Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata oppilaan kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä vanhempien ja huoltajien tukeminen kasvatustyössä. Terveystarkastuksia järjestetään jokaisella vuosiluokalla.
Kouluterveydenhuolto osallistuu oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Vastaanotolle varataan aika omalta kouluterveydenhoitajalta.
Pyydä apua! on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Voit pyytää apua, kysyä neuvoa tai jättää yhteydenottopyynnön. Yhteydenottoihin vastaavat Lapin hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijät.
Voit pyytää apua tai neuvoa omaan tai läheisen tilanteeseen liittyen ilman tunnistautumista tai kirjautumista, nimellä tai nimimerkillä. Sinuun ollaan yhteydessä viimeistään 1–2 arkipäivän aikana. Palveluun jätetään yhteystietiedot yhteydenottoa varten. Lähetetty viesti ei tallennu lähettäjälle. Palvelu on tietoturvallinen.
Terveysneuvonta ja -asiointi on henkilökohtaista neuvontaa kirjallisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, neuvolapalveluihin, rokotusneuvontaan ja diabeteshoitoon liittyen.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Pyrimme vastaamaan yhteydenottoosi virka-aikana tunnin parin kuluessa, jos olet lähettänyt viestin meille klo 13 mennessä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Saat yhteyden terveydenhoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Voit hakeutua Karigasniemessä terveydenhoitajan vastaanotolle äitiys- ja lastenneuvola-, kouluterveydenhuolto-, seniorineuvola-, diabetes- ja rokotusasioissa. Karigasniemen terveydenhoitaja toimii koko kunnan alueella diabetes- ja seulontahoitajana.
Voit varata ajan kouluterveydenhoitajalle puhelimitse tai Wilman kautta. Numeroissa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele takaisinsoittopalvelun viesti loppuun saakka ennen kuin suljet puhelun. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Kouluterveydenhoitajan avoin vastaanotto ilman ajanvarausta on Kittilän koulukeskuksessa arkiaamuisin. Muilla kouluilla avoin vastaanotto tapahtuu erikseen sovittuina aikoina.
Puhelin
Kirkonkylän yläkoulu, Redu ja Luovi Kittilän toimipisteet, Kittilän lukio, Alakylä ja kutsuntatarkastukset
Ranuan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotto
Kirkonkylän koulun terveydenhoitaja on tavattavissa Kirkonkylän koulun Rantakoulun II:n tiloissa sekä Kuhan koululla.
Yläasteen ja lukion terveydenhoitaja on tavattavissa Kirkonkylän koulun Rantakoulun II:n tiloissa.
Mielihoitaja antaa kouluilla varhaista tukea oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä haasteissa ja ongelmissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mielialamuutokset, univaikeudet, ahdistuneisuus tai syömishäiriöt. Mielihoitaja tekee yhteistyötä huoltajien, koulun, terveydenhuollon, sosiaalihuollon ja muiden tarvittavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Hoitajaan voit olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Saat yhteyden neuvolan terveydenhoitajaan/kouluterveydenhoitajaan soittamalla arkipäivisin. Voit olla yhteydessä terveydenhoitajaan myös koulupsykologin palveluihin liittyvissä asioissa.
Terveydenhoitajalta voi myös tiedustella kohdunkaulan syövän seulonnoista.
Terveydenhoitajan soittoajat (Simon koulu ja lukio)
Maanantai - Perjantai08:00 - 09:00
Terveydenhoitajan soittoajat (Maksniemen koulu)
Maanantai - Perjantai08:00 - 09:00
Sodankylän koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Saat yhteyden kouluterveydenhoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Oppilas voi saapua terveydenhoitajan vastaanotolle ilman ajanvarausta avoimien vastaanottojen aikana. Avoimet vastaanotot ovat koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Ilmoitamme ajoista koulu- ja oppilaitostiedotteessa sekä terveydenhoitajan työhuoneen ovessa.
Puhelin
Tähtikunnan koulu (sukunimet A-M 1.–9. luokat) ja Torvisen koulu
Saat yhteyden terveydenhoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Terveydenhoitaja toimii Utsjoki-Nuorgam-alueella. Saat palveluja myös pohjoissaamenkielellä.
Voit ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan äitiys- ja lastenneuvola-, ehkäisyneuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, diabetes-, rokotus-, muistineuvola- sekä seniorineuvola-asioissa.
Saat yhteyden terveyskeskuksen vastaanoton sairaanhoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Vastaanoton numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele nauhoite loppuun asti, jonka jälkeen hoitaja soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana.
Hoitaja tekee yhteydenoton aikana hoidontarpeenarvion, jonka perusteella sinut ohjataan joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.
Virka-ajan ulkopuolella ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Ivalon terveyskeskuksen päivystävään sairaanhoitajaan.
Inarin terveysasemalta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasema sijaitsee Siela-koulun yhteydessä.
Lastenneuvolan terveydenhoitaja on paikalla keskiviikkoisin ja torstaisin. Terveydenhoitaja (muun muassa kotisairaanhoito) on paikalla maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin.
Kirkonkylän koulu sijaitsee eteläisessä Lapissa kauniin Ranuanjärven rannalla. Koulu on perustettu vuonna 1898. Sen suojissa opetetaan ja kasvatetaan alakouluikäisiä lapsia.
Kirkonkylän koulu toimii elokuussa 2022 käyttöön otetussa monitoimikeskus Kerkässä kauniin Ranuanjärven rannalla. Koulussa annetaan perusopetusta vuosiluokkien 1.-5. oppilaille, elokuusta 2023 alkaen vuosiluokkien 1.-6. oppilaille.
Kouluterveydenhoitajan avoin vastaanotto ilman ajanvarausta on Kittilän koulukeskuksessa arkiaamuisin.
Muilla kouluilla avoin vastaanotto tapahtuu erikseen sovittuina aikoina.
Osoite
Koulualueen keskellä sijaitseva punatiilinen kerrostalo, 2. kerros
Valtatie
9 B as 4
99100
KITTILÄ
Normaalit aukioloajat
Kouluterveydenhoitajan avoin vastaanotto ilman ajanvarausta Kittilän koulukeskuksessa
Maanantai - Perjantai08:00 - 10:00
Kuhan koulu
Kuhan koulussa on oppilaita luokka-asteilla E-6.
Kyläkoulu sijaitsee 11 kilometriä Posiolle päin Ranuan keskustasta Kuhajärven rannalla.
Koulurakennukseen laajennusosassa on liikuntasali ja kaksi luokkahuonetta. Koulun piha on uudistettu oppilaiden tekemän pihasuunnitelman mukaisin leikkivälinein.
Oppilas- tai opiskelijarekisterin tietojen luovutuspyyntö
Tällä lomakkeella opiskeluhuoltopalvelujen ammattilainen (terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi tai lääkäri) pyytää koulun oppilasrekisteristä tai oppilaitoksen opiskelijarekisteristä tietoja, jotka ovat välttämättömiä oppilaan tai opiskelijan opiskeluhuoltopalvelujen tarpeen selvittämiseksi, järjestämiseksi ja toteuttamiseksi.
Lomakkeeseen kirjataan pyydettävät tiedot ja peruste niiden luovuttamiselle. Jos luovutus perustuu suostumukseen, pyydetään sen antajalta allekirjoitus.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Aloitamme PRIDE-ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja vaatii läsnäoloa.
Sijaisvanhemmuutta harkitseva perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Sijaisperhe antaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin.
Aikaa ja tilaa lapselle
Perheessä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin. Perheenjäsenten oman elämän ja ihmissuhteiden pitää olla kunnossa.
Sijaisvanhemmilta odotetaan kykyä hyväksyä erilaisuutta ja valmiutta yhteistyöhön lapselle tärkeiden henkilöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.
Sijaisperheille maksetaan perhehoidon toimeksiantosopimuksen mukaisesti hoitopalkkiota sekä kulukorvausta.
Ennakkovalmennus ei ole sitoumus
Ennakkovalmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus perhehoitajaksi ryhtymisestä. Valmennuksen aikana saa tietoa perhehoidosta, perhehoitajan tehtävistä sekä vastuista.
Lopullinen valmistuminen muodostuu kouluttajien ja perheen yhteisestä arviosta.
Valmennus järjestetään
syksyllä 2024: 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12.2024 klo 16.30–19.30
keväällä 2025: 10.2., 24.2., 10.3., 24.3. ja 7.4.2025 klo 16.30–19.30.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmennukseen maanantaihin 7.10.2024 mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen ympäristön yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Ilmoittaudu mukaan 7.10. mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa valmennuksen perheille tukiperheenä toimimisesta. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja edellyttää läsnäoloä.
Tukiperheeksi alkava perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen ympäristön yhtenä viikonloppuna kuukaudessa turvallisten aikuisten kanssa.
Tukiperheille maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus. Valmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus tukiperheeksi ryhtymisestä, vaan asiaa voi pohtia vielä valmennuksen aikana.
Valmennus järjestetään syksyllä 2024
22.10., 29.10. ja 5.11. klo 17–19. Tämän lisäksi käymme perheissä kotikäynnillä.
Ilmoittaudu mukaan valmennukseen 7.10.2024 mennessä.
Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan
22.8.2024
Webinaareissa puhutaan muun muassa aistiyliherkkyyksistä, perhearjen pelisäännöistä ja saamen kielestä perheessä.
Lapin alueen perhekeskuskoordinaattorit järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia vanhemmuuden webinaareja joka kuukauden toinen tiistai klo 18–19.
Saamewebinaarit ovat joka kuukauden neljäs tiistai klo 18–19. Saamewebinaarit järjestetään suomeksi, mutta aihe tai näkökulma liittyy saamelaiskulttuuriin tai saamen kieleen.
Syksyn 2024 teemat
27.8.2024 saamewebinaari: saamen kieli perheessä: näkökulmia arjen valinnoista, asiantuntijoina Niina Aikio-Siltala ja Annika Pasanen.
10.9.2024 eron jälkeen
24.9.2024 saamewebinaari
8.10.2024 aistiyliherkkyydet
22.10.2024 saamewebinaari
12.11.2024 perhearjen pelisäännöt
26.11.2024 saamewebinaari
10.12.2024 sateenkaariperhe
Saamewebinaarien aiheet tarkentuvat syksyn 2024 aikana.