Navigointivalikko

Navigointivalikko

Fundoplikaatio kotihoito-ohje

Navigointivalikko

Fundoplikaatio kotihoito-ohje

Fundoplikaatio kotihoito-ohje

eli närästysleikkaus

Haluamme antaa tietoa fundoplikaatioleikkauksen jälkeisestä itsehoidosta, jotta toipumisesi jatkuisi mahdollisimman hyvin. Sinun on myös tärkeää tietää, missä tilanteissa on hakeuduttava uudelleen hoitoon. Toivomme, että suullinen ohjaus ja kirjalliset ohjeet auttavat näissä asioissa ja selkiyttävät myös käsitystäsi sairautesi hoidosta Lapin hyvinvointialueen terveydenhoidossa. Omaisesi tai muu haluamasi henkilö voi osallistua kotiuttamistilanteeseen.

Lääkehoito

Saat tarvittaessa kotiutuessa kipulääkereseptin mukaasi.

  • Peruskipulääkettä suositellaan otettavaksi vähintään kolmen päivän ajan säännöllisesti.
  • Lisäkipulääke on tarkoitettu voimakkaaseen kipuun. Tätä lääkettä voit ottaa tarvittaessa tulehduskipulääkkeen lisäksi reseptin ohjeita noudattaen. Kyseessä on kolmiolääke, jonka vaikutuksen alaisena ei saa ajaa autoa. Lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksena huimausta, pahoinvointia tai ummetusta.

Kivut helpottavat yleensä pikkuhiljaa 1-2 viikon kuluessa leikkauksesta. Kipulääkettä kannattaa ottaa sen verran, että pystyt hengittämään vaivatta ja liikkumaan.

Ilmavaivojen hoitoon voit käyttää apteekissa ilman reseptiä myytävää dimetikonia esimerkiksi Cuplaton® tai Miniform®.

Kotiuttava hoitaja ohjaa myös mahdolliset muutokset kotilääkityksessäsi.

Liikkuminen

Leikkauksen jälkeen saat liikkua normaalisti, mutta kovempaa ponnistelua on syytä välttää kahden viikon ajan. Kävelylenkit ja rauhallinen voimistelu ovat hyvää toipumisvaiheen liikuntaa.

Ravitsemus

Heti leikkauksen jälkeen voi olla aiheellista syödä liemi- ja pehmeää ruokaa, mutta toisaalta ruoan huolellinen pureskelu ajaa saman asian. Ilmavaivat lisääntyvät leikkauksen jälkeen. Ne johtuvat ruokailun yhteydessä niellystä ilmasta, joka ei pääse röyhtäilemällä poistumaan vaan kiertää koko suoliston läpi. Tämäkin vaiva helpottuu osittain ajan myötä. Syömällä hitaasti ja pureskelemalla ruoka hyvin oireet yleensä vähenevät. Jos ilmavaivat ovat hankalia, vältä tuoreita vihanneksia, hiilihappopitoisia juomia ja purukumia. 

Ummetus

Vatsan alueen leikkaus, saamasi lääkkeet ja muutos niin ruokailurytmissä kuin olosuhteissa aiheuttavat herkästi ummetusta. Leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan parantamiseksi. Mikäli kotikonstit eivät auta ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa, voit hakea apteekista ilman reseptiä myytävää suolen sisältöä pehmentävää
lääkettä.

Haavanhoito

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voi käydä normaalisti, kun leikkauksesta on kulunut vuorokausi. Poista haavasidos ennen suihkuun menoa. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa leikkausalue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, siisti ja erittämätön haava saa olla ilman sidosta.

Ompeleet tai haavahakaset poistetaan sovittuna ajankohtana omassa terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa, kotisairaanhoidossa tai (seniori)neuvolassa. Varaa aika etukäteen terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle omalta paikkakunnaltasi.

Haavan saa kastella ompeleiden poistopäivänä. Saunaan tai uimaan voit mennä vasta ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Vältä haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Saunoa saat viikon kuluttua ompeleiden laitosta.

Haavan ympärille voi tulla mustelmaa. Se on merkki ihon alle tulleesta verenpurkaumasta ja häviää itsekseen.

Sairausloma

Sairaslomaa kirjoitetaan 1–3 viikkoa työstäsi riippuen. Kotiuttava hoitaja antaa lääkärin kirjoittaman todistuksen.

Leikkauksen jälkeiset ongelmat

Mikäli leikkauksessa tehty mansetti on liian tiukka, voi seurauksena olla ruoan takertumisoireita. Liian tiukkaa mansettia voidaan venyttää pallolaajennuksessa nukutuksessa.

Osalla potilaista vanhat oireet uusiutuvat ja he joutuvat palaamaan happosalpaajalääkitykselle, mutta myös uusintaleikkauksia tehdään.

Näiden ongelmien mahdollista kehittymistä ei voida vielä kotiutusvaiheessa tarkemmin arvioida, sillä ohimenevien nielemishäiriöiden esiintyminen heti leikkauksen jälkeen yleistä. Nieleminen helpottuu yleensä 6 viikon – 6 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Haavatulehdus

Joskus leikkaushaava voi tulehtua. Tulehduksen oireita ovat haavan lisääntyvä kipu, punoitus, kuumotus ja eritys sekä lämmön nousu. Epäillessäsi tulehdusta ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Mikäli tulehdus todetaan, toimitaan erillisenä annettavan leikkaushaavainfektion seuranta- ja ilmoituslomakkeen ohjeen mukaisesti. Ota haavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake mukaan terveyskeskukseen mennessäsi.

Kotiutuminen ja jatkohoito

Saat laskun mukaasi kotiutuessa tai se postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin taksikeskuksesta, jolloin saat matkakorvauksen heti taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle.

Jälkitarkastus tehdään ruokatorven tähystyksellä eli gastroskopiana Lapin keskussairaalan Toimenpidepoliklinikalla (2. kerros) noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Aika ja ohjeet tutkimukseen valmistautumisesta lähetetään kirjeellä kotiin tai annetaan kotiutuessa.

Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, lisääntyvä kipu,
hengenahdistus), ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi tai tarvittaessa voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin.

Hätätapauksessa apua soitetaan yleisestä hätäkeskuksesta, jonka numero on 112.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa
osastolle 4, puhelinnumero (016) 328 4100, mielellään iltapäivisin.Leikkaus- ja anestesiayksiköstä (016) 328 7137 saat tietoa siellä tapahtuneesta hoidosta, soittoaika arkisin klo 8.00‒16.00. Jos asiasi koskee seurantakäyntiä ja tehtävää tähystystä, ole yhteydessä toimenpidepoliklinikkaan (016) 328 2700.