Voit saada kuljetuspalveluja, jos sinulla on vaikeuksia liikkumisessa etkä voi vamman, sairauden tai iän vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja.
Kenelle ja millä ehdoin
Kuljetuspalveluihin ovat oikeutettuja ne, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta:
Ei valittuna paikkakuntaa
Sodankylän Omaolo-palvelut
Voit asioida Sodankylän sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Omaolo on kansallinen digitaalinen palvelukanava.
Kun täytät arvion, Omaolo antaa sinulle joko itsehoito-ohjeita tai ohjaa sinut hoidon piiriin esimerkiksi lähimpään terveyskeskukseesi. Voit täyttää seuraavat arvioinnit itsenäisesti:
* Kaikki oirearviot (16 eri oirearviota)
* Kaikki palveluarviot (arvio henkilökohtaisesta avusta, arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella ja arvio omaishoitotilanteesta)
* Lasten ja nuorten suun terveydenhuollon esitietolomake
* Elämäntilannemittari (3X10D)
Ammattilainen aktivoi palvelun, kun esitietolomakkeen täyttäminen on ajankohtaista sinulle tai perheellesi. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta linkin, jonka kautta pääset täyttämään ja lähettämään esitietolomakkeen Omaolossa.
Voit asioida Pelkosenniemellä sosiaali- ja terveydenhuollossa Omaolo-palvelun kautta. Voit täyttää seuraavat palveluarviot itsenäisesti:
* arvio henkilökohtaisesta avusta
* arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella
* arvio omaishoitotilanteesta
Muita Omaolon verkkosivuilla olevia arviointeja voit täyttää, vaikka palvelu ei olisi asuinkunnassasi käytössä. Tällöin saat aina kansallisiin suosituksiin perustuvan toimintaohjeen, ja voit tallentaa tulokset itsellesi.
Kotihoidon palveluista saat tietoa palveluohjaajalta. Palvelu suunnitellaan yksilöllisesti kanssasi. Sinulle tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä alueen terveydenhoitajan, kodinhoitajan ja omaisten kanssa.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Silloin kun ei enää pärjää arjessa, ota yhteys palveluneuvontaan. Palvelutarpeen arviointi tehdään joko kotikäynnillä tai puhelimitse. Palveluohjaaja antaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitoon ja edistämiseen.
Palveluohjaajilta saat tietoa Sodankylässä tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu niille yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikäihmisten palveluiden piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa. kuten Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli. Palveluohjauksen tehtävänä on omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotona. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avuntarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville.
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneelle tai hänen läheiselleen, ikääntyneen kotona asumisen tukemiseksi ja turvaamiseksi. Neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi ovat maksutonta palvelua.
Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Lapponiassa, puhelimitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä iäkkäiden palveluneuvontaan. Iäkkäiden palveluiden piiriin pääset palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Sinulla tulee olla kuljetuspalvelupäätös, jotta voit tilata kuljetuksen Matkapalvelukeskuksesta.
Tilaa kyyti Matkapalvelukeskuksesta vähintään 1,5 tuntia ennen matkaa. Voit tilata monta matkaa samalla kerralla. Jos matkan lähtöosoite on muu kuin kotiosoitteesi, voit tilata matkan suoraan. Kyytisi saapuu viimeistään 30 minuutin kuluttua. Peruuta matkat vähintään 30 minuuttia ennen matkan alkamista. Kuittaa kyyti matkan päätteeksi kuljetuspalvelukortilla. Matkojen omavastuu laskutetaan sinulta jälkikäteen kerran kuukaudessa.
Ilmoita seuraavat asiat, kun tilaat matkaa
* lähtöosoite, määränpää ja kellonaika.
* henkilömäärä, apuvälineet, matkatavaroiden määrä ja muut erityistarpeet.
* mainitse erikseen, jos sinulla aikataulutettu meno tai tapaaminen määränpäässä.
* ilmoita etukäteen, jos kesken matkan on odotettavissa 10 minuutin pysähdys. Matkan varrella saa olla enintään yksi 10 minuutin odotusaika pienimuotoiseen asiointiin.
Iäkkäiden palveluohjaus tukee ja mahdollistaa palveluja oikea-aikaisesti ja hallitusti. Soittamalla avopalveluohjaajalle saat tietoa ikääntyneiden palveluista. Asiakkaiden oikea-aikaisesta ja hallitusta kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään. Hänet tavoitat arkisin puhelinaikana. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa :
* omaishoidon tuki
* vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
* kodin muutostyöt
* henkilökohtainen apu
* ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
* mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vammaisten asuminen
* kehitysvammaisten palvelut
* vammaispalveluna myönnettävät välineet, koneet ja laitteet
* kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä puh. +358 405251279
Normaalit aukioloajat
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Tervolan sosiaalityöntekijät
Saat puhelimitse yhteyden sosiaalityöntekijöihin.
Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä, lastensuojelu, lähiesihenkilö puh. +358 405327814
Sosiaalityöntekijä, lapsiperheiden palvelut, lastensuojelu ja työikäisten palvelut puh. +358 405376525
Avopalvelun ohjaajalta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluasioissa, kuten kotipalveluihin, asumispalveluihin, tukipalveluihin, kuljetuspalveluihin, omaishoidontukeen, ikäihmisten perhehoitoon, kehitysvammaisten avo- ja laitospalveluihin sekä vammaishuoltoon liittyvissä asioissa.
Saat soittamalla yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää ikääntyvien ylitorniolaisten hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Asumispalveluja järjestetään niille, jotka eivät selviydy kotihoidossa.
Palveluohjaaja, neuvonta, omaishoitoa tukevat palvelut, tukipalvelut ja palveluasuminen puh. +358 400314275
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään oikean tai tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa tehdään alustava arviointi. Samalla katsotaan, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Palveluvastaava auttaa ikääntyneiden palveluasumiseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä ikääntyneiden perhe- ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Sosiaaliohjaaja, asiakas- ja palveluohjaus puh. +358 401534968
Palveluvastaava, palveluasuminen ja kotona asumista tukevat palvelut puh. +358 407384730
Sosiaalityöntekijä, omais- ja perhehoito puh. +358 406281768
Normaalit aukioloajat
Puhelinaika, ajanvaraus
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Sallan sosiaali- ja terveyskeskus
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3,
98900
SALLA
Muut yhteystiedot
Inarin sosiaalitoimisto
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Pelkosenniemen sosiaalitoimistosta saat perheiden, työikäisten ja ikääntyneiden sosiaalipalvelut. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen soittamalla sosiaalityöntekijöille etukäteen.
Vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa ota yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukkaan: Karistamontie 4, Sodankylä, puh. 0400 694 024.
Osoite
Käynti sosiaalitoimistoon tapahtuu kirkonpuoleiselta sivulta.
Turjalantie
2,
98500
PELKOSENNIEMI
Normaalit aukioloajat
Sosiaalitoimiston aukioloajat
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Ranuan sosiaalitoimisto
Sosiaalitoimiston palvelupisteessä sinua palvelevat toimistosihteerit, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijät. Saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista sosiaalitoimiston työntekijöiltä.
Nestori palvelee ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään, kun on kysyttävää kotihoidosta, palveluasumisesta, omaishoidon tuesta, ateriapalveluista, kuljetuspalveluista, turvapuhelimista, siivous- ja kodinhoitopalveluista.
Sosiaalitoimistosta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalityön palveluista, täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta sekä välitystilistä, kuntouttavasta työtoiminnasta, lastensuojelun palveluista, lastenvalvojan palveluista, koti-, tuki- ja vammaispalveluista.
Kuljetuspalvelut on tarkoitettu vammaisille henkilöille, sairaille ja vähävaraisille ikääntyneille, jotka eivät pysty käyttämään joukkoliikennevälineitä. Palvelua voi käyttää työssäkäyntiin, opiskeluun, asiointiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja virkistykseen kotikunnassa ja lähialueella. Matkustajalla voi tarvittaessa olla mukanaan saattaja.
Palvelua käyttävä voi matkustaa esimerkiksi taksilla, kutsutaksilla tai yhteiskuljetuksella. Kuljetuspalveluina järjestetään välttämättömästi tarvittavat ja kohtuulliset matkat.
Sosiaalihuoltolaki:
Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista:
Kotihoidon palveluista saat tietoa palveluohjaajalta. Palvelu suunnitellaan yksilöllisesti kanssasi. Sinulle tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä alueen terveydenhoitajan, kodinhoitajan ja omaisten kanssa.
Kemin ikäihmisten palveluneuvonta ja palvelutarpeen arviointi
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Silloin kun ei enää pärjää arjessa, ota yhteys palveluneuvontaan. Palvelutarpeen arviointi tehdään joko kotikäynnillä tai puhelimitse. Palveluohjaaja antaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitoon ja edistämiseen.
Palveluohjaajilta saat tietoa Sodankylässä tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu niille yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikäihmisten palveluiden piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa. kuten Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli. Palveluohjauksen tehtävänä on omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotona. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avuntarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville.
Palvelu on tarkoitettu ikääntyneelle tai hänen läheiselleen, ikääntyneen kotona asumisen tukemiseksi ja turvaamiseksi. Neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi ovat maksutonta palvelua.
Neuvontaa ja ohjausta saat käymällä paikanpäällä Lapponiassa, puhelimitse tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä iäkkäiden palveluneuvontaan. Iäkkäiden palveluiden piiriin pääset palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Sinulla tulee olla kuljetuspalvelupäätös, jotta voit tilata kuljetuksen Matkapalvelukeskuksesta.
Tilaa kyyti Matkapalvelukeskuksesta vähintään 1,5 tuntia ennen matkaa. Voit tilata monta matkaa samalla kerralla. Jos matkan lähtöosoite on muu kuin kotiosoitteesi, voit tilata matkan suoraan. Kyytisi saapuu viimeistään 30 minuutin kuluttua. Peruuta matkat vähintään 30 minuuttia ennen matkan alkamista. Kuittaa kyyti matkan päätteeksi kuljetuspalvelukortilla. Matkojen omavastuu laskutetaan sinulta jälkikäteen kerran kuukaudessa.
Ilmoita seuraavat asiat, kun tilaat matkaa
* lähtöosoite, määränpää ja kellonaika.
* henkilömäärä, apuvälineet, matkatavaroiden määrä ja muut erityistarpeet.
* mainitse erikseen, jos sinulla aikataulutettu meno tai tapaaminen määränpäässä.
* ilmoita etukäteen, jos kesken matkan on odotettavissa 10 minuutin pysähdys. Matkan varrella saa olla enintään yksi 10 minuutin odotusaika pienimuotoiseen asiointiin.
Iäkkäiden palveluohjaus tukee ja mahdollistaa palveluja oikea-aikaisesti ja hallitusti. Soittamalla avopalveluohjaajalle saat tietoa ikääntyneiden palveluista. Asiakkaiden oikea-aikaisesta ja hallitusta kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään. Hänet tavoitat arkisin puhelinaikana. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa :
* omaishoidon tuki
* vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
* kodin muutostyöt
* henkilökohtainen apu
* ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
* mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vammaisten asuminen
* kehitysvammaisten palvelut
* vammaispalveluna myönnettävät välineet, koneet ja laitteet
* kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä puh. +358 405251279
Normaalit aukioloajat
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Tervolan sosiaalityöntekijät
Saat puhelimitse yhteyden sosiaalityöntekijöihin.
Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä, lastensuojelu, lähiesihenkilö puh. +358 405327814
Sosiaalityöntekijä, lapsiperheiden palvelut, lastensuojelu ja työikäisten palvelut puh. +358 405376525
Avopalvelun ohjaajalta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluasioissa, kuten kotipalveluihin, asumispalveluihin, tukipalveluihin, kuljetuspalveluihin, omaishoidontukeen, ikäihmisten perhehoitoon, kehitysvammaisten avo- ja laitospalveluihin sekä vammaishuoltoon liittyvissä asioissa.
Saat soittamalla yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää ikääntyvien ylitorniolaisten hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Asumispalveluja järjestetään niille, jotka eivät selviydy kotihoidossa.
Palveluohjaaja, neuvonta, omaishoitoa tukevat palvelut, tukipalvelut ja palveluasuminen puh. +358 400314275
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään oikean tai tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa tehdään alustava arviointi. Samalla katsotaan, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Palveluvastaava auttaa ikääntyneiden palveluasumiseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä ikääntyneiden perhe- ja omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Sosiaaliohjaaja, asiakas- ja palveluohjaus puh. +358 401534968
Palveluvastaava, palveluasuminen ja kotona asumista tukevat palvelut puh. +358 407384730
Sosiaalityöntekijä, omais- ja perhehoito puh. +358 406281768
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
1.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Sulun aikana voi ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–6.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023
Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Rovaniemen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 016 860 2010
Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 ja 040 137 3950 soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Hyvinvointialueelle siirtyvän Matkapalvelukeskuksen palvelut otetaan käyttöön Kemissä, Keminmaalla, Pelkosenniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla kevään aikana.
Matkapalvelukeskus on jo aiemmin välittänyt kyydit Rovaniemellä. Matkapalvelukeskuksen toiminnasta ja kumppanuussopimuksista tehdään selvitys.
Palvelut ovat käytettävissä maaliskuun alusta lähtien tai viimeistään sitten, kun uusien taksiyrittäjien sopimukset tulevat voimaan. Kunnissa on tällä hetkellä käynnissä taksipalvelujen kilpailutus. Matkapalvelukeskuksen piiriin siirtyvät uudet vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspäätöksen saaneet asiakkaat sekä asiakkaat, joilla oma taksiyrittäjä vaihtuu.
Aluehallitus hyväksyi samalla sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämisperusteet, jotka liittyvät Matkapalvelukeskuksen toimintaan. Kuljetuspalvelumatkoja ei saa käyttää matkoihin, jotka kuuluvat Kela-korvauksen piiriin. Tällaisia matkoja ovat esimerkiksi lääkäri-, laboratorio- ja terapiakäynnit.
Asiakas tilaa kyydin matkapalvelukeskuksesta, joka yhdistelee asiakkaiden kyytejä mahdollisuuksien mukaan. Viranhaltijat voivat myöntää ehdot täyttäville asiakkaille oikeuden yksityiskyytiin tai tutun vakiotaksin tilaamiseen.
Kyyti tulee tilata vähintään 1,5 tuntia ennen lähtöä. Jos asiakkaat pystyvät itse keskenään yhdistämään kyytitarpeensa, heiltä ei peritä omavastuumaksua.
Hyvinvointialueelle siirtyvän Matkapalvelukeskuksen palvelut otetaan käyttöön Kemissä, Keminmaalla, Pelkosenniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla kevään aikana.
Valmistelua uuteen matkapalvelukeskukseen liittymiseksi jatketaan
5.4.2023
Lapin aluevaltuusto päätti, että valmistelua jatketaan Lapin hyvinvointialueen liittymisestä Pohjois-Suomen hyvinvointialueiden ja Tervia-osuuskunnan yhteiseen Tervia Logistiikka -osakeyhtiöön. Jatkovalmistelun jälkeen asia tuodaan vielä aluevaltuuston seuraavassa kokouksessa käsiteltäväksi.
Tervia Logistiikka oy:n perustaisivat Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta eli Tervia sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueet. Lapin hyvinvointialue käyttäisi yhtiön perustamiseen 260 000 euroa.
Tällä hetkellä Lapin hyvinvointialueen kuljetusten välityspalveluista vastaa Rovaniemen kaupungilta hyvinvointialueelle siirtynyt matkapalvelukeskus. Matkapalvelukeskuksen toiminta laajenee vaiheittain käyttöön koko hyvinvointialueelle.
Neljän hyvinvointialueen yhtiöön liittyminen olisi monivaiheinen prosessi, joka toteutettaisiin vaiheittain eri hyvinvointialueilla. Tämänhetkisen arvion mukaan käytännön muutos voisi tapahtua Lapin hyvinvointialueella vuodenvaihteessa 2024–2025. Mahdollisen muutoksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät taksikyydit välittäisi neljän hyvinvointialueen yhteinen välityspalvelu.
Kuljetuspalveluihin ovat oikeutettuja henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Henkilöllä tulee myös olla virallinen kuljetuspalvelupäätös.
Kela-korvattavien matkojen järjestämisvastuu siirtyy mahdollisesti hyvinvointialueille vuosien 2025–2027 aikana, mikä lisäisi järjestettävien taksikyytien määrää.
Valmistelua uuteen matkapalvelukeskukseen liittymiseksi jatketaan
Lapin aluevaltuusto päätti, että valmistelua jatketaan Lapin hyvinvointialueen liittymisestä Pohjois-Suomen hyvinvointialueiden ja Tervia-osuuskunnan yhteiseen Tervia Logistiikka -osakeyhtiöön. Jatkovalmistelun jälkeen asia tuodaan vielä aluevaltuuston seuraavassa kokouksessa käsiteltäväksi.
Tervia Logistiikka oy:n perustaisivat Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta eli Tervia sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueet. Lapin...
Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto harkitsee perustettavaan yhteiseen matkapalvelukeskukseen liittymistä
30.3.2023
Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että hyvinvointialue harkitsee Tervia Logistiikka -osakeyhtiöön liittymistä.
Tervia Logistiikka oy:n perustaisivat Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta eli Tervia sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueet. Lapin hyvinvointialue käyttäisi yhtiön perustamiseen 260 000 euroa.
Tällä hetkellä Lapin hyvinvointialueen kuljetusten välityspalveluista vastaa Rovaniemen kaupungilta hyvinvointialueelle siirtynyt matkapalvelukeskus. Matkapalvelukeskuksen toiminta laajenee vaiheittain käyttöön koko hyvinvointialueelle.
Neljän hyvinvointialueen yhtiöön liittyminen olisi monivaiheinen prosessi, joka toteutettaisiin vaiheittain eri hyvinvointialueilla. Tämänhetkisen arvion mukaan käytännön muutos voisi tapahtua Lapin hyvinvointialueella vuodenvaihteessa 2024–2025. Mahdollisen muutoksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät taksikyydit välittäisi neljän hyvinvointialueen yhteinen välityspalvelu.
Kuljetuspalveluihin ovat oikeutettuja henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Henkilöllä tulee myös olla virallinen kuljetuspalvelupäätös.
Kela-korvattavien matkojen järjestämisvastuu siirtyy mahdollisesti hyvinvointialueille vuosien 2025–2027 aikana, mikä lisäisi järjestettävien taksikyytien määrää.
Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto harkitsee perustettavaan yhteiseen matkapalvelukeskukseen liittymistä
Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että hyvinvointialue harkitsee Tervia Logistiikka -osakeyhtiöön liittymistä.
Tervia Logistiikka oy:n perustaisivat Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta eli Tervia sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueet. Lapin hyvinvointialue käyttäisi yhtiön perustamiseen 260 000 euroa.
Tällä hetkellä Lapin hyvinvointialueen kuljetusten välityspalveluista vastaa Rovaniemen kaupungilta hyvinvointialueelle...
Tarkennuksia henkilökohtaisen avun palveluseteliin ja kuntouttavan työtoiminnan korvauksiin
23.3.2023
Aluehallitus tarkensi henkilökohtaisten avun palvelusetelien arvoa. Aiemmin hyväksyttyyn palvelusetelihinnastoon lisättiin hinnat arki-iltaisin ja öisin. Henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvo arkisin klo 21–06 on 33,80 euroa per tunti ja ammatillisen avustajapalvelun palvelusetelin arvo 45,30 euroa per tunti.
Aluehallitus päätti yhtenäistää kuntouttavassa työtoiminnassa olevien saamaa toimintarahaa ja kulukorvauksia. Toimintaraha on 9 euroa päivältä. Korvaukset maksetaan takautuvasti 1.1.2023 alkaen. Nykyisten asiakkaiden toimintaraha ei kuitenkaan laske, jos se on ollut aiemmin tätä suurempi. Hyvinvointialue korvaa matkakulut kotoa työtoimintaan edullisimman kulkuneuvon mukaan.
Aluehallitus antoi sosiaalipalvelujen tehtäväksi selvittää, olisiko kuntouttavaan työtoimintaan osallistuville mahdollista tarjota ilmainen ateria esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyönä.
Tarkennuksia henkilökohtaisen avun palveluseteliin ja kuntouttavan työtoiminnan korvauksiin
Aluehallitus tarkensi henkilökohtaisten avun palvelusetelien arvoa. Aiemmin hyväksyttyyn palvelusetelihinnastoon lisättiin hinnat arki-iltaisin ja öisin. Henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvo arkisin klo 21–06 on 33,80 euroa per tunti ja ammatillisen avustajapalvelun palvelusetelin arvo 45,30 euroa per tunti.
Aluehallitus päätti yhtenäistää kuntouttavassa työtoiminnassa olevien saamaa toimintarahaa ja kulukorvauksia. Toimintaraha on 9 euroa päivältä. Korvaukset maksetaan takautuvasti...