Hoidon jatkuvuus
Hoidon jatkuvuus
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön asteittain Lapin terveysasemien avovastaanotoilla.
Uudessa hoidon jatkuvuusmallissa terveysasemien asiakkaat on jaettu terveysasemilla työskentelevien hoitotiimien kesken. Pääset jatkossa asioimaan terveysasemalla oman hoitotiimisi kanssa, mikä tarkoittaa samojen lääkärien ja hoitajien tapaamista terveysasemilla. Lääkärit ja hoitajat oppivat tuntemaan hoitopolkusi ja sairaushistoriasi paremmin kuin aikaisemmin. Malli helpottaa asiakkaiden ja ammattilaisten välistä kommunikaatiota, mutta myös eri ammattilaisten välistä tiedonkulkua.
Uusi hoidon jatkuvuusmalli perustuu eri ammattilaisten väliseen tiimityöskentelyyn, jossa asiakkaan asian hoito pyritään aloittamaan heti ja viemään loppuun mahdollisimman tehokkaasti.
Hoidon jatkuvuusmallin on todettu tutkimuksissa parantavan:
- hoidon laatua ja sairauksien hoitotasapainoa
- sujuvampaa kommunikointia ja hoitoprosessin koordinointia
- potilasturvallisuutta
- potilastyytyväisyyttä. Potilaan turvallisuuden tunne ja luottamus lääkäriä kohtaan paranevat.
Hoidon jatkuvuusmallin on todettu tutkimuksissa vähentävän:
- terveydenhuollon kokonaistarvetta ja kokonaiskustannuksia
- päivystyskäyntejä ja ennaltaehkäistävissä olevia sairaalajaksoja
- sairastavuutta
Muutoksia luvassa tänä syksynä
Hoidon jatkuvuusmallia on otettu käyttöön Lapin hyvinvointialueella vaiheittan lokakuusta alkaen. Terveysasemakohtaisista muutoksista tiedotetaan muutoksen edetessä.
Hoidon jatkuvuusmalli vastaa strategian ja sote-uudistuksen tavoitteisiin
Terveysasemien vastaanottotoimintaa on lähdetty kehittämään palveluihin pääsyn nopeuttamiseksi sekä palvelujen laadun ja jatkuvuuden parantamiseksi. Hoidon jatkuvuusmalli mukailee Lapin hyvinvointialueen visiota: ”Lapissa elämme hyvää ja turvallista elämää. Meillä ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.” Lapin hyvinvointialueen arvot ovat: yhdenvertainen, vastuullinen, luotettava ja inhimillinen.
Hoidon jatkuvuusmallilla vastataan myös sote-uudistuksen tavoitteisiin. Sairauksia pystytään pitkällä aikavälillä ennaltaehkäisemään ja hoitamaan perusterveydenhuollossa, ennen kuin ne vaativat kalliimpaa ja vaativampaa erikoissairaanhoitoa. Muutoksella ehkäistään myös hoidon pirstaloitumista ja edistetään hoidon yhtenäistä jatkumista, sillä asiakas pysyy yhden tiimin hoitovastuulla. Pidemmällä aikavälillä painopisteen muutos perusterveydenhuoltoon olisi kokonaistaloudellisesti edullisempaa ja parantaisi yhdenvertaisuutta.
Ajankohtaista palveluissa
-
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Kittilässä 4.12.Kittilän terveyskeskuksessa otetaan 4.12.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiireettömissä...
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Kittilässä 4.12.
29.11.2023
Kittilän terveyskeskuksessa otetaan 4.12.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiireettömissä vastaanottopalveluissa.
Muutoksen myötä jokaiselle Kittilän kunnan asukkaalle on määritelty oma hoitotiimi. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Jatkossa terveyskeskuksen avovastaanotolle on yksi puhelinnumero, josta voit valita valikosta painamalla numeronäppäintä:
- Kiireellinen hoito eli päivystyksellinen hoito - sinulla on akuutti vaiva tai oire, joka tarvitsee hoitoa tänään, hätätilassa soita 112.
- Kiireetön hoito - puhelu yhdistyy omaan tiimiisi
Kittilän tiimien sekä kiireellisen asioinnin asiointinumero 4.12.2023 alkaen arkisin klo 8–15.50
p. 040 035 6498
Iltaisin klo 15.50 jälkeen ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä numero kääntyy akuutti- ja kuntoutusosaston sairaanhoitajalle.
Saat yhteyden hoitohenkilökuntaasi
- soittamalla asiointi- ja ajanvarausnumeroon tai
- digitaalisten palveluidemme kautta lapha.fi > digipalvelut, yhteydenotto terveyskeskukseen tai
- omaolo.fi, jossa voit tehdä oirearvioita ja jättää yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen
Muutos koskee vain terveyskeskuksen avovastaanoton asiointia. Esimerkiksi kouluterveydenhuolto, neuvolat ja kotisairaanhoito jatkavat toimintaansa kuten ennen.
Hoidon jatkuvuusmallin myötä pääset asioimaan terveysasemalla tuttujen lääkärien ja hoitajien kanssa. Muutoksella tavoitellaan parempaa hoidon jatkuvuutta ja hoitoon pääsyä sekä näiden myötä laadukkaampaa terveydenhuollon palvelua. Muutoksen myötä hoidon jatkuvuus lisääntyy vuosien kuluessa, ja myös sen hyödyt lisääntyvät vuosi vuodelta.
Kittilässä toimii jatkossa kaksi tiimiä Parttio ja Sorrakka – nimet tarkoittavat pieniä porolaumoja
- Parttio: Pohjoisen alueen tiimi
- Sorrakka: Eteläisen alueen tiimi
Kittilän väestö on jaettu kahteen tiimiin maantieteellisesti asukkaiden osoitteen perusteella. Raja kulkee lännestä Muonion rajalta suoraan Aakenustunturin ja lentokentän yli Ounasjoelle, siitä Ounasjokea pitkin Ala-Kuusanjoen haaraan ja siitä kaakkoon Sodankylän rajalle.
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Kittilässä 4.12.
29.11.2023Kittilän terveyskeskuksessa otetaan 4.12.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiireettömissä...Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Kittilässä 4.12.
Kittilän terveyskeskuksessa otetaan 4.12.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiireettömissä vastaanottopalveluissa.
-
Rovaniemen terveysasemat siirtyvät hoidon jatkuvuusmalliin 27.11.2023Rovaniemen terveysasemien avovastaanotoilla otetaan käyttöön hoidon jatkuvuusmalli maanantaina 27.11.
Rovaniemen terveysasemat siirtyvät hoidon jatkuvuusmalliin 27.11.2023
22.11.2023
Rovaniemen terveysasemien avovastaanotoilla otetaan käyttöön hoidon jatkuvuusmalli maanantaina 27.11.
Muutoksen myötä jokaiselle rovaniemeläiselle määritellään oma tiimi ja lääkäri-hoitajatyöpari. Se, minkä tiimin asiakas olet, määräytyy pääsääntöisesti asuinpaikkasi mukaan. Myös aiemmat hoitosuhteet on huomioitu eli tietyllä alueella asuminen ei välttämättä tarkoita tiettyyn tiimiin kuulumista, jos sinulla on aiempi pitkäaikainen hoitosuhde tietyn lääkärin kanssa.
Tiimit ovat:
- Tiimi 1 Pulkamontie
- Tiimi 2 Pulkamontie
- Tiimi 3 Rinteenkulma
- Tiimi 4 Rinteenkulma
- Tiimi 5 Urheilukatu
Tiimijaossa on otettu huomioon muun muassa asukkaiden ikäjakauma sekä julkisen liikenteen kulkuyhteydet ja muut maantieteelliset seikat, jotka ohjaavat liikkumista.
On mahdollista, että oma terveysasema muuttuu uuteen malliin siirtymisen myötä. Jokaisella on halutessaan valinnanvapauden mukainen oikeus vaihtaa terveysasemaa kerran vuodessa.
Asiointikanavat säilyvät samana
Terveysasemien puhelinajanvarauksen puhelinnumero ja sähköinen asiointikanava säilyvät samoina kuin ennenkin. Puhelut tulevat ohjautumaan omaan tiimiin potilastietojärjestelmään tallennetun puhelinnumeron perusteella.
- Terveysasemien keskitetty puhelinpalvelu p. 016 860 2020
- Klinik - Sähköinen yhteydenottopyyntö terveysasemalle Klinikissä valitset itse, mihin tiimiin otat yhteyttä. Jos valinta menee väärin, terveysaseman henkilöstö pystyy ohjaamaan pyynnön oikealle tiimille.
Puolesta asioinnissa kannattaa ottaa huomioon, että puhelut ohjautuvat sen numeron perusteella, josta soitat. Jos siis asioit jonkun toisen puolesta, soita hänen puhelimestaan terveysasemalle.
Muutos koskee vain terveyskeskuksen avovastaanoton asiointia. Esimerkiksi kouluterveydenhuolto, neuvolat ja kotisairaanhoito jatkavat toimintaansa kuten ennen.
Hoidon jatkuvuusmallin myötä pääset asioimaan terveysasemalla tuttujen lääkärien ja hoitajien kanssa. Muutoksella tavoitellaan parempaa hoidon jatkuvuutta ja hoitoon pääsyä sekä tämän myötä parempaa palvelua.
Rovaniemen terveysasemat siirtyvät hoidon jatkuvuusmalliin 27.11.2023
22.11.2023Rovaniemen terveysasemien avovastaanotoilla otetaan käyttöön hoidon jatkuvuusmalli maanantaina 27.11.Rovaniemen terveysasemat siirtyvät hoidon jatkuvuusmalliin 27.11.2023
Rovaniemen terveysasemien avovastaanotoilla otetaan käyttöön hoidon jatkuvuusmalli maanantaina 27.11.
-
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseenSavukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja...
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
25.10.2023
Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluiden johto vastaamassa Pelkosenniemellä kuntalaisten kysymyksiin
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
25.10.2023
Savukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja sosiaalipalveluiden järjestämisestä. Tavoitteena oli kerätä tärkeää tietoa pienten kuntien tilanteesta, jotta pienten asiointialueiden palvelut voitaisiin jatkossa turvata ja järjestää kustannustehokkaasti sekä paikallisia mahdollisimman hyvin palvellen. Kaikkea kerättyä tietoa ja palautetta käytetään hyväksi, kun hyvinvointialueen strategiaan perustuva ohjelmatyö ja talouden tasapainottamistoimet jatkuvat.
Asukkailta saaduista vastauksista ja käydyistä keskusteluista tunnistettiin, kuinka eri tavalla pienet asiointialueet toimivat verrattuna suuriin yksiköihin ja alueisiin. Toimintatavat ja -logiikat ovat erilaisia, jolloin tavat tuottaa palveluita tulee räätälöidä tarkemmin.
Mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon
Jalkautumisen antoi myös paikallisille asukkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle mahdollisuuden vaikuttaa päätöksentekoon. Pienet asiointialueet jäävät helposti suurempien varjoon päätöksenteossa, eikä aina ole edes tietoa siitä, kuinka kaikki palvelut toimivat, joten jalkautumisen ansiosta saatiin paljon käyttökelpoista materiaalia palveluiden räätälöintiä varten.
Hyvinvointialueella on käytössään paljon numeerista tietoa, mutta jokapäiväinen työ ja palvelut saattavat helposti kadota pelkkien numeroiden alle. Nyt saatiin kerättyä paljon kokemuspohjaista tietoa, jota aiemmin ei ole sellaisenaan ollut käytettävissä. Jalkautuessa saatiin tavoitettua ihmisiä eri tavalla kuin pelkällä internet-kyselyllä. Kohtaamiset olivat asukasraateja ja -tilaisuuksia toteuttaneiden mielestä hyvin antoisia ja avartavia.
Palveluihin ollaan yleisellä tasolla tyytyväisiä
Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaat ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä heille tarjolla oleviin palveluihin ja niiden toivotaan jatkossakin säilyvän vähintään nykyisellä tasolla. Aina on kuitenkin mahdollisuus parantaa. Yhtenä selkeänä haasteena nähtiin ison organisaation tiedottaminen. Ennen tiedot löytyivät helposti, mutta nyt niitä on ollut haasteellista löytää. Tiedonkulkua tulisi myös parantaa sidosryhmien ja erityisesti kunnan ja hyvinvointialueen välillä. Näin voitaisiin välttää tulevaisuudessa tietojen katoaminen ja osattaisiin puolin ja toisin ohjata asukkaita oikeiden palvelujen piiriin.
Henkilöstö kehittämisen etulinjassa
Tilaisuuksien konkreettisena etuna on, että pienempiä epäkohtia ja kehitysideoita voidaan alkaa toteuttaa ja korjata nopeasti. Tämä nousi esille myös samaan aikaan järjestetyissä henkilöstön työpajoissa, joissa henkilöstö sai miettiä osaamisen kehittämistä, johtamista, lähi- ja keskitettyjen palveluiden mahdollisuuksia sekä testata käytännön ratkaisuja case-esimerkin muodossa. Henkilöstölle suurta kiitosta tuleekin siitä, kuinka paljon kehittämistyötä on tehty jo paikallisesti niin ennen kuin jälkeenkin hyvinvointialueelle siirtymistä. Yhdessä työstäessä toiminnan kehittyminen voi jatkua, ja myös esihenkilöt eri tasoilla tietävät, mitä on tapahtumassa.
Osallisuuden lisäämistä jatketaan
Savukosken ja Pelkosenniemen tapahtumissa saatiin kokemusta osallisuustyöstä ja jalkautumisesta seuraavia alueita ja teemoja varten. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvin nostettua esille asiointialueiden asukkaiden, sidosryhmien ja henkilöstön kokemuksia, osaamista ja yhteistyötä. Näin pystytään kehittämään kokonaisuudessaan Lapin hyvinvointialueen toimintaa, joka palvelee kaikkia sen asukkaita riippumatta siitä missä päin he asuvat.
Suuri kiitos kuuluu alueen asukkaille, henkilöstölle ja sidosryhmille, koska he olivat ja ovat edelleen mukana kehittämässä hyvinvointialueen toimintaa.
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
25.10.2023Savukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja...Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
Savukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja sosiaalipalveluiden järjestämisestä. Tavoitteena oli kerätä tärkeää tietoa pienten kuntien tilanteesta, jotta pienten asiointialueiden palvelut voitaisiin jatkossa turvata ja järjestää kustannustehokkaasti sekä paikallisia mahdollisimman hyvin palvellen. Kaikkea kerättyä tietoa ja palautetta käytetään hyväksi, kun hyvinvointialueen strategiaan perustuva ohjelmatyö ja talouden...
-
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Inarissa 1.11. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuuIvalon terveyskeskuksessa, Inarin ja Sevettijärven terveystaloilla otetaan 1.11.2023 alkaen käyttöön hoidon...
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Inarissa 1.11. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
25.10.2023
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Inarissa 1.11. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
25.10.2023
Ivalon terveyskeskuksessa, Inarin ja Sevettijärven terveystaloilla otetaan 1.11.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiireettömissä vastaanottopalveluissa.
Muutoksen myötä jokaiselle Inarin kunnan asukkaalle on määritelty oma hoitotiimi. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Jatkossa terveyskeskuksen avovastaanotolle on neljä puhelinnumeroa: puhelinnumerot kolmelle tiimille sekä yksi kiireelliselle hoidolle.
Saat yhteyden hoitohenkilökuntaasi soittamalla oman tiimisi asiointi- ja ajanvarausnumeroon tai OmaOlo-asioinnin kautta. Muutos koskee vain terveyskeskuksen avovastaanoton asiointia. Esimerkiksi kouluterveydenhuolto, neuvolat ja kotisairaanhoito jatkavat toimintaansa kuten ennen.
Hoidon jatkuvuusmallin myötä pääset asioimaan terveysasemalla tuttujen lääkärien ja hoitajien kanssa. Muutoksella tavoitellaan hoitopolun jatkuvuutta, parempaa asiakastyytyväisyyttä sekä tiedonkulkua.
Inarin tiimit ja asiointinumerot 1.11.2023 alkaen:- Rakka-tiimi: Ivalossa 4-tien länsipuoli ja joen pohjoispuoli, p. 040 154 9772
- Korpi-tiimi: Ivalossa 4-tien itäpuoli, Nellim, p. 040 193 2273
- Jänkä-tiimi: Inari ja Inarin pohjoispuoli, Saariselkä ja lähialueet, p. 040 353 4952
- Päivystävä sairaanhoitaja p. 040 770 9187
Näin asiointi terveysasemilla tapahtuu muutoksen myötä:
- Tarkista oma tiimisi ja tiimin yhteystiedot osoitteesta lapha.fi.
- Kun sairastut, ota yhteys omaan terveysasemaasi OmaOlo-asioinnin kautta tai soittamalla omalle tiimillesi.
- Jos tarvitset päivystyksellistä hoitoa, soita päivystävälle sairaanhoitajalle. Päivystyksessä hoidetaan potilaita, joiden sairauden tai vamman hoitoa ei voi siirtää myöhemmäksi ilman oireiden pahenemista tai vaikeutumista.
Lue lisää hoidon jatkuvuusmallin käyttöönotosta koko Lapin hyvinvointialueella
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Inarissa 1.11. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
25.10.2023Ivalon terveyskeskuksessa, Inarin ja Sevettijärven terveystaloilla otetaan 1.11.2023 alkaen käyttöön hoidon...25.10.2023
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Inarissa 1.11. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuuHoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Inarissa 1.11. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
Ivalon terveyskeskuksessa, Inarin ja Sevettijärven terveystaloilla otetaan 1.11.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli kiireettömissä vastaanottopalveluissa.
-
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Sodankylässä 2.10. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuuSodankylän hyvinvointikeskus Sopukan kiireettömissä vastaanottopalveluissa otetaan 2.10.2023 alkaen...
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Sodankylässä 2.10. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
14.9.2023
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Sodankylässä 2.10. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
14.9.2023
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan kiireettömissä vastaanottopalveluissa otetaan 2.10.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli.
Muutoksen myötä jokaiselle Sodankylän asukkaalle on määritelty oma hoitotiimi. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy sukunimesi ensimmäisen kirjaimen mukaan. Jatkossa terveyskeskuksen avovastaanotolle on kolme puhelinnumeroa: puhelinnumerot kahdelle tiimille sekä yksi kiireelliselle hoidolle.
Saat yhteyden hoitohenkilökuntaasi soittamalla oman tiimisi asiointi- ja ajanvarausnumeroon tai OmaOlo-asioinnin kautta. Muutos koskee vain terveyskeskuksen avovastaanoton asiointia. Esimerkiksi kouluterveydenhuolto, neuvolat ja kotisairaanhoito jatkavat toimintaansa kuten ennen.
Hoidon jatkuvuusmallin myötä pääset asioimaan terveysasemalla tuttujen lääkärien ja hoitajien kanssa. Muutoksella tavoitellaan hoitopolun jatkuvuutta, parempaa asiakastyytyväisyyttä sekä tiedonkulkua.
Sodankylän tiimit ja asiointinumerot:- Kiela-tiimi: 016 860 4841 sukunimen alkukirjain A-L
- Siula-tiimi: 016 860 4842 sukunimen alkukirjain M-Ö
- Terveyskeskuspäivystys: 016 860 4840 (akuuttivastaanotto)
Näin asiointi terveysasemilla tapahtuu muutoksen myötä:
- Tarkista oma tiimisi ja tiimin yhteystiedot osoitteesta lapha.fi.
- Kun sairastut, ota yhteys omaan terveysasemaasi OmaOlo-asioinnin kautta tai soittamalla omalle tiimillesi.
- Jos tarvitset akuuttia hoitoa, soita kiireellisen hoidon asiointinumeroon (päivystys). Päivystyksessä hoidetaan potilaita, joiden sairauden tai vamman hoitoa ei voi siirtää myöhemmäksi ilman oireiden pahenemista tai vaikeutumista.
- Pääset asioimaan terveysasemalla oman tiimisi lääkärien ja hoitajien kanssa.
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Sodankylässä 2.10. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
14.9.2023Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan kiireettömissä vastaanottopalveluissa otetaan 2.10.2023 alkaen...14.9.2023
Hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Sodankylässä 2.10. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuuHoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön Sodankylässä 2.10. - terveyskeskuksen asiointinumero muuttuu
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan kiireettömissä vastaanottopalveluissa otetaan 2.10.2023 alkaen käyttöön hoidon jatkuvuusmalli.