Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka ja äidinmaitokeskus
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse. Jos emme vastaa, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin.
Hoidamme yleisiä gynekologisia ongelmia, kuten laskeumia, papa-muutoksia, vuotohäiriöitä, virtsankarkailua sekä kohdun ja munasarjojen hyvänlaatuisia kasvaimia. Lisäksi teemme raskaudenkeskeytyksiä, sterilisaatioita sekä polikliinisia pientoimenpiteitä, jotka eivät vaadi nukutusta.
Tarjoamme potilaillemme gynekologista leikkaushoitoa, lukuun ottamatta vaativaa syöpäkirurgiaa ja endometrioosikirurgiaa.
Gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaushoito on keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan, mutta sytostaattihoidot ja jatkoseuranta tapahtuvat kuitenkin Lapin tai Länsi-Pohjan keskussairaalassa.
Suunnittelemme ja toteutamme lapsettomuushoitoja yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan lisääntymislääketieteen poliklinikan kanssa.
Synnytysvastaanotolla seuraamme ja hoidamme synnytyksen käynnistymistä odottavia äitejä, synnytyksen käynnistyksiä, lapsivedenmenon tai verenvuodon vuoksi tulleita. Vastaanotolle voi olla syynä myös ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmenoepäily tai sikiön liikkeiden väheneminen.
Äitiyspoliklinikalla seuraamme neuvoloista poliklinikalle lähetettyjä potilaita, joilla on riskiraskaus. Poliklinikalla teemme raskauteen liittyviä seulontaultraäänitutkimuksia. Annamme myös imetykseen ja diabeteksen hoitoon liittyvää ohjausta. Lisäksi vastaanotamme synnyttäjiä ja äitejä, joilla on synnytyspelkoja tai huume-, alkoholi- tai lääkeriippuvuuksia.
Synnytysosastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan. Vauva on äidin luona vierihoidossa mahdollisimman paljon. Ohjaamme vanhempia hoivaamaan vauvaa, tulkitsemaan vauvan viestejä ja autamme äitiä ja vauvaa imetyksen alkuun.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Naistentautien poliklinikalle tarvitset lääkärin lähetteen, jonka saat terveyskeskuksesta, yksityiseltä terveysasemalta tai työterveyslääkäriltäsi.
Synnytysvastaanotto toimii ympärivuorokautisesti. Voit ottaa yhteyttä ja tulla vastaanotolle, kun raskaus on kestänyt yli 22 raskausviikkoa. Vastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.
Äitiyspoliklinikalle tarvitset lähetteen, jonka yleensä saat neuvolasta. Jos sinulla on käytössäsi sähköinen Ipana-äitiyskortti, olisi hyvä merkitä Oma seurannat-osioon tekemäsi mittaukset, jos sinulla on kotiseurantoja. Jos sinulla on paperinen äitiyskortti, ota se ja muutkin paperiset seurantatietosi mukaan vastaanotolle (verenpaine- ja verensokeriseurannat sekä laboratoriotulokset).
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse. Jos emme vastaa, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin.
Saat yhteyden naistenklinikan vuodeosastolle puhelimitse. Osastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita.
Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.
Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle joka päivä kaikkina vuorokaudenaikoina. Vastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Jos puhelimeen ei vastata, voit jättää soittopyynnön.
Kiireellisissä asioissa ota yhteys suoraan synnytysvastaanotolle.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden synnytys- ja naistentautien osastolle puhelimitse.
Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä, naistentautien potilaita ja rintasyöpään sairastuneita potilaita.
Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalta saat ohjausta imetyksen haasteisiin. Et tarvitse lähetettä, vaan voit varata ajan itse. Raskaana olevista toivomme lähetettä neuvolasta. Puoliso tai tukihenkilö on tervetullut mukaan poliklinikkakäynnille.
Imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Naistenklinikan vuodeosastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita. Osasto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.
Osaston synnytyspuolella on yksi perhehuone, jossa äiti ja isä voivat hoitaa vauvaa omatoimisesti ympäri vuorokauden. Hoitohenkilökunta ohjaa ja auttaa tarpeen mukaan. Perhehuonetta ei voi varata ennakkoon, vaan perhe ilmaisee synnyttämään tullessaan halukkuutensa perhehuoneeseen. Perhehuone pyritään järjestämään tilanteen mukaan. Osaston muut huoneet ovat 2 hengen huoneita.
Naistentautien puolella hoidamme erilaisia gynekologisia leikkaus- ja toimenpidepotilaita, gynekologisia tulehduspotilaita, naistentautien syöpäpotilaita sekä raskaudenkeskeytyspotilaita. Hoidamme myös potilaita, joilla on alkuraskauteen liittyviä ongelmia.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Naistentautien poliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahisseillä pääset ylös 6. kerrokseen, josta löydät opasteet poliklinikalle. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.
Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:
Seksuaalisuusneuvonta on avoinna parillisilla viikoilla. Seri-tukikeskus on avoinna joka päivä vuorokauden ympäri.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Avoinna ympäri vuorokauden.
Synnytysvastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana ympärivuorokautisesti. Vastaanotto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.
Käynti synnytysvastaanotolle tapahtuu sisäpihan kautta. Sisäpihalle kuljetaan Kivikauden tieltä, jossa logistiikkapihan jälkeen on opaste "synnyttäjät". Sisäpihalla on varattu synnyttäjille neljä autopaikkaa. Soita ovipuhelimella ja kulje hissillä 6. kerrokseen.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Avoinna ympäri vuorokauden.
Äitiyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Naistentautien poliklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 1. kerroksessa. Naistenpoliklinikalla toimii naistentautien- ja äitiyspoliklinikka.
Naistentautien poliklinikalla hoidamme kohdun, munasarjojen, munatorvien, emättimen ja ulkosynnyttimien sekä hormonitoimintaan ja ehkäisyyn liittyviä oireita ja sairauksia. Hoidamme myös alkuraskauteen liittyviä asioita.
Äitiyspoliklinikalla hoidamme erityisseurantaa tarvitsevia raskaana olevia, joilla on esimerkiksi jokin perussairaus tai raskaudessa ilmennyt ongelma. Teemme myös alkuraskauden seulontaultraäänitutkimukset, joihin voit varata ajan naistentautien poliklinikan sihteeriltä. Poliklinikkakäynnillä voi olla mukana puoliso tai tukihenkilö. Toivomme, että lapsia ei oteta mukaan vastaanotolle.
Kauppakatu 25 94100 KEMI
Synnytyssalit sekä synnytys- ja naistentautien osasto 2C sijaitsevat keskussairaalan toisessa kerroksessa.
Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä sekä naistentautien ja rintasyöpään sairastuneita potilaita. Osastolla on 12 potilaspaikkaa: kaksi synnytyssalia, yksi sektiosali ja vastasyntyneiden tehostetun hoidon yksikkö. Potilashuoneet ovat kahden hengen huoneita. Käytössä on myös perhehuoneita, joissa vanhemmat voivat yhdessä hoitaa vauvaa.
Huomiothan, että synnyttäneiden vieraiksi sallitaan vain äidin puoliso, vauvan sisarukset ja isovanhemmat.
Kauppakatu 25 94100 KEMI
Muun muassa poliklinikkamaksu on 46,00 euroa, hoitopäivämaksu on 49,60 euroa ja päiväkirurgian maksu on 150,80 euroa.
Synnytysosaston perhehuone: synnyttäjältä perimme normaalin hoitopäivämaksun 54,60 euroa. Puolisolta ei peritä maksua (puolison ateriat eivät sisälly hintaan).
Jos et pääsekään sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.
Voit tutustua Lapin keskussairaalan synnytysvalmennukseen verkkosivuillamme
Lapin keskussairaalan naistenklinikalla järjestetään tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantain klo 13. Tutustumiskäynnille ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
Raudanpuuteanemien ja raudanpuutteen hoito raskausaikana
Imetysasentoja ja hyvä imuote, ei saavutettava
Keisarinleikkaus-ohjelehti, ei saavutettava
Kivunlievitysopas, ei saavutettava
Kätilöpoliklinikan esite, ei saavutettava
Rintojen lypsäminen raskausaikana, ei saavutettava
Ohjeita äidinmaidon luovutuksesta
Opas vastasyntyneen vanhemmille, ei saavutettava
2.8.2024
Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.
Lapin keskussairaalan naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa on muutoksia. Uudet numerot ovat käytössä keskiviikosta 7.8.2024 alkaen.
Äitiyspoliklinikan ja naistentautien poliklinikan puhelinnumerot pysyvät ennallaan.
Lappi guovddášbuohcceviesu nissoniiddávddaid ja riegádahttimiid telefonnummiriin leat nuppástusat. Ođđa nummirat bohtet atnui gaskavahku 7.8.2024 rájes.
Etniidpoliklinihka ja nissoniiddávddaid poliklinihka telefonnummirat eai rievdda.
Lappi kõõskõspuõccipõõrt neezznitaaudi da šõddmõõžži teʹlfon-nââmrin lie muttâz. Ođđ nââmar lie âânnmõõžžâst seärad 7.8.2024 ääʹljeeʹl.
Jeäʹnnvuõttpolikliniikk da neezznitaaudi polikliniikk teʹlfon-nââmar pâʹšše seämmanallšeʹmmen.
Laapi kuávdášpyecceiviäsu nisonijtaavdâi já šoddâdmij puhelinnumerijn láá nubástusah. Uđđâ numereh láá aanoost 7.8.2024 rääjist.
Ennivuotâpoliklinik já nisonijtaavdâi poliklinik puhelinnumereh láá siämmááh ko ovdil.
Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.
Hallinto-oikeudelta väliaikainen täytäntöönpanokielto synnytysten keskittämiselle - talouden sopeuttaminen Lapin hyvinvointialueella jatkuu
15.7.2024
Kuva: Waltteri Aarto
15.7.2024
Hallinto-oikeus päätti kieltää Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksen täytäntöönpanon synnytysten keskittämisestä Lapin keskussairaalaan 1.1.2025. Aluevaltuuston muita päätöksiä, kuten perusterveydenhuollon vuodeosastojen sulkemisten, täytäntöönpanoa hallinto-oikeus ei ole kieltänyt.
Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti huhtikuussa talouden sopeuttamisohjelmasta ja siihen liittyen palveluverkon muutoksista, kuten joidenkin perusterveydenhuollon vuodeosastojen sulkemisista sekä synnytysten keskittämisestä Lapin keskussairaalaan vuoden 2025 alussa. Aluevaltuuston päätöksistä on tehty neljä valitusta hallinto-oikeudelle. Aluehallitus päätti kesäkuussa käynnistää palveluverkon muutoksia koskevan päätöksenteon valmistelun uudelleen. Tuo uudelleenvalmistelu koskee myös erikoissairaanhoitoa, synnytykset mukaan luettuna.
- Olemme kuulleet ihmisten huolen ja huomioineet toiminnassamme sen mahdollisuuden, että valitusten kautta joitakin päätöksiä kumotaan. Olemme varotoimenpiteenä tehneet uudelleen valmistelua taustalla. Uudelleen valmistelun kautta varmistetaan välttämättömien uudistusten toteuttaminen ja talouden sopeuttamistoimien onnistuminen, jos tilanteet muuttuvat. Olemme huolellisesti valmistutuneita. vakuuttaa aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.
Hallinto-oikeus päätti 11.7.2024 kieltää aluevaltuuston päätöksen täytäntöönpanon siltä osin kuin synnytykset on päätetty keskittää Lapin keskussairaalaan 1.1.2025. Aluevaltuuston muiden päätösten, kuten perusterveydenhuollon vuodeosastojen sulkemisten täytäntöönpanoa hallinto-oikeus ei ole kieltänyt. Synnytyksiä koskevan päätöksen täytäntöönpanokielto perustuu siihen, että aluehallitus on päättänyt aloittaa palveluverkoston muutosten valmistelun uudelleen. Hallinto-oikeus ei ole välipäätöksissään ottanut kantaa valituksissa esitettyihin vaatimuksiin aluevaltuuston päätösten kumoamisesta.
Lapin hyvinvointialueella tehdään jatkuvasti töitä sen eteen, että potilaat saavat tarvitsemaansa palvelua ja hyvää hoitoa. Hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela pahoittelee sitä, että epävarmuus synnytystoiminnan tulevaisuudesta jatkuu ja hetkellisesti jopa pahenee.
- Nuorten perheiden ja työntekijöiden olisi kohtuullista saada varmuus, missä vajaan puolen vuoden päästä synnytetään, Jokela toteaa.
Hallinto-oikeuden välipäätökset tulevat aluehallituksen käsittelyyn seuraavassa kokouksessa elokuun puolivälissä. Palveluverkkoa koskevat uudet päätökset, myös synnytysten osalta, on tavoitteena valmistella lokakuun viimeisellä viikolla pidettävään aluevaltuuston kokoukseen.
Synnytysten keskittämistä on valmisteltu vuodenvaihteeseen 2024-2025, jotta voidaan varmistaa synnytysten turvallisuus. Samaan ajankohtaan liittyy aluevaltuuston lokakuussa 2023 päättämä Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen muutos, jossa palveluntuottajan velvoite tuottaa päivystävien lääkäreiden työpanos Länsi-Pohjan keskussairaalassa päättyy.
- Synnytysten hoitaminen edellyttää muun muassa lastentautien, naistentautien ja anestesiologian päivystystä. Edellytyksiä jatkaa synnytyksiä Länsi-Pohjassa ensi vuoden alussa joudutaan arvioimaan tarkoin potilasturvallisuuden näkökulmasta. Tavoite on selkiyttää tilanne pian, jotta epävarma tilanne jää mahdollisimman lyhyeksi. Joka tapauksessa synnyttäminen Lapissa on edelleen turvallista kaikissa vaihtoehdoissa, kertoo terveysjohtaja Miia Palo.
Hyvinvointialueen tavoitteena on jatkaa synnytystoimintaa normaalisti ainakin kuluvan vuoden loppuun saakka. Huhtikuussa maan hallituksen kehysriihessä tekemän päätöksen mukaan synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä 31.12.2025.
Hallinto-oikeus päätti kieltää Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksen täytäntöönpanon synnytysten keskittämisestä Lapin keskussairaalaan 1.1.2025. Aluevaltuuston muita päätöksiä, kuten perusterveydenhuollon vuodeosastojen sulkemisten, täytäntöönpanoa hallinto-oikeus ei ole kieltänyt.
Digihoitopolku tarjoaa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.
2.5.2024
Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun nopeus, helppokäyttöisyys ja saavutettavuus. Digihoitopolku tarjoaa asiakkaalle työkaluja omahoidon tukemiseen ja siihen sitoutumiseen. Polulta saa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.
Digipolut täydentävät tai korvaavat perinteisiä vastaanotto- tai seurantakäyntejä. Polut tehdään asiakaslähtöisesti eri asiakas- ja potilasryhmien tarpeet huomioiden.
“Digihoitopolkujen kehittämisessä on mukana suuri joukko ammattilaisia eri puolilta hyvinvointialuettamme. Digihoitopolku voi olla elinikäinen, jolloin hoidon jatkuvuus paranee ja hoitosuunnitelma on aina asiakkaan saatavilla”, kertoo Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen asiantuntija Rosmariini Tolonen.
Digihoitopolut mahdollistavat hoitopalvelut entistä laajemmin sekä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Pitkien välimatkojen Lapissa ei tarvitse aina matkustaa lähimpään sairaalaan, vaan omalta digihoitopolulta saa ammattilaisten tuottamia ohjeita ja tietoa ilman rutiiniluontoisia kontrollikäyntejä. Hoitopolulla voi myös ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä hoitohenkilöstöön joustavasti silloin kun itselle sopii.
“On tärkeää kehittää palveluita niin, että pystymme hoitamaan asiakkaitamme jatkossakin laadukkaasti, kun ammattilaisten määrä on rajallinen. Digihoitopolun viesti- ja etävastaanottotoiminnot ovat sekä ammattilaistemme että asiakkaidemme toiveiden mukaisia parannuksia. Tämä näkyy ammattilaisille mm. puheluiden määrän vähenemisenä ja etätyön mahdollisuuksina. Asiakkaan ei enää tarvitse soittaa sairauteen liittyvän kiireettömän asian takia puhelinpalveluun ja odotella takaisinsoittoa. Viestin voi laittaa digihoitopolun kautta ja ammattilainen vastaa siihen palvelulupauksen mukaisesti”, Tolonen jatkaa.
Digihoitopolut ovat yksikkökohtaisia, ja asiakkaalla täytyy olla lähete tai hoitosuhde digihoitopolkua käyttävään yksikköön, jotta hän saa digihoitopolun käyttöönsä.
Lapin hyvinvointialueen digihoitopolkujen alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Kun asiakas liitetään digihoitopolulle, hän saa tekstiviestin Terveyskylän asiakaspalvelusta, jossa kerrotaan digihoitopolun avaamisesta Lapin hyvinvointialueen palveluun ja pyydetään tunnistautumaan hoitopolulle.
Digihoitopolut otetaan käyttöön ja pilotoidaan aluksi muutamassa hoitoyksikössä. Palautetta polun toiminnoista ja käytettävyydestä kerätään jatkuvasti sekä ammattilaisilta että asiakkailta. Digipolkua voidaan ketterästi muokata ja parantaa tarpeen mukaan, ja käyttöönottoa voidaan laajentaa koko Lapin alueelle.
“Kuluvan kevään aikana on tulossa pilottiin synnytyspelkopotilaan polku. Synnytyspelkopoli toimii LKS:ssa ja odottavat äidit tulevat neuvolasta lähetteen saatuaan synnytyspelkokätilön vastaanotolle. Digihoitopolulla tulevien äitien on mahdollista saada tietoa synnytyksestä sekä yhteys kätilöön jo ennen poliklinikka-aikaa. Polulta saatava tietosisältö voi jo lievittää synnytyspelkoa ja helpottaa siten odotusaikaa" kertoo Anne Kellokumpu Digitaaliset palvelut yksiköstä. Lisätietoa digihoitopoluista saa hoitavasta yksiköstä.
Lapin hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyshuollon digihoitopolkujen suunnittelussa huomioidaan palvelun nopeus, helppokäyttöisyys ja saavutettavuus. Digihoitopolku tarjoaa asiakkaalle työkaluja omahoidon tukemiseen ja siihen sitoutumiseen. Polulta saa oman hoidon kannalta oleellisia tietoja, ohjeita sekä oireiden seurantaan raportointi- ja yhteydenottotyökaluja.