Palvelu on yksilökeskeisesti suunniteltua, tavoitteellista ja kuntouttavaa ympärivuorokautista asumista ja hoitoa kehitysvammaisille, monivammaisille sekä autismin kirjon henkilöille. Keskeistä on asiakkaiden asumisen taitojen ja kommunikaation harjoittelu sekä itsemääräämisoikeuden vahvistaminen. Asiakkaan itsemääräämisoikeus, osallisuus ja omien voimavarojen tukeminen on keskeistä ja noudatamme valtakunnallista ohjeistusta yksilöllisen tuen laatukriteereitä.
Tavoitteena on edistää vahvaa erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden mahdollisimman itsenäistä ja osallistuvaa elämää.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Kolpeneen palvelukeskuksen tarjoamia pitkäaikaisen kuntoutuksen ja asumisen palveluita varten tarvitset kotikuntasi vammaispalvelun työntekijän tekemän päätöksen hoidon antamisesta. Sopivan palvelumuodon arviointia sekä palveluihin hakeutumista varten sinun tulisi olla yhteydessä alueesi vammaispalveluista vastaavaan henkilöön tai lääkinnällisestä kuntoutuksesta vastaavaan henkilöön.
Sosiaalityöntekijöiden neuvonta ja asiointi (Kolpene)
Palvelussa vastaamme Kolpeneen palveluihin, mm. autismikursseihin, tutkimus- ja kuntoutusjaksoihin, kuntoutusneuvoloihin, asumispalveluihin sekä laitoshoitoon liittyviin asioihin. Vastaajina toimivat Kolpeneen sosiaalityöntekijät. Neuvonta on henkilökohtaista.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Saat yhteyden Luodon Alvari-yksikköön puhelimitse.
Alvari-yksikkö tarjoaa pitkäaikaista kuntoutusta ja asumista runsaasti tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autisminkirjon nuorille ja aikuisille.
Aatos-yksikkö tarjoaa pitkäaikaista kuntoutusta ja asumista runsaasti tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autisminkirjon nuorille ja aikuisille.
Aatos sijaitsee Kolpeneella Luodon uudisrakennuksessa. Yksikössä on neljä esteetöntä asuntoa. Asiakkaiden käytössä on yksiö, sauna ja kuntosali.
Aatoksessa työskentelee moniammatillinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Henkilöstö on kouluttautunut autisminkirjon asiakkaiden kanssa toimimiseen.
Alvari tarjoaa pitkäaikaista kuntoutusta ja asumista runsaasti tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autisminkirjon nuorille ja aikuisille.
Alvari sijaitsee Kolpeneella Luodon uudisrakennuksessa. Alvarissa on kuusi esteetöntä huonetta wc-suihkutiloineen. Yksikössä on lisäksi neljä yhteistä oleskelutilaa ja keittiö. Tilat voi jakaa kahdeksi pienryhmäksi. Alvarin asukkaat voivat käyttää Luodon tilojen saunaa ja kuntosalia.
Alvarissa työskentelee moniammatillinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Henkilöstö on kouluttautunut autisminkirjon asiakkaiden kanssa toimimiseen.
Pyry- ja Sisu-yksiköt tarjoavat pitkäaikaista kuntoutusta ja asumista autisminkirjon lapsille ja aikuisille.
Pyry- ja Sisu-yksiköt sijaitsevat Kolpeneella Luodon uudisrakennuksessa. Yksiköissä on kahdeksan esteetöntä asuntoa runsaasti toiminnan ohjausta tarvitseville kehitysvammaisille ja autisminkirjon asiakkaille.
Yksiköissä työskentelee moniammatillinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka on kouluttautunut autisminkirjon asiakkaiden kanssa toimimiseen.
Asumisyksikkö Mäntyrinne tarjoaa ympärivuorokautista asumista aikuisille ja ikääntyville monitarpeisille kehitysvammaisille.
Asumisyksikön tilat ovat kodinomaiset ja ajanmukaisin apuvälinein varustetut. Asukkaiden liikkuminen yksikössä on turvallista ja esteetöntä. Järjestämme yksikössä pienryhmäasumista kahdessa eri ryhmässä.
Henkilökunta on kokenutta ja kouluttautunut aikuisten ja ikääntyvien monitarpeisten kehitysvammaisten hoitoon, ohjaukseen ja saattohoitoon.
Ikääntyneen, vammaisen tai muusta syystä erityistä hoivaa ja hoitoa tarvitsevan henkilön hoito voidaan järjestää laitoksessa, mikäli se on hänen terveytensä ja turvallisuutensa kannalta perusteltua. Laitoshoito hoivakodissa tai muussa sosiaalihuollon yksikössä voi olla lyhytaikaista tai jatkuvaa. Sitä voidaan antaa osa-aikaisesti tai ympärivuorokautisesti.
Vammaisen henkilön laitoshoidon on perustuttava lääketieteellisiin ja sosiaalisiin syihin, ei esimerkiksi hänen tarvitsemiensa palvelujen runsauteen. Henkilön oma näkemys on otettava kaikessa huomioon.
Laitoksessa asuvalle on järjestettävä hänen tarpeidensa mukainen kuntoutus, hoito ja huolenpito. Hänelle on pyrittävä järjestämään myös turvallinen, kodinomainen ja virikkeitä antava elinympäristö. Asiakkaalle nimetään omatyöntekijä, joka vastaa vastaa yksilöllisestä hoidon toteutuksesta.
Laitoshoitoa järjestävät sekä julkiset että yksityiset palveluntuottajat.
Asiakkaalta peritään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevan asetuksen mukaiset maksut.
Kolpene.fi-verkkosivut poistuvat käytöstä huhtikuun alussa
28.3.2024
Käyttäjä uudelleenohjautuu suoraan hyvinvointialueen verkkosivuille.
Verkkosivusto kolpene.fi poistuu käytöstä 1.4.2024 ja uudelleenohjautuu jatkossa suoraan Lapin hyvinvointialueen verkkosivuille. Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus löytyy sosiaalipalvelujen osiosta.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus järjestää kehitysvammaisten erityispalveluja eli asumisen palveluja, pitkä- ja lyhytaikaista kuntoutusta, tutkimus- ja kuntoutuspalveluja, autismikuntoutusta, kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalveluja ja iltapäivätoimintaa kouluikäisille ja opiskelijoille sekä päiväaikaista toimintaa.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.