Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Asumisen palvelut

Navigointivalikko

Kolpeneen asumisen palvelut

Kolpeneen asumisen palvelut

Kolpeneen palvelukeskus tarjoaa asumisen palveluja kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille.

Asuntoryhmät ja ryhmäasunnot sijaitsevat Rovaniemellä, Sodankylässä ja Kittilässä. Asuntomme ovat esteettömiä ja sijaitsevat palvelujen läheisyydessä. Asuntoryhmäasuminen mahdollistaa vaikeavammaiselle sekä paljon tukea tarvitsevalle asumisen omassa asunnossa.

Tarjoamme myös muuttovalmennusta. Muuttovalmennuksella pyritään valmistamaan kehitysvammaista ja hänen läheisiään tulevaan elämänmuutokseen. Valmennus toteutetaan yksilöllisen muuttosuunnitelman mukaan. Muuttovalmennuksen avulla mahdollistetaan muutto uuteen kotiin mahdollisimman onnistuneesti.

Toteutamme asumisen palveluja myös lyhytaikaisina palveluina asiakkaan elämäntilanteen mukaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksessa järjestetään asumisen palvelua vammaispalveluna paljon tukea tarvitseville kehitysvammaisille, autismikirjon henkilöille, moni- sekä liikuntavammaisille asiakkaille.

Toimi näin

Tuki- ja osaamiskeskuksen asumisen palveluihin hakeutumiseksi sinulle tulee tehdä vammaispalveluissa palvelutarpeen kartoitus. Tämän jälkeen sosiaalityöntekijäsi ottaa yhteyttä Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen asumisen palvelupäällikköön selvittääkseen vapaat asunnot.

Sosiaalityöntekijöiden neuvonta ja asiointi (Kolpene)

Palvelussa vastaamme Kolpeneen palveluihin, mm. autismikursseihin, tutkimus- ja kuntoutusjaksoihin, kuntoutusneuvoloihin, asumispalveluihin sekä laitoshoitoon liittyviin asioihin. Vastaajina toimivat Kolpeneen sosiaalityöntekijät. Neuvonta on henkilökohtaista.

Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.

Käytön tuki

Normaalit aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus

Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus tuottaa asumisen, vaativan erityisen tuen ja päiväaikaisen toiminnan palveluja sekä vammais- ja asiantuntijapalveluja.

Normaalit aukioloajat

 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 16:00

Kolpeneen asumisen palvelujen palvelupäällikkö

Asumisen palvelujen palvelupäällikköön saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.

 • Asumisen palvelujen palvelupäällikkö

Normaalit aukioloajat

 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 16:00

Kolpeneen Koivuojankadun asumisyksikkö

Saat yhteyden Koivuojankadun asumisyksikköön puhelimitse.

Asumisyksikkö tarjoaa yksilöllistä, tehostettua ja tuettua palveluasumista monitarpeisille, vaikeavammaisille ja liikuntaesteisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua ja tukea kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan ympäri vuorokauden.

Kolpeneen Tunturi-Lapin asumisyksikkö

Saat yhteyden Tunturi-Lapin asumisyksikköön puhelimitse.

Asumisyksikkö koostuu Hirvastien ryhmäasumisen ja Petäjätien rivitalojen asuntoryhmistä. Yksikkö sijaitsee Kittilässä.

Kolpeneen asumisyksikkö Komppi

Saat yhteyden asumisyksikkö Komppiin puhelimitse.

Asumisyksikkö Komppi tarjoaa tehostettua palveluasumista kehitysvammaisille ja autismin kirjon henkilöille, joilla on toimintakyvyn heikentymistä vamman, mielenterveyden tai muun syyn vuoksi.

Kolpeneen asumisyksikkö Hangaspisto

Saat yhteyden asumisyksikkö Hangaspistoon puhelimitse.

Hangaspisto tarjoaa tehostettua asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille. Hangaspistossa on kaksi erillistä asuntoryhmää sekä rivitalo ryhmäasumiseen.

Kolpeneen asumisyksikkö Tempo

Saat yhteyden asumisyksikkö Tempoon puhelimitse.

Tempo tarjoaa tehostettua asumispalvelua, jossa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden.

Kolpeneen asumisyksikkö Soolo

Saat yhteyden asumisyksikkö Sooloon puhelimitse.

Asuntoryhmä Soolo tarjoaa tehostettua asumispalvelua, jossa henkilökunta on saatavilla ympäri vuorokauden.

Kolpeneen asumisyksikkö Kipinä

Saat yhteyden asumisyksikkö Kipinään puhelimitse.

Asumisyksikkö Kipinä tarjoaa tehostettua ja valmentavaa asumispalvelua aikuisille erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kolpeneen asumisyksikkö Rasti

Saat yhteyden asumisyksikkö Rastiin puhelimitse.

Asumisyksikkö Rasti tarjoaa tehostettua ja valmentavaa asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kolpeneen asumisyksikkö Aisakello

Saat yhteyden asumisyksikkö Aisakelloon puhelimitse.

Asumisyksikkö Aisakello tarjoaa tehostettua palveluasumista tai valmentavaa asumista nuorille, aikuisille ja ikääntyville, jotka tarvitsevat paljon tukea selviytyäkseen päivittäisistä toiminnoistaan.

Kolpeneen asumisyksikkö Kaarna

Saat yhteyden asumisyksikkö Kaarnaan puhelimitse.

Kaarna tarjoaa tehostettua ja valmentavaa asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kolpeneen Tunturi-Lapin asumisyksikkö

Tunturi-Lapin asumisyksikkö Kittilässä tarjoaa yksilöllisesti tuettua, tehostettua asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville nuorille, aikuisille ja ikääntyville. Lisäksi tarjoamme tilapäishoitoa lapsille ja nuorille.

Asumisyksikkö koostuu Hirvastien ryhmäasumisen ja Petäjätien rivitalojen asuntoryhmistä. Hirvasteillä on 10 asuntoa ja Petäjätiellä yhdeksän asuntoa. Asunnot ovat kooltaan 25-35 neliömetriä.

Jokaisessa asunnossa on oma sisäänkäynti ja terassi. Oman asunnon lisäksi asukkailla on käytössään yhteisiä tiloja oleskeluun, ruokailuun ja saunomiseen. Asumisessa korostuu asukkaan yksilöllisten tarpeiden arviointi, käytännön tukitoimet ja osallisuus.

Osoite

Petäjätie 3 A-B, 99100 KITTILÄ

Hirvastie 14, 99100 KITTILÄ

Kolpeneen Koivuojankadun asumisyksikkö

Asumisyksikkö tarjoaa yksilöllistä, tehostettua ja tuettua palveluasumista monitarpeisille, vaikeavammaisille ja liikuntaesteisille henkilöille. Koivuojankadulla on 14 asuntoa, joiden suunnittelussa on huomioitu esteettömyys ja turvallisuus. Asunnot ovat kooltaan 30,1-31,2 neliömetriä.

Kaikissa asunnoissa on kylpyhuone, minikeittiö ja kattonostinjärjestelmä. Asunnoissa on myös oma uloskäynti lasitetulle terassille ja lämmin ulkovarasto. Asuntojen suunnittelussa on huomioitu asukkaiden yksilölliset tarpeet.

Osoite

Koivuojankatu 6, 96800 ROVANIEMI

Kolpeneen asumisyksikkö Hangaspisto

Hangaspisto tarjoaa yksilöllisiä, ympärivuorokautisia sekä yhteisöllisiä asumisen vaihtoehtoja 15 erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille. Hangaspistossa on kaksi erillistä asuntoryhmää (B- ja C-talot) sekä rivitalo (A-talo) ryhmäasumiseen viidelle asukkaalle. Hangaspistosta käsin tarjotaan myös tukiasumisen palvelua sekä omaan asuntoon annettavaa asumisen ohjausta ja valmennusta.

Ryhmäasunnossa on kaikkiaan viisi 30 neliömetrin kokoista asuntoa. Asunnoissa on oma ulko-ovi, keittiö tai keittiövaraus. Omien tilojen lisäksi asunnoissa on yhteinen olohuone, keittiö ja sauna. Asuntoryhmät koostuvat erillisistä asunnoista, jotka ovat kooltaan 30 m² tai 35 m². Asunnot ovat esteettömiä ja normaalivarusteisia.

Osoite

Hangaspisto 5, 96400 ROVANIEMI

Kolpeneen asumisyksikkö Aisakello

Asumisyksikkö Aisakello tarjoaa ympärivuorokautista sekä yhteisöllistä asumispalvelua nuorille, aikuisille ja ikääntyneille, jotka tarvitsevat paljon tukea selviytyäkseen päivittäisistä toiminnoistaan. Aisakellossa on 15 asuntoa, ryhmäasumisessa 9 asuntoa ja rivitalojen asuntoryhmässä kuusi asuntoa.

Ryhmäasuntojen esteettömät asunnot on suunniteltu monivammaisille ja liikuntaesteisille. Kaikissa asunnoissa on oma uloskäynti sekä oma keittiö tai keittiövaraus. Ryhmäasunnossa on myös yhteinen olohuone, keittiötilat, sauna ja pyykinhoito. Asuntoryhmässä on kuusi esteetöntä ja normaalivarusteista asuntoa, joissa kaikissa on oma sisäänkäynti. Erillisistä asunnoista koostuvien asuntoryhmien asunnot ovat kooltaan 30-35 neliömetriä.

Osoite

Aisakellontie 9, 99600 SODANKYLÄ

Aisakellontie 13, 99600 SODANKYLÄ

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavassa paikassa voi asua, jos

 • hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia vuorokaudenajasta riippumatonta
 • hoitoa ja huolenpitoa ei ole mahdollista toteuttaa muuten.

Vammaisille henkilöille ympärivuorokautista palveluasumista voidaan järjestää myös kotiin.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluvat hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asiakkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut vuorokaudenajasta riippumatta.

Asiakas voi kalustaa asuntonsa itse. Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vuokran sekä kuukausimaksun, joka määritellään asiakkaan tulojen perusteella. Maksu sisältää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kuuluvat palvelut. Asiakas maksaa lisäksi lääkkeensä ja muut kulunsa (esim. hiusten leikkauksen). Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Maksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun asetukseen.

Asuntoryhmäasumisessa asiakkaalta peritään asukaskohtaiseen sopimukseen perustuva vuokra. Lisäksi ravinnosta peritään ateriakorvaus.

Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus

Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskus tuottaa asumisen, vaativan erityisen tuen ja päiväaikaisen toiminnan palveluja sekä vammais- ja asiantuntijapalveluja.

Normaalit aukioloajat

 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 16:00

Kolpeneen asumisen palvelujen palvelupäällikkö

Asumisen palvelujen palvelupäällikköön saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.

 • Asumisen palvelujen palvelupäällikkö

Normaalit aukioloajat

 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 16:00

Kolpeneen Koivuojankadun asumisyksikkö

Saat yhteyden Koivuojankadun asumisyksikköön puhelimitse.

Asumisyksikkö tarjoaa yksilöllistä, tehostettua ja tuettua palveluasumista monitarpeisille, vaikeavammaisille ja liikuntaesteisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua ja tukea kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan ympäri vuorokauden.

Kolpeneen Tunturi-Lapin asumisyksikkö

Saat yhteyden Tunturi-Lapin asumisyksikköön puhelimitse.

Asumisyksikkö koostuu Hirvastien ryhmäasumisen ja Petäjätien rivitalojen asuntoryhmistä. Yksikkö sijaitsee Kittilässä.

Kolpeneen asumisyksikkö Komppi

Saat yhteyden asumisyksikkö Komppiin puhelimitse.

Asumisyksikkö Komppi tarjoaa tehostettua palveluasumista kehitysvammaisille ja autismin kirjon henkilöille, joilla on toimintakyvyn heikentymistä vamman, mielenterveyden tai muun syyn vuoksi.

Kolpeneen asumisyksikkö Hangaspisto

Saat yhteyden asumisyksikkö Hangaspistoon puhelimitse.

Hangaspisto tarjoaa tehostettua asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille. Hangaspistossa on kaksi erillistä asuntoryhmää sekä rivitalo ryhmäasumiseen.

Kolpeneen asumisyksikkö Tempo

Saat yhteyden asumisyksikkö Tempoon puhelimitse.

Tempo tarjoaa tehostettua asumispalvelua, jossa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden.

Kolpeneen asumisyksikkö Soolo

Saat yhteyden asumisyksikkö Sooloon puhelimitse.

Asuntoryhmä Soolo tarjoaa tehostettua asumispalvelua, jossa henkilökunta on saatavilla ympäri vuorokauden.

Kolpeneen asumisyksikkö Kipinä

Saat yhteyden asumisyksikkö Kipinään puhelimitse.

Asumisyksikkö Kipinä tarjoaa tehostettua ja valmentavaa asumispalvelua aikuisille erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kolpeneen asumisyksikkö Rasti

Saat yhteyden asumisyksikkö Rastiin puhelimitse.

Asumisyksikkö Rasti tarjoaa tehostettua ja valmentavaa asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kolpeneen asumisyksikkö Aisakello

Saat yhteyden asumisyksikkö Aisakelloon puhelimitse.

Asumisyksikkö Aisakello tarjoaa tehostettua palveluasumista tai valmentavaa asumista nuorille, aikuisille ja ikääntyville, jotka tarvitsevat paljon tukea selviytyäkseen päivittäisistä toiminnoistaan.

Kolpeneen asumisyksikkö Kaarna

Saat yhteyden asumisyksikkö Kaarnaan puhelimitse.

Kaarna tarjoaa tehostettua ja valmentavaa asumispalvelua erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kolpeneen asumisen palvelut

h4-ajankohtaista-palvelussa

Ajankohtaista palveluissa

Sisältöjulkaisija

 1. Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
  Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.

  Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa

  28.12.2023

  Lue lisää
  Kuvituskuva laskin.

  Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa

  28.12.2023

  Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.

  Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa. 

  Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa. 

  Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia. 

  Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia. 

  Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi. 

  Maksukatto 

  Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa. 

  Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia. 

  Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä. 

  Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta 

  Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta. 

  Maksuttomat palvelut 

  Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia. 

  Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä. 

  Kuvituskuva laskin. Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
  28.12.2023
  Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
  Kuvituskuva laskin.

  Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa


  Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.