Navigointivalikko

Navigointivalikko

Lihavuusleikkaus, kotihoito-ohje

Navigointivalikko

Lihavuusleikkaus, kotihoito-ohje

Lihavuusleikkaus (laihdutus/metabolinen leikkaus)

Kotihoito-ohje

Haluamme antaa tietoa laihdutusleikkauksen jälkeisestä itsehoidosta, jotta toipumisesi jatkuisi kotona mahdollisimman hyvin. Sinun on myös tärkeää tietää, missä tilanteissa on hakeuduttava uudelleen hoitoon. Toivomme, että suullinen ohjaus ja kirjalliset ohjeet auttavat näissä asioissa ja selkiyttävät käsitystäsi sairautesi hoidosta Lapin keskussairaalassa. Omaisesi tai muu läheinen henkilö voi halutessasi olla mukana kotiutustilanteessa.

Lääkehoito

Leikkauksen jälkeen lääkkeet kannattaa pyytää laastareina, voiteina, nestemäisinä, pore-, puru- tai imeskelytabletteina mikäli mahdollista. Tablettilääkkeet tulee jauhaa ja liottaa ennen nauttimista, jos se on sallittua. Suuret tabletit voivat ahtauttaa saumakohtia.

Saat tarvittaessa kotiutuessa kipulääkereseptin mukaasi.

  • Peruskipulääke suositellaan otettavaksi vähintään kolmen päivän ajan säännöllisesti.
  • Lisäkipulääke on, joka tarkoitettu voimakkaaseen kipuun. Tätä lääkettä voit ottaa tarvittaessa tulehduskipulääkkeen lisäksi reseptin ohjeita noudattaen. Kyseessä on kolmiolääke, jonka vaikutuksen alaisena ei saa ajaa autoa tai käyttää alkoholia. Lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksena huimausta, pahoinvointia tai ummetusta.

Kivut jatkuvat yleensä pikku hiljaa helpottaen 1-2 viikon ajan leikkauksen jälkeen. Kipulääkettä kannattaa käyttää siten, että pystyt hengittämään vapaasti ja liikkumaan.

Laihdutusleikkauksen jälkeen Sinun tulee käyttää monivitamiinivalmistetta, Bvitamiinia sekä kalkki- ja D3-vitamiinilisää jatkuvasti. Vatsansuoja lääkkeenä Sinulle aloitetaan sairaalassa omepratsoli, joka jatkuu 30 vrk leikkausksen jälkeen. Saat reseptit tarvitsemistasi valmisteista kotiutuessasi. Lisäksi leikkauksen jälkeen Sinun tulee pistää Innohep® pistosta ihonalaiskudokseen 10 päivän ajan leikkauksesta laskimoperäisen tukoksen estoon. Ohjauksen Innohepin pistoon saat osastolla ennen kotiutumista.

Ensimmäinen kontrolli leikkauksen jälkeen Sinulla on 2-3kk päästä leikkauksesta. Tapaat tällöin sisätautilääkärin ja/tai ravitsemusterapeutin. Sisätautilääkäri arvioi seurantakäynnin yhteydessä mahdollisesti käyttämiesi verenpaine-, diabetes- ja kolesterolilääkkeiden tarpeen. Jos sairastat diabetesta, seuraa verensokereitasi tiheästi. Odotettavissa on, että joudut vähentämään lääkitystäsi.

Vältä vatsaa ärsyttävien tulehduskipulääkkeiden (esimerkiksi Burana®, Ketorin®, Asperin®) säännöllistä käyttöä jatkossa. Mahalaukkuasi ei voida enää tähystää tulehduskipulääkkeiden aiheuttamaa vatsanärsytystä epäiltäessä.

Kotiuttava hoitaja ohjaa myös mahdolliset hoitojaksolla tehdyt muutokset kotilääkityksessäsi.

Liikkuminen

On erittäin tärkeää, että olet liikkeellä. Näin ehkäiset laskimotukoksien syntymistä ja edesautat laihtumistasi. Leikkauksen jälkeen saat liikkua normaalisti, mutta kovempaa ponnistelua, nostamista ja äkkinäisiä liikkeitä on syytä välttää tähystysleikkauksen jälkeen kahden viikon ajan ja avoleikkauksen jälkeen noin kuukauden ajan. Kävelylenkit ja rauhallinen voimistelu ovat hyvää toipumisvaiheen liikuntaa. Leikkauksesta toivuttuasi kannattaa aloittaa myös kuntosaliharjoittelu. Mikäli et ole tehnyt ennen lihaskuntoharjoittelua, hakeudu ohjattuun ryhmään tai kuntosalille, jossa ammattitaitoinen koulutettu ohjaaja tekee ja ohjaa Sinulle henkilökohtaisen harjoitusohjelman.

Ravitsemus

Olet opetellut osastolla uutta ruokailutapaa, johon totuttelu jatkuu myös kotona. Laihdutusleikkauksen jälkeen mahalaukun normaali varastoimiskyky jää puuttumaan. Riittävän päivittäisen ravinnon saamiseksi muista nauttia monta pientä ateriaa päivässä, vaikkei näläntunnetta olisikaan. Aterialla ei tulisi juoda, vaan nesteiden nauttiminen pitäisi ajoittaa aterioiden väliin. Näin ravintoköyhä neste ei vie tilaa ravinnerikkaalta ruoalta. Riittävästä nesteiden saannista huolehtiminen on tärkeää. Sopiva nestemäärä on yleensä 1,5-2 litraa vuorokaudessa.

Jos virtsasi on tummaa ja Sinulla on ummetusta, et juo tarpeeksi. Ruokailun tulisi tapahtua istuvassa asennossa. Makuulle menoa heti syömisen jälkeen on hyvä välttää pahoinvoinnin ja oksentamisen ehkäisemiseksi. Ensimmäisen kuukauden ajan syö korkeintaan 1 dl kerrallaan ja pidä ruokailuvälinä korkeintaan kaksi tuntia. Jatka kotona liemi- ja soseruokien syöntiä noin kahden viikon ajan. Tämänkin jälkeen Sinun tulisi pureskella syömäsi ruoka huolellisesti, sillä ruoansulatus käynnistyy jo suussa. Rauhallinen ruokailu ehkäisee ilman nielemistä ja vähentää vatsavaivoja. Hitaasti syödessä ehdit
kuunnella itseäsi ja ehkäiset dumping-oireiden syntymistä. Dumping-oireita aiheuttavat myös sokeripitoiset ruoat ja juomat.

Pyri suosimaan proteiinipitoista ruokavaliota (liha, kala, kana, kananmunan valkuainen, maitorahka, raejuusto). Vaikeasti syötäviä ruokia ovat tuore leipä tai pulla, pasta, grillattu broileri, tonnikala, keitetty kananmuna, jyvät sekä kasvisten tai hedelmien kuoret ja kalvot, joita aluksi kannattaa välttää ja jotka jatkossakin edellyttävät erittäin huolellista pureksimista. Lihaa ja kalaa voit käyttää jauhettuina ja tehdä erilaisia murekkeita ja jauhepihvejä. Saat ravitsemusterapeutilta tarkempaa ohjausta ravitsemukseen liittyvissä asioissa.

Ummetus

Vatsan alueen leikkaus, saamasi lääkkeet ja muutos ruokailutavoissa aiheuttavat hidastavat herkästi suolen toimintaa. On hyvä tietää, että proteiinipitoiseen ruokavalioon siirtymiseen kuuluu usein ummetusta. Leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä myös kuitupitoista ruokaa (puuro, leseet). Mikäli kotikonstit eivät auta ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa, voit hakea apteekista ilman reseptiä myytävää ulostetta pehmentävää lääkettä.

Haavanhoito

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voi käydä normaalisti, kun leikkauksesta on kulunut vuorokausi. Poista haavasidos ennen suihkuun menoa. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa leikkausalue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, siisti ja erittämätön haava saa olla ilman sidosta.

Ompeleet tai haavahakaset poistetaan sovittuna ajankohtana omassa terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa, kotisairaanhoidossa tai (seniori)neuvolassa. Varaa aika etukäteen terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle omalta paikkakunnaltasi.

Haavan saa kastella ompeleiden poistopäivänä. Saunaan tai uimaan voit mennä vasta ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Vältä haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Saunoa saat viikon kuluttua ompeleiden laitosta.

Haavan ympärille voi tulla mustelmaa. Se on merkki ihon alle tulleesta verenpurkaumasta ja häviää itsekseen.

Jos olet saanut osastolla ollessasi tukivyön, käytä sitä kunto-ohjaajan tai fysioterapeutin ohjauksen mukaisesti, yleensä 2-4 viikon ajan leikkauksen jälkeen. Tukivyöllä ehkäistään tyrän muodostumista ja leikkaushaavan aukeamista.

Sairausloma

Sairaslomaa leikkauksen jälkeen on 3 viikkoa tähystysleikkauksessa. Kotiuttava hoitaja antaa Sinulle lääkärin kirjoittaman todistuksen. Tarvitset sairauslomaa paitsi leikkauksesta toipumiseen, myös syömisen opettelua varten.

Leikkauksen jälkeiset ongelmat

Laihdutusleikkauksen jälkeen Sinulla ei kuulu olla jatkuvaa kovaa vatsakipua, oksentelua tai verta oksennuksessa. Äkilliset voimakkaat oireet voivat olla merkki leikkaussauman pettämisestä tai suolen kiertymästä. Mikäli Sinulle tulee tällaisia oireita viikon sisällä leikkauksesta ota yhteyttä tai tule Lapin keskussairaalan erikoissairaanhoidon päivystykseen. Jos oireita tulee 1-2 vuoden sisällä leikkauksesta,
hakeudu herkästi hoitoon. Liian nopeaan syömiseen liittyvä oksentelu on vaaratonta.

Laihtumisen myötä alavatsalle, nivusiin ja olkavarsiin voi muodostua suuria ihopoimuja, joista on haittaa arkielämässä. Mahdollinen plastiikkakirurgisen konsultaation tarve arvioidaan 1–2 vuoden kuluttua leikkauksesta.

Haavatulehdus

Joskus leikkaushaava voi tulehtua. Tulehduksen oireita ovat haavan lisääntyvä kipu, punoitus, kuumotus ja eritys sekä lämmön nousu. Epäillessäsi tulehdusta ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Mikäli tulehdus todetaan, toimitaan erillisenä annettavan leikkaushaavainfektion seuranta- ja ilmoituslomakkeen ohjeen mukaisesti. Ota haavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake mukaan terveyskeskukseen mennessäsi.

Kotiutuminen ja jatkohoito

Saat laskun mukaasi tai se postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin, jolloin saat matkakorvauksen heti taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle.

Seurantakäynneillä arvioidaan laihtumista, nestetasapainoa ja varmistetaan vitamiinikorvaushoidon riittävä toteutuminen. Ensimmäinen seurantakäynti on Lapin keskussairaalassa noin 2-3kk leikkauksen jälkeen. Tällöin tapaat sisätautilääkärin ja/tai ravitsemusterapeutin p. (016) 328 2915. Käy verikokeissa omassa terveyskeskuksessa viikkoa ennen kontrolliaikaa. Tarkemmat ajat ja ohjeet saat kotiutuessasi tai kirjeellä kotiin.

Toinen seurantakäynti on kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta Lapin keskussairaalan Gastrokirurgian poliklinikalla (016) 328 2318 (osastosihteeri). Kirurgin vastaanoton lisäksi voi kuulua myös ravitsemusterapeutin tapaaminen. Sinun tulisi käydä verikokeissa omassa terveyskeskuksessa noin viikkoa ennen vastaanottoja. Saat ajat ja tarkemmat ohjeet kirjeellä kotiin.

Viimeinen laihdutusleikkaukseen liittyvä erikoissairaanhoidossa tapahtuva seurantakäynti on noin vuoden kuluttua leikkauksesta. Käyntiin liittyy jälleen verikokeet terveyskeskuksessa noin viikkoa ennen vastaanottoa. Viimeisessä kontrollissa Sisätautien poliklinikalla tapaat sisätautilääkärin ja ravitsemusterapeutin.

Jatkossa seuranta tapahtuu yleensä terveyskeskuksessa verikoekontrollein. Yleensä seuranta tapahtuu vuoden välein.

Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, lisääntyvä kipu, hengenahdistus, pienet ongelmat sokeritasapainossa), ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi. Mikäli epäilet välitöntä hoidontarvetta (verioksentelu, vakavat ongelmat sokeritasapainossa, kova vatsakipu) voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä vuorokauden ympäri (016) 322 4800 (ensimmäinen viikko leikkauksen jälkeen) tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin.

Hätätilanteessa apu soitetaan yleisestä hätänumerosta, joka on 112.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa
osastolle 4 (016) 328 4100 (mielellään iltapäivisin). Leikkaus- ja anestesiayksikössä tapahtuneesta hoidosta voit kysellä numerosta (016) 328 7137.