Kystostooman kotihoito-ohje
Kystostooman eli ihon läpi asetetun virstarakkokatetrin kotihoito-ohje
Virtsarakkoonne on asetettu vatsanpeitteiden läpi katetri (letku), jonka tarkoituksena on taata virtsan esteetön kulku ulos virtsarakosta. Katetri pysyy paikoillaan virtsarakossa katetrin päässä sijaitsevan nesteellä täytetyn pallon avulla. Lisäksi se kiinnitetään vatsan ihoon teipillä.
Puhtaus
Katetrin hoidossa puhtaus on tärkeää. Pese kädet ennen ja jälkeen katetrin käsittelyn. Paras tapa puhdistaa katetri on päivittäinen suihkutus. Sidoksia ei tarvita, mikäli katetrin juuri ei eritä. Saunassa voi käydä, mutta ammekylpyjä on syytä välttää.
Ravinto
Tämä hoitomuoto ei edellytä mitään erikoisruokavaliota. Juokaa päivittäin vähintään 2 litraa nesteitä ellei teille ole määrätty nesterajoitusta. Runsaalla nesteen nauttimisella ehkäistään tulehdusta ja samalla katetri pysyy paremmin auki.
Katetrin hoito
Jos teitä on ohjattu ensin yrittämään virtsausta normaalia kautta, voidaan katetrin päähän pussin sijasta laittaa hanallinen korkki. Voitte tällöin virtsata normaalisti, jonka jälkeen aukaisette hanan ja valutatte lopun virtsan rakosta esim. WC-pönttöön. Rakon säännöllisestä tyhjentämisestä tulee huolehtia, jotta virtsaa ei pääse kertymään rakkoon liian suuria määriä.
Virtsankeräyspussi tyhjennetään avaamalla pussin pohjassa oleva hana ja valuttamalla virtsa pois pussista.
Tarkistakaa päivittäin katetrin kiinnitys, mahdollinen eritys katetrin juuresta ja ihon kunto. Tärkeää on, ettei letku ole kiertynyt tai taittunut.
Ongelmatilanteissa ottakaa yhteys urologian poliklinikkaan (arkisin klo 8.00-12.00)
- Jos virtsaa ei tule tai virtsa on veristä.
- Ilmenee kuumeilua, alavatsa- tai selkäkipua.
- Katetri irtoaa tai menee poikki.
Katetrin vaihto
Katetri vaihdetaan 2-4 kk:n välein, joko urologian poliklinikalla tai omassa terveyskeskuksessa. Virtsarakon tulisi olla täynnä ennen vaihtoa. Sulje katetri n. kaksi tuntia ennen vaihtoaikaa, mikäli mahdollista.