Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus
Kolpene tuottaa kehitysvammaisten erityispalveluja: tehostettua asumista, pitkä- ja lyhytaikaista kuntoutusta, tutkimus- ja kuntoutuspalveluja, autismikuntoutusta, kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalveluja ja iltapäivätoimintaa kouluikäisille ja opiskelijoille sekä päiväaikaista toimintaa.
Kolpeneen kuntoutuspalvelut
Kolpeneen päivätoiminta
Kolpeneen asumispalvelut
Muut palvelut
Ajankohtaista aiheesta
-
Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotellejaVappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada...
Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja
29.4.2024
Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada mukaansa oma hyönteishotelli.
Pölyttäjähyönteisten määrä on laskussa, mikä on vakava uhka niin luonnon monimuotoisuudelle kuin monipuoliselle ruokatuotannollekin. Metsähallitus Metsätalous Oy on osana metsätalouden monikäyttömetsien luonnonhoito- ja monimuotoisuustyötään toteuttanut hyönteishotellikampanjan yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen Myllärin Pajan kanssa.
Metsähallitus on tilannut Myllärin Pajalta hyönteishotelleja, joiden avulla voidaan lisätä hyönteisille elintärkeitä pesäpaikkoja ja sen myötä tukea luonnon monimuotoisuutta.
Myllärin Pajalla monipuolista päivätoimintaa kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille
Rovaniemellä toimiva Myllärin Paja tarjoaa monipuolista päiväaikaista toimintaa erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille vahvistaen asiakkaan omia voimavaroja ja vuorovaikutustaitoja. Valtion monikäyttömetsistä toimitetut tukit ovat muuntautuneet hyönteishotelleiksi pajan asiakkaiden käsissä.
Myllärin Paja haluaa tarjota asiakkailleen virikkeellisistä päivätoimintaa. Hyönteishotellien tekeminen on ollut juuri sellaista, koska asiakkaat ovat saaneet tehdä asioita luonnonmateriaaleista. Paja noudattaa Green Care -toimintaa, joka liittyy luontoon ja maaseutuympäristöön ja jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.
- Hyönteishotelleja on tehty tammikuun 2024 alusta, ja niitä on syntynyt 400–500 kappaletta. Asiakkaat ovat osallistuneet tekemiseen kukin omien vahvuuksiensa mukaan ja saaneet laittaa oman puumerkkinsä hyönteishotellin pohjaan. Tekeminen on ollut mielekästä ja siitä on nautittu, kertoo viriketoiminnan ohjaaja Jani Fofonoff Myllärin Pajalta.
Vappupörriäiset-tapahtumasta tietoa ja oma hyönteishotelli
Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä (Ounasjoentie 6) järjestetään maksuton Vappupörriäiset-tapahtuma torstaina 2.5. klo 17–18 osana Pilke Café -toimintaa. Tilaisuudessa jaetaan tietoa luonnon monimuotoisuuteen ja pölyttäjähyönteisiin liittyvistä asioista.
Metsähallituksen asiantuntijat kertovat muun muassa pörriäisten tärkeydestä, hyönteishotellien sijoittamisesta ja huollosta sekä Metsähallitus Metsätalous Oy:n tekemästä luonnonhoitotyöstä. Tapahtumassa on mukana hyönteishotellien valmistajia ja viriketoiminnan ohjaajia Myllärin Pajalta. Tilaisuudessa on myös sima- ja munkkitarjoilu.
Jokaisella on mahdollisuus auttaa pörriäisiä, ja Vappupörriäis-tapahtuman vieraille se on tehty erityisen helpoksi. Kävijät saavat tilaisuudesta mukaansa oman Myllärin Pajalla valmistetun hyönteishotellin, jonka voi ripustaa omalle maalle tai valtion monikäyttömetsään. Jokainen hyönteishotelli on tekijänsä signeeraama.
Pilke Cafét ovat Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen järjestämiä kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Aiheet käsittelevät Pilkkeen ja Metsähallituksen teemojen mukaisesti luontoa, metsien kestävää käyttöä ja biotaloutta.
Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja
29.4.2024Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada...Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä satoja hyönteishotelleja
Vappupörriäis-tapahtumassa torstaina 2.5. klo 17–18 tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja mahdollisuus saada mukaansa oma hyönteishotelli.
-
Kolpene.fi-verkkosivut poistuvat käytöstä huhtikuun alussaKäyttäjä uudelleenohjautuu suoraan hyvinvointialueen verkkosivuille.
Kolpene.fi-verkkosivut poistuvat käytöstä huhtikuun alussa
28.3.2024
Käyttäjä uudelleenohjautuu suoraan hyvinvointialueen verkkosivuille.
Verkkosivusto kolpene.fi poistuu käytöstä 1.4.2024 ja uudelleenohjautuu jatkossa suoraan Lapin hyvinvointialueen verkkosivuille. Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus löytyy sosiaalipalvelujen osiosta.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus järjestää kehitysvammaisten erityispalveluja eli asumisen palveluja, pitkä- ja lyhytaikaista kuntoutusta, tutkimus- ja kuntoutuspalveluja, autismikuntoutusta, kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalveluja ja iltapäivätoimintaa kouluikäisille ja opiskelijoille sekä päiväaikaista toimintaa.
Kolpene.fi-verkkosivut poistuvat käytöstä huhtikuun alussa
28.3.2024Käyttäjä uudelleenohjautuu suoraan hyvinvointialueen verkkosivuille.Kolpene.fi-verkkosivut poistuvat käytöstä huhtikuun alussa
Käyttäjä uudelleenohjautuu suoraan hyvinvointialueen verkkosivuille.
-
Lapin hyvinvointialueelle on nimetty päätöksiä tekevän moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä erityishuollon yksilöllistä järjestämistä vartenJäseninä on vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa, joilla on lääketieteen, psykologian ja...
Lapin hyvinvointialueelle on nimetty päätöksiä tekevän moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten
4.3.2024
Lapin hyvinvointialueelle on nimetty päätöksiä tekevän moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten
4.3.2024
Jäseninä on vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa, joilla on lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntijuutta.
Erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten hyvinvointialueilla on oltava päätöksiä tekevän vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä ja vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä (laki kehitysvammaisten erityishuollosta § 23).
Päätöksiä tekevän vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmän jäseninä on oltava vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa siten, että asiantuntijaryhmässä on edustettuna lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntemus.
Asiantuntijaryhmä päättää erityishuollon antamisesta ja lopettamisesta (§ 31) sekä tahdosta riippumattomasta erityishuollosta (§ 32). Erityishuollon yksilölliseksi toteuttamiseksi päätöksiä tekevän vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmän tai sen määräämissä rajoissa toimintayksikön vastaavan johtajan tulee hyväksyä erityishuolto-ohjelma jokaista erityishuollon tarpeessa olevaa henkilöä varten (§ 34).
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus on nimennyt Lapin hyvinvointialueen päätöksiä tekevän vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmään 1.3.2024 alkaen seuraavat henkilöt:
- Marjut Eskelinen, vammaisten palvelut, vammaissosiaalityön ja ohjauksen palvelupäällikkö, puheenjohtaja
- Eija Halonen, kuntoutuspäällikkö, erityisen tuen ja kuntoutuksen yksikkö, esittelijä
- Else Ylianttila, palvelupäällikkö, erityisen tuen ja kuntoutuksen yksikkö, pöytäkirjanpitäjä
- sosiaalihuollon asiantuntijana Eija Lampela, vammaisten palvelut, vastuuyksikön johtaja ja varapuheenjohtaja sekä varajäsenenä Maija Tervo, vammaisten palvelut, vastuuyksikön johtaja
- lääketieteen asiantuntijana Minna-Riitta Pekki, vastuualuejohtaja, toiminta- ja työkyvyn tuki sekä varajäsenenä Marja Koivusalo, ylilääkäri, erityisen tuen ja kuntoutuksen yksikkö
- psykologian asiantuntijana Juuso Ojaniemi, psykologi, erityisen tuen ja kuntoutuksen yksikkö sekä varajäsenenä Jussi Mäki-Tuuri, psykologi, erityisen tuen ja kuntoutuksen yksikkö.
Lapin hyvinvointialueelle on nimetty päätöksiä tekevän moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten
4.3.2024Jäseninä on vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa, joilla on lääketieteen, psykologian ja...Lapin hyvinvointialueelle on nimetty päätöksiä tekevän moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten
Jäseninä on vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa, joilla on lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntijuutta.
-
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussaLapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.