Kittilän sosiaalipalveluiden avopalveluohjaaja
Ota yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
- Avopalveluohjaaja puh. +358 407084691
Omaishoito on vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen.
Omaishoidon tukena maksetaan omaishoitajalle hoitopalkkiota, joka on veronalaista tuloa ja jonka suuruus määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Omaishoidon tukeen voi sisältyä myös muita palveluja.
Omaishoitajalla on oikeus vapaapäiviin, joiden toteuttamisesta sovitaan hyvinvointialueen ja omaishoitajan kanssa tehtävässä sopimuksessa. Sopimuksen lisäksi omaishoidon toteutuksesta laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma. Omaishoidon tuki myönnetään pääsääntöisesti toistaiseksi.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta:
Ei valittuna paikkakuntaa
Ota yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Saat soittamalla yhteyden perheiden sosiaalipalveluiden työntekijöihin.
Saat yhteyden perheiden palveluiden sosiaalityöntekijöihin soittamalla.
Saat yhteyden sosiaalipalveluiden työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Ikäihmisten toimistosihteeriin saat yhteyden soittamalla arkipäivisin. Toimistosihteeriltä saat lisätietoja esimerkiksi omaishoidon tuesta.
Avopalveluiden vastaava/muistikoordinaattori tarjoaa ikääntyville neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä; mitä palveluita ikääntyville on tarjolla kotiin ja mitä palveluita voi saada kodin ulkopuolella. Saat apua myös muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihmiset itse, omaiset, naapurit, tuttavat, tai kuka tahansa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista mahdollisesti hyötyvän ikäihmisen.
Saat yhteyden lapsiperheiden palveluihin. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Saat neuvontaa sosiaalipalveluista soittamalla sosiaalityöntekijälle. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Kotihoidon palveluista saat tietoa palveluohjaajalta. Palvelu suunnitellaan yksilöllisesti kanssasi. Sinulle tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä alueen terveydenhoitajan, kodinhoitajan ja omaisten kanssa.
Silloin kun ei enää pärjää arjessa, ota yhteys palveluneuvontaan. Palvelutarpeen arviointi tehdään joko kotikäynnillä tai puhelimitse. Palveluohjaaja antaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitoon ja edistämiseen.
Sosiaalityöntekijöihin saat yhteyden soittamalla arkipäivisin.
Ota yhteyttä palveluvastaavan, kun koet tarvitsevasi tukea kotona pärjäämiseen. Kotisairaanhoitoon liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä kotisairaanhoitajaan.
Saat yhteyden sosiaalipalvelujen neuvontaan puhelimitse. Kolarin sosiaalipalveluiden neuvontapuhelin auttaa kaikissa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Saat yhteyden omaishoidon sairaanhoitajaan. Saat tukea omaishoitajalle ja -hoidettavalle.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä iäkkäiden palveluneuvontaan. Iäkkäiden palveluiden piiriin pääset palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään. Hänet tavoitat arkisin puhelinaikana. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa :
* omaishoidon tuki
* vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
* kodin muutostyöt
* henkilökohtainen apu
* ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
* mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vammaisten asuminen
* kehitysvammaisten palvelut
* vammaispalveluna myönnettävät välineet, koneet ja laitteet
* kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus
Vammaissosiaalityön neuvontapuhelimesta saat neuvontaa vammaisten palveluista ja niiden hakemisesta.
Asioiminen vammaissosiaalityön palveluissa tapahtuu aina ajanvarauksella. Neuvontapuhelimen työntekijä on tavoitettavissa arkisin oman työnsä ohella.
Vammaissosiaalityön yksikön sosiaalityöntekijät ovat tavoitettavissa arkisin puhelintunnilla. Sosiaalityöntekijöiden puhelintunti on tarkoitettu jo asiakkuudessa oleville asiakkaille. Uusia asiakkaita ohjataan soittamaan vammaissosiaalityön ja ohjauksen neuvontapuhelimeen.
Saat yhteyden vammaisten palvelujen työntekijöihin soittamalla.
Sodankylä vastaa myös Pelkosenniemen ja Savukosken vammaisten palveluista 1.1.2023 alkaen.
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään oikean tai tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa tehdään alustava arviointi. Samalla katsotaan, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Kotipalveluun, tukipalveluihin ja omaishoidontukeen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä vanhuspalveluiden ohjaajaan puhelimitse.
Vanhustenhuollon johtajaan voit ottaa yhteyttä vanhuspalveluita koskevissa asioissa.
Avopalvelun ohjaajalta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluasioissa, kuten kotipalveluihin, asumispalveluihin, tukipalveluihin, kuljetuspalveluihin, omaishoidontukeen, ikäihmisten perhehoitoon, kehitysvammaisten avo- ja laitospalveluihin sekä vammaishuoltoon liittyvissä asioissa.
Saat soittamalla yhteyden sosiaaliohjaajaan/koulukuraattoriin.
Sosiaaliohjaaja toimii sosiaalisen tuen, neuvonnan ja ohjauksen tehtävissä. Sosiaaliohjaajan toimii myös oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorina. Asiakkaina voivat olla vanhukset, vammaiset, lapset, päihdeongelmaiset, pitkäaikaissairaat, mielenterveyskuntoutujat, pakolaiset ja maahanmuuttajat.
Kuraattoripalvelut saat esiopetuksessa, peruskoulussa ja lukiossa opiskeleville lapsille ja nuorille. Voit ottaa yhteyden puhelimitse tai Wilma-viesteillä.
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Jungintie 3, 98900 SALLA
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Piiskuntie 2, 99800 IVALO
Enontekiön sosiaalipalveluiden toimisto on kunnanvirastolla Hetassa. Voit sopia tapaamisen etukäteen soittamalla sosiaalityöntekijöille.
Kunnanvirasto, 1. kerros
Ounastie 165, 99400 ENONTEKIÖ
Keskustan palvelutalo tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista.
Myös ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin ja palveluneuvonnan tiimi toimii keskustan palvelukeskuksen tiloissa. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen etukäteen soittamalla.
Sauvosaarenkatu 25, 94100 KEMI
Muonion hyvinvointipalvelut. Sinua palvelevat hyvinvointijohtaja, sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä ja toimistosihteerit.
Hyvinvointipalveluiden toimiston postiosoite on Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Pirkantie 11, 99300 MUONIO
Posion perusturvatoimistosta saat sosiaalipalveluita. Perusturvan toimistossa työskentelevät palvelujohtaja, sosiaalityöntekijät, perusturvan toimistosihteerit sekä kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja (paikalla perjantaisin).
Sairaalantie 2 B, 97900 POSIO
Palveluohjauksen ja neuvonnan palveluohjaaja paikalla ma - to klo 8 - 9 Hyvinvointikeskuksessa 2. krs.
Asiointi sosiaalitoimistossa arkisin klo 9 -15.
Palveluohjaus- ja neuvonta
Tukipalvelut
Kotihoito
Omaishoito
Asumispalvelut
Palvelusetelit
Vanhusneuvosto
Sairaalatie 4 A, 97700 RANUA
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, monipuolinen neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella, jonka yhteydessä tehtävän hoidon tarpeen arvioinnin perusteella hoitaja ohjaa potilaan tarkoituksenmukaiseen hoitoon joko lääkärille tai muulle terveysalan ammattilaiselle.
Sairaalantie 15, 99800 IVALO
Saat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa vanhus- ja hoitopalveluista. Varaa aika puhelimitse asiointia varten.
Sairaalakatu 1, 95400 TORNIO
Saat palvelupisteestä aikuissosiaalityön, maahanmuuttajien, lastensuojelun, lastenvalvojan, perheneuvolan ja vammaisten palveluja.
Perhe- ja sosiaalipalvelupisteestä saat seuraavia palveluja :
* sosiaalityön palvelut
* täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki
* työllistämistä tukevat palvelut
* maahanmuuttajien palvelut
* lastensuojelun palvelut
* perheneuvolan palvelut
* vammaisten palvelut
2 krs
Jenssintie 2, 95200 SIMO
Saat meiltä apua erilaisissa elämäntilanteissa – olet sitten perheellinen tai yksin asuva, lapsi, nuori, työikäinen tai ikäihminen.
Perhekeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä toimimme tiiviissä yhteistyössä kanssasi ja keskenämme. Tavoitteenamme on, että saat apua ja tukea nopeasti ja joustavasti. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien, kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn, kunnan eri toimialojen ja erikoissairaanhoidon kanssa.
Hyvinvointikeskus Sopukka, 2. kerros
Karistamontie 4, 99600 SODANKYLÄ
Sosiaalitoimistosta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalityön palveluista, täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta sekä välitystilistä, kuntouttavasta työtoiminnasta, lastensuojelun palveluista, lastenvalvojan palveluista, koti-, tuki- ja vammaispalveluista.
Luossa 1 A, 99980 UTSJOKI
Perhe- ja sosiaalipalvelut tukevat kuntalaisia eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Sosiaalipalveluiden tehtäviin kuuluvat perhesosiaalityö, lastensuojelu, aikuissosiaalityö, toimeentuloturva- ja vammaispalvelut. Perus- ja erityispalveluilla tuetaan kuntalaisten toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä tavoitteena tasavertainen hyvinvointi.
Rovakatu 1, 96100 ROVANIEMI
Ota yhteys avopalveluohjaajaan, kun tarvitset neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Saat soittamalla yhteyden perheiden sosiaalipalveluiden työntekijöihin.
Saat yhteyden perheiden palveluiden sosiaalityöntekijöihin soittamalla.
Saat yhteyden sosiaalipalveluiden työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Ikäihmisten toimistosihteeriin saat yhteyden soittamalla arkipäivisin. Toimistosihteeriltä saat lisätietoja esimerkiksi omaishoidon tuesta.
Avopalveluiden vastaava/muistikoordinaattori tarjoaa ikääntyville neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä; mitä palveluita ikääntyville on tarjolla kotiin ja mitä palveluita voi saada kodin ulkopuolella. Saat apua myös muistisairaan ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihmiset itse, omaiset, naapurit, tuttavat, tai kuka tahansa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista mahdollisesti hyötyvän ikäihmisen.
Saat yhteyden lapsiperheiden palveluihin. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Saat neuvontaa sosiaalipalveluista soittamalla sosiaalityöntekijälle. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Kotihoidon palveluista saat tietoa palveluohjaajalta. Palvelu suunnitellaan yksilöllisesti kanssasi. Sinulle tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä alueen terveydenhoitajan, kodinhoitajan ja omaisten kanssa.
Silloin kun ei enää pärjää arjessa, ota yhteys palveluneuvontaan. Palvelutarpeen arviointi tehdään joko kotikäynnillä tai puhelimitse. Palveluohjaaja antaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitoon ja edistämiseen.
Sosiaalityöntekijöihin saat yhteyden soittamalla arkipäivisin.
Ota yhteyttä palveluvastaavan, kun koet tarvitsevasi tukea kotona pärjäämiseen. Kotisairaanhoitoon liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä kotisairaanhoitajaan.
Saat yhteyden sosiaalipalvelujen neuvontaan puhelimitse. Kolarin sosiaalipalveluiden neuvontapuhelin auttaa kaikissa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Saat yhteyden omaishoidon sairaanhoitajaan. Saat tukea omaishoitajalle ja -hoidettavalle.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä iäkkäiden palveluneuvontaan. Iäkkäiden palveluiden piiriin pääset palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään. Hänet tavoitat arkisin puhelinaikana. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa :
* omaishoidon tuki
* vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
* kodin muutostyöt
* henkilökohtainen apu
* ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
* mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vammaisten asuminen
* kehitysvammaisten palvelut
* vammaispalveluna myönnettävät välineet, koneet ja laitteet
* kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus
Palveluohjaaja neuvoo omaishoidon asioissa.
Vammaissosiaalityön neuvontapuhelimesta saat neuvontaa vammaisten palveluista ja niiden hakemisesta.
Asioiminen vammaissosiaalityön palveluissa tapahtuu aina ajanvarauksella. Neuvontapuhelimen työntekijä on tavoitettavissa arkisin oman työnsä ohella.
Vammaissosiaalityön yksikön sosiaalityöntekijät ovat tavoitettavissa arkisin puhelintunnilla. Sosiaalityöntekijöiden puhelintunti on tarkoitettu jo asiakkuudessa oleville asiakkaille. Uusia asiakkaita ohjataan soittamaan vammaissosiaalityön ja ohjauksen neuvontapuhelimeen.
Saat yhteyden vammaisten palvelujen työntekijöihin soittamalla.
Sodankylä vastaa myös Pelkosenniemen ja Savukosken vammaisten palveluista 1.1.2023 alkaen.
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään oikean tai tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa tehdään alustava arviointi. Samalla katsotaan, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Kotipalveluun, tukipalveluihin ja omaishoidontukeen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä vanhuspalveluiden ohjaajaan puhelimitse.
Vanhustenhuollon johtajaan voit ottaa yhteyttä vanhuspalveluita koskevissa asioissa.
Avopalvelun ohjaajalta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluasioissa, kuten kotipalveluihin, asumispalveluihin, tukipalveluihin, kuljetuspalveluihin, omaishoidontukeen, ikäihmisten perhehoitoon, kehitysvammaisten avo- ja laitospalveluihin sekä vammaishuoltoon liittyvissä asioissa.
Saat soittamalla yhteyden sosiaaliohjaajaan/koulukuraattoriin.
Sosiaaliohjaaja toimii sosiaalisen tuen, neuvonnan ja ohjauksen tehtävissä. Sosiaaliohjaajan toimii myös oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorina. Asiakkaina voivat olla vanhukset, vammaiset, lapset, päihdeongelmaiset, pitkäaikaissairaat, mielenterveyskuntoutujat, pakolaiset ja maahanmuuttajat.
Kuraattoripalvelut saat esiopetuksessa, peruskoulussa ja lukiossa opiskeleville lapsille ja nuorille. Voit ottaa yhteyden puhelimitse tai Wilma-viesteillä.
Kuva: STM
Ensimmäinen hyvinvointialueen kautta suoritettava palkanmaksu tapahtuu 31.1.2023.
Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa vaikeavammainen henkilö toimii itse avustajan työnantajana ja työnjohtajana. Vaikeavammainen henkilö valitsee itse avustajan ja tekee hänen kanssaan työsopimuksen. Avustaja ei ole työsuhteessa Lapin hyvinvointialueelle. Työnantajan ja avustajan välinen työsopimus perustuu vammaispalvelujen sosiaalityöntekijän tekemään henkilökohtaisen avun päätökseen.
Jatkossa Lapin hyvinvointialue maksaa avustajan palkan ja korvaa avustajasta tulevat lakisääteiset kulut työnantajan puolesta tämän ilmoittamien tietojen perusteella. Valtakirjat, työsopimukset ja palkkamateriaalit toimitetaan Lapin hyvinvointialueen henkilöstöpalveluihin, yhteystiedot löytyvät tämän tiedotteen lopusta.
Niissä kunnissa, joissa palvelu on tuotettu ulkoistettuna tilitoimiston kautta, palvelu jatkuu toistaiseksi ennallaan eikä tämä ohje koske ko. kuntien alueella toimivia henkilöitä. Näitä kuntia ovat Kemijärvi, Ylitornio, Posio, Ranua ja Simo.
Työsopimukset jatkuvat toistaiseksi ennallaan.
Olemme keränneet kunnista ja kuntayhtymistä tiedot henkilökohtaisen avun työsopimusten osalta ja ne siirretään hyvinvointialueen henkilöstöpalveluiden toimesta OIMA-järjestelmään. Hyvinvointialueella henkilökohtaisen avun työnantajamallin palkkojen maksu tapahtuu Oima- palvelun kautta. Yhtenäinen maksatus Oiman kautta tehdään tammikuun 2023 palkoista alkaen niin, että ensimmäinen hyvinvointialueen kautta suoritettava maksu tapahtuu 31.1.2023. Tähän maksatukseen palkkamateriaali tulee olla toimitettuna keskiviikkoon 18.1.2023 mennessä. Helmikuun 15. päivän maksatukseen tuntilistat tulee palauttaa 1.2.2023 ja helmikuun 28. päivän maksatukseen viimeistään 14.2.2023. Loppuvuoden aikatauluista tiedotamme myöhemmin erikseen.
HUOM: Kaikki vuotta 2022 koskevat palkat maksetaan kuntien toimesta ja tuntilistat näiltä osin tulee toimittaa samaan paikkaan kuin aiemminkin. Hyvinvointialue maksaa palkat tammikuusta 2023 alkaen.
Verokortteja ei jatkossa tarvitse toimittaa – ei uusia eikä muutoskortteja. Tiedot siirtyvät automaattisesti verottajalta Oima-palveluun kerran vuorokaudessa.
Tuntilistat voitte toimittaa hyvinvointialueen Oima –palveluun joko postitse kirjeenä tai sähköisesti Henkilökohtaisen avun tunti-ilmoitus palvelun kautta.
Henkilökohtaisen avun tunti-ilmoitus palvelussa voit täyttää ja lähettää henkilökohtaisen avustajan tuntilistat palkanmaksua varten Lapin hyvinvointialueelle. Lisäksi voit käyttää palvelua, kun suunnittelet työntekijöiden tuntilistoja. Palvelu on linkitetty verkkoasiointikanavaksi Vammaisten henkilökohtainen apu palveluun kaikkiin muihin kuntiin paitsi Kemijärvi, Pello. Posio, Ranua, Simo, Ylitornio. Linkki palveluun.
Valitsemalla paikkakunnan ja sen alta digipalvelut, pääset käyttämään palvelua. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omavirtuun. Lapin hyvinvointialueen vammaispalvelu ohjaa, neuvoo ja avustaa henkilökohtaisen avustajan työnantajuuden asioissa.
Voit toimittaa tuntilistan myös postitse hyvinvointialueen Oima-palveluun.
Tuntilistojen ja työsopimusten toimitus, palkanmaksua koskevat tiedustelut.
Lapin hyvinvointialue / Henkilöstöpalvelut
PL 8041
96101 Rovaniemi
Sähköposti: oima@lapha.fi
p. 040 649 5032
arkisin klo 9-11 ja 12-16
Palveluseteli tarkoittaa sitä, että hyvinvointialue korvaa asiakkaalle tietyt yksityiseltä palveluntuottajalta hankitut palvelut. Hyvinvointialue määrittelee palvelusetelien arvon, eli kuinka suuria kustannuksia voidaan korvata, sekä mihin palveluihin palveluseteliä voi käyttää. Palveluseteli on yksi tapa järjestää hyvinvointialueen vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja.
Sámegillii vuolábealde.
Sämikielân vyelni.
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt kokouksessaan 30.11.2022 ottaa käyttöön sosiaalipalveluissa seuraavat palvelusetelit.
Ikääntyneiden palvelut:
Perheiden ja työikäisten palvelut:
Vammaispalvelut:
Jos haluat jatkaa palvelusetelipalveluiden tuottamista ensi vuonna Lapin hyvinvointialueen palveluntuottajana ja olet jonkin Lapin kunnan tai kaupungin palveluntuottajarekisterissä 31.12.2022, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Siirrämme sinut automaattisesti hyvinvointialueen palveluntuottajarekisteriin.
Voit sopia vanhojen asiakkaiden kanssa vapaasti hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisia palveluita myös alkuvuoteen 2023. Asiakkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei toiminta katkea vuoden vaihtuessa. Osalle asiakkaista tehdään palvelusetelipäätökset takautuvasti kevään aikana. Hyvinvointialue sitoutuu maksamaan palvelusetelien mukaiset korvaukset 1.1.2023 alkaen myös näissä tapauksissa.
Jos et halua jatkaa toimintaa Lapin hyvinvointialueen palvelutuottajana, tästä tulee ilmoittaa 27.12.2022 mennessä kirjallisesti (Kirjaamo, PL 8041, Lapin hyvinvointialue, 96101 Rovaniemi) tai sähköpostilla kirjaamo@lapha.fi.
Jos haluat uutena palveluntuottajana Lapin hyvinvointialueen palveluntuottajarekisteriin, sinun tulee tehdä hakemus palveluntuottajaksi. Toimita oheinen hakemuslomake kaikkine liitteineen kirjallisesti (Kirjaamo, PL 8041, Lapin hyvinvointialue, 96101 Rovaniemi) tai sähköpostilla kirjaamo@lapha.fi.
Sinut voidaan hyväksyä 1.1.2023 alkaen palvelutuottajarekisteriin. Hakemusten käsittelyaika on 30 vrk.
Jos sinulle on myönnetty palveluseteli, voit sopia palveluntuottajasi kanssa palveluita tuttuun tapaan myös alkuvuoteen 2023. Saamasi palvelu ei katkea vuoden vaihtuessa, vaan jatkuu hoito- ja palvelusuunnitelmasi mukaisesti.
Osalle jatkavista asiakkaista tehdään palvelusetelipäätökset takautuvasti kevään aikana. Hyvinvointialue sitoutuu maksamaan palvelusetelien mukaiset korvaukset 1.1.2023 alkaen myös näissä tapauksissa.
Jos olet uusi asiakas ja haluaisit käyttöösi palvelusetelin, ota yhteys oman paikkakuntasi palveluneuvontaan ja -ohjaukseen. Palvelun tarpeesi arvioidaan, ja sinulle laaditaan kirjallinen hoito- ja palvelusuunnitelma. Saamasi palvelut riippuvat yksilöllisistä tarpeistasi. Palvelusetelien arvo riippuu joissakin tapauksissa myös tuloistasi.
Sinulla on oikeus kieltäytyä sinulle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialue ohjaa sinut muihin palveluihin. Sinulla ei kuitenkaan ole oikeutta vaatia palveluseteliä tai tietyn palvelun järjestämistä palvelusetelin avulla.
Jos sinulle on myönnetty palveluseteli, teet itse sopimuksen palvelun järjestämisestä Lapin hyvinvointialueen hyväksymän palveluntuottajan kanssa.
*****
Bálvalanseđel dárkkuha dan, ahte buresveadjinguovlu buhtte áššehassii dihto priváhta bálvalanbuvttadeaddjis skáhppojuvvon bálvalusaid. Buresveadjinguovlu meroštallá bálvalanseđela árvvu, elege man stuorra goluid lea vejolaš buhttet, ja maid bálvalusaide bálvalanseđela sáhttá geavahit. Bálvalanseđel lea okta vuohki ordnet buresveadjinguovllu vástui gullevaš sosiála- ja dearvvasvuođabálvalusaid.
Lappi buresveadjinguovllu guovlluráđđehus lea mearridan čoahkkimis 30.11.2022 váldit atnui sosiálabálvalusain čuovvovaš bálvalanseđeliid.
Ahkeolbmuid bálvalusat:
Bearrašiid ja bargoahkásaš olbmuid bálvalusat:
Váttolaš olbmuid bálvalusat:
Jos háliidat joatkit bálvalanseđelbálvalusaid fállama boahtte jagi Lappi buresveadjinguovllu bálvalanbuvttadeaddjin ja leat man nu Lappi gieldda dahje gávpoga bálvalanbuvttadeaddjiregistaris 31.12.2022, don it dárbbaš bargat maidige. Mii sirdit du automáhtalaččat buresveadjinguovllu bálvalanbuvttadeaddjiregistarii.
Sáhtát soahpat friija ovddeš áššehasaiguin dikšun- ja bálvalanplána mieldásaš bálvalusain maiddái álgojahkái 2023. Áššehasaid dorvvolašvuođa ja buresveadjima dáfus lea dehálaš, ahte doaibma ii boatkan jahkemolsašumis. Oassái áššehasaide dahkkojit bálvalanseđelmearrádusat máhccevaččat giđa áigge. Buresveadjinguovlu čatnasa máksit bálvalanseđela mieldásaš buhtadusaid 1.1.2023 rájes maiddái dáid dáhpáhusain.
Jos it hálit joatkit doaimma Lappi buresveadjinguovllu bálvalanbuvttadeaddjin, das galgá almmuhit 27.12.2022 rádjai čálalaččat (Kirjaamo, PL 8041, Lapin hyvinvointialue / LKS 96101 Rovaniemi) dahje šleađgapoastta bokte kirjaamo@lapha.fi.
Jos háliidat ođđa bálvalanbuvttadeaddjin Lappi buresveadjinguovllu bálvalanbuvttadeaddjiregistarii, don galggat bargat ohcamuša bálvalanbuvttadeaddjin. Doaimmat mielčuovvu ohcamušskovi buot čuvvosiiguin čálalaččat (Kirjaamo, PL 8041, Lapin hyvinvointialue / LKS 96101 Rovaniemi) dahje šleađgapoastta bokte kirjaamo@lapha.fi. Du lea vejolaš dohkkehit 1.1.2023 rájes bálvalanbuvttadeaddjiregistarii. Ohcamušaid gieđahallanáigi lea 30 jnd.
Jos dutnje lea mieđihuvvon bálvalanseđel, sáhtát soahpat bálvalanbuvttadeaddjiin bálvalusaid birra nugo ovdal maiddái álgojahkái 2023. Du oažžun bálvalus ii boatkan jagi molsašuvadettiin, muhto joatkašuvvá du dikšun- ja bálvalanplána mieldásaččat.
Oassái áššehasaide, geat jotket, dahkkojit bálvalanseđelmearrádusat máhccevaččat giđa áigge. Buresveadjinguovlu čatnasa máksit bálvalanseđeliid mieldásaš buhtadusaid 1.1.2023 rájes maiddái dáid dáhpáhusain.
Jos leat ođđa áššehas ja háliidivččet iežat atnui bálvalanseđela, váldde oktavuođa iežat báikegotti bálvalannummirii ja – rávvemii. Bálvaleami dárbu árvvoštallo, ja dutnje ráhkaduvvo čálalaš dikšun- ja bálvalanplána. Du oažžun bálvalusat leat gitta du iežat dárbbuin. Bálvalanseđela árvu lea gitta muhtin dáhpáhusain maiddái du boađuin.
Dus lea vuoigatvuohta biehttalit dutnje fállojuvvon bálvalanseđelis, dalle buresveadjinguovlu rávve du eará bálvalusaid ollái. Dus ii goittotge leat vuoigatvuohta gáibidit bálvalanseđela dahje dihto bálvalusa ordnema bálvalanseđela vehkiin.
Jos dutnje lea mieđihuvvon bálvalanseđel, bargga ieš soahpamuša bálvalusa ordnemis Lappi buresveadjinguovllu dohkkehan bálvalanbuvttadeaddjiin.
*****
Palvâlusseeddâl uáivild tom, ete pyereestvaijeemkuávlu sajanmáksá äššigâsân priivaat palvâluspyevtitteijest hahhum palvâlusâid. Pyereestvaijeemkuávlu miäruštâl palvâlemseeddâl áárvu, ađai mon stuorrâ koloid pyehtih sajanmäksiđ, sehe moid palvâlussáid palvâlusseeddâl puáhtá kevttiđ. Palvâlusseeddâl lii ohtâ vyehi orniđ sosiaal- já tiervâsvuođâpalvâlusâid, moh kuleh pyereestvaijeemkuávlu ovdâsvástádâsân.
Laapi pyereestvaijeemkuávlu kuávluhaldâttâs lii meridâm čuákkimstis 30.11.2022 väldiđ sosiaalpalvâlusâin kiävtun čuávuváid palvâlussedâlijd.
Elilâm ulmui palvâlusah:
Perrui já pargoahasij palvâlusah:
Vádulâšpalvâlusah:
Jis tun halijdah juátkiđ palvâlusseeddâlpalvâlusâi pyevtittem puáttee ive Laapi pyereestvaijeemkuávlu palvâlempyevtitteijen já tun lah monnii Laapi kieldâ tâi kaavpug palvâlempyevtitteijeeregisterist 31.12.2022, te tun jieh taarbâš porgâđ maiden. Mij sirdep tuu automaatlávt pyereestvaijeemkuávlu palvâluspyevtitteijeeregisterân.
Tun puávtáh sooppâđ puáris äššigâsâiguin rijjâ tipšo- já palvâlusvuávám miäldásijd palvâlusâid meid algâihán 2023. Äššigâsâi torvolâšvuođâ já pyereestvaijeem tááhust lii tehálâš, ete toimâ ij koskâlduu, ko ihe mulsâšuvá. Uásán äššigâssáid tahhojeh palvâlusseeddâlmiärádâsah maŋasčyeccen kiiđâ ääigi. Pyereestvaijeemkuávlu čonâdât mäksiđ palvâlussedâlij miäldásijd sajanmáávsuid 1.1.2023 rääjist meid tain tábáhtusâin.
Jis tun jieh haalijd juátkiđ tooimâ Laapi pyereestvaijeemkuávlu palvâlempyevtitteijen, te tast kalga almottiđ 27.12.2022 räi kirjálávt (Kirjaamo, PL 8041, Lapin hyvinvointialue / LKS 96101 Rovaniemi) tâi šleđgâpostáin kirjaamo@lapha.fi.
Jis tun halijdah uđđâ palvâluspyevtitteijen Laapi pyereestvaijeemkuávlu palvâluspyevtitteijeeregisterân, te tun koolgah toohâđ ucâmuš palvâluspyevtitteijen. Tooimât taam uuccâmluámáttuv puoh lahtosijguin kirjálávt (Kirjaamo, PL 8041, Lapin hyvinvointialue / LKS 96101 Rovaniemi) tâi šleđgâpostáin kirjaamo@lapha.fi
Tuu pyehtih tuhhiittiđ 1.1.2023 rääjist palvâluspyevtitteijeeregisterân. Ucâmušâi kieđâvuššâmäigi lii 30 pirrâmpeivid.
Jis tunjin lii mieđettum palvâlemseeddâl, te tun puávtáh sooppâđ jieijâd palvâluspyevtitteijein palvâlusâid tego táválávt meid algâihán 2023. Tuu finnim palvâlus ij koskâlduu ive molsomist, peic juátkoo tuu tipšo- já palvâlusvuávám mield.
Uásán juátkojeijee äššigâsâin tahhojeh palvâlusseeddâlmiärádâsah maŋasčyeccen kiiđâ ääigi. Pyereestvaijeemkuávlu čonâdât mäksiđ palvâlemsedâlij miäldásijd sajanmáávsuid 1.1.2023 rääjist meid tain tábáhtusâin.
Jis tun lah jo uđđâ äššigâs já tun halijdiččih jieijâd kiävtun palvâlusseeddâl, te vääldi ohtâvuođâ jieijâd päikkikode palvâlusravviimân já -stivriimân. Tuu palvâlustárbu árvuštâlloo, já tunjin ráhtoo kirjálâš tipšo- já palvâlusvuávám. Tuu finnim palvâlusah sorjoh tuu ohtâgâslijn táárbuin. Palvâlussedâlij árvu sorjo motomijn tábáhtusâin meid tuu puáđuin.
Tust lii vuoigâdvuotâ pietâdiđ tunjin fallum palvâlussedâlist, kuás pyereestvaijeemkuávlu stivree tuu eres palvâlussáid. Tust ij kuittâg lah vuoigâdvuotâ vaattâđ palvâlusseeddâl tâi tiätupalvâlus ornim palvâlusseeddâl vievâst.
Jis tunjin lii mieđettum palvâlusseeddâl, te tun toovah jieš sopâmuš palvâlus orniimist Laapi pyereestvaijeemkuávlu tuhhiittem palvâluspyevtitteijein.
Kuva: Lapin materiaalipankki
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.
Sääʹmǩiõʹlle vueʹlnn.
Palvelut jatkuvat pääosin samanlaisina kuin nyt. Kohtaat tutut työntekijät samoissa tehtävissään. Palvelupisteet, kuten terveyskeskus ja sosiaalitoimisto, ovat samat, missä olet tottunut käymään. Myös yksityisille toimijoille ulkoistetut julkiset palvelut säilyvät ennallaan.
Jos saat palveluja tai etuuksia, ne jatkuvat ennallaan. Jos sinulla on varattuja aikoja vuodelle 2023 tai saat säännöllisesti jotain palvelua, ne jatkuvat sovitusti.
Jos tarvitset uuden ajan tai palveluntarpeen arvion, ota yhteyttä oman paikkakuntasi sote-palvelujen ajanvaraukseen tai palveluohjaukseen. Toistaiseksi sote-palvelujen yhteystiedot löytyvät edelleen kuntien ja kuntayhtymien sivuilta. Vuodenvaihteesta alkaen yhteystiedot löytyvät osoitteesta lapha.fi.
Ajantasaiset perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tiedot löydät vuodenvaihteen 2023 jälkeen verkkosivuiltamme lapha.fi. Verkkosivuilta löydät sekä tietoa eri palvelujen sisällöstä että oman paikkakuntasi yhteystiedot. Osa palveluista on yhteisiä koko Lapin alueella.
Myös Kolpeneen palvelukeskuksen ja keskussairaaloiden tiedot siirtyvät uusille verkkosivuillemme vuoden 2023 aikana. Pelastuspalvelujen tiedot löydät edelleen osoitteesta lapinpelastuslaitos.fi.
Jaamme kaikille lappilaisille alkuvuoden aikana kotiin palveluesitteen, jossa kerromme paikkakunnan sote- ja pelastuspalveluista.
Palvelujen puhelinnumerot pysyvät pääosin ennallaan. Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla osa puhelinnumeroista on muuttunut. Vaikka soittaisit vanhaan numeroon, puhelu ohjautuu puolen vuoden ajan uuteen numeroon. Jos jätät takaisinsoittopyynnön tai työntekijämme jostakin muusta syystä soittaa sinulle, puhelu tulee uudesta numerosta. Tiedotamme mahdollisista tulevista puhelinnumerojen muutoksista erikseen.
Sote-henkilöstön sähköpostit ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi. Pelastuspalvelujen henkilökunnan sähköpostiosoitteet pysyvät ennallaan ja ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinpelastuslaitos.fi.
Siirtymä hyvinvointialueelle on ensivaiheessa hallinnollinen, eikä palveluihin tule juurikaan asiakkaille näkyviä muutoksia heti vuoden 2023 alussa.
Esimerkiksi oman paikkakuntasi terveyskeskus jatkaa tutussa paikassa toimintaansa kuten ennenkin. Ympärivuorokautiset palvelut, kuten päivystys, vuodeosastot ja asumispalvelut jatkuvat katkeamattomina vuodenvaihteen yli. Kotiin annettavat palvelut, kuten kotihoito ja muut kotikäynnit, jatkuvat koko Lapin alueella kuten nytkin. Palvelusetelit ja yksityisiltä palveluntuottajilta ostetut palvelut jatkuvat ennallaan.
Sekä Lapin keskussairaala Rovaniemellä että Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä jatkavat toimintaansa normaalisti. Molemmissa sairaaloissa toimii muun muassa ympärivuorokautinen päivystys. Kiireettömissä asioissa hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä vanhaan tapaan.
Palvelujen myöntämisperusteet yhtenäistyvät koko Lapissa. Uudet myöntämisperusteet koskevat kuitenkin pääasiassa uusia asiakkuuksia sekä tilanteita, joissa asiakkaan palveluntarvetta täytyy arvioida uudelleen.
Asiakasmaksut ja palkkiot yhtenäistyvät koko Lapissa. Asiakasmaksut ovat kuitenkin pääosin samat kuin mitä kunnissa on tällä hetkellä käytössä. Laskutustiedot muuttuvat. Jos haluat maksaa asiakasmaksut automaattisesti verkkopankistasi, sinun tulee tehdä uusi e-laskusopimus. Saat ohjeet vuoden ensimmäisen laskun liitteenä.
Perhehoidon kulukorvaukset sekä omais- ja perhehoidon palkkiot maksetaan jatkossa kuun 15. päivä. Henkilökohtaisten avustajien palkkiot maksetaan kuun 15. ja viimeinen päivä.
Lapin hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen koko Lapin julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueella työskentelee lähes 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista. Hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja.
Hyvinvointialueen muodostavat:
***
Lappi õõlmlaž sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzi di peälštemkääzzkõõzzi riâššmõš serdd Lappi pueʹrrvââjjamvoudda 1.1.2023 ääʹljeeʹl. Muttâz huõlǩâni kääzzkõõzz juätkkje seämmanalla ko ouddâl da käunnʼje toobdâs pääiʹǩin puõʹtti eeʹjj še.
Kääzzkõõzz juätkkje jeänaš seämmanalla ko ââʹn. Vuõinnlõõđak toobdâs tuâjjlaid seämma tuâjain. Kääzzkõspääiʹǩ, mâʹte tiõrvâsvuõttkõõskõs da sosiaalkoontâr lie seämma, koin leäk mättjam jieʹlled. Privatt tåimmjid ålgguum õõlmlaž kääzzkõõzz še seille seämmanalla ko ouddâl.
Jos vuäǯǯak kääzzkõõzzid leʹbe ouddõõzzid, tõk juätkkje seämmanalla ko ouddâl. Jos tuʹst lie ääiʹj vaʹrrjum ekka 2023 leʹbe vuäǯǯak mieʹrrkõskksânji mõõn-ne kääzzkõõzz, tõk juätkkje nuʹtt ko lij suåppum.
Jos taarbšak vaʹrrjeed ođđ ääiʹj leʹbe kääzzkõstaarb arvvõõzz, vääʹld õhttvuõđ jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd soti-kääzzkõõzzi ääiʹjvarrjummša leʹbe kääzzkõsvuäʹpstõʹsse. Soti-kääzzkõõzzi õhttvuõtt-teâđ käunnʼje õinn kååʹddi da kåʹddõhttõõzzi neʹttseeidain. Eeʹjjvaajtõõzzâst ääʹljeeʹl õhttvuõtt-teâđ käunnʼje addrõõzzâst lapha.fi.
Ääiʹjpoddsaž vuâđđtiõrvâsvuõđhuâl da sosiaalkääzzkõõzzi teâđaid kaaunak eeʹjjvaajtõõzz 2023 mâŋŋa mij neʹttseeidain lapha.fi. Neʹttseeidain kaaunak teâđ jeeʹres kääzzkõõzzi siiskõõzzâst di jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd õhttvuõtt-teâđaid. Vueʹss kääzzkõõzzin lie õhttsaž obb Lappi vuuʹdest.
Kolpene kääzzkõskõõskõõzz da kruugghospitaali teâđ še seʹrdde mij ođđ neʹttseeidaid eeʹjj 2023 pââʹjest. Peälštemkääzzkõõzzi teâđaid kaaunak õinn addrõõzzâst lapinpelastuslaitos.fi. Jueʹǩǩep pukid lappiniiʹǩǩid eeʹjj aalǥâst domoi kääzzkõsbrosyyr, koʹst mušttlep päiʹǩǩ-kååʹdd soti- da peälštemkääzzkõõzzin.
Kääzzkõõzzi teʹlfon-nââmar lie jeänaš seämma ko ouddâl. Kemist, Ranuast, Ruäʹvnjaarǥâst, Tervolast, Torniost da Ylitorniost vueʹss teʹlfon-nââmrin lie mottjam. Håʹt soiʹttjeʹčiǩ vuäʹmm nââmra, teʹlfonsåitt jååʹđtââtt ođđ nââmra pieʹll eeʹjj ääiʹj. Jos raaukak što soiʹttjep tuʹnne mååust leʹbe mij tuâjjlaž mõõn-ne jeeʹres ääʹšš diõtt soiʹttai tuʹnne, teʹlfonsåitt puätt ođđ nââmrest. Jos pueʹttiääiʹjest teʹlfon-nââmar mottje, teâđtep tõʹst jeeʹrab.
Soti-tuâjjlažkååʹdd neʹttpååʹštaddrõõzz lie mottjam hämma ouddnõmm.sokknõmm@lapha.fi. Peälštemkääzzkõõzzi neʹttpååʹštaddrõõzz seilla seämma hääʹmest ko ouddâl: ouddnõmm.sokknõmm@lapinpelastuslaitos.fi.
Serdd pueʹrrvââjjamvoudda lij vuõss-sââʹjest vaaldšemvuõđlaž, jie-ǥa kääzzkõõzzid šõõdd tâʹlles eeʹjj 2023 aalǥâst jiânnai muttâz, kook kuâsttjeʹče äʹššniiʹǩǩid.
Ouddmiârkkân jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd tiõrvâsvuõttkõõskõs juätkk tuejjummšes toobdâs pääiʹǩest seämmanalla ko ouddâl. Suutki pirrsaž kääzzkõõzz, mâʹte kååccmõš, puõccisââʹjj da jälstemkääzzkõõzz juätkkje puåtkknummužtää pâʹjjel eeʹjjvaajtõõzz. Domoi uvddum kääzzkõõzz, mâʹte dommhåidd da jeeʹres dommjeällmõõžž, juätkkje obb Lappi vuuʹdest seämmanalla ko ââʹn. Kääzzkõsliipp da privatt kääzzkõspuuʹtʼteejin vuåsttum kääzzkõõzz juätkkje seämmanalla ko ouddâl.
Kuhttu Lappi kruugghospital Ruäʹvnjaarǥâst da Länsi-Pohja kruugghospital Kemist juäʹtǩǩe tuejjummšez takainalla. Kuhttu hospitaalin tåimm ouddmiârkkân suutki pirrsaž kååccmõš. Ǩirrsâʹttem aaʹššin hoiddu piâss dåhttar vuõlttõõzzin nuʹtt mâʹte ouddâl.
Kääzzkõõzzi miõttâmvuâđ õhttnâʹvve obb Lappi vuuʹdest. Ođđ miõttâmvuâđ kueʹsǩǩe jeäʹrben ođđ äʹššneǩvuõđid di vueʹjjid, koin äʹššneeʹǩǩ kääzzkõstaaʹrb âlgg oʹđđest ärvstõõllâd.
Äʹššneǩmääus da pääʹlǩ õhttnâʹvve obb Lappi vuuʹdest. Äʹššneǩmääus lie kuuitâǥ jeänaš seämma, kook kååʹddin lie tän poodd âânnmõõžžâst. Laasktemteâđ mottje. Jos haaʹlääk mäʹhssed äʹššneǩmaausid automaattsânji neʹttbaaŋkstad, ton õõlǥak tuejjeed ođđ e-laskksuåppmõõžž. Vuäǯǯak vuäʹppõõzzid eeʹjj vuõssmõs laask meâlddõsân.
Piârhååid koollkoʹrvvõõzzid da ruåđi- da piârhååid paaʹlǩid määuʹset pueʹttiääiʹjest määnpââʹj 15. peeiʹv. Persoonlaž vieʹǩǩteeji paaʹlǩid määuʹset määnpââʹj 15. da mââimõs peeiʹv.
Lappi pueʹrrvââjjamvuʹvdd vaʹsttad 1.1.2023 ääʹljeeʹl Lappi õõlmlaž sosiaal-, tiõrvâsvuõtt- di peälštemkääzzkõõzzi riâššmõõžžâst. Pueʹrrvââjjamvuuʹdest reâugga nuʹtt 8000 sosiaal-, tiõrvâsvuõtt- da peälštemsueʹrj ämmatneeʹǩǩ. Pueʹrrvââjjamvuʹvdd lij Lappi šuurmõs tuâjjuʹvddi.
Pueʹrrvââjjamvoudda koʹlle:
Aluevaltuuston päätöstiedote 19.12.2022 pidetystä kokouksesta.
Lapin aluevaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan Lapin hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuoteen 2025 asti. Tämän hetken arvion mukaan ensi vuoden talous olisi jäämässä 43 miljoonaa alijäämäiseksi.
Valtuusto äänesti, pitäisikö omaishoitajien palkkioita nostaa niin, että palkkiot olisivat yhtä korkeat kuin tällä hetkellä korkeimpia palkkioita maksavissa Lapin kunnissa. Äänin 44-15 päätökseksi tuli aluehallituksen alkuperäinen esitys, jonka mukaan palkkiot yhtenäistetään niin, että ne laskevat hieman Keminmaassa ja Inarissa. Muissa kunnissa omaishoidon palkkiot nousevat tai pysyvät ennallaan. Palkkiot siis nousevat hieman Lapin aiempaan keskitasoon nähden. Omaishoidon tukiin on varattu 2 miljoonaa euroa enemmän kuin Lapin kunnissa yhteensä aiemmin.
Tässä vaiheessa talousarvio määritettiin vastuualuetasolle saakka. Vastuualueiden alaisten vastuuyksiköiden ja niiden alayksiköiden käyttösuunnitelmat päätetään tammikuussa.
Keväällä valmistellaan talouden sopeuttamisohjelma. Tavoitteena on, että viimeistään huhtikuussa on käsittelyssä ensimmäinen esitys talouden tasapainottamisesta. Tällä tähdätään siihen, että aluevaltuustolla on mahdollisuus tehdä tarvittavia päätöksiä talouden tasapainottamisesta viimeistään kesäkuussa. Esimerkiksi ensi vuonna tehtävä palvelustrategia on tärkeässä roolissa toiminnan ja talouden sopeuttamisessa. Lisäksi aluehallitus selvittää ensi vuoden aikana hyvinvointialueen tekstiilihuollon toteuttamisvaihtoehtoja sekä arvioi ja linjaa Rovaniemen Keskuspesula Oy:n omistajapolitiikkaa.
Myös valtio edellyttää, että hyvinvointialueiden pitää saada taloutensa tasapainoon suunnitelmakauden aikana.
Hyvinvointialueen ensimmäisen varsinaisen toimintavuoden talouden suunnittelu on ollut erityisen vaikeaa. Talousarvio pohjautuu 27 kunnan ja kuntayhtymän talousarvioihin. Kustannuspaineet ovat olleet huomattavat mm. palkkaratkaisujen, energiakriisin ja inflaation takia. Valtion lopullinen rahoitusosuus hyvinvointialueille tulee tarkentumaan vasta loppukeväällä. Sekä menoarvion että tuloarvion epävarmuudesta johtuen talousarviota päivitetään ensi vuoden aikana.
Hyvinvointialueen rahoitus on ensi vuonna noin 989 milj. euroa. Valtion rahoitusosuus on 858 miljoonaa, ja loppuosa tuloista muodostuu toiminnan tuotoista, esimerkiksi asiakasmaksuista.
Hyvinvointialueen suurimmat kulut ensi vuonna:
-Henkilöstökulut vajaa 450 miljoonaa
-Palvelujen ostot reilu 390 miljoonaa
-Aineet, tarvikkeet ja tavarat 75 miljoonaa
-Avustukset 36 miljoonaa
-Vuokrat 51 miljoonaa
Toimintakulut jakaantuvat viidelle eri toimialalle:
Terveyspalvelut 43 %
Sosiaalipalvelut 38 %
Hallinto- ja tukipalvelut 10 %
Kehittämis- ja strategiapalvelut 6 %
Pelastuslaitos 3 %
Talousarviossa ei suunnitella sellaisia toimia, jotka aiheuttaisivat henkilöstön irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia tai merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa. Liikkeenluovutuksen yhteydessä on kuitenkin mahdollista, että yksittäisten viranhaltijoiden ja työntekijöiden palvelussuhteiden ehdot voivat heikentyä tai yksittäisiä palvelussuhteita täytyy irtisanoa taloudellisin tai tuotannollisin perustein.
Lisätietoja:
aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä, johanna.ojala-niemela@lapha.fi
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 532 3998
talousjohtaja Elisa Kusmin, elisa.kusmin@lapha.fi, 040 758 2762
Yhtenäistämme palkkioiden, korvausten ja palkkojen maksupäiviä.
Palkkiot, korvaukset ja palkat maksetaan 1.1.2023 alkaen seuraavasti:
Lisätietoja
Johanna Korteniemi, perheiden ja työikäisten palveluiden johtaja, 040 581 1255
Mirja Kangas, vammaisten palveluiden johtaja, 040 660 9720
Annukka Marjala, ikääntyneiden palveluiden johtaja, 040 836 0821
Liisa Niiranen, sosiaalijohtaja, 040 541 8237