
Osa Lapin hyvinvointialueen puhelinnumeroista on muuttunut vuodenvaihteessa. Uusia numeroita on Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla. Vanhoista numeroista puhelut kääntyvät uusiin toukokuun 2023 loppuun asti. Kesäkuussa vanhat numerot eivät enää toimi.
Toukokuusta 2023 alkaen vakituisten perhehoitajien palkkiot maksetaan kuluvan kuukauden viimeisenä päivänä. Palkkiot on maksettu alkuvuoden aikana seuraavan kuun 15. päivänä.
Sámegillii vuolábealde.
Sääʹmǩiõʹlle vueʹlnn.
Huhtikuun 2023 palkkiot maksetaan vanhan maksuaikataulun mukaan 15.5.2023. Toukokuun 2023 palkkiot maksetaan 31.5.2023. Tämän jälkeen palkkiot maksetaan aina kuluvan kuukauden viimeisenä pankkipäivänä.
Muutos koskee ainoastaan vakituisia kuukausipalkkiollisia lastensuojelun, vammaisten ja ikääntyneiden perhehoitajia. Muutos ei koske perhehoidon sijaisia, päivystäjiä, tukiperheitä tai tukihenkilöitä. Näille ryhmille palkkiot maksetaan jatkossakin aina hoitojaksoa seuraavan kuun 15. päivä.
Palkkioiden määrät yhtenäistyvät asteittain vuoden 2023 aikana
Perhehoidon palkkioiden määrät yhtenäistyvät vuoden 2023 aikana kaikkialla Lapissa. Useimmissa kunnissa palkkiot pysyvät ennallaan tai nousevat hieman. Hyvinvointialueen aiemmin päättämiin palkkioihin lisätään myös indeksikorotus takautuvasti vuoden 2023 alusta.
Palkkion suuruus riippuu asiakkaan palveluntarpeesta. Siksi jokaiselle asiakkaalle tehdään uusi palveluntarpeen arvio vuoden 2023 aikana. Mikäli palkkio nousee aiemmasta, erotus maksetaan takautuvasti palveluntarpeen arvioinnin jälkeen.
Jos hyvinvointialueen määrittelemä hoitopalkkion ja erityislisien yhteissumma on pienempi kuin aiemmin saamasi palkkio, palkkiotasi ei alenneta.
Lisätietoja
Palkkioon liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä oima@lapha.fi, puh. 040 721 5269 (arkisin klo 9–11 ja 12-15) tai oman paikkakuntasi palveluohjaukseen, katso yhteystiedot:
Jos buresveadjinguovllu meroštallan dikšunbálkká ja sierralasáhusaid oktasašsubmi lea unnit go dat bálká maid ovdal leat ožžon, du bálká ii vuoliduvvo.
Toukokuusta 2023 alkaen vakituisten perhehoitajien palkkiot maksetaan kuluvan kuukauden viimeisenä päivänä. Palkkiot on maksettu alkuvuoden aikana seuraavan kuun 15. päivänä.