Navigointivalikko

Navigointivalikko

PEG-syöttöletkun asettaminen

Navigointivalikko

PEG-syöttöletkun asettaminen

PEG-syöttöletkun asettaminen  

Ravitsemus voidaan toteuttaa syöttöletkun kautta, kun ravinnon saanti suun kautta on riittämätöntä. Syöttöletkun kautta annostellaan teollisia letkuravintovalmisteita ja erilaisia nesteitä sekä lääkkeitä.
PEG (Perkutaaninen Endoskooppinen Gastrostomia) -syöttöletkun asettaminen tapahtuu mahalaukuntähytyksen yhteydessä. Syöttöletku tuodaan ulos mahalaukusta paikallispuudutuksessa iholle tehtävän pienen viillon kautta. Toimenpide kestää noin 20min.

PEG-letku saa olla paikoillaan niin kauan kuin se toimii moitteettomasti. Tarvittaessa se vaihdetaan uuteen syöttönappiin tai bonustuubiin. Syöttöletku poistetaan, jos tarvetta letkuruokintaan ei enää ole.

Teidät siirretään vuodeosastolle tai omaan terveyskeskukseen letkuruokinnan aloitusta ja opetusta varten. 

Ennen toimenpidettä

Olkaa syömättä ja juomatta 6 tuntia. Ottakaa mahdolliset aamulääkkeenne (ei kuitenkaan sokeritautilääkkeitä) pienen vesimäärän kanssa normaalisti.

Mikäli käytätte verenohennuslääkettä esim. Marevan, Arixtra, Plavix, Clopidogrel, Efient, Eliquis, Persantin, Pradaxa, Xarelto, Brilique, Lixiana, kysykää ohjeet lääkkeen mahdollisesta tauottamisesta lähettävältä tai hoitavalta lääkäriltä.

Noin tunti ennen toimenpidettä saatte antibiootin suonensisäisesti.

Toimenpidepäivänä

Voitte aloittaa syöttöletkun käytön tai syömisen/juomisen suun kautta 4-6 tunnin kuluttua toimenpiteestä. Jos teillä on lupa syödä suun kautta, ottakaa pieniä määriä kerralla kevyttä ruokaa. Mahdolliset lääkkeenne voitte ottaa syöttöletkun kautta ohjeen mukaan.

Toimenpiteen jälkeisenä päivänä

Aloittakaa letkuruokinta ravitsemusterapeutin tai lääkärin suunnitteleman letkuravitsemusohjelman mukaan. Jos teillä on lupa syödä suun kautta, voitte syödä normaaleja annoksia.

Tarvittaessa voitte ottaa yhteyttä Tähystyspoliklinikan PEG-hoitajaan p.040 637 6823.