Rintamaveteraanien käytettävissä ovat samat palvelut kuin kaikilla ikääntyneillä, mutta palveluiden myöntämisperusteet eroavat. Palveluiden tavoitteena on tukea monipuolisesti rintamaveteraanin kotona selviytymistä.
Veteraanit saavat palveluita palveluntarpeen perusteella riippumatta tuloista ja varallisuudesta. Palveluista ei myöskään peritä asiakasmaksua. Tämä koskee rintamaveteraaneja, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus tai rintamatunnus.
Kenelle ja millä ehdoin
Palvelu on tarkoitettu rintamaveteraaneille, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus tai rintamatunnus.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Ikääntyneiden sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta omaan tai läheisen ihmisen ikääntymiseen, arkeen tai toimintakykyyn liittyvissä asioissa. Neuvonnalla tuetaan ikääntyvien hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Kysymyksiä voit laittaa kirjallisesti ja saat myös vastauksen kirjallisena. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, saat tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista sekä ohjausta sopiviin palveluihin.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Iäkkäiden sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta omaan tai läheisen ihmisen ikääntymiseen, arkeen tai toimintakykyyn liittyvissä asioissa. Neuvonnalla tuetaan ikääntyvien hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Ota yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa omaishoidon tukeen, henkilökohtaisiin avustajiin tai kuljetuspalveluihin liittyvissä asioissa. Avopalveluohjaajaan saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Simon ikäihmisten ohjaus ja neuvonta (Senioripiste)
Soittamalla saat neuvontaa ikääntyneiden palveluista. Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista. Palveluohjaaja on yhdyshenkilö intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin.
Soittamalla saat yhteyden veteraanipalvelujen sosiaaliohjaajaan. Jos et tavoita veteraanipalvelujen työntekijää, voit olla yhteydessä ikäihmisten palveluntarpeen arviointiin tai kotihoitokeskuksen esihenkilöön.
Veteraanikuntoutukseen on oikeutettu Suomessa vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut henkilö ja hänen puolisonsa. Puoliso on oikeutettu osallistumaan avo- tai päiväkuntoutukseen yhdessä veteraanin kanssa samassa kuntoutuspaikassa. Veteraanikuntoutus on tarkoitettu vammattomille rintamaveteraaneille. Sotainvalideille on olemassa oma kuntoutusjärjestelmä.
Veteraanikuntoutusta varten on yhdessä terveyskeskuksen kuntoutusneuvojan tai veteraaniyhdyshenkilön kanssa täytettävä kuntoutushakemus, jolloin samalla kartoitetaan myös muiden palvelujen tarve. Kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö selvittää hakemuksen täytön yhteydessä mahdollisen lääkärinlausunnon tarpeen. Myös kotikäynti veteraanin luokse on mahdollista. Hakemuksen voi veteraanin luvalla allekirjoittaa myös hänen omaisensa, joku muu läheisensä tai kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö.
Ota arkipäivisin puhelimitse yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Kotihoidosta saat lisätietoa kotihoidon palveluista. Asiakkaiden kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville.
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneelle tai hänen läheiselleen, ikääntyneen kotona asumisen tukemiseksi ja turvaamiseksi. Neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi ovat maksutonta palvelua.
Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Lapponiassa, puhelimitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista. Palveluohjaaja on yhdyshenkilö intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin. Palveluohjaaja tulee uuden asiakkaan luokse arviointikäynnille, jolloin kartoitetaan ihmisen sen hetkinen palveluiden tarve ja laaditaan palvelu- ja hoitosuunnitelma.
Avopalveluiden vastaava/muistikoordinaattori tarjoaa ikääntyville neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä; mitä palveluita ikääntyville on tarjolla kotiin ja mitä palveluita voi saada kodin ulkopuolella. Saat apua myös muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihmiset itse, omaiset, naapurit, tuttavat, tai kuka tahansa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista mahdollisesti hyötyvän ikäihmisen.
Saat yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Palveluasumiseen liittyvissä asioissa ota yhteys ikääntyneiden palvelujen esihenkilöön. Kotiin annettavia palveluja koskevissa asioissa ota yhteys hoivapalvelujen esihenkilöön.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä palveluneuvontaan. Ikääntyneiden palveluihin ohjaudut palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Palveluvastaava auttaa ikääntyneiden palveluasumiseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä ikääntyneiden perhe- ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Palveluohjaajilta saat tietoa tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikääntyneiden palvelujen piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa (esimerkiksi Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli). Palveluohjaukseen kuuluu omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotiin. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avun tarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Saat puhelimitse yhteyden ikääntyneiden asumispalvelujen palveluvastaavaan ja asumispalvelujen sairaanhoitajaan. Tehostetun palveluasumisen yksikköjä ovat Kotikullero, Jokikullero ja Pihakullero.
Saat soittamalla yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää ikääntyvien ylitorniolaisten hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Asumispalveluja järjestetään niille, jotka eivät selviydy kotihoidossa.
Palveluohjaaja, Neuvonta, Omaishoitoa Tukevat Palvelut, Tukipalvelut Ja Palveluasuminen
Saat yhteyden kuntoutus- ja apuvälinepalveluiden työntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Ikäihmisten palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Hyvinvointikeskus Lapponiassa, puhelimitse, sähköpostitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Sosiaalitoimistosta saat puhelinpalvelua puhelinaikoina sekä henkilökohtaista palvelua varaamalla ajan etukäteen.
Osoite
Valtatie
15,
99100
KITTILÄ
Muut yhteystiedot
Kemin keskustan palvelutalo
Keskustan palvelutalo tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista.
Myös ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin ja palveluneuvonnan tiimi toimii keskustan palvelukeskuksen tiloissa. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen etukäteen soittamalla.
Osoite
Sauvosaarenkatu
25,
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Ikäihmisten palveluntarpeen arviointi ja palveluneuvonta
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot on järjestetty ajanvarausperiaatteella. Äkillisissä sairastapauksissa päivystyspoliklinikan hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion, antaa kotihoito-ohjeita sekä ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Puhelimitse:
ajanvaraukset lääkärin ja hoitajan vastaanotoille (kiireetön ja päivystys)
Rovaniemen pienteollisuustalo Piekkarissa toimii kunnan terveydenhuollon, ikäihmisten ja vammaissosiaalityön palveluyksiköitä.
Osoite
Pohjolankatu
2,
96100
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Hammashoitolan aukioloajat
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 15:00
Perjantai
08:00 - 14:30
Ikäihmisten neuvontapiste Nestori
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Kittilän sosiaalipalvelujen avopalveluohjaaja
Ota yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa omaishoidon tukeen, henkilökohtaisiin avustajiin tai kuljetuspalveluihin liittyvissä asioissa. Avopalveluohjaajaan saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Simon ikäihmisten ohjaus ja neuvonta (Senioripiste)
Soittamalla saat neuvontaa ikääntyneiden palveluista. Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista. Palveluohjaaja on yhdyshenkilö intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin.
Soittamalla saat yhteyden veteraanipalvelujen sosiaaliohjaajaan. Jos et tavoita veteraanipalvelujen työntekijää, voit olla yhteydessä ikäihmisten palveluntarpeen arviointiin tai kotihoitokeskuksen esihenkilöön.
Veteraanikuntoutukseen on oikeutettu Suomessa vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut henkilö ja hänen puolisonsa. Puoliso on oikeutettu osallistumaan avo- tai päiväkuntoutukseen yhdessä veteraanin kanssa samassa kuntoutuspaikassa. Veteraanikuntoutus on tarkoitettu vammattomille rintamaveteraaneille. Sotainvalideille on olemassa oma kuntoutusjärjestelmä.
Veteraanikuntoutusta varten on yhdessä terveyskeskuksen kuntoutusneuvojan tai veteraaniyhdyshenkilön kanssa täytettävä kuntoutushakemus, jolloin samalla kartoitetaan myös muiden palvelujen tarve. Kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö selvittää hakemuksen täytön yhteydessä mahdollisen lääkärinlausunnon tarpeen. Myös kotikäynti veteraanin luokse on mahdollista. Hakemuksen voi veteraanin luvalla allekirjoittaa myös hänen omaisensa, joku muu läheisensä tai kuntoutusneuvoja tai veteraaniyhdyshenkilö.
Ota arkipäivisin puhelimitse yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Kotihoidosta saat lisätietoa kotihoidon palveluista. Asiakkaiden kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville.
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneelle tai hänen läheiselleen, ikääntyneen kotona asumisen tukemiseksi ja turvaamiseksi. Neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi ovat maksutonta palvelua.
Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Lapponiassa, puhelimitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista. Palveluohjaaja on yhdyshenkilö intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin. Palveluohjaaja tulee uuden asiakkaan luokse arviointikäynnille, jolloin kartoitetaan ihmisen sen hetkinen palveluiden tarve ja laaditaan palvelu- ja hoitosuunnitelma.
Avopalveluiden vastaava/muistikoordinaattori tarjoaa ikääntyville neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä; mitä palveluita ikääntyville on tarjolla kotiin ja mitä palveluita voi saada kodin ulkopuolella. Saat apua myös muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihmiset itse, omaiset, naapurit, tuttavat, tai kuka tahansa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista mahdollisesti hyötyvän ikäihmisen.
Saat yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Palveluasumiseen liittyvissä asioissa ota yhteys ikääntyneiden palvelujen esihenkilöön. Kotiin annettavia palveluja koskevissa asioissa ota yhteys hoivapalvelujen esihenkilöön.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä palveluneuvontaan. Ikääntyneiden palveluihin ohjaudut palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Palveluvastaava auttaa ikääntyneiden palveluasumiseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä ikääntyneiden perhe- ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Palveluohjaajilta saat tietoa tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikääntyneiden palvelujen piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa (esimerkiksi Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli). Palveluohjaukseen kuuluu omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotiin. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avun tarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Saat puhelimitse yhteyden ikääntyneiden asumispalvelujen palveluvastaavaan ja asumispalvelujen sairaanhoitajaan. Tehostetun palveluasumisen yksikköjä ovat Kotikullero, Jokikullero ja Pihakullero.
Saat soittamalla yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää ikääntyvien ylitorniolaisten hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Asumispalveluja järjestetään niille, jotka eivät selviydy kotihoidossa.
Palveluohjaaja, Neuvonta, Omaishoitoa Tukevat Palvelut, Tukipalvelut Ja Palveluasuminen
Saat yhteyden kuntoutus- ja apuvälinepalveluiden työntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Turvallinen ikääntyminen kotona kiinnosti – ensimmäiseen asukaskeskusteluun ilmoittautuneita yli odotusten
29.9.2023
Lapin uudenlainen osallisuuskokeilu kiinnosti lappilaisia. Asukaspaneeliin halukkaita ilmoittautui 149, lähes kaikista Lapin kunnista.
Lapin hyvinvointialue aloittaa tänä syksynä uudenlaisen keinon osallistaa ihmisiä päätöksentekoon. Hyvinvointialue lähetti satunnaisotannalla valituille yli 65-vuotiaille osallistumiskutsun. Kutsun saaneita oli 3000 ja heillä on ollut mahdollisuus ilmoittautua mukaan puntaroivaan asukaskeskusteluun. Ensimmäisessä asukaspaneelissa keskustellaan hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona.
Ilmoittautuminen päättyi 22.9. mennessä. Asukaspaneeliin halukkaita ilmoittautui 149, lähes kaikista Lapin kunnista. Mukana oli sekä miehiä että naisia koko ikäluokasta. Vanhin ilmoittautuneista oli yli 90-vuotias.
Asukaspaneelikeskusteluun valitaan 50 osallistujaa. Osallistujat valitaan siten, että paneelissa on edustettuna mahdollisimman hyvin koko Lapin alue.
Kaikille ilmoittautuneille soitetaan henkilökohtaisesti ja kerrotaan, onko hän mukana vai ei.
Yhteydenotot tehdään lokakuun alussa.
Asukaspaneeliin osallistuvat tapaavat ja keskustelevat valitusta aiheesta. Heidän tehtävänään on vaikuttaa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta. Keskustelupaikkakunnat ovat Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo. Toinen paneeli järjestetään keväällä.
Lisätietoja:
Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen, helja.rahikkala@lapha.fi, p. 040 670 4054
Pia Yliräisänen-Seppänen, projektiasiantuntija, asukaspaneelikokeilu, pia.yliraisanen-seppanen@lapha.fi, p. 040 147 3371
Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin
29.9.2023
Kausi-influenssarokotukset alkavat viimeistään marraskuun puolenvälin tienoilla koko Lapin alueella.
Rokotusaikoja ei ole vielä varattavissa.
Tiedotamme heti, kun kausi-influenssarokotusten antamisen aikataulu tarkentuu. Samalla kerralla on mahdollisuus saada myös koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos.
Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin
Kausi-influenssarokotukset alkavat viimeistään marraskuun puolenvälin tienoilla koko Lapin alueella.
Rokotusaikoja ei ole vielä varattavissa.
Tiedotamme heti, kun kausi-influenssarokotusten antamisen aikataulu tarkentuu. Samalla kerralla on mahdollisuus saada myös koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos.
THL: Lisätietoja kausi-influenssarokotuksesta
THL: Lisätietoja koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannoksesta
Tehdään iästä numero – Vietä kanssamme vanhustenviikkoa 1.-8.10.
14.9.2023
Tervetuloa mukaan Vanhustenviikolla ympäri Lappia järjestettäviin tapahtumiin.
Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko.
Järjestämme vanhustenviikolla erilaista ohjelmaa Lappia. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!
Enontekiö
Su 1.10. Paikallinen Somaduo esiintyy Luppokodilla klo 14.00
Ti 3.10. Miksi ja miten minä käyttäisin digiä? - etäluento auditoriossa (kirjasto) klo 13-14
Pe 6.10. omaisten päivä Luppokodilla, Kultaisen Harmonikan voittaja Reijo Kumpulainen ja pojat esiintyvät klo 17.00
La 7.10. Paikallinen viihdekuoro Accabellat esiintyy Luppokodilla Outi Keskitalon johdolla kello 14.00
Su 8.10. Selkokielinen messu Hetan kirkossa klo 14.00. Messu striimataan Enontekiön seurakunnan YouTube kanavalle.
Inari
Ma 2.10. Männikön palvelukoti, Ivalo, Bingoa läheisten kanssa
Ti 3.10. Männikön palvelukoti, Ivalo, Koko talon yhteinen tietovisa, päiväkahvit läheisten kanssa
Ke 4.10. Männikön palvelukoti, Ivalo, Paikalliset musikantit esiintyvät. Kahvitarjoilu.
To 5.10. Männikön palvelukoti, Ivalo, Yhteisiltapäivä seurakunnan kanssa. Kahvitarjoilu.
Kemi
Ti 3.10. Palvelukoti Iltarusko klo 13 omaiset tervetulleita lauluhetkeen. Kahvitarjoilu,
To 5.10. Seniorimessut Kemissä
To 5.10. Palvelukoti Nestorissa Pajarinrannan päiväkotilaiset tulevat esiintymään.
Pe 6.10. Palvelukoti Iltarusko Askartelutapahtuma + ulkoilu, jos sää sallii. Omaiset tervetulleita mukaan.
Keminmaa
Väri-iloa lautaselle; Martat ja vapaa-aikapalvelut järjestää. Tapahtumassa välipalapiknik, luento ja tuolijumppa.
Su 8.10. Vanhustenviikon päätösmessu ja messun jälkeen ohjelmallinen lounas seurakuntakeskuksessa.
Kittilä
Ma 2.10. Hyvinvointia ja terveyttä luonnosta
Koivukoti: klo 13 Liikkuva hartaus ja tuttuja hengellisiä lauluja, Ainoleena Laitinen, Kittilän srk
Ti 3.10. SeniorSurf – digitalisaatio ja teknologia
klo 10 Serkku: Ruokakassijako
klo 10.30-11.30 Serkku: Ystävyyden ateria tarjolla (vapaaehtoinen maksu)
klo 11.30-12.15 Serkku: Vanhustenviikon esittelyä, Ainoleena Laitinen
Serkku: Kittilän kunnan asiointipisteen esittely, Marita Salmela
klo 9.30 Webinaari: Lisää voimaa vuosiin ulkoilusta. Ilmoittautu ennakkoon 3.10. mennessä Ennakkoilmoittautuminen
klo 13 Soikkelin talo: Muistikahvila, Muistiyhdistys
Pe 6.10. Ravitsemus, elintavat ja liikunta
klo 10-12 Kittilän urheiluhalli: Rollaattorikokous. Ohjelmassa tuolijumppaa, verenpaineenmittausta, elintapojen ohjausta. Tarjolla mustikkapiirakkaa kahvin kera.
La 7.10. Kulttuuri
RallaGroupin –kiertue palvelutaloihin
klo 12 Koivukoti
klo 13 Metsola
klo 14 Pääskylä
Su 8.10. Vanhuuden ennakointi
klo 11 Vanhusten viikon Juhlamessu Kittilän kirkossa (striimataan), Kirkkoherra Päivi Helén, Kirkkokahvit Serkussa
Kolari
Ma 2.10. sirkustaiteilija Hanna Pikkarainen ja Taide-Kassi, Tanna (vanha puoli)
Ti 3.10. päiväkodin lapset vierailevat Tannassa
Ke 4.10. ulkoilupäivä, työpalvelukeskus Toimari järjestää, Tanna
To 5.10. seurakunnan hartaus, Tanna
Pe 6.10. sirkustaiteilija Hanna Pikkarainen ja Taide-Kassi, Tanna (uusi puoli)
Muonio
To 5.10. makkaranpaistoa ja ulkoilua Metsäniityn kodalla
Pelkosenniemi
Ma 2.10. klo 13 Pelkosenniemen päiväkodin lapset vierailevat, aiheena numerot, Onnela
Ti 3.10. klo 14 Perttuset laulattavat Onnelassa
Ke 4.10. klo 13 tanssiryhmä Tangon Taikaa, Onnela
To 5.10. ulkoilupäivä
Pe 6.10. klo 13 tallennestriimaus Uittoperinne, Onnela
La 7.10. Talvipuutarhan avajaiset Onnelassa, makkaranpaistoa ja kakkukahvit tarjolla, Onnela
Pello
Ti 3.10. ja to 5.10. tehostetussa palveluasumisessa Iltaruskossa ulkoilua
Ti 3.10. klo 12-16 Pellon Kotihoito, Koivulakoti, Toimintakeskus ja Meänkoti järjestävät yhdessä Kyllinkeitaalla tapahtuman. Luvassa askartelua, kahvia ja pannukakkua, bingo, ulkoilua sekä riksa-ajelua
Ke 4.10. tehostetussa palveluasumisessa Iltaruskossa seurakunnan lasten kuoro esiintyy
Posio
Su 1.10.
klo 10 Perhemessu ja kahvitarjoilu seurankuntatalolla. Sukupolvet yhdessä – isovanhempien ja lasten sekä lastenlasten yhteistä tekemistä.
Ma 2.10.
klo 12–14 Taikasalin avoimet ovet: ohjattua keppijumppaa, fysioterapeutit tekevät toimintakyvyn testauksia
klo 14:15 Eläkeliiton järjestämä laulutuokio ja kahvitarjoilu Paunetissa
Ti 3.10.
klo 12–13 Kirjaston verkkopalveluiden esittelyä
klo 13–14 Miksi ja miten minä käyttäisin digiä? SeniorSurf-webinaarin etäkatsomo kirjastolla
klo 13 Vie vanhus ulos -teemapäivä: ulkoilua ja makkaranpaistoa Sairaalanniemen laavulla
Ke 4.10.
klo 10–12 Ikäihmisten aamukahvit ja juttutuokio vanhustentalon kerhohuoneella .
klo 13–15 Mielikuvamaalausta – Luova iltapäivä Pirjon kanssa kirjastossa. Kahvitarjoilu. Ei osallistumismaksua, ennakkoilmoittautuminen 2.10. mennessä Virvalle: virva.jakkula@posio.fi tai 040 8012 425
To 5.10.
klo 11–15 Hyvän mielen retki ikäihmisille Valkean Peuran Valtakuntaan. Bussikuljetus torilta. Monipuolista ja helppoa liikunnallista ohjelmaa, yhteisruokailu. Ilmoittautumiset ma 2.10. klo 16 mennessä p. 0400 296187. Maksuton.
Pe 6.10.
klo 12–14 Ikääntyneen asuminen Posiolla, Posion pirtti
Asuntojen korjausneuvontaa: Ari Viippola, Vanhustyön Keskusliitto
ti 3.10. klo 9-14.00 Ikäihmisten neuvontapiste Nestorin palveluohjaajat esittelevät toimintaa ja palveluja, kahvitarjoilu
la 7.10. klo 10-12.00 Puhetta ikäihmisten asumisen eri muodoista, Vanhusfestarit Monitoritalo Monde
su 8.10. klo 11-12.30 Kulttuurihyvinvoinnin vuorovaikutteinen paneelikeskustelu, Vanhusfestarit Monitoritalo Monde
Sodankylä
Su 1.10. Vanhusten kirkkopyhä, kaksikielinen messu, Sodankylän kirkko
Ke 4.10. klo 16.30 Karaoke ja kahvitarjoilu, Hannuksenkartano
Ke 4.10. musiikkiesityksiä Nutukkaassa ja Helmikodilla
To 5.10. klo 13 alkaen makkaranpaistoa Hannuksenkartanon pihapiirissä sekä Helmikodin laavulla. Esteetön ulkoilureitti.
Pe 6.10. klo 13 alkaen päivätanssit, Hannuksenkartano
Koko vanhustenviikon ajan käsitöiden myyntiesittely kirjastossa
Tervola
Su 1.10. Vanhusten viikon aloitus jumalanpalveluksella ja kirkkokahveilla. Osallistuminen mahdollinen myös yeti tabletin välityksellä.
Ma 2.10. Ikääntyneiden palvelutalon yhteisellä piha-alueella ulkoilua (sateella sisätiloissa). Kaverikoirat ja Kalle-poni vierailevat. Kahvi ja makkaratarjoilu.
Ti 3.10. Kotikulleron aulatila kello 13-15 pieneläinten vierailu. Trio HPK esiintyy ja laulattaa. Kahvitarjoilu.
Ke 4.10. Kotikulleron aulatila klo 13-15 Vanhustenviikon juhlatilaisuus. Lasten lauluesityksiä sekä yhteislauluja. Juhlapuhujana Kielo Ylikörkkö. Kahvitarjoilu.
To 5.10. Kotikulleron aulatila klo 13-14 seurakunnan pitämä hartaustilaisuus. Kahvitarjoilu.
Pe 6.10. Kotikulleron aulatila 10-11.30 Anita Oinaksen vetämä mukaansatempaava viriketuokio.
Tornio
Ti 3.10. Jorma Vainio esittää tanssimusiikkia Suensaaren palvelukeskuksessa
Me Lapin hyvinvointialueella haluamme vastata asiakkaidemme tarpeisiin. Asiakaspalaute vaikuttaa palvelujen ja toiminnan kehittämiseen.
Voit nyt antaa palautetta Lapin hyvinvointialueen palveluista nimettömällä asiakaspalautelomakkeella verkossa. Saadut palautteet koostetaan raporteiksi, eikä niitä voi yhdistää henkilöön.
Palautetta voit edelleen antaa myös välittömästi asiointitilanteessa sekä yksiköissä olevilla palautelaitteilla. Lisäksi voit jättää yhteydenottopyynnön tai palautetta verkkosivujen saavutettavuudesta.
Saatuja palautteita käytetään palvelujen ja toiminnan kehittämiseen. Tavoitteenamme on, että asiakaspalautteen ja kehittämisen toimenpiteiden tiivistelmät ovat asiakkaidemme nähtävillä sekä verkkosivuilla että yksiköissä.
Kutsun saaneet voivat ilmoittautua mukaan ensimmäiseen asukaspaneeliin, joka toteutetaan syksyllä 2023. Ilmoittautumisaikaa on 22. syyskuuta saakka.
Hei, yli 65-vuotias! Tarkkaile postiasi, Lapin hyvinvointialue kokeilee uutta tapaa vaikuttaa
1.9.2023
Lapin hyvinvointialue kutsuu alueen yli 65-vuotiaita mukaan asukaskeskusteluun, joka käsittelee ikäihmisten kotona asumista. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.
Hei, yli 65-vuotias, tarkkaile postiasi! Tärkeä kutsu asukaspaneeliin jaetaan ensi viikolla.
Lapin hyvinvointialue kokeilee uudenlaista keinoa osallistaa ihmisiä päätöksentekoon. Kyseessä on syksyn aikana toteutuva asukaspaneelikokeilu, jonka osallistujat tapaavat ja keskustelevat valitusta aiheesta. Heidän tehtävänään on vaikuttaa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.
Lapin hyvinvointialueen ensimmäisen kokeilun panelistit ovat yli 65-vuotiaita
Lapin hyvinvointialue lähestyy ensi viikosta alkaen yli 65-vuotiaita kotiin jaettavalla kutsulla ja kirjeellä. Kutsu lähetään satunnaisotannalla valituille 3000 henkilölle. Kutsun saaneet voivat ilmoittautua mukaan ensimmäiseen asukaspaneeliin, joka toteutetaan syksyllä 2023. Ilmoittautumisaikaa on 22. syyskuuta saakka.
Kutsun saaneet voivat täyttää sähköisen ilmoittautumislomakkeen tai ilmoittautua soittamalla kutsukirjeen yhteyshenkilölle.
Osallistuminen on mahdollista koko Lapin alueelta. Paneeliin osallistuminen vaatii sitoutumista ja matkakulut tapaamispaikoille korvataan.
Ensimmäisessä paneelissa keskustellaan hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona. Asukaspaneelin tekemät suositukset viedään muun muassa hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaan, osallisuus- ja asiakkuuslautakuntaan sekä tarvittaviin muihin päätöksentekoelimiin.
Tapaamisia on yhteensä neljä. Paikkakunnat ovat Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo. Toinen paneeli järjestetään keväällä.
Vaikuttaa voi muutenkin kuin äänestämällä aluevaaleissa
Lapin hyvinvointialueen asukasosallisuuden kokeilu on ensimmäinen avaus täysin uudenlaisen päätöksenteon mahdollistamiseksi. Sote-uudistus synnytti uuden demokratian tason hyvinvointialueiden muodossa ja samalla mahdollisuuden päivittää päätöksentekoon osallistumista.
Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto toivoo, että uusi, keskusteleva vaikuttamisen tapa tuntuisi lappilaisilta kiinnostavalta.
– Toivon, että lappilaiset kokevat tämän omaksi asiakseen. Asukaspaneelikokeilu on hyvä alku, sanoo Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.
Asukaspaneeli toteutetaan puntaroivana kansalaiskeskusteluna. Se muodostuu satunnaisesti keskusteluun kutsuista ikäihmistä, millä pyritään saamaan mahdollisimman moniääninen osallistujajoukko. Osallistujat perehtyvät aiheeseen ja keskusteluista kootaan suositukset, jotka viedään hyvinvointialueen päätöksentekoon.
Lapin hyvinvointialue toteuttaa kokeilut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa yhteistyössä.
Tapaamisten aikataulut ja paikkakunnat ja lisätietoa osallisuuskokeilusta löydät Lapha.fi-verkkosivuilta.
Lisätietoja asukaspaneelikokeilusta
Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen, helja.rahikkala@lapha.fi, p. 040 670 4054
Pia Yliräisänen-Seppänen, projektiasiantuntija, asukaspaneelikokeilu, pia.yliraisanen-seppanen@lapha.fi, p. 040 147 3371
Hei, yli 65-vuotias! Tarkkaile postiasi, Lapin hyvinvointialue kokeilee uutta tapaa vaikuttaa
Lapin hyvinvointialue kutsuu alueen yli 65-vuotiaita mukaan asukaskeskusteluun, joka käsittelee ikäihmisten kotona asumista. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.