Psykiatrian ja riippuvuuspalveluista saat apua, kun sinulla on huoli omasta tai läheisesi jaksamisesta tai psyykkisestä hyvinvoinnista, elämäntilanteesi on haastava tai esimerkiksi päihteiden käyttö huolettaa sinua.
Palvelun kautta voit ottaa nimettömästi yhteyttä työntekijään milloin tahansa. Työntekijä vastaa yhteydenottopyyntöösi soittamalla sinulle seuraavana arkipäivänä. Soitto tapahtuu kello 9-17 välisenä aikana.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Koska palvelun käyttö ei vaadi tunnistamista tai kirjautumista, ilmoitus ei tallennu lähettäjälle. Palvelu on tietoturvallinen.
Haluatko tietoa eri riippuvuuksista? Mietitkö, onko sinulla joku riippuvuus? Oletko huolissasi läheisestäsi? Ota yhteyttä päihdepalveluiden arviointitiimiin, jossa sinua auttavat sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Teemme päihdehoidon tarpeen arviointia ja ohjausta ilman lähetettä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Päihdepalvelujen arviointitiimin työntekijä ottaa sinun yhteyttä valintasi mukaan puhelimitse tai Omavirtun kautta. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun. Palvelu on tietoturvallinen.
Päihde- ja riippuvuuspalvelujen neuvonta ja asiointi (Tornio)
Päihde- ja riippuvuuspalvelujen neuvonta on henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi päihde-, peli- ja nettiriippuvuuteen, sekä hyvinvoinnin vahvistamiseen. Palvelusta tarjotaan apua myös läheisille.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Riippuvuuspalvelujen neuvonta on henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi päihde-, peli- ja nettiriippuvuuteen, sekä hyvinvoinnin vahvistamiseen.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Koetko yksinäisyyttä tai onko kavereiden kanssa ollut riitaa? Vai painaako jokin asia mieltäsi? Onks tää normaalia? -verkkopalvelussa on videoita, jotka voivat auttaa sinua. Videoissa käsitellään mm. jännittämistä, yksinäisyyttä, riitoja ja valeuutisia. Videot voivat auttaa tilanteesi läpikäymistä ja voit huomata, että myös muillakin on samoja haasteita.
Siirry verkkopalveluun ja aloita kartoittamalla huolesi. Kartoittaminen rajaa ja näyttää sinun tilanteeseesi sopivia videoita.
Verkkopalvelusta pääset myös Pyydä apua -digipalveluun, josta voit pyytää apua ja kysyä neuvoa.
Onko sinulla murheita tai vaivaako jokin sinun mieltäsi? Enjaksa - verkkopalvelussa on videoita, jotka voivat auttaa sinua. Näissä käsitellään mm. parisuhdekriisejä, perhe-elämän haasteita ja riippuvuuksia. Videot voivat auttaa huomaamaan uudenlaisia ratkaisuja tilanteesta selviämiseen.
Siirry verkkopalveluun ja aloita kartoittamalla huolesi. Kartoittaminen rajaa ja näyttää sinun tilanteeseesi sopivia videoita.
Verkkopalvelusta pääset myös Pyydä apua -digipalveluun, josta voit pyytää apua ja kysyä neuvoa.
24h asiointi Klinik -palvelun avulla voit jättää yhteydenottopyynnön terveysasemalle, neuvolapalveluihin, opiskeluterveydenhuoltoon, suun terveydenhuoltoon, mielenterveys- ja päihdepalveluihin sekä useille eritystyöntekijöille. Yhteydenottoon vastataan mahdollisimman pian. Vaivasta riippuen tuloksena voi olla omahoito-ohje, lääkärin tai hoitajan vastaanotto tai muu kulloinkin sopivin hoidon aloitus.
Palvelun käyttöön tarvitaan henkilötunnus. Palveluun kirjoitettu teksti tallennetaan sellaisenaan potilastietojärjestelmään.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveyshoitajiin puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Kemin ja Simon sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus
Voit ottaa yhteyttä palveluohjaukseen esimerkiksi sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Jos sinulla ei ole tiedossa asiaa hoitavaa työntekijää, ota ensimmäisenä yhteyttä palveluohjaukseen.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat meihin yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Rovaniemen erityisryhmien asumispalvelut - sosiaaliyöntekijöiden yhteystiedot
Ota yhteys erityisryhmien asumispalveluihin sosiaalityöntekijöiden kautta. Yksikössä toimii kolme sosiaalityöntekijää: kaksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluissa ja yksi vammaisten asumispalveluissa.
Erityisryhmien asumispalvelujen sosiaalityöntekijöillä ei ole erillistä puhelinaikaa, vaan he ovat tavoitettavissa asiakastyön ohella arkisin. Tarvittaessa voit jättää puhelinvastaajaan soittopyynnön.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen sosiaalityöntekijä
Rovaniemen A-Klinikka ja Nuorisoasema Romppu auttavat kaikissa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä ongelmissa. Romppu tarjoaa riippuvuuspalveluita alle 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen ja A-klinikka yli 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen.
Jos olet uusi asiakas, ota ensin yhteyttä Rompun ja A-klinikan yhteiseen arviointitiimiin. Arviointitiimin sairaanhoitajat auttavat sinut eteenpäin sopiviin palveluihin.
Aukioloajat (muina aikoina voit jättää viestin, johon vastaamme mahdollisimman pian)
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 16:00
Perjantai
08:00 - 14:00
Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen sairaanhoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponia tuottaa mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken asukkaille.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa teemme alustavan arvioinnin. Samalla katsomme, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Saat yhteyden A-klinikan työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Päivystysnumero on käytössä vain päivystyspäivinä maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Muina aikoina ota yhteys sairaanhoitajiin tai vastaavaan työntekijään.
Päivystysnumero on käytössä vain päivystysaikoina ma-ke
Muonion työikäisten ja vammaisten palvelujen sosiaaliohjaaja
Saat yhteyden työikäisten ja vammaisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin. Sosiaaliohjaaja ohjaa ja neuvoo sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Osallisuuskeskus Oodin terveyspalvelut on tarkoitettu kaikille huumeita käyttäville ja ne ovat maksuttomia.
Oodi tarjoaa muun muassa seuraavia palveluja:
pistosvälineiden vaihtotoiminta
terveysneuvonta ja -ohjaus
HCV ja HIV -pikatestaus
rokotustoiminta
seksuaaliterveyteen liittyvä ohjaus, neuvonta ja koulutus
terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto
Terveyspalveluja toteutetaan erikseen ilmoitettuina aukioloaikoina. Ajankohtaiset aukiolotiedotteet löytyvät Oodin Facebookista ja Instagramista. Oodi järjestää myös vertaistoimintaa ja toimii kohtaamispaikkana.
Osallisuuskeskus Oodi on Rovalan Setlementti ry:n ja Rovaniemen kaupungin kumppanuushanke huumeiden käytön haittoja vähentävän toiminnan kehittämiseksi.
Sosiaalipalvelujen toimipiste sijaitsee Savukosken kunnanvirastolla. Sosiaalipalvelujen työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja ajanvarauksella myös paikan päällä.
Vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa ota yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukkaan: Karistamontie 4 Sodankylä, palveluohjaus p. 0400 694 024.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Saat poliklinikalta apua päihderiippuvuuksiin, esimerkiksi alkoholi-, huume- ja lääkeongelmiin sekä hoitoa toiminnallisiin riippuvuuksiin.
Riippuvuuksien poliklinikalla tehdään hoidon tarpeen arviointeja ja hoidetaan erilaisia päihderiippuvuuksia (esimerkiksi alkoholi-, huume- ja lääkeongelmat) sekä toiminnallisia riippuvuuksia (esimerkiksi peli-, netti- ja seksiriippuvuudet). Riippuvuuksien poliklinikan palveluihin voi hakeutua myös riippuvuusongelmaisen läheinen saadakseen tukea tilanteeseensa. Hoitomuotoina ovat ohjaus ja neuvonta, yksilö-, pari-, perhe- ja verkostokeskustelut, lääkinnällinen avokatkaisu. Poliklinikalla tehdään myös päihderiippuvuuden arviointeja.
Riippuvuuksien poliklinikalle voit hakeutua ilman etukäteisajanvarausta maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Muulloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluita. Tarvittaessa sinut ohjataan edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.
Kittilän terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Osoite
Sairaalantie
2,
99100
KITTILÄ
Normaalit aukioloajat
Poliklinikka ja vastaanotto
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Terveyskeskuksen asiointipiste
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 13:00
Perjantai
08:00 - 12:00
Akuutti- ja kuntoutusosasto (entinen vuodeosasto)
Avoinna ympäri vuorokauden.
Virtu.fi-viesteihin ja Omaolo-oirearvioihin vastaamme
Perhe- ja sosiaalityön palvelujen yksikkö sijaitsee hyvinvointikeskus Lapponian 3. kerroksessa.
Perhe- ja sosiaalipalveluista saat seuraavat palvelut: työikäisten ja lapsiperheiden sosiaalityö, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut, perheneuvola, päihde- ja mielenterveystyö sekä työllisyyden hoito.
Päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen tarjotaan ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi päihdevieroitukseen ja -kuntoutukseen liittyvissä asioissa.
Päihdeongelmaiset ja heidän läheisensä voivat saada neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä.
Osoite
Terveyskeskus
Vesaisenkatu
2,
95400
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka, Perhekeskus
Saat meiltä apua erilaisissa elämäntilanteissa – olet sitten perheellinen tai yksin asuva, lapsi, nuori, työikäinen tai ikäihminen.
Perhekeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä toimimme tiiviissä yhteistyössä kanssasi ja keskenämme. Tavoitteenamme on, että saat apua ja tukea nopeasti ja joustavasti. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien, kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn, kunnan eri toimialojen ja erikoissairaanhoidon kanssa.
Päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen tarjotaan ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi päihdevieroitukseen ja -kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Neuvojat kertovat, mitä palveluita on tarjolla, miten niihin hakeudutaan ja mitä niiden käyttö edellyttää. He opastavat kaikkien päihdepalveluita tuottavien tahojen pariin.
Päihdeongelmaiset ja heidän läheisensä voivat saada neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Neuvojat eivät tee palveluihin liittyviä päätöksiä.
Päihde- ja riippuvuuspalveluiden neuvonta on maksutonta.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveyshoitajiin puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Kemin ja Simon sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus
Voit ottaa yhteyttä palveluohjaukseen esimerkiksi sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Jos sinulla ei ole tiedossa asiaa hoitavaa työntekijää, ota ensimmäisenä yhteyttä palveluohjaukseen.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat meihin yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Rovaniemen erityisryhmien asumispalvelut - sosiaaliyöntekijöiden yhteystiedot
Ota yhteys erityisryhmien asumispalveluihin sosiaalityöntekijöiden kautta. Yksikössä toimii kolme sosiaalityöntekijää: kaksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluissa ja yksi vammaisten asumispalveluissa.
Erityisryhmien asumispalvelujen sosiaalityöntekijöillä ei ole erillistä puhelinaikaa, vaan he ovat tavoitettavissa asiakastyön ohella arkisin. Tarvittaessa voit jättää puhelinvastaajaan soittopyynnön.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen sosiaalityöntekijä
Rovaniemen A-Klinikka ja Nuorisoasema Romppu auttavat kaikissa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä ongelmissa. Romppu tarjoaa riippuvuuspalveluita alle 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen ja A-klinikka yli 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen.
Jos olet uusi asiakas, ota ensin yhteyttä Rompun ja A-klinikan yhteiseen arviointitiimiin. Arviointitiimin sairaanhoitajat auttavat sinut eteenpäin sopiviin palveluihin.
Aukioloajat (muina aikoina voit jättää viestin, johon vastaamme mahdollisimman pian)
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 16:00
Perjantai
08:00 - 14:00
Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen sairaanhoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponia tuottaa mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken asukkaille.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa teemme alustavan arvioinnin. Samalla katsomme, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Saat yhteyden A-klinikan työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Päivystysnumero on käytössä vain päivystyspäivinä maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Muina aikoina ota yhteys sairaanhoitajiin tai vastaavaan työntekijään.
Päivystysnumero on käytössä vain päivystysaikoina ma-ke
Muonion työikäisten ja vammaisten palvelujen sosiaaliohjaaja
Saat yhteyden työikäisten ja vammaisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin. Sosiaaliohjaaja ohjaa ja neuvoo sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Lapin keskussairaalan lasten psykiatrian poliklinikka muuttaa ja nuorisopsykiatria toimii hajautetusti omaan muuttoonsa asti
7.11.2023
Lapin keskussairaalan lasten psykiatrian poliklinikka muuttaa Urheilukatu 5-7 tiloihin kolmanteen kerrokseen. Toiminta käynnistyy uusissa tilaoissa 7.11.2023
Nuorisopsykiatrian poliklinikka toimii hajautetusti omaan muuttoonsa asti
Nuorisopsykiatrian poliklinikan työntekijöistä osa työskentelee LKS Vilkassa Lapin keskussairaalan viereisessä, osa etänä ja osa edelleen Metsätalolla.
Pyrimme turvaamaan palvelut mahdollisimman hyvin, mutta tilanne on haasteellinen sekä asiakkaiden, että työntekijöiden näkökulmasta. Usein joudumme toteuttamaan poliklinikkakäynnit etänä. Olemme pahoillamme tilanteesta aiheutuvasta haitasta teille asiakkaille ja yhteistyötahoille.
Nuorisopsykiatrian poliklinikka tulee muuttamaan myöhemmin myös Urheilukatu 5-7 neljänteen kerrokseen. Tästä tiedotamme erikseen.
Lisätietoja:
Tero Hallikainen, tero.hallikainen@lapha.fi
Vastuuyksikön ylilääkäri
Lasten ja nuorten keskitetyt mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Tuula Mäntymäki, tuula.mantymaki@lapha.fi
ylihoitaja, vastuuyksikköjohtaja
Lasten ja nuorten keskitetyt mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Lapin keskussairaalan lasten psykiatrian poliklinikka muuttaa ja nuorisopsykiatria toimii hajautetusti omaan muuttoonsa asti
Lapin keskussairaalan lasten psykiatrian poliklinikka muuttaa Urheilukatu 5-7 tiloihin kolmanteen kerrokseen. Toiminta käynnistyy uusissa tilaoissa 7.11.2023
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
26.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Tänne on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Enontekiön kuntoutus on suljettu 10.8.-3.9. Apuvälinepalvelut Muonion kuntoutuksen kautta.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023. Myös digipalvelu on suljettu.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Kemijärven Hyvinvointikeskus Lapponian röntgen on auki seuraavasti:
Viikoilla 26-27 (26.6.-7.7.) röntgen avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-15, keskiviikkoisin suljettu
Viikolla 28 (10.-14.7.) avoinna ma ja ke klo 8-15.30, pe 8-14.30, tiistaina ja torstaina suljettu
Viikolla 31 (31.7.-4.8) ma-ti klo 9-15, to klo 8-15.30, pe klo 8-14.30, keskiviikkona suljettu
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 28.7- 13.8.2023.
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Myös digipalvelu on suljettu. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–13.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023. Myös digipalvelu on suljettu.
Rovaniemen keskittymistiimi on suljettu 6.-16.7.2023.
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023
Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Nestorin palveluohjaus on avoinna aamupäivisin kello 9-12 heinäkuun ajan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Savukosken sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 3.–30.7.2023.
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 26.6.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Kemin tai Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraukseen. Kemin suun terveydenhuollon ajanvaraus 016 860 4115 ja Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraus 016 860 4220
Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan sosiaalitoimisto on suljettu 10.–23.7.2023.
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 (Meri-Lappi, itäinen ja pohjoinen Lappi) ja 040 137 3950 (Rovaniemen alue, itäinen ja pohjoinen Lappi) soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Diginepsy chat on suljettu 3.7.-14.8.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Tänne on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Terapianavigaattori käyttöön Rovaniemen mielenterveyspalveluissa
2.5.2023
Terapianavigaattori on verkkokysely, joka koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.
Terapianavigaattori toimii suomeksi ja ruotsiksi ja se on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.
Rovaniemi ottaa Terapianavigaattorin käyttöön ensimmäisenä Lapissa
Rovaniemen Mielitiimin vastaanotolle ensikäynnille tulevan toivotaan täyttävän hänen tilannettansa ja mielialaansa kartoittavan kyselyn osoitteessa terapianavigaattori.fi. Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista.
Täytettyäsi Terapianavigaattorin, saat lopussa henkilökohtaisen koodin, jolla ammattilainen voi avata tuloksesi yhden kuukauden ajan. Ota koodi varmaan talteen ja anna se ensimmäisellä tapaamisella Mielitiimin työntekijälle. Terapianavigaattori täytetään ilman tunnistetietoja. Älä siis kirjaa Terapianavigaattoriin henkilötietojasi, kuten nimeä, puhelinnumeroa tai henkilötunnusta. Terapianavigaattorin täyttäminen auttaa selkeyttämään tilannettasi ja sujuvoittaa sinulle sopivan hoidon käynnistymistä.
Terapianavigaattori on kehitetty osana Terapiat etulinjaan -hoitomallia ja sitä käytetään osana terveydenhuollon hoidon tarpeen arviota jo monilla alueilla Suomessa. Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea, ja se mahdollistaa terapiatakuun toteuttamisen hyvinvointialueilla.
Saat yhteyden Rovaniemen Mielitiimiin p. 040 715 8400. Mielitiimin vastaanotolle et tarvitse lähetettä.
Terapianavigaattori käyttöön Rovaniemen mielenterveyspalveluissa
Terapianavigaattori on verkkokysely, joka koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.
Itsemurhaa yrittäneiden tukea lisätään Lapin hyvinvointialueella
28.4.2023
Lapissa itsemurhakuolleisuus oli vuonna 2021 yli valtakunnallisen keskiarvon. Itsetuhoiselle hoitoon pääsy on vaikeaa, erityisesti haja-asutusalueilla ja kasvukeskuksien ulkopuolella. Lapissa on koulutettu yhteensä 1400 ammattilaisia itsemurhavaaran tunnistamiseen.
ITRO-hankkeen tavoitteena on itsemurhiin liittyvien negatiivisten asenteiden ja stigman vähentäminen väestöviestinnällä, itsemurhavaarassa olevia työssään kohtaavien tiedon ja osaamisen vahvistaminen, varhaisen tuen tarjoaminen itsemurhavaarassa oleville ja heidän läheisilleen sekä matalan kynnyksen tuen ja palveluiden lisääminen. Lisäksi itsemurhien ja itsemurhayritysten määrä pyritään saamaan laskuun. Toimenpiteet ovat osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja itsemurhien ehkäisyohjelmaa vuosille 2020–2030.
ITRO-hankkeen päällikkö Marena Kukkonen muistuttaa, että lähes jokainen aikuinen Suomessa asuva tietää jonkun, joka on tehnyt, ajatellut tai yrittänyt itsemurhaa.
-Itsemurhia voi ehkäistä, ja avainasemassa tässä on tiedon lisääminen siitä, että itsetuhoisista ajatuksista voi puhua ja apua on saatavilla monesta eri kanavasta. Tärkeää on huomioida myös läheiset ja tukea heitä kriisissä, Kukkonen sanoo.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehtiin vuonna 2021 yhteensä 747 itsemurhaa, mikä oli 30 enemmän kuin 2020, jolloin vastaava luku oli 717. Silloisissa Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä itsemurhakuolleisuus oli hieman yli valtakunnallisen keskiarvon viimeisen tilastotiedon mukaan.
Toimintaa halutaan yhtenäistää koko Lapin alueella
ITRO-hankkeessa yhtenä tavoitteena on laajentaa hankkeen aikana Meri-Lapin alueelle perustetun itsemurhien ehkäisytyötä koordinoivan työryhmän toimintaa koko Lapin hyvinvointialueelle.
-Kun itsemurhien määrää halutaan saada laskemaan, on ensiarvoisen tärkeää vahvistaa työssään itsemurhavaarassa olevia kohtaavien ammattilaisten verkostoitumista ja osaamista. Ammattilaisille on oleellista tunnistaa mahdollinen itsemurhavaara, tietää, miten ottaa puheeksi itsetuhoisuus sekä tarjota matalan kynnyksen keskusteluapua mahdollisimman pian, Kukkonen sanoo.
ITRO-hankkeen aikana Lapissa on koulutettu noin 1400 ammattilaista itsemurhavaaran tunnistamiseen ja puheeksiottoon. Koulutukset jatkuvat Lapin hyvinvointialueella kesään 2023 saakka. Lisäksi alueella on koulutettu osaajia lyhytinterventioon itsemurhaa yrittäneelle.
ITRO-hankkeen (itsemurhien ehkäisy riskiryhmäinterventioiden ja osaamisen vahvistamisen kautta) toimijoina ovat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Lapin hyvinvointialue, Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Kriisikeskus, MIELI Meri-Lapin Mielenterveys ry / Kriisikeskus Turvapoiju ja Surunauha ry. Hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa.
Apua on saatavilla:
Kemissä Kriisikeskus Turvapoiju, puh 040 544 1750 (ma-pe klo 9–15) tai sähköposti kriisikeskus@turvapoiju.fi
Rovaniemellä voit varata keskusteluaikoja kriisityöntekijöille (ma-pe klo 8–18) p. 040 553 7508
Länsi-Pohjan keskussairaalan psykiatrian päivystyspuhelin on auki 24/7 p. 040 774 3891
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin on auki 24/7 p. 040 715 8400
Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Itsemurhaa yrittäneiden tukea lisätään Lapin hyvinvointialueella
Lapissa itsemurhakuolleisuus oli vuonna 2021 yli valtakunnallisen keskiarvon. Itsetuhoiselle hoitoon pääsy on vaikeaa, erityisesti haja-asutusalueilla ja kasvukeskuksien ulkopuolella. Lapissa on koulutettu yhteensä 1400 ammattilaisia itsemurhavaaran tunnistamiseen.
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.
Sääʹmǩiõʹlle vueʹlnn.
Miten saan sosiaali- ja terveyspalveluita vuonna 2023?
Palvelut jatkuvat pääosin samanlaisina kuin nyt. Kohtaat tutut työntekijät samoissa tehtävissään. Palvelupisteet, kuten terveyskeskus ja sosiaalitoimisto, ovat samat, missä olet tottunut käymään. Myös yksityisille toimijoille ulkoistetut julkiset palvelut säilyvät ennallaan.
Jos saat palveluja tai etuuksia, ne jatkuvat ennallaan. Jos sinulla on varattuja aikoja vuodelle 2023 tai saat säännöllisesti jotain palvelua, ne jatkuvat sovitusti.
Jos tarvitset uuden ajan tai palveluntarpeen arvion, ota yhteyttä oman paikkakuntasi sote-palvelujen ajanvaraukseen tai palveluohjaukseen. Toistaiseksi sote-palvelujen yhteystiedot löytyvät edelleen kuntien ja kuntayhtymien sivuilta. Vuodenvaihteesta alkaen yhteystiedot löytyvät osoitteesta lapha.fi.
Mistä tiedän, mitä palveluita paikkakunnallani on ja mihin olla yhteydessä?
Ajantasaiset perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tiedot löydät vuodenvaihteen 2023 jälkeen verkkosivuiltamme lapha.fi. Verkkosivuilta löydät sekä tietoa eri palvelujen sisällöstä että oman paikkakuntasi yhteystiedot. Osa palveluista on yhteisiä koko Lapin alueella.
Myös Kolpeneen palvelukeskuksen ja keskussairaaloiden tiedot siirtyvät uusille verkkosivuillemme vuoden 2023 aikana. Pelastuspalvelujen tiedot löydät edelleen osoitteesta lapinpelastuslaitos.fi.
Jaamme kaikille lappilaisille alkuvuoden aikana kotiin palveluesitteen, jossa kerromme paikkakunnan sote- ja pelastuspalveluista.
Palvelujen puhelinnumerot pysyvät pääosin ennallaan. Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla osa puhelinnumeroista on muuttunut. Vaikka soittaisit vanhaan numeroon, puhelu ohjautuu puolen vuoden ajan uuteen numeroon. Jos jätät takaisinsoittopyynnön tai työntekijämme jostakin muusta syystä soittaa sinulle, puhelu tulee uudesta numerosta. Tiedotamme mahdollisista tulevista puhelinnumerojen muutoksista erikseen.
Sote-henkilöstön sähköpostit ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi. Pelastuspalvelujen henkilökunnan sähköpostiosoitteet pysyvät ennallaan ja ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinpelastuslaitos.fi.
Tuleeko palveluihin muutoksia?
Siirtymä hyvinvointialueelle on ensivaiheessa hallinnollinen, eikä palveluihin tule juurikaan asiakkaille näkyviä muutoksia heti vuoden 2023 alussa.
Esimerkiksi oman paikkakuntasi terveyskeskus jatkaa tutussa paikassa toimintaansa kuten ennenkin. Ympärivuorokautiset palvelut, kuten päivystys, vuodeosastot ja asumispalvelut jatkuvat katkeamattomina vuodenvaihteen yli. Kotiin annettavat palvelut, kuten kotihoito ja muut kotikäynnit, jatkuvat koko Lapin alueella kuten nytkin. Palvelusetelit ja yksityisiltä palveluntuottajilta ostetut palvelut jatkuvat ennallaan.
Sekä Lapin keskussairaala Rovaniemellä että Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä jatkavat toimintaansa normaalisti. Molemmissa sairaaloissa toimii muun muassa ympärivuorokautinen päivystys. Kiireettömissä asioissa hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä vanhaan tapaan.
Palvelujen myöntämisperusteet yhtenäistyvät koko Lapissa. Uudet myöntämisperusteet koskevat kuitenkin pääasiassa uusia asiakkuuksia sekä tilanteita, joissa asiakkaan palveluntarvetta täytyy arvioida uudelleen.
Asiakasmaksut ja palkkiot yhtenäistyvät koko Lapissa. Asiakasmaksut ovat kuitenkin pääosin samat kuin mitä kunnissa on tällä hetkellä käytössä. Laskutustiedot muuttuvat. Jos haluat maksaa asiakasmaksut automaattisesti verkkopankistasi, sinun tulee tehdä uusi e-laskusopimus. Saat ohjeet vuoden ensimmäisen laskun liitteenä.
Perhehoidon kulukorvaukset sekä omais- ja perhehoidon palkkiot maksetaan jatkossa kuun 15. päivä. Henkilökohtaisten avustajien palkkiot maksetaan kuun 15. ja viimeinen päivä.
Mikä on Lapin hyvinvointialue?
Lapin hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen koko Lapin julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueella työskentelee lähes 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista. Hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja.
Hyvinvointialueen muodostavat:
Lapin 21 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut
Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit
Kolpeneen palvelukeskus, Oulunkaari Simon palvelujen osalta, Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.